Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Bellingwedde

Nota reserves en voorzieningen 2012

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Bellingwedde
Officiële naam regelingNota reserves en voorzieningen 2012
CiteertitelNota reserves en voorzieningen 2012
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpfinanciën en economie
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. Besluit Begroting en verantwoording Provincies en Gemeenten
  2. Financiële verordening
Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

27-09-2012Nieuwe regeling

27-09-2012

Geen

Onbekend

Tekst van de regeling

NOTA RESERVES & VOORZIENINGEN 2012

Inhoudsopgave

1.Algemeen

2.Begripsbepalingen

* Reserves

* Voorzieningen

* Onderscheid tussen reserves en voorzieningen

3.Functies reserves en voorzieningen

* Functies reserve

* Functies voorziening

4.Weerstandsvermogen

5.Beleidsuitgangspunten gemeente Bellingwedde

6.Samenvattend voorstel

Raadsbesluit

Bijlage 1 Staat van de reserves en voorzieningen VOOR en NA besluitvorming

Bijlage 2 Overzicht van alle reserves en voorzieningen per 1 januari 2012

1. Algemeen

Op grond van de "Financiële verordening gemeente Bellingwedde" is bepaald dat de Nota reserves & voorzieningen minimaal eenmaal in de vier jaar aan de raad ter vaststelling wordt aangeboden.

Overigens wordt in dit artikel bepaald, dat in de nota informatie wordt opgenomen over:

  • a.

    de vorming en besteding van reserves;

  • b.

    de vorming en besteding van voorzieningen;

  • c.

    de toerekening en verwerking van rente over de reserves en de voorzieningen.

Eind 2007 is de Nota reserves & voorzieningen gemeente Bellingwedde door de raad vastgesteld. In deze nota zijn de reserves en voorzieningen beoordeeld en geactualiseerd aan de op dat moment geldende voorschriften. Ook is besloten om een aantal reserves en voorzieningen op te heffen dan wel samen te voegen.

In deze nota worden de reserves en voorzieningen opnieuw beoordeeld en geactualiseerd aan de nieuwe voorschriften. De nota bevat tevens spelregels hoe om te gaan met reserves en voorzieningen.

2. Begripsbepalingen
2.1 Reserves

Reserves worden gevormd door bestemming van het resultaat, zijn vrij besteedbaar en behoren tot het eigen vermogen. Onttrekkingen en toevoegingen verlopen altijd via de resultaatbestemming en derhalve nimmer via de exploitatie. Dit houdt tevens in dat alle mutaties in de reserves de goedkeuring behoeven van de raad.

Het BBV kent twee soorten reserves, te weten de algemene reserve en de bestemmingsreserves die samen het eigen vermogen vormen.

Algemene reserve

De algemene reserve bestaat uit componenten waaraan de raad geen bepaalde bestemming heeft gegeven.

Bestemmingsreserves

Een bestemmingsreserve is een reserve waaraan de raad een bepaalde bestemming heeft gegeven. Een bestemmingsreserve is weliswaar een vastgelegde toekomstige aanwending, maar geen financiële verplichting.

2.2 Voorzieningen

Doel van het treffen van voorzieningen is dat de gemeente in de toekomst kan voldoen aan financiële verplichtingen en dat duidelijk is wat voor invloed dat heeft op de financiële positie van de gemeente.

Voorzieningen zijn passiefposten in de balans, die een schatting geven van de voorzienbare lasten in verband met risico's en verplichtingen, waarvan de omvang en/of het tijdstip van optreden per de balansdatum min of meer onzeker zijn, en dieoorzakelijk samenhangen met de periode voorafgaande aan die datum. Onttrekkingen en toevoegingen aan voorzieningen verlopen via de exploitatie.

2.3 Onderscheid tussen reserves en voorzieningen

Een bestemmingsreserve maakt onderdeel uit van het eigen vermogen en wordt ingesteld door een besluit van de gemeenteraad. Een voorziening maakt onderdeel uit van het vreemd vermogen en is gevormd door het nemen van een last. Een bestemmingsreserve is vrij besteedbaar, in tegenstelling tot een voorziening. De raad kan een bestemming van een bestemmingsreserve wijzigen; niet van een voorziening.

In onderstaand tabel wordt het onderscheid tussen reserves en voorzieningen weergegeven:

Kenmerken

Reserve

Voorziening

Beleid of Beheer

Financieel beleid; verantwoordelijkheid van de Raad

Financieel beheer; verantwoordelijkheid van het College

Wijzigigen bestemming

Mogelijk

Niet mogelijk

Onderdeel van het:

Eigen vermogen

Vreemd vermogen

Opbouw (dotatie)

Resultaatbestemming

Resultaatbepaling

Onttrekking

Resultaatsbestemming

Lasten worden direct in mindering gebracht op de voorziening

Aanwending vrij

Ja (raadsbesluit vereist)

Nee, slechts voor het betreffende doel

Financieel onderbouwd

Niet noodzakelijk

Ja

3 Functies reserves en voorzieningen
3.1 Functies Reserve

In het totale financiële beleid hebben de reserves een viertal functies, namelijk:

  • 1.

    Financieringsfunctie

  • 2.

    Inkomensfunctie

  • 3.

    Bestedingsfunctie

  • 4.

    Bufferfunctie

Hieronder volgt de toelichting van de verschillende functies.

I. Financieringsfunctie

Op grond van de Wet Fido, moeten alle investeringen (=kapitaaluitgaven) worden gefinancierd met langlopende middelen, te weten vaste geldleningen en/of reserves.

Zowel de reserves als de voorzieningen worden gebruikt voor de interne financiering van de (aanwezige) kapitaalgoederen. Indien op grond van een raadsbesluit eenreserve of voorziening wordt aangewend vervalt automatisch de (interne) financieringsfunctie.

2.Inkomensfunctie

Door de reserves te gebruiken voor financiering zijn er minder geldleningen nodig van derden. Op deze wijze wordt rente bespaard die anders aan de geldgevers verschuldigd zou zijn. Door deze besparing is fictieve rente als het ware een inkomen dat door de reserves en voorzieningen wordt gegenereerd.

