Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Waterschap Peel en Maasvallei

Algemene regel oppervlaktewaterlichamen onttrekken van water

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieWaterschap Peel en Maasvallei
Officiële naam regelingAlgemene regel oppervlaktewaterlichamen onttrekken van water
CiteertitelAlgemene regel oppw onttrekken van water
Vastgesteld doordagelijks bestuur
Onderwerpmilieu
Eigen onderwerpmilieu – water

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Datum ondertekening inwerkingtredingsbesluit: 16-12-2009

Bron bekendmaking inwerkingtredingsbesluit: Limburger editie Noord dagblad 2009-12-19 Limburger ediitie Midden dagblad 2009-12-19 Gelderlander dagblad 2009-12-19

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend.

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

22-12-200901-01-2014nieuwe regeling

16-12-2009

Limburger editie Noord dagblad 2009-12-19 Limburger ediitie Midden dagblad 2009-12-19 Gelderlander dagblad 2009-12-19

ab 16122009

Tekst van de regeling

Kader

Op grond van artikel 4.5 van de Keur is het verboden zonder vergunning van het bestuur water te lozen in en te onttrekken uit oppervlaktewaterlichamen. In artikel 3 van hoofdstuk 3 van de Provinciale Waterverordening zijn normen opgenomen met betrekking tot de bergings- en afvoercapaciteit van regionale oppervlaktewaterlichamen.

Op grond van artikel 4.1, lid 1 van de Keur is het verboden zonder vergunning van het bestuur een waterstaatswerk te gebruiken anders dan in overeenstemming met de functie. Hieronder is begrepen het aanleggen, hebben, wijzigen en verwijderen van instromingsvoorzieningen.

Met deze algemene regel wordt onder voorwaarden een vrijstelling van deze verboden gegeven; indien wordt voldaan aan het hieronder beschrevene is geen vergunning vereist.

Begripsomschrijving

onttrekken: het door middel van een werk of uit een ander oppervlaktewater, halen van water uit een oppervlaktewaterlichaam;

instroomvoorziening: een constructie om water uit een oppervlaktewater te laten stromen.

Toepassingsgebied

Deze algemene regel is van toepassing op de waterkwantiteitsaspecten van het onttrekken van water uit oppervlaktewaterlichamen. Deze algemene regel is van toepassing in de situatie dat de wijze van onttrekken leidt tot een onttrekking van maximaal 60 m3 per uur.

Een meldplicht geldt voor onttrekking van meer dan 10 m3 tot maximaal 60 m3 per uur.

Bij een onttrekking van meer dan 60 m3 geldt de vergunningplicht.

Deze algemene regel is tevens van toepassing op het aanleggen, hebben, wijzigen en verwijderen van instroomvoorzieningen die onlosmakelijk verbonden zijn met het onttrekken van water.

Raakvlakken met ander beleid

Algemene regel Obstakels binnen de begrenzing van oppervlaktewaterlichamen en bouwwerken binnen 5 meter uit de insteek van een primair oppervlaktewaterlichaam.

Motivering van de algemene regel

Onttrekken van water uit oppervlaktewaterlichamen komt veelvuldig voor. De gevolgen van onttrekkingen voor oppervlaktewaterlichamen zijn uit kwantiteitsoptiek beperkt en kunnen afdoende gereguleerd worden met algemene regels. Dat geldt ook voor het aanleggen, hebben, wijzigen en verwijderen van instroomvoorzieningen. De in deze algemene regel opgenomen normen hebben in de praktijk bewezen goed te functioneren. Een meldplicht voor deze activiteiten is vanuit waterhuishoudkundig oogpunt wenselijk, met name ook met het oog op de in de Provinciale Waterverordening opgenomen normering voor de bergings- en afvoercapaciteit van de regionale oppervlaktewaterlichamen. Kleine onttrekkingen (niet groter dan 10 m3 per uur), hoeven vanwege de zeer geringe gevolgen niet te worden gemeld.

Deze meldingsplicht voor de instroomvoorziening behoeft niet te gelden in het geval van secundaire oppervlaktewaterlichamen die, blijkens de legger, niet in onderhoud zijn bij het waterschap.

Vrijstelling en voorwaarden

Voor het onttrekken van water uit een oppervlaktewater en het aanleggen, hebben, wijzigen en verwijderen van een instroomvoorziening is geen vergunning op grond van artikel 4.5 en artikel 4.1, lid 1 van de Keur vereist voor zover de handeling valt binnen het hiervoor weergegeven toepassingsgebied en indien wordt voldaan aan de volgende voorwaarden:

Onttrekking

1.       De wijze van onttrekking mag niet leiden tot een onttrekking van meer dan 60 m3 per uur.

2.       Een onttrekking als hiervoor bedoeld onder 1 is alleen toegestaan uit de oppervlaktewaterlichamen die op de kaart behorende bij artikel 4.4 van de Keur zijn aangeduid als oppervlaktewaterlichamen waaruit onttrokken mag worden.

3.       Uitbreiding van de onttrekkingen uit de oppervlaktewaterlichamen die op de kaart behorende bij artikel 4.4 van de Keur zijn aangeduid als oppervlaktewaterlichaam waaruit niet meer mag worden onttrokken is niet toegestaan.

Instroomvoorziening

1.       De instroomvoorziening mag de doorstroming in het oppervlaktewaterlichaam niet belemmeren.

2.       De instroomvoorziening mag het onderhoud van het oppervlaktewaterlichaam niet onevenredig belemmeren.

3.       De instroomvoorziening wordt verwijderd indien deze geen functie meer vervult.

4.       De instroomvoorziening dient zodanig gemarkeerd te zijn dat de ligging duidelijk zichtbaar is.

5.       Het bepaalde onder 2 tot en met 4 is niet van toepassing voor zover de instroomvoorziening wordt aangelegd of is gelegen in een oppervlaktewater dat in de legger is aangeduid als “secundair in onderhoud bij derden”.

Maatwerkvoorschrift

Het bestuur kan, al dan niet op verzoek, met het oog op de te beschermen belangen, op grond van artikel 4.2, lid 1 van de Keur maatwerkvoorschriften stellen ter zake de werken en handelingen waarop deze algemene regel ziet.

Meldingsplicht

1.       Overeenkomstig artikel 4.2, lid 2 van de Keur wordt het onttrekken van water uit een oppervlaktewater,  ten minste vier weken voor aanvang of wijziging van de onttrekking gemeld aan het bestuur met een door het bestuur vastgesteld meldingsformulier voorzien van een kadastrale situatietekening.

In de hiervoor bedoelde melding wordt tevens melding gedaan van het aanleggen, hebben, wijzigen en verwijderen van instroomvoorzieningen voor zover deze worden aangebracht in een oppervlaktewater dat op de legger met “primair”  of “secundair in onderhoud bij het waterschap” is aangeduid.

2.       De verplichting opgenomen in lid 1 geldt niet indien niet meer dan 10 m3 water per uur kan worden onttrokken.