Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Waterschap Reest en Wieden

Leggerverordening waterschap Reest en Wieden

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieWaterschap Reest en Wieden
Officiële naam regelingLeggerverordening waterschap Reest en Wieden
CiteertitelLeggerverordening waterschap Reest en Wieden
Vastgesteld dooralgemeen bestuur
Onderwerpruimtelijke ordening, verkeer en vervoer
Eigen onderwerpruimtelijke ordening - waterkeringen en waterbeheer

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Het algemeen bestuur van het Waterschap Drents Overijsselse Delta heeft in de vergadering van 18 september 2018 besloten tot intrekking van deze verordening. Dit is op 4 december 2018 bekendgemaakt in het Waterschapsblad 2018, 11898.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Waterschapswet, art. 78

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-02-200005-12-2018nieuwe regeling

04-01-2000

Onbekend.

Onbekend.

Tekst van de regeling

Het voorlopig algemeen bestuur van het waterschap Reest en Wieden;

gelezen het voorstel van het voorlopig dagelijks bestuur van het waterschap Reest en Wieden;

gelet op artikel 78 van de Waterschapswet;

B E S L U I T :

vast te stellen de Leggerverordening waterschap Reest en Wieden.

Leggerverordening waterschap Reest en Wieden

Artikel 1

1. Deze verordening verstaat onder:

  • a.

    het algemeen bestuur: het algemeen bestuur van het waterschap Reest en Wieden;

  • b.

    de keur: de Keur waterschap Reest en Wieden 2000;

  • c.

    waterstaatswerken: waterkeringen, wateren en alle andere daartoe behorende werken met een waterstaatkundige functie in beheer bij het waterschap;

  • d.

    overzichtskaart: kaart met de ligging van de bij het waterschap in beheer zijnde waterkeringen en wateren;

  • e.

    legger: het register met bijbehorende kaarten, waarin onderhoudsplichtigen of onderhoudsverplichtingen zijn aangewezen, zoals bedoeld in artikel 78 van de Waterschapswet, en/of waarin/waarop richting, vorm, afmetingen en constructie van waterstaatswerken staan;

  • f.

    waterkeringen: dijken, constructies of andere kunstmatige hoogten en die (gedeelten van) natuurlijke hoogten of hooggelegen gronden met een breedte van tenminste tien meter met inbegrip van daarin of daaraan aangebrachte werken, die een waterkerende of mede een waterkerende functie hebben, met uitzondering van de hoofdwaterkeringen zoals bedoeld in het Reglement voor het waterschap Reest en Wieden;

  • g.

    wateren: de oppervlaktewateren, met inbegrip van de waterbodems, taluds en de daarin, daaronder of daarboven aangebrachte werken die een functie hebben of mede een functie hebben voor de af- en/of aanvoer en/of de berging van het op de bodem vrij aanwezige water, in beheer bij het waterschap;

  • h.

    eigenaren: zij, die bij het kadaster bekend staan als eigenaren of als beperkt gerechtigden van een perceel;

  • i.

    aangelanden: de eigenaren en/of gebruikers van een aan een water grenzend perceel.

Artikel 2

  • 1. De waterkeringen en wateren worden aangegeven op overzichtskaarten met geen kleinere schaal dan 1:50.000, waarop de desbetreffende waterkeringen en wateren genummerd worden aangegeven.

  • 2. Met betrekking tot de vaststelling van de overzichtskaarten, bedoeld in het eerste lid, is de Inspraakverordening waterschap Reest en Wieden van toepassing.

Artikel 3

  • 1. Het algemeen bestuur wijzigt de overzichtskaarten zodra aanleg van nieuwe of wijziging van het beheer of van de ligging van bestaande waterkeringen en wateren heeft plaatsgehad.

  • 2. De wijziging van de overzichtskaarten geschiedt door het vaststellen van de nodige nieuwe overzichtskaarten en het alsdan intrekken van de desbetreffende bestaande kaarten.

     Ook op het wijzigen van de overzichtskaarten is de Inspraakverordening waterschap Reest en Wieden van toepassing met dien verstande dat ook de in te trekken overzichtskaarten ter inzage worden gelegd en dat belanghebbenden alleen hun zienswijze naar voren kunnen brengen omtrent de op de overzichtskaarten aan te brengen aanvullingen of wijzigingen.

Artikel 4

  • 1. De gegevens van de waterstaatswerken worden vastgesteld op leggerkaarten met geen kleinere schaal dan 1:5.000, waarop ten minste worden vermeld:

    • a.

      van de waterkeringen, een omschrijving waaraan die waterkering moet voldoen naar richting, vorm, afmeting en constructie;

    • b.

      van de wateren, de categorie, het nummer, de ligging, de bodembreedte, de bodemhoogte ten opzichte van NAP en de helling van de taluds of andere gegevens waaruit het dwarsprofiel blijkt;

    • c.

      van de tot waterkeringen en wateren behorende overige waterstaatswerken, de soort, het nummer, de ligging en de afmetingen.

  • 2. Bij waterkeringen en wateren van niet meer dan plaatselijk belang kan worden volstaan met de vermelding van de categorie, het nummer, de ligging en de voor deze waterkeringen en wateren geldende minimumafmetingen.