3.Bestedingsfunctie

Van deze functie is sprake bij bestemmingsreserves. Er is een doel vastgelegd waarvoor de middelen zullen worden ingezet.

4. Bufferfunctie

De bufferfunctie betekent dat de reserves worden ingezet voor de dekking van onverwachte tegenvallers. Met name de algemene reserve dient hiervoor.

Presentie in de jaarrekeninq

Voor de reserves (artikel 54 BBV) geldt dat er in de toelichting op de balans de aard en reden van elke reserve en de toevoegingen en onttrekkingen daaraan worden toegelicht. Per reserve wordt het verloop gedurende het jaar in een overzicht weergegeven. Daaruit blijkt:

  • *

    Het saldo aan het begin van het begrotingsjaar;

  • *

    De toevoegingen of onttrekkingen via de resultaatbestemming bij de programmarekening;

  • *

    De toevoegingen of onttrekkingen uit hoofde van de bestemming van het resultaat van het voorgaande boekjaar;

  • *

    de verminderingen in verband met afschrijvingen op activa waarvoor een specifieke bestemmingsreserve is gevormd.

  • *

    het saldo aan het einde van het boekjaar.

Begrotinqswijzigingen.

Voor tussentijdse wijzigingen in de reserves is de besluitvorming van de raad noodzakelijk, omdat dan al een deel van het resultaat wordt bestemd. Dit heeft als nadeel dat er geen integrale afweging plaatsvindt bij de jaarrekening.

Dit betekent dat tussentijdse besluiten tot het beschikken over een reserve dan wel het bestemmen van een deel van het resultaat door middel van een begrotingswijziging expliciet door de raad moet worden vastgesteld.

3.2 Functies Voorzieningen

Voorzieningen geven een schatting van de voorzienbare lasten in verband met risico's en verplichtingen, waarvan de omvang en/of het tijdstip van optreden per de balansdatum min of meer onzeker zijn, en die oorzakelijk samenhangen met de periode voorafgaande aan die datum.

Voorzieningen worden -limitatief- gevormd wegens:

- verplichtingen en verliezen waarvan de omvang op de balansdatum onzeker is, doch redelijkerwijs te schatten (BBV 44 lid la).

- op de balansdatum bestaande risico's ter zake van bepaalde te verwachten verplichtingen of verliezen waarvan de omvang redelijkerwijs is te schatten (BBV 44 lid lb).

- kosten die in een volgend begrotingsjaar zullen worden gemaakt, mits het maken van die kosten zijn oorsprong mede vindt in het begrotingsjaar of in een voorafgaand begrotingsjaar en de voorziening strekt tot gelijkmatige verdeling van lasten over een aantal begrotingsjaren (BBV 44 lid 1c).

- van derden verkregen middelen die specifiek besteed moeten, met uitzondering van de van de Europese en Nederlandse overheidslichamen ontvangen voorschotbedragen voor uitkeringen met een specifiek bestedingsdoel die dienen ter dekking van lasten van volgende begrotingsjaren (BBV 44 lid 2).

Onderbouwing van een voorzieninq

Voorzieningen moeten precies de benodigde omvang hebben van de achterliggende verplichtingen en risico's. Ze mogen niet kleiner of groter zijn dan de verplichtingen of de risico's, waarvoor ze zijn ingesteld. Het is daarom niet toegestaan rente toe te rekenen aan voorzieningen. Om de toereikendheid van de voorziening te kunnenbeoordelen is het noodzakelijk dat wordt beschikt over beheersplannen en/of berekeningen, waaruit de benodigde omvang blijkt. Deze plannen en berekeningen moeten regelmatig worden geactualiseerd. Indien bij zo'n actualisatie blijkt dat de voorziening niet meer op niveau is, dan moet door middel van extra dotaties de voorziening weer op peil worden gebracht. Blijkt de voorziening meer dan toereikend te zijn, dan kan het te veel ten gunste van de exploitatie worden afgeboekt.

Voorzieningen en beheersplannen

Zoals hierboven is uiteengezet moeten voorzieningen precies de benodigde omvang hebben. Om dit te kunnen beoordelen zijn beheersplannen onontbeerlijk. In de beheersplannen zijn de onderbouwingen, planning van de uitgaven en de voeding van de voorziening samengevat en in tijd uit een gezet. Het opstellen van de beheersplannen is primair de verantwoordelijkheid van de budgethouder.

Presentatie in de iaarrekeninq

In artikel 55 BBV wordt geregeld dat in de toelichting op de balans de aard en reden van elke voorziening en de wijzigingen daarin worden toegelicht. Bovendien wordt per voorziening het verloop gedurende het jaar in een overzicht weergegeven. Daaruit blijken:

  • ·

    Het saldo aan het begin van het begrotingsjaar;

  • ·

    De toevoegingen;

  • ·

    Ten gunste van de rekening van baten en lasten vrijgevallen bedragen;

  • ·

    De aanwendingen;

  • ·

    Het saldo aan het eind van het begrotingsjaar.

Toevoegingen aan de voorzieningen komen als last in de begroting en rekening van baten en lasten. De aanwending binnen het doel van de voorziening wordt rechtstreeks ten laste van de voorziening gebracht.

Begrotingswijzigingen

Toevoegingen aan voorzieningen komen als last in de begroting en de rekening van baten en lasten. De aanwending van de voorziening wordt rechtstreeks ten laste van de voorziening geboekt. Er kunnen zich situaties voordoen waarbij ook de geraamde wijzingen voor voorzieningen tussentijds aangepast moeten worden. Deze aanpassingen warden door het College geautoriseerd en met een begrotingswijziging vastgelegd.

