Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Waterschap Velt en Vecht

Subsidieverordening actief randenbeheer Drenthe 2010

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieWaterschap Velt en Vecht
Officiële naam regelingSubsidieverordening actief randenbeheer Drenthe 2010
CiteertitelSubsidieverordening actief randenbeheer Drenthe 2010
Vastgesteld dooralgemeen bestuur
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerpmilieu – water

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Datum ondertekening inwerkingtredingsbesluit: 26-1-2010

Bron bekendmaking inwerkingtredingsbesluit: De Zuidoosthoeker, 02-03-2010 Krant van Hoogeveen, 03-03-2010 De Toren, 03-03-2010

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Algemene wet bestuursrecht, Titel 4.2

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

03-03-201001-01-201031-12-2010nieuwe regeling

26-01-2010

De Zuidoosthoeker, 02-03-2010 Krant van Hoogeveen, 03-03-2010 De Toren, 03-03-2010

0222u/Vm/hl/2010

Tekst van de regeling

Inhoud

Begripsbepalingen
Artikel 1
  • In deze verordening wordt verstaan onder:

  • a. waterschap: het waterschap Velt en Vecht;

  • b. bufferstrook: een strook grond die deel uitmaakt van een agrarisch perceel en gelegen is langs een watervoerende sloot, een en ander zoals gedefinieerd in de beheersovereenkomst;

  • c. randenbeheer: het op basis van een beheersovereenkomst door een ondernemer uitvoeren van een aangepast beheer van bufferstroken;

  • d. ondernemer: natuurlijk of rechtspersoon die in het kader van de uitoefening van een agrarisch bedrijf, als eigenaar of pachter, grondgebruiker is van percelen landbouwgrond binnen het beheersgebied van het waterschap;

  • e. beheersovereenkomst: een door het dagelijks bestuur vast te stellen standaardovereenkomst tussen een ondernemer en het waterschap, waarin de wijze waarop de subsidie wordt berekend en de voorwaarden waaronder subsidie wordt verleend voor aangepast randenbeheer zijn vastgelegd;

  • f. project: het project ‘actief randenbeheer Drenthe 2006-2008', voor zover het betreft de gronden gelegen binnen het beheersgebied van het waterschap.

Bevoegdheid dagelijks bestuur
Artikel 2

Het dagelijks bestuur is bevoegd tot het nemen van beschikkingen op grond van deze verordening.

Mandatering
Artikel 3

Het dagelijks bestuur kan de uitoefening van de in deze verordening aan haar toegekende bevoegdheden uit naam van en onder verantwoordelijkheid van het dagelijks bestuur opdragen aan ambtenaren van het waterschap.

Aanvraag
Artikel 4
  • 1. Aanspraak maken op de subsidie is slechts mogelijk voor ondernemers die hiertoe een schriftelijke aanvraag indienen bij het dagelijks bestuur.

  • 2. In 2010 kunnen geen nieuwe aanvragen voor nieuw aan te leggen bufferstroken worden gedaan. Enkel degenen die reeds deelnemen aan het project kunnen in aanmerking komen voor subsidie op grond van deze verordening.

  • 3. De aanvraag als bedoeld in het eerste lid kan slechts plaatsvinden met gebruikmaking van het door het waterschap verstrekte formulier. Dit formulier betreft een beheersovereenkomst, welke door de ondernemer in tweevoud dient te worden ingediend.

  • 4. Indien een agrarisch bedrijf geëxploiteerd wordt in de vorm van een maatschap, vennootschap onder firma of besloten vennootschap kan de aanvraag om aanspraak te maken op de subsidie alleen worden ingediend door de maatschap, de vennootschap onder firma dan wel de besloten vennootschap. De natuurlijke personen die maat, vennoot of aandeelhouder zijn van een dergelijke maatschap, vennootschap onder firma of besloten vennootschap kunnen niet afzonderlijk een aanvraag indienen.

Tijdsduur deelname
Artikel 5

Na 2009 is ook 2010 een overgangsjaar voor akkerrandenbeheer. Alleen deelnemers uit het project Actief Randenbeheer Drenthe kunnen aanspraak maken op de subsidie over het jaar 2010.

Gronden binnen het beheersgebied
Artikel 6

Deelname aan het project is slechts mogelijk met bufferstroken op gronden gelegen binnen het beheersgebied van het waterschap.

Minimale en maximale lengte deelname
Artikel 7
  • 1. Deelname aan de subsidie is slechts mogelijk indien de totale lengte van de bufferstroken waarvoor de ondernemer aanvraagt minimaal tweehonderd en maximaal vijftienduizend strekkende meter bedraagt.

