Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Waterschap Peel en Maasvallei

Delegatie- en mandaatbesluit Waterschap Peel en Maasvallei 2004

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieWaterschap Peel en Maasvallei
Officiële naam regelingDelegatie- en mandaatbesluit Waterschap Peel en Maasvallei 2004
CiteertitelDelegatie- en mandaatbesluit Waterschap Peel en Maasvallei 2004, 2006-07-01
Vastgesteld dooralgemeen bestuur
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerpbestuur – waterschappen

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Deze regeling is ingetrokken door het Delegatie- en Mandaatbesluit Waterschap Limburg 2017.

Datum ondertekening inwerkingtredingsbesluit:

Bron bekendmaking inwerkingtredingsbesluit: website Waterschap Peel en Maasvallei, 4 november 2004

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Waterschapswet,

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

04-11-200401-01-2017nieuwe regeling

03-11-2004

website Waterschap Peel en Maasvallei, 4 november 2004

-

Tekst van de regeling

Aanhef

Het algemeen bestuur van het waterschap Peel en Maasvallei;

overwegende dat het ter bevordering van een doelmatige en vlotte afdoening van zaken, die niet tot de hoofdlijnen van het beleid behoren, gewenst is de mogelijkheden tot overdracht van bevoegdheden zo veel mogelijk te benutten welke door de Waterschapswet en het Reglement voor het waterschap Peel en Maasvallei worden geboden;

dat door het hierboven genoemde beter kan worden ingespeeld op zaken of kwesties die binnen een kort tijdsbestek om een oplossing vragen en met kortere procedures kan worden volstaan zonder dat de sturende rol van het algemeen bestuur wordt aangetast;

gelezen het voorstel van het voorlopig dagelijks bestuur d.d. 22 oktober 2004, 8/8;

gelet op het bepaalde in de Waterschapswet, de Algemene wet bestuursrecht alsmede gelet op het

bepaalde in het Reglement voor het waterschap Peel en Maasvallei;

BESLUIT:

A.

onder intrekking van het besluit tot delegatie en mandatering van bevoegdheden van 17 april 2002 vast te stellen het volgende delegatie- en mandaatbesluit:

Hoofdstuk 1: Burgerrechtelijke bevoegdheden

Paragraaf 1: Algemeen

Artikel 1: Algemene bepaling

1. Voor zover het dagelijks bestuur hiertoe niet reeds uit andere hoofde bevoegd is, wordt aan het dagelijks bestuur de bevoegdheid overgedragen om met inachtneming van de bepalingen van dit besluit te besluiten tot het verrichten van burgerrechtelijke rechtshandelingen, indien de rechtshandeling:

  • a.

    rechtstreeks strekt tot uitvoering van een besluit van het algemeen bestuur;

  • b.

    rechtstreeks samenhangt met de regeling of de bestuurshandeling, die krachtens wettelijk voorschrift van het dagelijks bestuur wordt gevorderd;

  • c.

    strekt tot het voorkomen respectievelijk beperken van nadeel van het waterschap Peel en Maasvallei of,

  • d.

    dient ter voldoening aan enige uit de wettelijke aansprakelijkheid van het waterschap Peel en Maasvallei voortvloeiende verplichting.

2. Tot de in het vorige lid bedoelde rechtshandelingen behoren in ieder geval het:

  • a.

    verwerven, ruilen, vervreemden of bezwaren van onroerende zaken;

  • b.

    aangaan van overeenkomsten inzake het bezwaren van onroerende zaken, zowel van het waterschap Peel en Maasvallei als van derden, met zakelijke rechten alsmede kwalitatieve rechten en verplichtingen;

  • c.

    aangaan van overeenkomsten met betrekking tot gebruik van gronden alsmede met betrekking tot schade- en natschaderegelingen.

Paragraaf 2: Opdrachtverlening

Artikel 2: Opdrachtverlening

1. Tot de dagelijkse aangelegenheden als bedoeld in artikel 84 Waterschapswet behoort de bevoegdheid tot het verlenen van opdrachten voor de uitvoering van werken, de levering van producten dan wel de verlening van diensten, voor zover het algemeen bestuur daarvoor middelen beschikbaar heeft gesteld.

