Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Waterschap Peel en Maasvallei

Beleidsregel waterkeringen grond- en milieuonderzoek

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieWaterschap Peel en Maasvallei
Officiële naam regelingBeleidsregel waterkeringen grond- en milieuonderzoek
CiteertitelBeleidsregel wk grond- en milieuonderzoek
Vastgesteld doordagelijks bestuur
Onderwerpmilieu
Eigen onderwerpmilieu – water

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Datum ondertekening inwerkingtredingsbesluit: 16-12-2009

Bron bekendmaking inwerkingtredingsbesluit: Limburger editie Noord dagblad 2009-12-19 Limburger ediitie Midden dagblad 2009-12-19 Gelderlander dagblad 2009-12-19

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend.

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

22-12-200901-01-2018nieuwe regeling

16-12-2009

Limburger editie Noord dagblad 2009-12-19 Limburger ediitie Midden dagblad 2009-12-19 Gelderlander dagblad 2009-12-19

ab 16122009

Tekst van de regeling

Kader

Op grond van artikel 4.5, lid 1 van de keur is het verboden zonder vergunning van het bestuur handelingen te verrichten in, op, onder of boven een zoals in de legger opgenomen waterstaatswerk, beschermingszone, buitenbeschermingszone.

Hieronder is ook begrepen het verrichten van grond- en milieuonderzoek.

Begripsbepaling

Toepassingsgebied

Deze beleidsregel is van toepassing op het verrichten van boringen en grond- en milieuonderzoek binnen de begrenzing van de waterkering, de bijbehorende beschermingszone en buitenbeschermingszone.

Volledigheidshalve wordt er op gewezen dat op boringen ten behoeve van kabels en leidingen de Beleidsregel waterkeringen Kabels en leidingen van toepassing is.

Raakvlakken met ander beleid

Beheerplan Waterkeringen waterschap Peel en Maasvallei.

Motivering van het beleid

Doel van het beleid

De onderhavige verbodsbepaling is gericht op het beschermen van de waterkerende functie van de waterkering, op het voorkomen van belemmeringen met het oog op het versterking van bestaande waterkeringen en op het kunnen voeren van beheer en onderhoud aan de waterkering.

Motivering van het beleid

Regelmatig wordt vergunning aangevraagd voor het verrichten van grond-, geotechnisch-, geohydrologisch onderzoek, of het slaan van pulsen en plaatsen van bronneringen. Bij deze werken/werkzaamheden is het vaak nodig om verticale boringen te verrichten, ten behoeve van het nemen van grondmonsters, het plaatsen van peilbuizen of het maken van sonderingen. Ook worden pulsen of verticale boringen uitgevoerd voor bijvoorbeeld waterwinning, warmte- en koudeopslag.

De af- en/of ontgravingen voor dergelijke verticale boringen en onderzoeken kunnen invloed hebben op de waterkering. Vooral in kwel en piping gevoelige gebieden kan het zeer nadelig zijn wanneer het afdichtende kleipakket van een waterkering wordt geperforeerd. Hierdoor kan er kortsluiting ontstaan tussen de watervoerende laag en het dijkringgebied, waardoor het risico van piping toeneemt. Ook kunnen trillingen van seismische onderzoekmethodes onder bepaalde omstandigheden een nadelige invloed hebben op de stabiliteit van de waterkering.

Omdat het niet altijd mogelijk is om op andere plaatsen boringen te zetten om goede resultaten te krijgen voor een onderzoek is het verlenen van vergunning soms noodzakelijk. Hierbij zal altijd de schade aan het afdichtende kleipakket beperkt moeten worden. Waar boringen plaatsvinden binnen de kern- en beschermingszones, moet de initiatiefnemer onderzoeken of er in een eerder stadium onderzoek is gedaan waarvan eventuele resultaten bruikbaar zijn voor zijn onderzoek ten einde nieuwe boringen te voorkomen.

Toetsing

Algemene toetsingscriteria

Voor deze beleidsregel gelden ook de algemene toetsingscriteria zoals deze door het Algemeen Bestuur zijn vastgesteld.

Specifieke toetsingscriteria

1.       Als onderzoek of uitvoering binnen de kern- en /of beschermingszones aantoonbaar vereist is, moet dit onderzoek waar mogelijk uitgevoerd worden op locaties die overgedimensioneerd zijn zoals bij opritten, aanbermingen en dergelijke.

2.       Pulsen worden niet toegestaan binnen de kernzone en de beschermingszone.

3.       Peilbuizen mogen niet op het talud en de kruin van de waterkering worden gemaakt.

4.       In principe wordt geen vergunning verleend voor bronbemaling en retourbemaling binnen de kernzone en beschermingszone.

5.       Het plaatsen van peilbuizen die gedurende langere perioden in gebruik zijn, moet in eerste instantie buiten de invloedslijnen voor piping geplaatst worden óf voorzien worden van aanvullende voorzieningen. De aanvullende voorziening bestaat uit een aanvulling van het boorgat met bentoniet, waarbij de laagdikte zodanig is dat geen piping kan onstaan.

Buitendijkse en binnendijkse pulsen en peilbuizen moeten, behoudens bij het nemen van monsters, afgesloten zijn.

6.       Verticale boringen binnen de kern- en beschermingszone mogen alleen worden uitgevoerd bij rivierwaterafvoeren van minder dan 1000 m3/s gemeten te Borghoren\St. Pieter.

7.   Voor seismische onderzoeken binnen de kern- en beschermingszones wordt geen vergunning verleend. In de buitenbeschermingszone wordt alleen vergunning verleend als de uitvoering van deze onderzoeken buiten de dijksluitings- en buiten hoogwaterperioden geschiedt en aangetoond wordt dat de trillingen geen nadelige invloed hebben op de waterkerende functie van de waterkering.

Voorschriften

Aan een te verlenen vergunning kunnen in elk geval voorschriften worden verbonden welke voortvloeien uit de hiervoor vermelde algemene en specifieke toetsingscriteria.