  • 2. Voor de bepaling van het maximaal aantal meters als bedoeld in het vorige lid wordt de lengte van de bufferstroken waarvoor reeds sinds 2006 in het kader van het project is aangevraagd in de berekening betrokken.

Soorten gewas
Artikel 8

Aan de subsidie kan alleen worden deelgenomen met agrarische percelen, waarop gewassen worden geteeld dan wel gras wordt geteeld.

Wijzigen aanvraag
Artikel 9

Indien zich wijzigingen voordoen ten opzichte van de ingediende aanvraag, dienen deze wijzigingen binnen een maand schriftelijk aan het waterschap te worden gemeld.

Samenloop subsidies
Artikel 10

Deelname aan de subsidie is alleen mogelijk indien de ondernemer voor de desbetreffende bufferstroken, noch geheel of gedeeltelijk, noch direct of indirect mede een andere subsidie ontvangt van enig overheidsorgaan, daaronder mede begrepen organen van de Europese Unie.

Beschikking tot verlening van subsidie
Artikel 11
  • 1. Het dagelijks bestuur kan een ondernemer die een schriftelijke aanvraag heeft ingediend conform het bepaalde in artikel 3 subsidie verlenen.

  • 2. Subsidie kan worden verleend aan een ondernemer die voldoet aan alle voorwaarden zoals deze zijn vastgelegd in de door het dagelijks bestuur vastgestelde beheersovereenkomst.

  • 3. Het dagelijks bestuur beslist zo spoedig mogelijk na ontvangst van de ondertekende overeenkomst over de subsidieverlening.

  • 4. Een beschikking tot subsidieverlening heeft betrekking op het overgangsjaar 2010 met dien verstande dat de subsidie jaarlijks wordt vastgesteld conform het bepaalde in artikel 12.

Beschikking tot vaststelling van subsidie
Artikel 12
  • 1. Aan degene aan wie een beschikking als bedoeld in artikel 11 is verleend, wordt uiterlijk 1 oktober van het lopende jaar meegedeeld of van de in de aanvraag opgegeven lengte wordt afgeweken.

  • 2. De subsidie wordt uiterlijk 1 december van het lopende jaar vastgesteld.

Betaling van de subsidie
Artikel 13

Uitbetaling van de subsidie vindt overeenkomstig de vaststelling plaats vóór 15 december van het lopende jaar.

Hardheidsclausule
Artikel 14
  • 1. Het dagelijks bestuur kan in bijzondere gevallen afwijken van het in of krachtens deze verordening bepaalde.

  • 2. In gevallen waarin deze verordening niet voorziet, treft het dagelijks bestuur de benodigde voorzieningen.

Inwerkingtreding, werkingsduur, citeertitel
Artikel 15
  • 1. Deze verordening treedt in werking met ingang van de eerste dag na bekendmaking en werkt terug tot en met 1 januari 2010.

  • 2. Deze verordening eindigt door het enkele tijdsverloop op 31 december 2010, met dien verstande dat zij blijft gelden voor de periode waarvoor zij heeft gegolden.

  • 3. Deze verordening kan worden aangehaald als: Subsidieverordening Actief Randenbeheer Drenthe 2010.

Toelichting

Algemene toelichting

Op rijksniveau zijn regels vastgesteld om de belasting van het oppervlaktewater als gevolg van emissies van meststoffen en bestrijdingsmiddelen afkomstig vanuit de landbouw te verminderen (Lozingenbesluit open teelt en veehouderij). In de periode 2006-2008 hebben waterschap Hunze en Aa's, waterschap Velt en Vecht, de provincie Drenthe en LTO Noord het project ‘Actief Randenbeheer Drenthe 2006-2008' uitgevoerd met het oog op een extra vermindering van de emissies van meststoffen en bestrijdingsmiddelen afkomstig van de landbouw, boven de normen van het Lozingenbesluit open teelt en veehouderij. Voordat een vervolg regeling kan worden vastgesteld in 2011, wordt na 2009 ook 2010 ingesteld als overgangsjaar.

Onder actief randenbeheer wordt verstaan het uitvoeren van een aangepast beheer van randen van percelen gras- en bouwland, akkerranden genaamd. Deze perceelsranden zijn gelegen langs waterlopen. Om ondernemers in de agrarische sector te stimuleren over te gaan tot een actief randenbeheer, verstrekt het waterschap degenen die aan dit project deelnemen een subsidie en sluit met hen beheersovereenkomsten af. De hoogte van de subsidie voor de akkerranden is zodanig berekend, dat voor de op grond van het lozingenbesluit reeds verplichte teelvrije zones geen subsidie wordt verleend.

Ingevolge artikel 4:23 van de Algemene wet bestuursrecht dient een subsidie op grond van een wettelijk voorschrift (i.c. een verordening) te worden verstrekt. De onderhavige verordening voorziet in die wettelijke basis.