  • 3. Waterkeringen en wateren van niet meer dan plaatselijk belang, welke niet door het waterschap noch in ruilverkavelingsverband zijn verbeterd, behoeven niet op de leggerkaarten te worden vermeld.

Artikel 5

  • 1. Het algemeen bestuur wijzigt de leggerkaarten zodra aanleg van nieuwe of wijziging van de ligging of de afmetingen van bestaande waterkeringen en wateren of van de daartoe behorende overige waterstaatswerken heeft plaatsgehad.

  • 2. De wijziging van de leggerkaarten geschiedt door het vaststellen van de nodige nieuwe kaarten en het alsdan intrekken van de betreffende bestaande kaarten. In aanvulling op het bepaalde in de Inspraakverordening waterschap Reest en Wieden worden ook de in te trekken leggerkaarten ter inzage gelegd met dien verstande dat belanghebbenden alleen hun zienswijze naar voren kunnen brengen omtrent de in de leggerkaarten aan te brengen aanvullingen of wijzigingen.

Artikel 6

  • 1. De onderhoudsplicht van de waterstaatswerken wordt, behoudens tegenbewijs, bewezen door leggerbladen, waarop uitsluitend worden vermeld: de onderhoudsplichtigen, de aard van de onderhoudsplicht, alsmede voor de afsluitmiddelen van de waterkeringen, de regeling van de bediening.

  • 2. De onderhoudsplicht wordt op de leggerbladen aangegeven:

    • a.

      voor zover hij met de eigendom of met het gebruik van een onroerende zaak verbonden is (zakelijke onderhoudsplicht) door vermelding van de percelen waarop de onderhoudsplicht rust of, voor zover dit de aan het water of werk grenzende percelen zijn, door de aanduiding ‘aangelanden’;

    • b.

      voor zover hij niet voortvloeit uit de betrekking tot enig perceel (persoonlijke onderhoudsplicht) door vermelding van de naam en de woonplaats c.q. de plaats van vestiging van de onderhoudsplichtige.

Artikel 7

  • 1. Het algemeen bestuur wijzigt de leggerbladen zodra door aanleg van nieuwe of verandering van de ligging of afmetingen van bestaande waterstaatswerken wijziging van de omvang van de onderhoudsplicht heeft plaatsgehad of de onderhoudsplicht anderszins wijziging heeft ondergaan.

  • 2. De wijziging van de leggerbladen geschiedt door het vaststellen van de nodige nieuwe leggerbladen en het alsdan intrekken van de desbetreffende bestaande bladen.

    In aanvulling op het bepaalde in de Inspraakverordening waterschap Reest en Wieden worden ook de in te trekken leggerbladen ter inzage gelegd met dien verstande dat belanghebbenden alleen hun zienswijzen naar voren kunnen brengen omtrent de in de leggerbladen aan te brengen aanvullingen of wijzigingen.

Artikel 8

Deze verordening treedt in werking op de eerste dag na bekendmaking en kan worden aangehaald als Leggerverordening waterschap Reest en Wieden.

Aldus vastgesteld door het voorlopig algemeen bestuur van het waterschap Reest en Wieden in de openbare vergadering van 4 januari 2000.

M.M. Kool, dijkgraaf                                                                            mr. A.K. Schuttinga, secretaris-directeur

Toelichting

Toelichting

Het waterschap is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de in het waterschapsgebied gelegen waterkeringen, wateren en daartoe behorende werken. Beheer en onderhoud zijn gericht op het intact houden van het waterkerend vermogen van keringen en op het behoorlijk functioneren van de waterhuishoudkundige infrastructuur.

De overzichtskaart en de legger, die bestaat uit leggerbladen en leggerkaarten, vormen een instrument bij het beheer en onderhoud. Op de overzichtskaart staan de waterkeringen en wateren die bij het waterschap in beheer zijn aangegeven. Tot het moment dat er een nieuwe overzichtskaart voor het gehele waterschapsgebied is blijven de beheerskaarten van de gefuseerde waterschappen van kracht. Op de leggerbladen staan onderhoudsplichten en/of onderhoudsplichtigen vermeld. Op de legger-kaarten staan gegevens met betrekking tot de waterstaatswerken.

Onderhoudsplichtig zijn degenen die in de legger als zodanig zijn aangewezen. Indien er geen legger is vastgesteld, dan is volgens de Keur waterschap Reest en Wieden 2000 de eigenaar onderhouds-plichtig. Wat de onderhoudsplicht inhoudt, staat vermeld in de keur.

In de inspraakverordening wordt de overzichtskaart niet genoemd als een van de besluiten die onder de werking van die verordening vallen. Daarom is de inspraakverordening met betrekking tot de vast-stelling van de overzichtskaart in de leggerverordening van toepassing verklaard. Op het vaststellen of wijzigen van de legger (leggerbladen en/of leggerkaarten) is de Inspraakverordening waterschap Reest en Wieden van toepassing. In zoverre zijn in de leggerverordening slechts een aantal aanvullende procedurele bepalingen opgenomen.