Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Waterschap Peel en Maasvallei

Algemene regel grondwater infiltratie

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieWaterschap Peel en Maasvallei
Officiële naam regelingAlgemene regel grondwater infiltratie
CiteertitelAlgemene regel gw infiltratie
Vastgesteld doordagelijks bestuur
Onderwerpmilieu
Eigen onderwerpmilieu – water

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Datum ondertekening inwerkingtredingsbesluit: 16-12-2009

Bron bekendmaking inwerkingtredingsbesluit: Limburger editie Noord dagblad 2009-12-19 Limburger ediitie Midden dagblad 2009-12-19 Gelderlander dagblad 2009-12-19

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend.

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

22-12-200901-01-2014nieuwe regeling

16-12-2009

Limburger editie Noord dagblad 2009-12-19 Limburger ediitie Midden dagblad 2009-12-19 Gelderlander dagblad 2009-12-19

ab 16122009

Tekst van de regeling

Kader

Op grond van artikel 4.6, lid 2 van de Keur is het verboden zonder vergunning van het bestuur water in de bodem te infiltreren. In hoofdstuk 3 van de Provinciale Waterverordening zijn regels gesteld inzake registratie.

Met deze algemene regel wordt onder voorwaarden een vrijstelling van het verbod gegeven; indien wordt voldaan aan het hieronder beschrevene is geen vergunning vereist.

Begripsomschrijving

beëindiging van een grondwateronttrekking of infiltratie: als de vergunning is ingetrokken, de geldigheidsduur is verlopen, een melding van beëindiging van de onttrekking of infiltratie is ontvangen, de onttrekking door handhavend optreden is beëindigd of als de put is vervangen door een nieuwe put.

Infiltreren: water in de bodem brengen ter aanvulling van het grondwater, in samenhang met het onttrekken van grondwater.

Toepassingsgebied

Deze algemene regel is van toepassing op infiltraties buiten de als Roerdalslenk en Venloschol op de bij deze algemene regel behorende kaart aangeduide gebieden die niet groter zijn dan 100 m3 per uur.

Deze algemene regel is niet van toepassing op infiltratie die plaatsvindt binnen waterkeringen, beschermingszones en buitenbeschermingszones zoals die op de legger zijn opgenomen.

Uit de omschrijving van het begrip infiltreren blijkt dat het hierbij niet gaat om infiltratie van hemelwater in de bodem (bijv. bij afkoppeling van hemelwaterafvoer van de riolering).

Deze algemene regel is niet van toepassing op infiltraties waarvoor de provincie op grond van artikel 6.4, lid 1 van de Waterwet bevoegd gezag is. Artikel 6.4, lid 1 Waterwet luidt als volgt:

Het is verboden zonder daartoe strekkende vergunning van gedeputeerde staten grondwater te onttrekken of water te infiltreren:

a)       ten behoeve van industriële toepassingen, indien de te onttrekken hoeveelheid water meer dan 150.000 m3 per jaar bedraagt;

b)      ten behoeve van de openbare drinkwatervoorziening of een bodemenergiesysteem.

Motivering van de algemene regel

Voor infiltraties groter dan 100 m3 per uur geldt een vergunningplicht. Binnen de als Roerdalslenk en Venloschol aangeduide gebieden is elke infiltratie vergunningplichtig. Dit omdat infiltratie van water in de bodem kan leiden tot een inbreuk op de kwaliteit van het grondwater en bij een grote hoeveelheid voorts tot effecten op het grondwaterkwantiteitsbeheer kan leiden. De invloed van infiltratie tot een omvang van 100 m3 water per uur is zodanig dat een individuele beoordeling van de infiltratie geen meerwaarde heeft. De effecten op de grondwaterkwaliteit kunnen voor deze infiltraties afdoende worden geregeld via algemene regels. In verband met het grondwaterkwaliteitsaspect geldt dit niet voor infiltraties binnen Vernloschol en Roerdalslenk.

De Waterregeling bevat voorschriften ten aanzien van melden en meten van infiltraties. In het bij deze algemene regel behorende meldingsformulier zijn de onderwerpen opgenomen die op basis van de Waterregeling bij een melding overlegd moeten worden.

Vrijstelling en voorwaarden

Voor het infiltreren van water in de bodem is geen vergunning op grond van artikel 4.6, lid 2 van de Keur vereist voorzover de infiltratie plaatsvindt in het hiervoor omschreven toepassingsgebied en indien wordt voldaan aan de volgende voorwaarden:

1.       De omgeving van de infiltratieput wordt zodanig schoongehouden dat verontreiniging van het watervoerende pakket niet kan optreden.

2.       Indien een put niet in gebruik is, dient deze zodanig te zijn afgedicht dat verontreiniging van het grondwater wordt voorkomen.

3.       Na beëindiging van de onttrekking wordt de onttrekkingsput definitief buiten gebruik gesteld op de wijze als hieronder vermeld onder a of op de wijze als hieronder vermeld onder b.

a. Het filter alsmede het traject tot 3 meter boven het filter moet worden volgestort met bentoniet, cementspecie of klei.

    Het traject van 1 tot 4 meter beneden maaiveld moet worden volgestort met bentoniet, cementspecie of klei.

    Ter plaatse van slecht doorlatende lagen moet vanaf 0,5 meter boven tot 0,5 meter onder deze laag bentoniet of cementspecie worden aangebracht.

b. De onttrekkingsput moet worden volgestort met bentoniet, cementspecie of klei.

Maatwerkvoorschrift

Het bestuur kan, al dan niet op verzoek, met het oog op de te beschermen belangen, op grond van artikel 4.2, lid 1 van de Keur maatwerkvoorschriften stellen ter zake de uitvoering van de infiltratie.

Meldplicht

Overeenkomstig artikel 4.2, lid 2 van de Keur wordt het infiltreren van water ten minste vier weken voor aanvang of wijziging van de infiltratie gemeld aan het bestuur met een door het bestuur vastgesteld meldingsformulier.

Meetplicht:

1.       Degene die water infiltreert als bedoeld in deze algemene regel meet de in elk kwartaal onttrokken hoeveelheid grondwater met een nauwkeurigheid van 5%.

2.       Degene die water infiltreert als bedoeld in deze algemene regel meet de kwaliteit van dat water volgens bij ministeriële regeling te stellen regels. (toelichting: zie bijlage VII behorende bij de Waterregeling, Staatscourant 2009, nr….)

3.       Uiterlijk op 31 januari van elk jaar of, indien de infiltratie is beëindigd, binnen een maand na het tijdstip van beëindiging, wordt opgave gedaan aan het bestuur over de in het voorgaande kalenderjaar gemeten hoeveelheden water.

4.       De opgave als bedoeld onder 2. geschiedt middels het daartoe door het bestuur beschikbaar gestelde formulier.