2. Aan het dagelijks bestuur wordt de bevoegdheid overgedragen om – met inachtneming van Europese en nationale voorschriften – nadere regels te stellen, die bij de aanbesteding en gunning van werken, leveringen en diensten in acht worden genomen.

3. Bij de opdrachtverlening en nadere regeling daaromtrent geldt als randvoorwaarde dat opdrachten voor de uitvoering van werken en dienstverlening met een geraamde waarde van tenminste € 250.000,--, exclusief BTW, openbaar aanbesteed worden.

Paragraaf 3: Financiën

Artikel 3: Tijdelijk beleggen van middelen

Aan het dagelijks bestuur wordt de bevoegdheid overgedragen beschikbare geldmiddelen met inachtneming van de in het treasurystatuut gestelde regels tijdelijk te beleggen.

Artikel 4: Geldleningen

Aan het dagelijks bestuur wordt de bevoegdheid overgedragen om geldleningen met inachtneming van de in het treasurystatuut gestelde regels aan te gaan ter financiering van de publieke taak.

Artikel 5: Post onvoorzien

Het dagelijks bestuur wordt overeenkomstig artikel 16 Comptabiliteitsvoorschriften waterschappen gemachtigd om over de post onvoorzien van de begroting te beschikken.

Artikel 6: Aanwenden voorziening

Het dagelijks bestuur wordt mandaat verleend tot aanwending van een door het algemeen bestuur getroffen voorziening voor het doel waarvoor de voorziening beschikbaar is gesteld.

Artikel 7: Voteren investeringen

Het dagelijks bestuur wordt mandaat verleend:

1. krediet te voteren van maximaal 10% van een voorziene investering in de 1e jaarschijf van het MeerjarenInvesteringsPlan behorende bij de begroting;

2. investeringskredieten (tussentijds) administratief af te sluiten;

3. tot het af- en overschrijven van begrotingsbedragen binnen het waterschapsbudget op BBPbeleidsproductniveau (zgn. administratieve wijzigingen) mits dit niet leidt tot een overschrijding van genoemd budget en dit niet in strijd is met het budgetrecht van het algemeen bestuur.

Hoofdstuk 2: Procedurele aangelegenheden

Artikel 8: Civielrechtelijke procedures

Aan het dagelijks bestuur wordt de bevoegdheid overgedragen te beoordelen en te beslissen of het waterschap Peel en Maasvallei eisend dan wel verwerend, een rechtsgeding zal voeren, het instellen van hoger beroep daaronder begrepen, een geschil aan arbitrage zal onderwerpen, bindend advies zal vragen, dan wel een vaststellingsovereenkomst zal aangaan.

Artikel 9: Administratiefrechtelijke procedures

Aan het dagelijks bestuur wordt opgedragen:

  • a.

    waar nodig de beslissing op bezwaarschriften tegen besluiten van het algemeen bestuur te verdagen overeenkomstig artikel 7:10 van de Algemene wet bestuursrecht;

  • b.

    in geval van beroep, hoger beroep en/of verzoeken om voorlopige voorziening door derden bij een administratieve rechter of bestuursorgaan namens het algemeen bestuur verweer te voeren en overigens al datgene te doen wat met betrekking tot dat te voeren verweer noodzakelijk voorkomt, met inbegrip van de aanwijzing van (een) gemachtigde(n) ter vertegenwoordiging;

  • c.

    hoger beroep in te stellen en/of voorlopige voorziening te vragen naar aanleiding van een met betrekking tot besluiten van het algemeen bestuur door een administratieve rechter of bestuursorgaan gedane uitspraak op beroep van een derde en overigens al datgene te doen wat met betrekking tot dat beroep en/of die te vragen voorlopige voorziening noodzakelijk voorkomt, met inbegrip van de aanwijzing van (een) gemachtigde(n) ter vertegenwoordiging;

  • d.

