Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Waterschap Velt en Vecht

Delegatiebesluit 2004

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieWaterschap Velt en Vecht
Officiële naam regelingDelegatiebesluit 2004
CiteertitelDelegatiebesluit 2004
Vastgesteld dooralgemeen bestuur
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerpbestuur – waterschappen

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Datum ondertekening inwerkingtredingsbesluit: 23-3-2004

Bron bekendmaking inwerkingtredingsbesluit: De Zuidoosthoeker, 04-05-2004 Krant van Hoogeveen, 04-05-2004 De Toren, 05-05-2004

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Waterschapswet, art. 56, 77, 83, 86 en 100

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

06-05-200401-01-2012nieuwe regeling

23-03-2004

De Zuidoosthoeker, 04-05-2004 Krant van Hoogeveen, 04-05-2004 De Toren, 05-05-2004

0684/SG/pd/2005

Tekst van de regeling

Inhoud

Juridische en processuele bevoegdheden

Artikel 1
  • 1. Het voeren van civielrechtelijke, bestuursrechtelijke en strafrechtelijke procedures en het instellen van alle rechtsmiddelen, in alle instanties zowel eisend als verwerend, en het nemen van de daarbij behorende beslissingen ter voorbereiding, ter voorkoming of ter beëindiging van deze procedures.

  • 2. Het uitoefen van het recht van bezwaar en beroep tegen besluiten of handelingen van bestuursorganen, indien een recht daartoe bij wettelijk voorschrift aan het waterschap of het waterschapsbestuur is toegekend.

Grondzaken

Artikel 2
  • 1. Het kopen, huren, pachten en ruilen van gronden voor zover dit verband houdt met de stichting, overneming of liquidatie van waterstaats- c.q. zuiveringstechnische werken voor zover daarvoor in de begroting budget beschikbaar is of tot het bedrag van een specifiek verleend krediet.

  • 2. Het verkopen, verhuren, verpachten van gronden in eigendom van het waterschap voor zover een en ander verband houdt met de overdracht of liquidatie van waterstaats- c.q. zuiveringstechnische werken.

  • 3. Het vestigen van een zakelijk recht en het daartoe benodigde afsluiten van een overeenkomst ten behoeve van het leggen van kabels en leidingen en het aanbrengen van andere werken van openbaar nut.

Slotbepalingen

Artikel 3

Het dagelijks bestuur rapporteert in de bestuursrapportage over de wijze waarop van de gedelegeerde bevoegdheden gebruik is gemaakt.

Artikel 4

Dit besluit treedt in werking met ingang van de eerste dag na bekendmaking.

Artikel 5

Het Delegatiebesluit juridische en processuele bevoegdheden waterschap Velt en Vecht, zoals vastgesteld op 23 maart 2000, wordt ingetrokken.

Artikel 6

Dit besluit kan worden aangehaald als: Delegatiebesluit 2004.

Toelichting

Algemene toelichting

De artikelen 56 en 77 van de Waterschapswet (Wsw) bepalen dat het algemeen bestuur bevoegd is tot regeling en bestuur van het waterschap, voor zover deze bevoegdheid niet is toegekend aan het dagelijks bestuur of de dijkgraaf.

Artikel 84 van de Wsw geeft aan dat het dagelijks bestuur belast is met de dagelijkse aangelegenheden van het waterschap. Artikel 28 van het Reglement voor het water-schap geeft een nadere invulling. Het dagelijks bestuur is bevoegd tot:

  • a.

    uitvoering en handhaving van wetten (in formele en materiële zin) waarin medewerking wordt gevorderd van het waterschap, tenzij hiervoor uitdrukkelijk het algemeen bestuur of de voorzitter is aangewezen;

  • b.

    het voeren van het dagelijks beheer over de financiën en zaken die bij het waterschap in eigendom, beheer of onderhoud zijn;

  • c.

    het berusten in tegen het waterschap gedane rechtelijke uitspraken;

  • d.

    het aangaan van overeenkomsten betreffende het dagelijks beheer in het kader van de taken van het waterschap;

  • e.

    het doen van bekendmakingen als bedoeld in artikel 73 van de Waterschapswet.

Bij delegatie gaat het om de overdracht van bevoegdheden (artikel 10:13 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb). Het bestuursorgaan dat de bevoegdheden krijgt overgedragen oefent deze onder eigen verantwoordelijkheid uit.

Het algemeen bestuur kan op grond van de Wsw (artikel 83) en wederom het reglement (artikel 27) bevoegdheden aan het dagelijks bestuur overdragen. Het algemeen bestuur mag geen bevoegdheden overdragen die betrekking hebben op het vaststellen van:

  • de hoofdlijnen van beleid;

  • verordeningen;

  • de legger;

  • het heffen van belastingen;

  • de begroting en rekening;

  • peilbesluiten.

Artikelsgewijze toelichting

Artikel 1

Aan het algemeen bestuur van het waterschap is de bevoegdheid toegekend tot regeling en bestuur van het waterschap.

Dit houdt ook in dat het algemeen bestuur bevoegd is te beslissen tot het aangaan van een gerechtelijke procedure namens de (publiekrechtelijke) rechtspersoon waterschap Velt en Vecht.

In artikel 86 van de Wsw is aan deze bevoegdheid nader uitwerking gegeven. Het dagelijks bestuur is op grond van dit artikel bevoegd ‘spoedshalve' te besluiten tot het aangaan van gerechtelijke procedures namens het waterschap, maar ook namens het algemeen bestuur indien aan dit bestuursorgaan zelf een bevoegdheid toe komt tot het aangaan van een gerechtelijke procedure.

Ter vermijding van discussies over de geldigheid van bevoegdheden tot het aangaan van gerechtelijke procedures en in verband met de soms noodzakelijke snelle besluit-vorming is delegatie door het algemeen bestuur aan het dagelijks bestuur van haar bevoegdheid tot het verrichten van juridische en processuele handelingen gewenst.

Artikel 2

De in dit artikel gedelegeerde bevoegdheden behoren formeel ook tot de competentie van het algemeen bestuur. In de praktijk worden deze bevoegdheden uitgeoefend door en onder de verantwoordelijkheid van het dagelijks bestuur. Reden om ook deze bevoegdheden te delegeren aan het dagelijks bestuur.

Tweede lid

Het betreft hier voornamelijk de bevoegdheid tot het verkopen van losse stukjes grond, gedempte watergangen, (uitruilen) van gronden in het kader van projecten, maar ook gronden met waterstaats- c.q. zuiveringstechnische werken die hun functie voor het waterschap hebben verloren. Het verhuren en verpachten van gronden betreft voornamelijk gronden die het waterschap (tijdelijk) in eigendom heeft ten behoeve van de uitvoering van (meerjarige) projecten.

Het is uitdrukkelijk niet de bedoeling de verkoop van (gronden waarop) dienstge-bouwen (staan) te delegeren.