4.Weerstandsvermogen

Er doen zich ook risico's voor, die nog niet zo concreet zijn dat er al een bestemmingsreserve of een voorziening voor kan worden gevormd. Op basis van de BBV-2004 dienen deze risico's in de paragraaf weerstandsvermogen bij de begroting te worden opgenomen. Deze verplichting geldt ook bij de jaarrekening, de paragraaf bevat dan de verantwoording van wat in de overeenkomstige paragraaf in de begroting is opgenomen.

Het weerstandsvermogen bestaat uit de relatie tussen enerzijds de weerstandscapaciteit (de middelen en mogelijkheden waarover de gemeente beschikt om niet begrote kosten die onverwachts en substantieel zijn structureel te dekken) en anderzijds alle risico's waarvoor geen maatregelen zijn getroffen en die van materiële betekenis kunnen zijn in relatie tot de financiële positie. Het gaat om die elementen, waarmee tegenvallers eventueel bekostigd kunnen worden, bijvoorbeeld de algemene reserve, maar ook de onbenutte belastingcapaciteit en stille reserves.

In de bepaling van het minimumnorm voor de algemene reserve zijn gemeenten, met uitzondering van artikel 12 gemeenten, volledig vrij. Wel kan aangegeven worden dat deze norm in relatie moet worden gezien met de risico's zoals deze zijn opgenomen in de paragraaf "Weerstandsvermogen" (onderdeel van de programmabegroting en -rekening). Aan de hand van de opsomnning van deze risico's wordt er van uitgegaan dat de gemeente Bellingwedde een qemiddeld risicoprofiel heeft. Het is duidelijk dat deze risico's moeilijk te kwantificeren zijn.

Als minimumnorm van de Algemene Reserve voor de gemeente Bellingwedde wordt voorgesteld uit te gaan van € 200 per inwoner. Dit betekent een minimale algemene reserve van € 1,8 mln. De huidige stand van de reserve (jaarrekening 2011) bedraagt € 1,9 mln.

5.Beleidsuitgancisounten gemeente Bellinciwedde

Wij stellen voor de volgende beleidsuitgangspunten te hanteren voor de reserves en voorzieningen:

- Een duidelijke en overzichtelijke indeling van de reserves en voorzieningen Dit betekent onder andere dat:

  • -

    het aantal reserves en voorzieningen beperkt blijft tot de hoogst noodzakelijke;

  • -

    de doelstelling helder dient te zijn;

  • -

    de noodzakelijke omvang alsmede de wijze (en omvang) van stortingen en beschikkingen vastgelegd dienen te zijn.

    • ·

      Reserves kunnen uitsluitend worden ingesteld op basis van daartoe strekkende raadsbesluiten. Het budgetrecht ligt namelijk bij de gemeenteraad.

    • ·

      In de begroting wordt een zo reëel mogelijk beeld gegeven van de toevoegingen en aanwendingen van de reserves in een bepaald jaar. Nieuwe toevoegingen en aanwendingen worden alleen via begrotingswijzigingen tot stand gebracht.

    • ·

      Voor elke voorziening worden beheersplannen opgesteld (voor zover nog niet aanwezig en noodzakelijk zijn)

    • ·

      Als de bestemming gerealiseerd is dan wordt het saldo overgeheveld naar de algemene reserve.

    • ·

      Bijdragen uit reserves aan investeringen met maatschappelijk nut kunnen ineens op de betreffende investering in mindering worden gebracht.

6. Samenvattend voorstel

In bijlage 2 worden alle reserves en voorzieningen individueel beschreven. Ook wordt per reserve/voorziening een voorstel gedaan of de reserve al dan niet gehandhaafd moet worden, een andere naam moet krijgen, etc.

In onderstaand tabel worden de voorstellen samengevat.

Voorstel Nota Reserves en Voorzieningen 2012

Reserves

Saldo per 1-1-2012

Voorstel Nota Reserves en Voorzieningen 2012

Algemene reserve

1.724.477,21

Instandhouden

Best. reserver S.W.-gelden

22.000,00

Opheffen, overhevelen naar AR

Best. reserve vervanging hard- en software

26.153,94

Instandhouden; naam wijzigen in BR fonds automatisering. Plafond instellen van één jaarbudget.

Best. Waterplan

22.500,00

Instandhouden

Best. Volkshuisvesting

60.000,00

Instandhouden; naam wijzigen in BR bestemmingsplannen dorpen

Best. Bestemmingplan Buitengebied

103,255,29

Instandhouden

Best. et bestemmen resultaat 2011

190.584,40

Onderdeel AR na raadsbesluit 12 juli 2012

Totaal reserves

2.148,971,24

 

Voorzieningen

Verpl.

Egalisatiefonds afvalstoffenheffing

 

Instandhouden

Verpl.

Egalisatie tarieven riolering

178.422,68

Instandhouden

Verpl.

Opleidingsplan brandweer

13.444,00

Instandhouden tot de regionalisering van de brandweer.

Verpl.

Woninggebonden Subsidies

223.000,00

Instandhouden

Verpl.

Pensioenverplichting

433.000,00

Instandhouden

Verpl.

Verplichting Belastingdienst

180.000,00

Instandhouden

Egal.

Onderhoud buitenkant OBO

53.554,71

Samenvoegen met VZ onderhoud buitenkant BBO

Egal.

Onderhoud buitenkant BBO

20.429,88

Samenvoegen met VZ onderhoud buitenkant OBO

Egal.

Onderhoud dorps- en buurthuizen

 

Samenvoegen met VZ gymlokalen, de Meet en gem. gebouwen

Egal.

Onderhoud gymlokalen

25.915,57

Samenvoegen met VZ dorpshuizen, de Meet en gem. gebouwen

Egal.

Onderhoud de Meet

17.655,06

Samenvoegen met VZ dorpshuizen, gymlokalen en gem. gebouwen

Egal.

Onderhoud gemeentelijke gebouwen

3.287,34

Samenoegen met VZ dorpshuizen, de Meet en gymlokalen

Egal.

Onderhoud wegen

36.124,83

Omzetten in de BR wegen; plafond instellen van één jaarbudget.

Egal.

