Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Waterschap Peel en Maasvallei

Algemene regel oppervlaktewaterlichamen lozen van water

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieWaterschap Peel en Maasvallei
Officiële naam regelingAlgemene regel oppervlaktewaterlichamen lozen van water
CiteertitelAlgemene regel oppw lozen van water
Vastgesteld doordagelijks bestuur
Onderwerpmilieu
Eigen onderwerpmilieu – water

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Datum ondertekening inwerkingtredingsbesluit: 16-12-2009

Bron bekendmaking inwerkingtredingsbesluit: Limburger editie Noord dagblad 2009-12-19 Limburger ediitie Midden dagblad 2009-12-19 Gelderlander dagblad 2009-12-19

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend.

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

22-12-200901-01-2014nieuwe regeling

16-12-2009

Limburger editie Noord dagblad 2009-12-19 Limburger ediitie Midden dagblad 2009-12-19 Gelderlander dagblad 2009-12-19

ab 16122009

Tekst van de regeling

Kader

Op grond van artikel 4.5 van de Keur is het verboden zonder vergunning van het bestuur water te lozen in en te onttrekken uit oppervlaktewaterlichamen.

Op grond van artikel 4.1, lid 1 van de Keur is het verboden zonder vergunning van het bestuur een waterstaatswerk te gebruiken anders dan in overeenstemming met de functie. Hieronder is begrepen het aanleggen, hebben, wijzigen en verwijderen van uitstromingsvoorzieningen.

Met deze algemene regel wordt onder voorwaarden een vrijstelling van deze verboden gegeven; indien wordt voldaan aan het hieronder beschrevene is geen vergunning vereist.

Begripsomschrijving

lozen: het door middel van een werk of via een ander oppervlaktewaterlichaam, brengen van water in een oppervlaktewaterlichaam;

statische lozing: een lozing met een vast debiet bij een eventueel vastgestelde lozingsperiode (bijv. lozing van bronneringswater of industriële lozing);

dynamische lozing: een lozing met een wisselend debiet zonder vastgestelde lozingsperiode (bijv. afkoppelen van hemelwater, leegloop van buffers;

uitstroomvoorziening: een constructie om water in een oppervlaktewater te laten stromen;

Toepassingsgebied

Deze algemene regel is van toepassing op de waterkwantiteitsaspecten van het lozen van water in oppervlaktewaterlichamen. Onderscheid wordt gemaakt tussen statische lozingen en dynamische lozingen.

Deze algemene regel is van toepassing op statische lozingen tot maximaal 100 m3 per uur.

Voor wat betreft de dynamische lozingen wordt in deze algemene regel onderscheid gemaakt tussen lozingen in verband met ruimtelijke plannen waarvoor de in de Wet en het Besluit op de ruimtelijke ordening bedoelde watertoets moet worden uitgevoerd en lozingen waarvoor geen watertoets door het waterschap uitgevoerd hoeft te worden. Het Praktisch handboek watertoets van het Waterschap Peel en Maasvallei is hierbij bepalend. Ruimtelijke plannen die onder de in het Praktisch handboek watertoets opgenomen ondergrens vallen worden door de gemeente zelf getoetst.

Deze algemene regel ziet niet op de waterkwaliteitsaspecten van het lozen van verontreinigende en schadelijke stoffen. Dat is geregeld bij of krachtens de Waterwet (artikel 6.2). Mogelijk is op basis van die wetgeving een melding of vergunning vereist voor de lozing.

Deze algemene regel is tevens van toepassing op het aanleggen, hebben, wijzigen en verwijderen van uitstroomvoorzieningen die onlosmakelijk verbonden zijn met het lozen van water.

Raakvlakken met ander beleid

Praktisch handboek watertoets Waterschap Peel en Maasvallei.

Algemene regel Obstakels binnen de begrenzing van oppervlaktewaterlichamen en bouwwerken binnen 5 meter uit de insteek van een primair oppervlaktewaterlichaam, Algemene regel Peilgestuurd draineren en Algemene regel bronbemaling en proefbronnering.

Motivering van de algemene regel

Bij het lozen van water in oppervlaktewaterlichamen wordt onderscheid gemaakt tussen statische lozingen en dynamische lozingen. Statische lozingen tot 100 m3 per uur hebben uit kwantiteitsoogpunt beperkte effecten op een oppervlaktewaterlichaam en kunnen afdoende gereguleerd worden met algemene regels. De voorwaarden die bij dit soort lozingen gelden, hebben met name betrekking op de bescherming van het oppervlaktewaterlichaam tegen beschadiging en op het voorkomen van wateroverlast.

Dynamische lozingen worden met name veroorzaakt door overtollig hemelwater. In het beheerplan van het Waterschap Peel en Maasvallei en in de Praktisch handboek watertoets Waterschap Peel en Maasvallei wordt beoogd dynamische lozingen zo veel als mogelijk te voorkomen. Dit door waar mogelijk in te steken op de lijn: hergebruik van water, vasthouden, bergen en tot slot afvoeren. Een en ander met het oog op het beschermen van het watersysteem.

