Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Waterschap Peel en Maasvallei

Algemene regel grondwater grondwateronttrekking ten behoeve van bronbemaling en proefbronnering

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieWaterschap Peel en Maasvallei
Officiële naam regelingAlgemene regel grondwater grondwateronttrekking ten behoeve van bronbemaling en proefbronnering
CiteertitelAlgemene regel gw grondwateronttrekking bronbemaling proefbronnering
Vastgesteld doordagelijks bestuur
Onderwerpmilieu
Eigen onderwerpmilieu – water

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Datum ondertekening inwerkingtredingsbesluit: 16-12-2009

Bron bekendmaking inwerkingtredingsbesluit: Limburger editie Noord dagblad 2009-12-19 Limburger ediitie Midden dagblad 2009-12-19 Gelderlander dagblad 2009-12-19

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend.

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

22-12-200901-01-2014nieuwe regeling

16-12-2009

Limburger editie Noord dagblad 2009-12-19 Limburger ediitie Midden dagblad 2009-12-19 Gelderlander dagblad 2009-12-19

ab 16122009

Tekst van de regeling

Kader

Op grond van artikel 4.6, lid 1 van de Keur is het verboden zonder vergunning van het bestuur grondwater te onttrekken. In hoofdstuk 3 van de Provinciale Waterverordening zijn regels gesteld inzake registratie.

Met deze algemene regel wordt onder voorwaarden een vrijstelling van het verbod gegeven; indien wordt voldaan aan het hieronder beschrevene is geen vergunning vereist.

Begripsomschrijving

beëindiging van een grondwateronttrekking of infiltratie: als de vergunning is ingetrokken, de geldigheidsduur is verlopen, een melding van beëindiging van de onttrekking of infiltratie is ontvangen, de onttrekking door handhavend optreden is beëindigd of als de put is vervangen door een nieuwe put.

bronbemaling: het onttrekken van grondwater ten behoeve van het in den droge uitvoeren van bouwactiviteiten of ontgravingen.

Toepassingsgebied

Deze algemene regel geldt voor het onttrekken van grondwater met een onttrekkingsinrichting voor bronbemaling, waarbij: 

1. de te onttrekken hoeveelheid grondwater niet meer bedraagt dan 50.000 m3 per maand en  

2. de te onttrekken hoeveelheid grondwater niet meer bedraagt dan 100 m3 per uur en 

3. de onttrekking niet langer duurt dan 6 maanden;

en voor zover deze zijn gelegen

1.       buiten de bufferzones verdroogde natuurgebieden;

2.       binnen de Roerdalslenk en voor zover de onttrekking niet plaatsvindt onder de bovenste Brunssumklei;

3.       binnen de Venloschol en voor zover de onttrekking niet plaatsvindt dieper dan 5 meter boven NAP).

zoals aangeduid op de kaart behorende bij artikel 16 van de Provinciale Waterverordening.

Raakvlakken met ander beleid

Algemene regel Lozen van water; artikel 6.2 Waterwet. Beleidsregel waterkeringen Grond- en milieuonderzoek.

Motivering van de algemene regel

Het keurverbod geeft invulling aan het door de provincie Limburg vastgestelde beleid vastgelegd in het Provinciaal Omgevingsplan Limburg. Buiten de aangewezen beschermde gebieden en onder de omstandigheden zoals hiervoor aangegeven kan worden volstaan met het stellen van algemene regels.

In de aangewezen beschermde gebieden en bij overschrijding van omvang of tijdsduur zoals hiervoor onder “toepassingsbereik” is aangegeven, is een individuele afweging in het kader van een vergunning met het oog op de potentiële invloed van de onttrekking op de betrokken belangen wenselijk. Deze onttrekkingen kunnen naast invloed op het grondwaterbeheer, ook invloed hebben op betrokken belangen in het invloedsgebied van de onttrekking. Om deze reden is deze algemene regel niet op deze onttrekkingen van toepassing en geldt daarvoor de vergunningplicht.

De Waterregeling bevat voorschriften ten aanzien van melden en meten van grondwateronttrekkingen. In het bij deze algemene regel behorende meldingsformulier zijn de onderwerpen opgenomen die op basis van de Waterregeling bij een melding overlegd moeten worden.

Vrijstelling en voorwaarden

Voor het onttrekken van grondwater ten behoeve van bronbemaling is geen vergunning op grond van artikel 4.6, lid 1 van de Keur vereist voor zover de onttrekking valt binnen het hiervoor omschreven toepassingsgebied en indien wordt voldaan aan de volgende voorwaarden:

1.       De verlaging van de grondwaterstand, de hoeveelheid en duur van de onttrekking zijn niet ruimer dan strikt noodzakelijk is voor de uitvoering van het werk.

2.       De omgeving van de onttrekkingsput wordt zodanig schoongehouden dat verontreiniging van het watervoerende pakket niet optreedt.

3.       Voorkomen wordt dat verontreinigd water via de onttrekkingsinrichting in een watervoerend pakket terugstroomt.

4.       Indien een onttrekkingsput niet in gebruik is, dient deze zodanig te zijn afgedicht dat verontreiniging van het grondwater wordt voorkomen.

5.       Na beëindiging van de onttrekking wordt de onttrekkingsput definitief buiten gebruik gesteld op de wijze als hieronder vermeld onder a of op de wijze als hieronder vermeld onder b.

a. Het filter alsmede het traject tot 3 meter boven het filter moet worden volgestort met bentoniet, cementspecie of klei.

    Het traject van 1 tot 4 meter beneden maaiveld moet worden volgestort met bentoniet, cementspecie of klei.

    Ter plaatse van slecht doorlatende lagen moet vanaf 0,5 meter boven tot 0,5 meter onder deze laag bentoniet of cementspecie worden aangebracht.

b. De onttrekkingsput moet worden volgestort met bentoniet, cementspecie of klei.

Maatwerkvoorschrift

Het bestuur kan, al dan niet op verzoek, met het oog op de te beschermen belangen, op grond van artikel 4.2, lid 1 van de Keur maatwerkvoorschriften stellen ter zake uitvoering van de grondwateronttrekking.

Meldplicht

Overeenkomstig artikel 4.2, lid 2 van de Keur wordt het onttrekken van grondwater ten minste vier weken voor aanvang of wijziging van de onttrekking gemeld aan het bestuur met een door het bestuur vastgesteld meldingsformulier.

In de hiervoor bedoelde melding wordt tevens melding gedaan van het aanleggen, hebben, wijzigen en verwijderen van instroomvoorzieningen voor zover deze worden aangebracht in een oppervlaktewater dat op de legger met “primair”  of “secundair in onderhoud bij het waterschap” is aangeduid.

Meetplicht

1.       Degene die grondwater onttrekt als bedoeld in deze algemene regel meet de in elk kwartaal onttrokken hoeveelheid grondwater met een nauwkeurigheid van 5%.

2.       Uiterlijk op 31 januari van elk jaar of, indien de onttrekking is beëindigd, binnen een maand na het tijdstip van beëindiging, wordt opgave gedaan aan het bestuur over de in het voorgaande kalenderjaar gemeten hoeveelheden grondwater.

3.       De opgave als bedoeld onder 2. geschiedt middels het daartoe door het bestuur beschikbaar gestelde formulier.