Onderhoud Sandjers Park

9.529,38

Omzetten in de BR Sandjers Park

Egal.

Beleidsplan openbare verlichting

106.472,86

Instandhouden

Derden

Onderwijskansen Rhederbrug

1.111,63

Vrij laten vallen ten gunste van de algemene reserve

Derden

Verzelfstandiging openbaar onderwijs

1.702,92

Instandhouden

 

Totaal Voorzieningen

1.303.650,86

 

Totaal Voorzieningen & Reserves

3.452.622,10

Raadsbesluit

De raad van de gemeente Bellingwedde; Besluit:

  • 1.

    De Nota Reserves en Voorzieningen 2012 gemeente Bellingwedde vast te stellen.

  • 2.

    De Reserves en Voorzieningen op te heffen c.q. samen te voegen zoals voorgesteld in paragraaf 6 (Samenvattend voorstel) per 1 januari 2012.

Wedde, 27 september 2012

De raad van de gemeente Bellingwedde

De griffier, De burgemeester,

Bijlage 1 Overzicht reserves en voorzieningen per 1 januari 2012 VOOR en NA aanpassingen

Reserves en voorzieningen VOOR en NA wijziging

Benaming voor wijziging

Voorwijziging

Na wijziging

Benaming na wijziging

Reserves

     

Algemene reserve

1.724.477,61

1.747.589,24

 

Reserve S.W.-gelden

22.000,00

   

Fonds vervanging hard- en software

26.153,94

26.153,94

BR Fonds Automatisering (plafondeen jaarbudget)

Waterplan

22.500,00

22.500,00

 

Volkshuisvesting

60.000,00

60.000,00

BR bestemmingsplannen dorpen

Bestemmingsplan Buitengebied

103.255,29

103.255,29

 
   

36.124,83

BR wegen (plafond een jaarbudget)

   

9.529,39

BR Sandjers Park

Te bestemmen resultaat 2011

190.584,40

190.584,40

 

totaal reserves

2.148.971,24

2.195.737,09

 

Voorzieningen

     

Egalisatiefonds afvalstoffenheffing

     

Egalisatie tarieven riolering

178.422,68

178.422,68

 

Opleidingsplan brandweer

13.444,00

13.444,00

 

Woninggebonden Subsidies

223.000,00

223 000,00

 

Pensioenverplichting

433.000,00

433.000,00

 

Verplichting Belastingdienst

180.000,00

180.000,00

 

Onderhoud buitenkant OBO

53.554,71

   

Onderhoud buitenkant BBO

20.429,88

   
   

73.984,59

VZ onderhoud buitenkantbasisscholen

Onderhoud dorps- en buurthuizen

     

Onderhoud gymlokalen

25.915,57

   

Onderhoud de Meet

17.655,06

   

Onderhoud gemeentelijke gebouwen

3.287,34

   
   

46.857,97

VZ onderhoud gemeentelijkegebouwen

Onderhoud wegen

36.124,83

   

Onderhoud Sandjers Park

9.529,38

   

Beleidsplan openbare verlichting

106.472,86

106.472,86

 

Onderwijskansen Rhederbrug

1.111,63

   

Verzelfstandiging openbaar onderwijs

1.702,92

1.702,92

 

totaal voorzieningen

1.303.650,86

1.256.885,02

 

Totaal reserves &voorzieningen

3.452.622.10

3.452.622.10

 

Bijlage 2

Overzicht van alle reserves en voorzieningen per 1 januari 2012.

ALGEMENE RESERVE

Doel

De reserve heeft met name een bufferfunctie, zonder een specifiek doel. Daarnaast kan de reserve gebruikt worden om incidentele uitgaven te dekken.

Omvang

De minimale omvang wordt bepaald door het benodigde weerstandsvermogen. Op dit moment gaat de gemeente uit van een gemiddeld risicoprofiel, waarbij een benodigde weerstandscapaciteit past van minimaal 1,8 miljoen euro. Dit is gebaseerd op een bedrag per inwoner € 200,- (aantal inwoners per 1-1-2012 9.285).

Toevoeging/onttrekkin

Toevoegingen en onttrekkingen vinden plaats middels resultaatbestemming aan de hand van door de Raad genomen besluiten.

Huidigesaldo / verloop

01-01-2011 € 3.950.000

31-12-2011 € 1.915.000

Voorstel

De algemene reserve in stand houden.

Opmerking(en)

Geen

Programma: Algemene dekkingsmiddelen en onvoorzien (qua karakter)

product Per programma worden mutaties in reserve verantwoord.

-------------------------------------------------------------------------

BR S.W.-gelden

Doel

De reserve is ingesteld bij bestemming van het voordelig rekeningsresultaat over 2006. Er is in 2006 een deel van de algemene uitkering aangemerkt (echter wel vrij besteedbaar) om de wachtlijsten bij de Sociale Werkvoorziening weg te werken.

Toevoeging/onttrekking

Na 2007 heeft geen mutatie op deze reserve meer plaatsgevonden.

Huidige saldo/verloop

01-01-2011 €       22.000

         31-12-2011 € 22.000

Voorstel

Het voorstel is om de BR SW-gelden op te heffen en het saldo over te hevelen naar de algemene reserve.

Opmerking(en)

Geen

Programma 1 lnwoners

Product 61441 WWB Werkdeel

-------------------------------------------------------------------------

BR fonds vervanging hard- en software

Doel

Egalisatie van de wisselende kosten voor automatisering. Ingesteld om te voorkomen dat er grote schommelingen ontstaan in de jaarlijkse exploitatie en er voor te zorgen dat het beschikbare budget in de exploitatie ook daadwerkelijk voor ict-middelen wordt gebruikt.

Toevoeging/onttrekking

Middels resultaatbestemming indien er een voordelig/nadelig saldo is tussen het budget en de werkelijke uitgaven.

