Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Waterschap Velt en Vecht

Bezoldigingsverordening Velt en Vecht

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieWaterschap Velt en Vecht
Officiële naam regelingBezoldigingsverordening Velt en Vecht
CiteertitelBezoldigingsverordening Velt en Vecht
Vastgesteld dooralgemeen bestuur
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerpbestuur – waterschappen

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Datum ondertekening inwerkingtredingsbesluit: 3-2-2009

Bron bekendmaking inwerkingtredingsbesluit: De Zuidoosthoeker, 24-02-2009 Krant van Hoogeveen, 24-02-2009 De Toren, 25-02-2009

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Waterschapswet, art. 82

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

04-03-200908-01-200907-08-2014nieuwe regeling

03-02-2009

De Zuidoosthoeker, 24-02-2009 Krant van Hoogeveen, 24-02-2009 De Toren, 25-02-2009

0319u/SG/hs/2009

Tekst van de regeling

Inhoud

Artikel 1 Algemene bepalingen

In deze verordening wordt verstaan onder:

  • a.

    Waterschapsbesluit: Besluit van 29 november 2007 houdende regels met betrekking tot waterschappen, Stb. 497;

  • b.

    waterschap: waterschap Velt en Vecht;

  • c.

    lid van het algemeen bestuur: lid van het algemeen bestuur van het water-schap Velt en Vecht, dat niet tevens lid is van het dagelijks bestuur;

  • d.

    lid van het dagelijks bestuur: lid van het dagelijks bestuur van het waterschap Velt en Vecht, dat niet tevens voorzitter is van het waterschap;

  • e.

    dijkgraaf: de voorzitter van het waterschap Velt en Vecht.

Artikel 2 Vergoeding leden algemeen bestuur

Leden van het algemeen bestuur ontvangen een vergoeding zoals bedoeld in artikel 3.2 van het Waterschapsbesluit.

Artikel 3 Bezoldiging leden dagelijks bestuur

Leden van het dagelijks bestuur ontvangen een bezoldiging van 50% van het maximum van de salarisschaal voor wethouders in gemeenten met 60.001 tot en met 100.000 inwoners als bedoeld in artikel 3, eerste lid van het Rechtspositie-besluit wethouders.

Artikel 4 Bezoldiging dijkgraaf

  • 1. De dijkgraaf ontvangt de bezoldiging zoals bedoeld in artikel 3.24 van het Waterschapsbesluit.

  • 2. De dijkgraaf ontvangt een ambtstoelage van 6,25% van de schaal zoals bedoeld in artikel 3.26 van het Waterschapsbesluit.

Artikel 5 Betaling

De uitbetaling van de vergoedingen en bezoldiging vindt plaats in maandelijkse termijnen.

Artikel 6 Inwerkingtreding en citeertitel

  • 1. Deze regeling treedt met terugwerkende kracht in werking met ingang van 8 januari 2009.

  • 2. Deze regeling kan worden aangehaald als ‘Bezoldigingsverordening Velt en Vecht’.

Toelichting

Algemene toelichting

De Waterschapswet is onlangs ingrijpend gewijzigd in het kader van de modernisering van het waterschapsbestel. De nieuwe Waterschapswet kent ook een nieuwe uitvoeringsregeling: het Waterschapsbesluit. De rechtspositie van waterschapsbestuurders vind haar grondslag in de Waterschapswet en is nader uitgewerkt in dit Waterschapsbesluit, per 8 januari 2008.

Met ingang van 8 januari 2009 zijn de regels met betrekking tot de bezoldiging gewijzigd. Deze veranderingen zijn het resultaat van de arbeidsvoorwaarden-gesprekken tussen de vertegenwoordigers van de voorzitters en leden van de algemene en dagelijkse besturen van de waterschappen met het ministerie van Verkeer en Waterstaat in oktober 2007. Tijdens die gesprekken zijn er afspraken gemaakt over een nieuwe systematiek van bezoldiging van waterschapsbestuur-ders. De nieuwe systematiek is flexibeler en sluit meer aan bij de systematiek die geldt voor gemeentebestuurders.

Deze verordening legt expliciet vast waar de leden van het algemeen bestuur, dagelijks bestuur en de dijkgraaf recht op hebben.

Artikelsgewijs

Artikel 1 Algemene bepalingen

De begrippen ‘lid van het algemeen bestuur' en ‘lid van het dagelijks bestuur' zijn ontleend aan artikel 3.1 van het Waterschapsbesluit.

Artikel 2 Leden van het algemeen bestuur

Met betrekking tot het toekennen van de vergoeding aan de leden van het algemeen bestuur heeft de wetgever ervoor gekozen aansluiting te zoeken bij de vergoeding die gemeenteraadsleden ontvangen.

Voor het bepalen van de hoogte van de vergoeding is in artikel 3.2 van het Waterschapsbesluit aansluiting gezocht bij de vergoeding die gemeenteraads-leden ontvangen. De hoogte van de vergoeding is gebaseerd op de vergoeding voor raadsleden in de gemeenteklasse 12 (60.001-80.000 inwoners). Dat komt neer op een bedrag van € 402,53. Ingevolge het Waterschapsbesluit wordt de vergoeding jaarlijks aangepast op de wijze zoals ook de vergoedingen voor raadsleden worden aangepast. 

Artikel 3 Bezoldiging leden dagelijks bestuur

Artikel 3.11 van het Waterschapsbesluit legt vast dat de bezoldiging van een individueel lid van het dagelijks bestuur wordt vastgesteld op 50% van de salarisschaal voor wethouders in gemeenten met 60.001 tot en met 100.000 inwoners. Dat komt neer op een bedrag van € 3.487,84.

Het percentage van 50% betreft de tijdsbestedingsfactor in vergelijking met de tijdbesteding van een wethouder. Om flexibiliteit in het dagelijks bestuur te kunnen bewerkstelligen met betrekking tot de indeling en verdeling van porte-feuilles, is bepaald dat de totale bezoldiging van het dagelijks bestuur niet meer mag zijn dan 500% van het bedrag van € 3.487,84.

Ingevolge het Waterschapsbesluit wordt de vergoeding jaarlijks aangepast op de wijze zoals ook de vergoedingen voor wethouders worden aangepast.

Artikel 4 Bezoldiging dijkgraaf

Dit artikel regelt de bezoldiging en het recht op de ambtstoelage van de dijk-graaf. Het algemeen bestuur kan volgens artikel 3.26 van het Waterschapsbesluit bepalen dat aan de dijkgraaf een toelage kan worden toegekend voor de kosten die de dijkgraaf in verband met de uitoefening van het ambt maakt. De maximale ambtstoelage is gesteld op 6,25% van het maximum van schaal 18 behorende bij het Bezoldigingsbesluit Burgerlijke Rijksambtenaren (BBRA).

    Besluit van 29 november 2007 houdende regels met betrekking tot waterschappen, Stb. 497