Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Waterschap Peel en Maasvallei

Algemene regel waterkeringen recreatief medegebruik

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieWaterschap Peel en Maasvallei
Officiële naam regelingAlgemene regel waterkeringen recreatief medegebruik
CiteertitelAlgemene regel wk recreatief medegebruik
Vastgesteld doordagelijks bestuur
Onderwerpmilieu
Eigen onderwerpmilieu – water

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Datum ondertekening inwerkingtredingsbesluit: 16-12-2009

Bron bekendmaking inwerkingtredingsbesluit: Limburger editie Noord dagblad 2009-12-19 Limburger ediitie Midden dagblad 2009-12-19 Gelderlander dagblad 2009-12-19

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend.

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

22-12-200901-01-2014nieuwe regeling

16-12-2009

Limburger editie Noord dagblad 2009-12-19 Limburger ediitie Midden dagblad 2009-12-19 Gelderlander dagblad 2009-12-19

ab 16122009

Tekst van de regeling

Kader

Op grond van artikel 4.1, lid 1 van de Keur is het verboden zonder vergunning van het bestuur een waterstaatwerk te gebruiken anders dan in overeenstemming met zijn functie. Hieronder is ook begrepen het medegebruik van oppervlaktewaterlichamen voor recreatieve doeleinden.

Met deze algemene regel wordt onder voorwaarden een vrijstelling van dit verbod gegeven; indien wordt voldaan aan het hieronder beschrevene is geen vergunning vereist.

Begripsomschrijving

In het kader van deze algemene regel wordt onder recreatief medegebruik uitsluitend verstaan wandelen, al of niet vergezeld van een aangelijnd huisdier en fietsen.

Onder huisdier worden begrepen kleine huisdieren als honden en katten. Paarden worden nadrukkelijk niet begrepen onder het begrip huisdier.

Toepassingsgebied

Deze algemene regel is van toepassing op recreatief medegebruik in de vorm van wandelen binnen de op de legger opgenomen waterkeringen, tenzij met borden is aangegeven dat het verboden is te wandelen.

Fietsen is uitsluitend toegestaan indien door middel van bebording is aangegeven dat fietsen is toegestaan.

Deze algemene regel is niet van toepassing op het inrichten en beheren van wandel- en fietsroutes. Daarvoor geldt de vergunningplicht.

Raakvlakken met ander beleid

Beheerplan Waterkeringen 2009.

Motivering van de algemene regel

Recreatief medegebruik binnen de begrenzing van op de legger opgenomen waterkeringen vindt veelvuldig plaats. Recreatief medegebruik in de vorm van wandelen, al dan niet vergezeld van een aangelijnd klein huisdier, wordt vrijgesteld van een vergunning- en meldplicht tenzij met borden is aangegeven at het verboden is te wandelen. Nadrukkelijk is vermeld dat paarden niet onder het in deze algemene regel gehanteerde begrip van huisdier vallen. Recreatief medegebruik met paarden, (brom) fietsen, motoren en overige voertuigen is niet toegestaan vanwege het aanbrengen van schade aan de onderhoudsstrook of de berm behorende bij het oppervlaktewaterlichaam. Op sommige tracés is fietsen toegestaan. Daar waar fietsen is toegestaan, is dit met bebording aangegeven.

De in deze algemene regel opgenomen voorschriften dienen bij recreatief medegebruik te worden nageleefd.

Vrijstelling en voorwaarden

Absoluut verbod

Het is verboden oppervlaktewaterlichamen te gebruiken voor recreatief medegebruik anders dan de vormen en de wijzen waarop deze algemene regel betrekking heeft.

Vrijstelling

Voor het wandelen, al dan niet vergezeld van een aangelijnd huisdier en fietsen is geen vergunning op grond van artikel 4.1, lid 1 van de Keur vereist indien voldaan wordt aan de volgende voorwaarden:

Voorwaarden

1.       Het wandelen, al dan niet vergezeld van een huisdier binnen de begrenzing van een op de legger opgenomen waterkering is vrijgesteld van het verbod gesteld in artikel 4.1, lid 1 van de Keur, tenzij met borden is aangegeven dat het verboden is te wandelen.

2.       Het fietsen binnen de begrenzing van een op de legger opgenomen waterkering is vrijgesteld van het verbod gesteld in artikel 4.1, lid 1 van de Keur, indien met borden is aangegeven dat fietsen toegestaan is.

3.       Bij wandelen en fietsen als bedoeld onder 1 en 2 dienen de voorwaarden en aanwijzingen vermeld op de borden nageleefd te worden.

4.       Het is verboden tijdens het recreactief medegebruik schade toe te brengen aan de waterkering, de daarbij behorende onderhoudsstroken en kunstwerken en daarin of daarop afval achter te laten.