Huidige saldo/verloop

01-01-2011 € 26.000

31-12-2011 € 26.000

Voorstel

Instandhouden. De omschrijving van de BR veranderen in "BR fonds automatisering". Een plafond vaststellen voor de BR van een jaarbudget "kosten automatisering".

Opmerking(en)

De omschrijving van de bestemmingsreserve dekt de lading niet helemaal. Daarom de omschrijving wijzigen in "BR fonds automatisering". Gezien de aard van de reserve kan een plafond ingesteld worden van maximaal een jaarbudget.

programma Kostenplaatsen

product 50501 Automatisering

-------------------------------------------------------------------------

BR Waterplan

Doel

Ingesteld bij bestemming van het voordelig rekeningsresultaat over 2007. Het oorspronkelijke bedrag was € 42.500,- en is bedoeld om de uitgaven die in het kader van het Waterplan Westerwolde worden gemaakt te kunnen dekken.

Beleidsbasis

Uitvoeringsplan Regionaal Waterplan Westerwolde

Toevoeging / onttrekking

Zowel in 2008 (NJN) als in 2009 (VJN) is er € 10.000,- onttrokken aan deze reserve. Betreft dekking voor gemaakte kosten.

Huidige saldo / verloop

01-01-2011 € 22.500

31-12-2011 € 22.500

Voorstel

Instandhouden.

Opmerking(en)

Er moeten voor de uitvoering van het Waterplan 2010-2014 nog enkele zaken worden geregeld. Hiervoor is het gereserveerde bedrag nodig.

programma 2 Omgeving

product 62410 Riolen en rioolgemalen

-------------------------------------------------------------------------

BR Volkshuisvesting

Doel

De reserve dient ter dekking van de kosten voor het actualiseren van de bestemmingsplannen voor de dorpen.

Beleidsbasis

Regionaal woon- en leefbaarheidsplan Oost-Groningen "Van krimp naar kwaliteit", Woonplan Bellingwedde

Toevoeging / onttrekking

In de jaren 2008 t/m 2010 is € 20.000,- gestort om de reserve te voeden.

Huidige saldo / verloop

01-01-2011 € 60.000

31-12-2011 € 60.000

Voorstel

Instandhouden; de naam wijzigen in BR bestemmingsplannen dorpen.

Opmerking(en)

In 2012 en 2013 zullen de bestemmingsplannen voor de dorpen Vriescheloo en Wedde geactualiseerd worden. De benaming van de BR is onduidelijk. Voorgesteld wordt deze te wijzigen in BR bestemmingsplannen dorpen.

programma 3 Gebied

product 63101 Ruimtelijke ordening

----------------------------------------------------------------------------------------

BR bestemmingsplan buitengebied

Doel

De reserve dient ter dekking van de kosten voor het actualiseren van de bestemmingsplannen in het buitengebied.

Beleidsbasis

Geldende bestemmingplannen

Toevoeging / onttrekking

In de jaren 2010 t/m 2012 wordt € 60.000,- gestort om de reserve to voeden. In het jaar 2010 zijn er € 17.000 kosten gemaakt. Deze zijn onttrokken aan de reserve.

Huidige saldo / verloop

01-01-2011 € 43.000

31-12-2011 € 103.000

Voorstel

Instandhouden

Opmerking(en)

Uitvoering heeft vertraging opgelopen. Naar verwachting is project eind 2013 gereed.

programma 3 Gebied

product 63101 Ruimtelijke ordening

-------------------------------------------------------------------------

Voorziening Egalisatiefonds afvalstoffenheffing

Doel

Het egaliseren van de afvalstoffenheffing. Bij een eventueel positief (negatief) exploitatiesaldo dienen de te veel (weinig)betaalde heffingen ter beschikking van de burger te blijven (komen). In de tarieven voor de volgende jaren kunnen de evt. overschotten (tekorten) worden verrekend.

Beleidsbasis

Afvalstoffenplan, Verordening afvalstoffenheffing

Omvang

Een evt. negatieve stand moet, conform de regelgeving BBV, binnen drie jaar worden aangezuiverd.

Toevoeging/onttrekking

De laatste jaren is er steeds een nadelige exploitatiesaldo op het product "Huishoudelijk afval" geweest. Hierdoor is het saldo op dit moment nihil.

Huidigesaldo/ verloop

01-01-2011 € 0

31-12-2011 € 0

Voorstel

Instandhouden

Opmerking(en)

De exploitatie van gemeentereiniging dient in principe plaats te vinden tegen kostendekkende tarieven.

programma 2 Omgeving

product 62405 Huishoudelijk afval

-------------------------------------------------------------------------

Voorziening Egalisatie tarieven riolering

Doel

De kosten van de rioleringsvoorzieningen/uitvoer van het GRP gelijkmatig te verdelen over de jaren (kostenegalisatie). In deze voorziening worden de overschotten/tekorten verrekend van de jaarlijkse exploitatie. Hierdoor blijven de door de burger betaalde bedragen beschikbaar voor de riolering en wordt voorkomen dat de rioolrechten grote schommelingen ondergaan.

Beleidsbasis

Verordening rioolrechten, Gemeentelijk rioleringsplan, Basisrioleringsplan

Omvang

Door de jaarlijkse stijging van het tarief met 3% wordt geld gespaard voor toekomstige vervangingsinvesteringen, waardoor vermeden wordt dat in de toekomst grote tariefschommelingen op zullen treden als gevolg van vervangingsinvesteringen.

Toevoeging / onttrekking

De geraamde toevoeging conform het GRP alsmede afwijkingen binnen de exploitatie.

Huidige saldo / verloop

01-01-2011 € 42.000

31-12-2011 € 178.000

Voorstel

Instendhouden

Opmerking(en)

Het product "Riolen en rioolgemalen" mag kostendekkend zijn, inclusief BTW.

programma 2 Omgeving

product 62410 Riolen en rioolgemalen

-------------------------------------------------------------------------Voorziening opleidingsplan brandweer

Doel

De voorziening is in 2006 gevormd en is bedoeld voor het opleiden van brandweermensen.