Wanneer het waterschap in een concreet geval een wateradvies heeft verstrekt naar aanleiding van een watertoets, dan wordt in het advies opgenomen op welke wijze een dynamische lozing zo veel mogelijk beperkt kan worden. Indien de lozing wordt uitgevoerd in overeenstemming met het wateradvies, wordt de lozing vrijgesteld van de vergunningplicht. Hiermee wordt een dubbele toetsing vermeden.

Een lozing in verband met realisering van een ruimtelijk plan waarvoor in afwijking van het Praktisch handboek watertoets Waterschap Peel en Maasvallei geen watertoets is gevraagd is vergunningplichtig.

Een meldplicht voor statische lozingen is wenselijk met het oog op het kunnen toezien op uitvoering van de lozing (bescherming oppervlaktewaterlichaam). Voor dynamische lozingen is een meldplicht opgenomen ter beoordeling van de vraag of de benodigde watertoets heeft plaatsgevonden. Dit met het oog op het belang van het watersysteem als geheel.

Lozingen afkomstig van ruimtelijke plannen waarvoor op basis van het Praktisch handboek watertoets door het waterschap geen watertoets hoeft worden uitgevoerd, hebben een zodanig beperkt effect op het oppervlaktewaterlichaam, dat afgezien kan worden van nadere regulering van de lozing als zodanig. Dergelijke lozingen dienen wel aan het waterschap gemeld te worden.

Het aanleggen, hebben, wijzigen en verwijderen van uitstroomvoorzieningen kan voldoende via algemene regels worden gereguleerd, reden waarom hiervoor (onder verbinding van voorwaarden) vrijstelling wordt verleend van de in de keur opgenomen vergunningplicht.

De meldingsplicht voor de uitstroomvoorziening behoeft niet te gelden in het geval van secundaire oppervlaktewaterlichamen die, blijkens de legger, niet in onderhoud zijn bij het waterschap.

Vrijstelling en voorwaarden

Voor het lozen van water in een oppervlaktewater en het aanleggen, hebben, wijzigen en verwijderen van een uitstroomvoorziening is geen vergunning op grond van artikel 4.5 en artikel 4.1, lid 1 van de Keur vereist voor zover de handeling vallen binnen het hiervoor weergegeven toepassingsgebied en indien wordt voldaan aan de volgende voorwaarden:

I. Statische lozing

1.       De wijze van lozen mag niet leiden tot een lozing van meer dan 100 m3 per uur.

2.       De lozing veroorzaakt geen schade aan het oppervlaktewaterlichaam en leidt niet tot wateroverlast.

Uitstroomvoorziening

1.       De uitstroomvoorziening mag de doorstroming in het oppervlaktewaterlichaam niet belemmeren.

2.       De uitstroomvoorziening mag het onderhoud van het oppervlaktewaterlichaam niet onevenredig belemmeren.

3.       De uitstroomvoorziening wordt verwijderd indien deze geen functie meer vervult.

4.       Het bepaalde onder 2 en 3 is niet van toepassing voor zover de uitstroomvoorziening wordt aangelegd of is gelegen in een oppervlaktewater dat in de legger is aangeduid als “secundair in onderhoud bij derden”.

II. Dynamische lozing

1.       Voor het ruimtelijk plan waarvan de lozing afkomstig is, is door het waterschap een wateradvies op basis van de Handreiking Watertoets Waterschap Peel en Maasvallei verstrekt.

2.       Het ruimtelijk plan wordt gerealiseerd conform het onder 1 bedoelde wateradvies.

Uitstroomvoorziening

1.       De uitstroomvoorziening mag de doorstroming in het oppervlaktewaterlichaam niet belemmeren.

2.       De uitstroomvoorziening mag het onderhoud van het oppervlaktewaterlichaam niet onevenredig belemmeren.

3.       De uitstroomvoorziening wordt verwijderd indien deze geen functie meer vervult.

4.       Het bepaalde onder 2, 3 en 4 is niet van toepassing voor zover de uitstroomvoorziening wordt aangelegd of is gelegen in een oppervlaktewater dat in de legger is aangeduid als “secundair in onderhoud bij derden”.

Maatwerkvoorschrift

Het bestuur kan, al dan niet op verzoek, met het oog op de te beschermen belangen, op grond van artikel 4.2, lid 1 van de Keur maatwerkvoorschriften stellen ter zake de lozingsintensiteit en de uitvoering van de uitstroomvoorziening.

Meldingsplicht

Overeenkomstig artikel 4.2, lid 2 van de Keur wordt het lozen van water in een oppervlaktewater waarop deze algemene regel ziet,  ten minste vier weken voor aanvang of wijziging van de lozing gemeld aan het bestuur met een door het bestuur vastgesteld meldingsformulier, voorzien van een kadastrale situatietekening.

In de hiervoor bedoelde melding wordt tevens melding gedaan van het aanleggen, hebben, wijzigen en verwijderen van uitstroomvoorzieningen voor zover deze worden aangebracht in een oppervlaktewater dat op de legger met “primair” of “secundair in onderhoud bij het waterschap” is aangeduid.