Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Waterschap Peel en Maasvallei

Beleidsregel oppervlaktewaterlichamen lozen van water

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieWaterschap Peel en Maasvallei
Officiële naam regelingBeleidsregel oppervlaktewaterlichamen lozen van water
CiteertitelBeleidsregel oppw lozen van water
Vastgesteld doordagelijks bestuur
Onderwerpmilieu
Eigen onderwerpmilieu – water

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Datum ondertekening inwerkingtredingsbesluit: 16-12-2009

Bron bekendmaking inwerkingtredingsbesluit: Limburger editie Noord dagblad 2009-12-19 Limburger ediitie Midden dagblad 2009-12-19 Gelderlander dagblad 2009-12-19

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend.

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

22-12-200901-01-2018nieuwe regeling

16-12-2009

Limburger editie Noord dagblad 2009-12-19 Limburger ediitie Midden dagblad 2009-12-19 Gelderlander dagblad 2009-12-19

ab 16122009

Tekst van de regeling

Kader

Op grond van artikel 4.5, onder 1 van de Keur is het verboden zonder vergunning van het bestuur water te lozen in een oppervlaktewaterlichaam.

Begripsbepaling

Lozen het door middel van een werk of via een ander oppervlaktewaterlichaam, brengen van water in een oppervlaktewaterlichaam.

statische lozing: een lozing met een vast debiet bij een eventueel vastgestelde lozingsperiode (bijv. lozing van bronneringswater of industriële lozing);

dynamische lozing: een lozing met een wisselend debiet zonder vastgestelde lozingsperiode (bijv. afkoppelen van hemelwater, leegloop van buffers;

Toepassingsgebied

Deze beleidsregel is van toepassing indien voor de voorgenomen dynamische lozing door het waterschap geen watertoets is uitgevoerd en geen wateradvies is verstrekt als bedoeld in het Praktisch handboek watertoets van het Waterschap Peel en Maasvallei.

Deze beleidsregels is van toepassing op voorgenomen statische lozingen groter dan 100 m3 per uur.

Raakvlakken met ander beleid

Algemene regel Lozen van water; Praktisch handboek watertoets Waterschap Peel en Maasvallei.

Motivering van het beleid

Doel van het beleid

De onderhavige verbodsbepaling is gericht op bescherming van het watersysteem als geheel en op het voorkomen van overlast als gevolg van lozingen in oppervlaktewaterlichamen.

Motivering van het beleid

Dynamische lozingen zijn in het algemeen afkomstig van afvoer van overtollig hemelwater. In het kader van de ruimtelijke plannen verricht het waterschap een watertoets en wordt een wateradvies gegeven. Het wateradvies is er op gericht ruimtelijke plannen zò te realiseren dat minimaal mogelijk hemelwater afgevoerd moet worden. Dit via de lijn hergebruik, vasthouden, bergen en afvoeren. Toepassing van deze lijn is in overeenstemming met het Waterbeheerplan van het waterschap. Doelstelling is het afvoeren van hemelwater als gevolg van het ontstaan van verharding (bebouwing, bedrijfsterreinen, etc) zo veel mogelijk te beperken en het hemelwater waar mogelijk binnen het gebied te houden. Hiermee wordt het functioneren van het watersysteem als geheel gediend (grondwater en oppervlaktewater).

Statische lozingen met een omvang van meer dan 100 m3 per uur kunnen aanleiding geven tot wateroverlast in situaties dat het ontvangende oppervlaktewaterlichaam hier niet op is ingericht. Dit risico doet zich bij kleinere lozingen in het algemeen niet voor. Om die reden zijn deze kleine lozingen via de algemene regel Lozen van water, vrijgesteld van het in de keur opgenomen lozingsverbod.

Toetsing

Algemene toetsingscriteria

Voor deze beleidsregel gelden ook de algemene toetsingscriteria zoals deze door het Algemeen Bestuur zijn vastgesteld.

Specifieke toetsingscriteria

Een aanvraag voor een vergunning wordt beoordeeld aan de hand van onderstaande regels:

de beoordeling is gericht op het zo veel mogelijk beperken van afvoer van hemelwater via lozing op een oppervlaktewaterlichaam.

toelichting:

in overeenstemming met het hiervoor geformuleerde beleid wordt lozing van hemelwater en proceswater zoveel mogelijk voorkomen. Ingestoken wordt op hergebruik van proceswater en op vasthouden (infiltreren) en bergen (tijdelijk bufferen en zo nodig vervolgens gelimiteerd lozen).

Voorschriften

Aan een te verlenen vergunning kunnen in elk geval voorschriften worden verbonden met betrekking tot de intensiteit van de lozing. De inhoud van deze technische voorschriften is afhankelijk van de specifieke situatie.