Beleidsbasis

Opleidingsbeleidsplan brandweer.

Omvang

De omvang is voldoende om de verwachte instroom to kunnen opleiden.

Toevoeging/ onttrekking

Sinds het vormen van de voorziening zijn er geen mutaties op deze voorziening geweest. In 2012 volgen twee mensen een opleiding. Deze kosten zullen ten laste van de voorziening worden gebracht.

Huidige saldo/ verloop

01-01-2011 € 13.444

31-12-2011 € 13.444

Voorstel

Instandhouden; bij de verwachte regionalisering per 1-1-2014 meenemen in de finale afrekening.

Opmerking(en)

Per 1 januari 2014 wordt de realisatie van de verwachte regionalisering van de brandweer verwacht. De opleidingskosten van de brandweer zullen dan niet meer tot de verantwoordelijkheid van de gemeente behoren.

programma 2 Omgeving

product 62201 Brandweer

-------------------------------------------------------------------------

Voorziening woninggebonden subsidies

Doel

Doel van de voorziening is het kunnen nakomen van subsidieverplichtingen als gevolg van het besluit Woninggebonden subsidies. De voorziening is in 2009 gevormd uit de in 2008 van het rijk ontvangen afkoopsom voor deze regeling.

Toevoeging / onttrekking

Tot op heden is de exacte verplichting aan Acantus nog niet inzichtelijk (gemaakt) en zijn er dus geen mutaties op de voorziening geweest.

Huidigesaldo / verloop

01-01-2011 € 223.000

31-12-2011 € 223.000

Voorstel

Instandhouden

Opmerking(en)

Intern moet de financieel technische afrekening van de verplichting nog nader uitgezocht worden.

programma 3 Gebied

product 63205 Stads- en dorpsvenieuwing

----------------------------------------------------------------------------------------

Voorziening fonds wachtgeldverpl. voorm. wethouders

Doel

Het kunnen betalen van de wachtgeldverplichtingen aan de vm. wethouders Borgeld, Knottnerus en Schreuder, zodat deze kosten de komende jaren niet op de lopende exploitatie blijven drukken.

Beleidsbasis

CAR/UWO (bovenwettelijke wachtgeldvoorzieningen)

Omvang

Aan het eind van ieder jaar wordt de verplichting berekend en de voorziening hierop afgestemd.

Toevoeging/onttrekkingg

De onttrekkingen bestaan uit de werkelijke kosten van de wachtgelden. De stortingen worden in éénmaal ten laste van de exploitatie gebracht op moment van bekend worden van de verplichting.

Huidige saldo / verloop

01-01-2011 € 750.000

31-12-2011 € 433.000

Voorstel

Instandhouden

Opmerking(en)

In 2016 zal de laatste uitkering plaatsvinden.

programma 4 Bestuur

product64201 College BenW

-------------------------------------------------------------------------Voorziening verplichting Belastingdienst

Doel

Betalen van de belastingverplichtingen, ontstaan in de jaren 2007 t/m 2011. De belastingdienst heeft controle uitgevoerd op het al dan niet juist belasten van looncomponenten. Naar aanleiding van een concept-eindrapportage is gebleken dat de gemeente een aanzienlijk bedrag moet nabetalen

Omvang

De voorziening is ingesteld op basis van de concept-eindrapportage van de Belastingdienst, vermeerderd met de wettelijke rente.

Toevoeging / onttrekking

De toevoeging is in 2011 ten laste van de exploitatie gebracht.

Huidige saldo / verloop

01-01-2011 € 0

31-12-2011 €    180.000

Voorstel

Instandhouden

Opmerking(en)

In 2012 zal het definitieve bedrag bekend en betaald worden.

programma Alg. Dekkingsmiddelen en Onvoorzien

product Incidentele baten en lasten

-------------------------------------------------------------------------Voorziening onderhoudsfonds buitenkant Openbaar Basisonderwijs Doel

De kosten van (groot) onderhoud te verdelen over meerdere jaren. Uitgangspunt is jaarlijks gelijkmatige ramingen. Onderhoud buitenkant scholen is een taak van de gemeente. Daar de kosten per jaar nogal kunnen variëren en er gestreefd wordt naar een gelijkmatig uitgavenpatroon is deze voorziening in het !even geroepen. De hoogte van de voorziening dient gebaseerd te zijn op het onderhoudsplan.

Toevoeging/onttrekking

De toevoeging is ingaande 2012 € 5.000,- per school per jaar. Dit bedrag is gebaseerd op een meerjarenplanning voor scholen. De werkelijke kosten worden aan de voorziening onttrokken. Het aantal openbare basisscholen bedraagt 7.

Huidige saldo / verloop

01-01-2011 € 157.000

31-12-2011 € 54.000

Voorstel

De voorziening samenvoegen met het onderhoudsfonds buitenkant Bijzonder Basisonderwijs

Opmerking(en)

Gezien schommelingen in het onderhoud en het (relatief) geringe saldo is het raadzaam deze voorziening samen te voegen met de voorziening onderhoudsfonds buitenkant Bijzondere basisscholen. Voorzieningen mogen namelijk in enig jaar NIET negatief zijn.

programma 1 Inwoners

product 61102 Openbaar basisonderwijs

----------------------------------------------------------------------------------------Voorziening onderhoudsfonds buitenkant Bijzonder Basisonderwijs Doel

De kosten van (groot) onderhoud te verdelen over meerdere jaren. Uitgangspunt is jaarlijks gelijkmatige ramingen. Onderhoud buitenkant scholen is een taak van de gemeente. Daar de kosten per jaar nogal kunnen variëren en er gestreefd wordt naar een gelijkmatig uitgavenpatroon is deze voorziening in het leven geroepen. De hoogte van de voorziening dient gebaseerd te zijn op het onderhoudsplan.

Toevoeging/onttrekking

De toevoeging is ingaande 2012 € 5.000,- per school per jaar. Dit bedrag is gebaseerd op een meerjarenplanning voor scholen. De werkelijke kosten worden aan de voorziening onttrokken. Het aantal openbare basisscholen bedraagt 3.

