Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Waterschap Peel en Maasvallei

Algemene regel waterkeringen onderhoudsplicht ondersteunende kunstwerken en werken

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieWaterschap Peel en Maasvallei
Officiële naam regelingAlgemene regel waterkeringen onderhoudsplicht ondersteunende kunstwerken en werken
CiteertitelAlgemene regel wk onderhoudsplicht ondersteunende kunstwerken en werken
Vastgesteld doordagelijks bestuur
Onderwerpmilieu
Eigen onderwerpmilieu – water

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Datum ondertekening inwerkingtredingsbesluit: 16-12-2009

Bron bekendmaking inwerkingtredingsbesluit: Limburger editie Noord dagblad 2009-12-19 Limburger ediitie Midden dagblad 2009-12-19 Gelderlander dagblad 2009-12-19

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend.

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

22-12-200901-01-2014nieuwe regeling

16-12-2009

Limburger editie Noord dagblad 2009-12-19 Limburger ediitie Midden dagblad 2009-12-19 Gelderlander dagblad 2009-12-19

ab 16122009

Tekst van de regeling

Kader

Op grond van artikel 3.7, lid 2 van de Keur kan het bestuur algemene regels stellen ter zake de onderhoudsplicht van ondersteunende kunstwerken en werken behorende bij waterkeringen die in de legger zijn opgenomen.

Begripsomschrijving

Ondersteunende kunstwerken en werken: werken in, op, aan, boven, onder in de legger opgenomen waterkeringen die (mede) een waterkerende functie hebben, dan wel als onderdeel van de waterkering bijdragen aan het waterkerend vermogen.

Toepassingsgebied

Deze algemene regel richt zich tot de onderhoudsplichtige van ondersteunende kunstwerken en werken behorende bij in de legger opgenomen waterkeringen, niet zijnde het waterschap. Het waterschap voert onderhoud aan de bij het waterschap in beheer en onderhoud berustende waterkeringen, incl. ondersteunende kunstwerken en werken uit op basis van zijn beheerstaak. Uit de legger blijkt wie de onderhoudsplichtige is van die ondersteunende kunstwerken en werken die niet in onderhoud zijn bij het waterschap.

Motivering van de algemene regel

In deze algemene regel wordt geregeld aan welke eisen het onderhoud aan ondersteunende kunstwerken en werken behorende bij waterkeringen dient te voldoen.

Uitwerking van deze onderhoudsplicht via algemene regels, vast te stellen door het bestuur, heeft als voordeel boven opname in de Keur, dat de Keur kan worden gehanteerd als kaderstellend instrument. Uitwerking vindt plaats via algemene regels. Dit past in de algehele systematiek van de Keur.

Onderhoudsverplichtingen

1.       De onderhoudsplichtigen van in de legger aangegeven waterkerende werken, dienen deze onverminderd het bepaalde in de artikelen 3.5 en 3.6, aantoonbaar waterkerend te houden. 

Artikel 3.5            Gewoon onderhoud

De onderhoudsplichtigen dragen zorg voor een goede toestand van de waterkeringen door het bestrijden van schadelijk wild (met uitzondering van muskusratten), het herstellen van geringe beschadigingen en het in stand houden van begroeiingen en materialen, dienstig aan de waterkering.

Artikel 3.6            Buitengewoon onderhoud

1.     De onderhoudsplichtigen van waterkeringen zijn verplicht tot instandhouding daarvan overeenkomstig het in de legger bepaalde omtrent ligging, vorm, afmeting en constructie.

2.     Buitengewoon onderhoud mag niet worden uitgevoerd in de periode van 15 oktober tot 15 maart.

2.     De eigenaren van de in waterkeringen voorkomende afsluitbare openingen, dragen zorg dat deze op eerste aanzegging door of namens het bestuur worden gesloten.

3.     Het werk, inclusief aanwezige keer- en afsluitmiddelen bestemd tot afsluiting van afsluitbare openingen dienen door de eigenaren aantoonbaar in goede staat van onderhoud te worden gehouden en zo vaak als dat door het bestuur nodig wordt geoordeeld te worden getoond.

4.     Het bestuur is bevoegd om beproeving te eisen van het werk en keer- en afsluitmiddelen door de eigenaar en de onderhoudsplichtige.

5.     De onderhoudsplichtigen genoemd in lid 1 zijn verplicht de werken vijfjaarlijks te toetsen, conform de vijf jaarlijks wettelijk vastgestelde “Voorschriften toetsen op veiligheid en bijbehorende hydraulische randvoorwaarden” en hiervan verslag uit te brengen aan het bestuur. Binnen een door het bestuur te stellen termijn dienen zij de door het bestuur opgedragen aanpassingen uit te voeren.

6.     De in lid 5 genoemde toetsing dient te worden uitgevoerd overeenkomstig de door het bestuur eventueel te stellen aanvullende voorschriften.

7.     Op werkzaamheden uitgevoerd op grond van deze algemene regel zijn de verbodsbepalingen van artikel 4.1 onverminderd van toepassing.

8.     Het bestuur kan in aanvulling op het bepaalde onder 1 tot en met 4 nadere regels stellen.

Maatwerkvoorschrift

Het bestuur kan, al dan niet op verzoek, met het oog op de te beschermen waterstaatkundige belangen, op grond van artikel 4.2, lid 1 van de Keur maatwerkvoorschriften stellen ter zake het onderhoud van de onder deze algemene regel begrepen werken.