    – voor zover het dagelijks bestuur daartoe niet reeds de bevoegdheid heeft op grond van artikel 1:2, lid 2, van de Algemene wet bestuursrecht – een bezwaarschrift in te dienen en/of beroep dan wel hoger beroep in te stellen, in alle gevallen het vragen van een voorlopige voorziening daaronder begrepen, naar aanleiding van door een ander dan bestuursorgaan van het waterschap Peel en Maasvallei genomen besluit waarbij het belang van het waterschap Peel en Maasvallei is betrokken en in dat verband overigens al datgene te doen wat noodzakelijk voorkomt, met inbegrip van de aanwijzing van (een) gemachtigde(n) ter vertegenwoordiging.

Hoofdstuk 3: Bevoegdheden op rechtspositioneel gebied

Artikel 10: Specifieke bevoegdheden op rechtspositioneel gebied

Aan het dagelijks bestuur wordt overgedragen de toepassing van de op grond van de Sectorale arbeidsvoorwaardenregeling waterschapspersoneel toe te kennen schadeloosstelling en vergoeding van kosten aan waterschapspersoneel.

Hoofdstuk 4: Overige bevoegdheden

Artikel 11: Standpunt waterschap Peel en Maasvallei in hoedanigheid van deelnemer aan rechtspersoon

Aan het dagelijks bestuur wordt overgedragen de bevoegdheid tot het bepalen van het standpunt van het waterschap Peel en Maasvallei in de hoedanigheid van deelnemer in rechtspersonen.

Artikel 12: Taakopdracht of –overdracht door andere overheden

Aan het dagelijks bestuur wordt overgedragen de bevoegdheid ermee in te stemmen dat overheden bij afzonderlijk besluit taken passend binnen het kader van het Reglement voor het waterschap Peel en Maasvallei op- of overdragen aan het waterschap Peel en Maasvallei.

Artikel 13: Subsidies

Aan het dagelijks bestuur wordt overgedragen de bevoegdheid tot:

1. weigering van subsidieverlening;

2. subsidieverlening, subsidievaststelling, intrekking en wijziging alsook betaling en terugvordering van subsidie indien en voor zover in een specifieke begrotingspost is voorzien in subsidieverlening.

Artikel 14: Convenanten

Aan het dagelijks bestuur wordt overgedragen de bevoegdheid tot het aangaan van convenanten.

Artikel 15: Wijziging van leggers

Aan het dagelijks bestuur wordt overgedragen de bevoegdheid tot het wijzigen van de leggers van primaire wateren en waterkeringen.

Hoofdstuk 5: Volmacht en mandaat

Artikel 16: Volmacht, machtiging en mandaat

Onverminderd het bepaalde in artikel 18 (Voorwaarden) is het dagelijks bestuur bevoegd de aan het dagelijks bestuur toekomende bevoegdheden op te dragen aan ambtenaren in dienst van het waterschap Peel en Maasvallei.

Hoofdstuk 6: Algemene bepalingen

Artikel 17: Beperkingen

1. De vorige artikelen zijn niet van toepassing indien en voor zover het algemeen bestuur zich daarin bedoelde bevoegdheden heeft voorbehouden.

2. Het algemeen bestuur behoudt zich het recht voor om nadere regels te stellen met betrekking tot het verlenen van mandaat in geval van specifieke activiteiten of projecten.

Artikel 18: Voorwaarden

Aan het overdragen van de bevoegdheden aan het dagelijks bestuur worden de volgende voorwaarden verbonden:

  • a.

    indien er voor (de uitvoering van) een besluit, dat is genomen op grond van een in dit besluit vervatte bevoegdheid, kosten voortvloeien, moeten de middelen hiervoor door het algemeen bestuur ter beschikking zijn gesteld, in de vorm van een post op de begroting;

  • b.

    over de uitoefening van de in dit besluit op- en overgedragen bevoegdheden wordt ten minste jaarlijks gerapporteerd.

B.

Te bepalen dat:

1. het onder A bedoelde besluit in werking treedt na bekendmaking als bedoeld in artikel 3:42 van de Algemene wet bestuursrecht;

2. dit besluit kan worden aangehaald als het Delegatie- en mandaatbesluit waterschap Peel en Maasvallei 2004.

Aldus besloten in de openbare vergadering van voornoemd bestuur d.d. 3 november 2004.

de secretaris-directeur, de voorzitter (wnd.),

ir. A. Kooistra ir. H. A. van Alderwegen