Huidige saldo / verloop

01-01-2011 € 20.000

31-12-2011 € 20.000

Voorstel

De voorziening samenvoegen met het onderhoudsfonds buitenkant Openbaar Basisonderwijs.

Opmerking(en)

Gezien schommelingen in het onderhoud en het (relatief) geringe saldo is het raadzaam deze voorziening samen te voegen met de voorziening onderhoudsfonds buitenkant Openbaar basisonderwijs. Voorzieningen mogen namelijk in enig jaar NIET negatief zijn.

programma1 Inwoners

product61111 Bijzonder basisonderwijs

----------------------------------------------------------------------------------------

Voorziening onderhoudsfonds dorps- en buurthuizen

Doel

De kosten van (groot) onderhoud te verdelen over meerdere jaren. Uitgangspunt is jaarlijks gelijkmatige ramingen. De kosten per jaar kunnen nogal variëren. Aangezien er gestreefd wordt naar een gelijkmatig uitgavenpatroon is deze voorziening in het !even geroepen. De hoogte van de voorziening dient gebaseerd te zijn op het onderhoudsplan.

Toevoeging/onttrekking

Huidige saldo / verloop

01-01-2011 € 0

31-12-2011 € 0

Voorstel

Onderhoudsvoorziening samenvoegen met de onderhoudsvoorzieningen voor de Meet, gymlokalen en gemeentelijke gebouwen.

Opmerking(en)

Een onderhoudsplan ligt ten grondslag aan de voorziening. Dit onderhoudsplan is de basis voor de mutaties in de voorziening. Voorzieningen mogen in enig jaar NIET negatief zijn. Gezien schommelingen in het onderhoud en het ontbreken van saldo is het raadzaam deze voorziening samen te voegen met de onderhoudsvoorzieningen de Meet, gymlokalen en gemeentelijke gebouwen.

programma 1 Inwoners

product 61251 Dorps- en buurthuizen

----------------------------------------------------------------------------------------Voorziening onderhoudsfonds gymlokalen

Doel

De kosten van (groot) onderhoud te verdelen over meerdere jaren. Uitgangspunt is jaariijks gelijkmatige ramingen. De kosten per jaar kunnen nogal variëren. Aangezien er gestreefd wordt naar een gelijkmatig uitgavenpatroon is deze voorziening in het leven geroepen. De hoogte van de voorziening dient gebaseerd te zijn op het onderhoudsplan.

Toevoeging/onttrekking

De gemiddelde lasten worden gestort in de voorziening; de werkelijke kosten worden rechtstreeks aan de voorziening onttrokken.

Huidige saldo / verloop

01-01-2011 € 26.000,-

31-12-2011 € 26.000,-

Voorstel

Onderhoudsvoorziening samenvoegen met de onderhoudsvoorzieningen voor de Meet, dorps- en buurthuizen en gemeentelijke gebouwen.

Opmerking(en)

Een onderhoudsplan ligt ten grondslag aan de voorziening. Dit onderhoudsplan is de basis voor de mutaties in de voorziening. Voorzieningen mogen in enig jaar NIET negatief zijn. Gezien schommelingen in het onderhoud en het ontbreken van saldo is het raadzaam deze voorziening samen te voegen met de onderhoudsvoorzieningen de Meet, gymlokalen en gemeentelijke gebouwen.

programma 1 Inwoners

product 61321 Gymlokalen

-------------------------------------------------------------------------Voorziening onderhoudsfonds de Meet

Doel

De kosten van (groot) onderhoud te verdelen over meerdere jaren. Uitgangspunt is jaarlijks gelijkmatige ramingen. De kosten per jaar kunnen nogal variëren. Aangezien er gestreefd wordt naar een gelijkmatig uitgavenpatroon is deze voorziening in het leven geroepen. De hoogte van de voorziening dient gebaseerd te zijn op het onderhoudsplan.

Toevoeging/onttrekking

De gemiddelde lasten worden gestort in de voorziening; de werkelijke kosten worden rechtstreeks aan de voorziening onttrokken.

Huidige saldo / verloop

01-01-2011 € 5.000

31-12-2011 € 18.000

Voorstel

Onderhoudsvoorziening samenvoegen met de onderhoudsvoorzieningen voor gymlokalen, dorps- en buurthuizen en gemeentelijke gebouwen

Opmerking(en)

Een onderhoudsplan ligt ten grondslag aan de voorziening. Dit onderhoudsplan is de basis voor de mutaties in de voorziening. Voorzieningen mogen in enig jaar NIET negatief zijn. Gezien schommelingen in het onderhoud en het (relatief) geringe saldo is het raadzaam deze voorziening samen te voegen met de onderhoudsvoorzieningen de Meet, dorps- en buurthuizen en gemeentelijke gebouwen.

programma 1Inwoners

product 61321001 De Meet Bellingwolde

-------------------------------------------------------------------------Voorziening onderhoudsfonds gemeentelijke gebouwen

Doel

De kosten van (groot) onderhoud te verdelen over meerdere jaren. Uitgangspunt is jaarlijks gelijkmatige ramingen. De kosten per jaar kunnen nogal variëren. Aangezien er gestreefd wordt naar een gelijkmatig uitgavenpatroon is deze voorziening in het leven geroepen. De hoogte van de voorziening dient gebaseerd te zijn op het onderhoudsplan. De gebouwen die het betreffen zijn: peuterspeelzaal 't Beertje, de brandweergarage, de gemeentewerf, museum de Oude Wolden en het gemeentehuis.

Toevoeging/onttrekking

De gemiddelde lasten worden gestort in de voorziening; de werkelijke kosten worden rechtstreeks aan de voorziening onttrokken.

Huidige saldo/verloop

01-01-2011 € 0

31-12-2011 € 3.000

Voorstel

Onderhoudsvoorziening samenvoegen met de onderhoudsvoorzieningen voor de Meet, dorps- en buurthuizen en gymlokalen.