Artikelsgewijze toelichting
Artikel 3

Op de in dit artikel genoemde mandatering zijn de bepalingen van afdeling 10.1.1 van de Algemene wet bestuursrecht (met betrekking tot mandaat) van toepassing.

Artikel 4

In 2010 wordt een nieuwe regeling ontwikkeld voor akkerrandenbeheer binnen Velt en Vecht. Om bestaande akkerranden vanuit het project Actief Randenbeheer Drenthe 2006-2008 te behouden wordt na 2009 ook 2010 ingesteld als overgangsjaar. Overeenkomstig artikel 4:1 van de Algemene wet bestuursrecht dient de aanvraag schriftelijk bij het bestuur te worden ingediend. Het verplichte aanvraagformulier behelst een uitvoeringsovereenkomst overeenkomstig artikel 4:36 van de Algemene wet bestuursrecht en is een voorwaarde voor het kunnen verkrijgen van subsidie.

Artikel 5

Conform de bepalingen in artikel 4:36 van de Algemene wet bestuursrecht wordt met deelnemende ondernemers een beheersovereenkomst afgesloten waarin wordt vastgelegd welke verplichtingen het aangepast beheer van de akkerranden omvat.

Artikel 11

Met de deelnemers wordt een beheersovereenkomst afgesloten waarin een aantal voorwaarden en verplichtingen is opgenomen. Indien de ondernemer een ondertekend exemplaar van de beheersovereenkomst terugstuurt naar het waterschap, wordt aangenomen dat aan deze voorwaarden en verplichtingen wordt voldaan.

De termijn waarbinnen het bestuur moet beslissen op een aanvraag bedraagt in principe acht weken op grond van artikel 4:13, tweede lid, Algemene wet bestuursrecht. Indien het bestuur niet binnen deze termijn kan beslissen, wordt de aanvrager, overeenkomstig artikel 4:14 Algemene wet bestuursrecht, hiervan in kennis gesteld en wordt een redelijke termijn genoemd waarbinnen de beschikking tegemoet kan worden gezien.

Met de beschikking tot subsidieverlening wordt bedoeld de beschikking die achteraf aan de uitvoering van het aangepaste beheer van de akkerranden wordt gegeven.

Artikel 4:35 van de Algemene wet bestuursrecht bevat de gronden op grond waarvan subsidieverlening kan worden geweigerd. De artikelen 4:48 en 4:50 van de Algemene wet bestuursrecht bevatten de gronden voor intrekking of wijziging van de subsidieverlening. Het kan hier enerzijds gaan om een sanctie, anderzijds om herstel van onjuistheden die niet uitsluitend voor rekening van het dagelijks bestuur van het waterschap behoren te komen.

Artikel 12

De mededeling of van de in de aanvraag opgegeven lengte wordt afgeweken is een zogenaamde vaststellingsbeschikking, waarop de bepalingen van afdeling 4.2.5 van de Algemene wet bestuursrecht van toepassing zijn. Hiervoor behoeft geen aanvraag te worden ingediend, gelet op het bepaalde in artikel 4:44, eerste lid, sub a, juncto artikel 4:47, sub a, van de Algemene wet bestuursrecht. Een beschikking tot vaststellen van de subsidie is bij iedere verstrekking noodzakelijk.

Ingevolge artikel 4:46 van de Algemene wet bestuursrecht kan de subsidie lager worden vastgesteld dan het bedrag behorend bij het aantal hectares vermeld in de beheersovereenkomst. Bij het bepalen van de omvang van de verlaging moet rekening gehouden met artikel 3:4, tweede lid, Algemene wet bestuursrecht. Bij het niet voldoen aan verplichtingen uit de beheersovereenkomst moet een afweging worden gemaakt van handhaving van de verplichting en de gevolgen van de verlaging voor de ontvanger van de subsidie. Daarbij zijn tevens de ernst van de tekortkoming en de mate waarin deze aan de ontvanger van de subsidie kan worden verweten belangrijke factoren.

Artikel 4:49 van de Algemene wet bestuursrecht bevat de gronden voor intrekking en wijziging van vastgestelde subsidie. Het kan hier enerzijds gaan om een sanctie en anderzijds om herstel van onjuistheden die niet uitsluitend voor rekening van het dagelijks bestuur van het waterschap behoren te komen. Omdat de beschikking tot vaststelling van de bijdrage een definitieve aanspraak op financiële middelen vestigt, is zij in beperktere mate intrekbaar dan de beschikking tot verlening van de bijdrage.

Artikel 13

Terugvordering van onverschuldigd betaalde subsidiebedragen is mogelijk conform de bepalingen van artikel 4:57 van de Algemene wet bestuursrecht.