Opmerking(en)

Een onderhoudsplan ligt ten grondslag aan de voorziening. Dit onderhoudsplan is de basis voor de mutaties in de voorziening. Voorzieningen mogen in enig jaar NIET negatief zijn. Gezien schommelingen in het onderhoud en het (relatief) geringe saldo is het raadzaam deze voorziening samen te voegen met de onderhoudsvoorzieningen gymlokalen,dorps- en buurthuizen en de Meet.

programma diversen

----------------------------------------------------------------------------------------Voorziening onderhoudsfonds wegen

Doel

Het doel van deze voorziening is financiering van werkzaamheden die in jaar T zijn aanbesteed, maar om wat voor reden dan ook niet uitgevoerd kunnen worden (weersomstandigheden o.i.d.) en in het jaar T+1 worden uitgevoegd.

Toevoeging/onttrekking

Toevoeging: In 2011 zijn toegevoegd projecten in het kader van Duurzaam Veilig die nog uitgevoerd moeten worden alsmede de eigen bijdrage aan de rotonde bij Blijham waarvan de dekking in de exploitatie 2011 was verantwoord.

Onttrekking:

Huidige saldo/verloop

01-01-2011 € 4.000

31-12-2011 € 32.000

Voorstel

De voorziening omzetten in de Bestemmingsreserve wegen. Een plafond vaststellen voor de BR van een jaarbudget "onderhoud wegen".

Opmerking(en)

Gezien het gebruik is deze voorziening NIET als voorziening aan to merken, doch heeft het karakter van een Bestemmingsreserve. Gezien de aard van de reserve kan een plafond ingesteld worden van maximaal één jaarbudget.

----------------------------------------------------------------------------------------Voorziening Sandjers Park

Doel

De voorziening is bestemd voor het groenonderhoud van Sandjerspark in Rhederbrug. De gemeente heeft via testementaire beschikkeing een bedrag geerfd van de familie Sandjer om in de omgeving Rhederbrug groenvoorzieningen aan te leggen en deze te onderhouden.

Toevoeging/onttrekking

Toevoeging: heeft plaatsgevonden via een testamentaire beschikking. Onttrekking: de werkelijke kosten voor het groenonderhoud van Sandjerspark

Huidige saldo / verloop

1-1-2011 € 0

31-12-2011 € 9.529 Collegebesluit 3 mei 2011

Voorstel

De voorziening omzetten in Bestemmingsreserve Sandjers Park

Opmerking(en)

Het in 2011 gestorte bedrag is bedoeld voor groenonderhoud van het Sandjerspark. Voor dit onderhoud is geen onderhoudsplan opgesteld, waardoor er geen sprake kan zijn van een voorziening. Voorgesteld wordt dan ook om de voorziening om te zetten in de Bestemmingsreserve Sandjers Park.

programma 2 Omgeving

product 62301 Openbaar groen

----------------------------------------------------------------------------------------

Voorziening beleidsplan openbare verlichting

Doel

Het mogelijk maken om bedragen vanuit het ene jaar te reserveren voor investeringen in een daarop volgend jaar en zodoende de kosten te egaliseren. De bedragen vloeien voort uit het Beleidsplan Openbare verlichting. Dit plan is op 30 september 2004 door de raad vastgesteld en bestrijkt een periode van 10 jaren. lngaande 2005 wordt jaarlijks € 50.000 opgenomen in de begroting, waarvan € 35.000,- voor projectmatig onderhoud en € 15.000,- voor uitbreidingen. Bij de bezuinigingsronde voor 2011 (raad 10 november 2010) is het laatste bedrag geschrapt. Er wordt dus geen geld meer opgenomen voor uitbreidingen.

Beleidsbasis

Beleidsplan Openbare Verlichting

Toevoeging/onttrekking

De toevoeging is € 35.000,- per jaar. Dit bedrag is gebaseerd op het beleidsplan openbare verlichting. De werkelijke kosten worden aan de voorziening onttrokken.

Huidigesaldo / verloop

01-01-2011 € 106.000

31-12-2011 € 106.000

Voorstel

De voorziening handhaven.

Opmerking(en)

Het bedrag zou voor 100% ingezet worden voor het Hoefijzerproject. Dit project is echter aangehouden door de raad. In 2015 zal het Beleidsplan Openbare Verlichting geactualiseerd moeten worden.

programma 2 Omgeving

product 62101045 Openbare verlichting

-------------------------------------------------------------------------Voorziening Onderwijskansen Rhederbrug

Doel

Deze voorziening heeft als doel om het GOA-plan 2002-2006 (Gemeentelijk Onderwijs Achterstandsbeleid) betreffende obs Rhederbrug te financieren.

Toevoeging/onttrekking

Sinds het jaar 2006 heeft er geen mutatie meer plaatsgevonden.

Huidige saldo / verloop

01-01-2011 € 1.112

31-12-2011 € 1.112

Voorstel

Voorziening vrij laten vallen ten gunste van de algemene reserve.

Opmerking(en)

Eventuele afrekeningen van dit bedrag zijn, gezien de tijd die verstreken is, al lang geweest. Voorziening dus vrij laten vallen.

programma 1 lnwoners

product 61132 Onderwijsachterstandenbeleid

-----------------------------------------------------------------------------------

Voorziening verzelfstandiging openbaar onderwijs

Doel

Na de verzelfstandiging van het basisonderwijs zijn er nog nagekomen kosten die ten laste van de gemeente komen.

Toevoeging/onttrekking

Er worden geen gelden meer toegevoegd. Onttrekkingen vinden plaats door te betalen nota's voor gemaakte kosten die de gemeente Oldambt in rekening brengt.

Huidigesaldo / verloop

01-01-2011 € 3.000

31-12-2011 € 2.000

Voorstel

Voorziening in stand houden.

Opmerking(en)

De voorziening zal binnenkort aflopen.

programma 1lnwoners

product 61101 Openbaar basisonderwijs