Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Littenseradiel

Regeling categoriale bijstandsverlening chronisch zieken en langdurig gehandicapten gemeente Littenseradiel 2013

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Littenseradiel
Officiële naam regelingRegeling categoriale bijstandsverlening chronisch zieken en langdurig gehandicapten gemeente Littenseradiel 2013
CiteertitelRegeling categoriale bijstandsverlening chronisch zieken en langdurig gehandicapten gemeente Littenseradiel 2013
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpmaatschappelijke zorg en welzijn
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Wet werk en bijstand, art. 35, lid 4

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

29-03-201301-01-201314-03-2014Nieuwe regeling

12-03-2013

Op 'e Skille, 28-03-2013

Collegebesluit, 12-03-2013, nr. 10

Tekst van de regeling

Intitulé

Regeling categoriale bijstandsverlening chronisch zieken en langdurig gehandicapten gemeente Littenseradiel 2013

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Littenseradiel;

gelet op de artikel 35, vierde lid, Wet werk en bijstand;

besluit:

vast te stellen de Regeling categoriale bijstandsverlening chronisch zieken en langdurig gehandicapten gemeente Littenseradiel 2013

Artikel 1 Begripsbepaling

  • 1. Alle begrippen die in deze regeling worden gebruikt en die niet nader worden omschreven hebben dezelfde betekenis als in de Wet werk en bijstand (WWB).

  • 2. In deze regeling wordt verstaan onder:

    • a.

      aanvrager: een alleenstaande, een alleenstaande ouder of een gezin als bedoeld in artikel 4, eerste lid, WWB die een schriftelijke aanvraag heeft ingediend;

    • b.

      rechthebbende: aanvrager van 18 jaar of ouder die ingezetene is van de gemeente Littenseradiel en van wie het adres op het moment van aanvraag overeenkomt met de gemeentelijke basisadministratie, die een inkomen heeft dat netto niet meer bedraagt dan 110% van de voor hem van toepassing zijnde bijstandsnorm én die daarnaast voldoet aan één of meerdere van de volgende voorwaarden:

      • 1.

        zes maanden of langer aanéén gebruik maakt van geïndiceerde huishoudelijke hulp op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo);

      • 2.

        gebruik maakt van een geïndiceerde voorziening op grond van de Wmo, zijnde een vervoersvoorziening en/of een rolstoelvoorziening en/of een woonvoorziening;

      • 3.

        een financiële tegemoetkoming ontvangt in het kader van de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg).

Artikel 2 Hoogte van de bijdrage

Het college verleent een rechthebbende aanvrager categoriaal een bijdrage van € 250,00 in het jaar 2013 wanneer één persoon in het huishouden rechthebbend is, en € 350,00 wanneer er meerdere personen in het huishouden voldoen aan één of meerdere gestelde voorwaarden in artikel 1, tweede lid, onder b.

Artikel 3 Aanvragen

  • 1. Het aanvragen van de bijdrage geschiedt per kalenderjaar. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van:

    • a.

      een door het college vastgesteld formulier, of;

    • b.

      een afgegeven beschikking, waarin de zinsnede is opgenomen dat de uitreiking van de beschikking een bevestiging van de aanvraag is, wordt gelijk gesteld aan een schriftelijke aanvraag.

  • 2. De aanvraag met betrekking tot het jaar 2013 dient te worden ingediend voor 1 februari 2014.

  • 3. Indien een aanvrager een periodieke uitkering van de gemeente en/of het UWV ontvangt, dan hoeven er geen inkomensgegevens ingeleverd te worden. Er geldt derhalve wel een bewaarplicht van een jaar ten behoeve van een eventuele nacontrole.

  • 4. Na ontvangst van de aanvraag zal binnen acht weken een beslissing worden genomen en zal de betaling binnen twee weken na besluitvorming plaatsvinden.

Artikel 4 Afwijkende bepalingen

Het college kan in afwijking van het bepaalde in deze regeling besluiten een bijdrage te verlenen in geval een strikte toepassing van de regeling zou leiden tot onbillijkheid van overwegende aard.

Artikel 5 Citeertitel

Deze regeling kan worden aangehaald als Regeling categoriale bijstandsverlening chronisch zieken en langdurig gehandicapten gemeente Littenseradiel 2013.

Artikel 6 Inwerkingtreding

  • 1. Deze regeling treedt in werking op de dag na die waarop zij is bekendgemaakt en werkt terug tot en met 1 januari 2013.

  • 2. De Regeling categoriale bijstandsverlening chronisch zieken en langdurig gehandicapten gemeente Littenseradiel 2012 van 28 februari 2012 wordt ingetrokken.

Ondertekening

Wommels, 12 maart 2013

Het college voornoemd,

, burgemeester.

, secretaris.

Toelichting

Artikel 3         Aanvragen

Artikel 3 omschrijft de wijze waarop een aanvraag ingediend moet worden. In beginsel dient een aanvraag ingediend te worden middels het invullen en aanleveren van een door het college vastgesteld formulier. Op het moment dat een aanvraag wordt ingediend via de Snelbalie dan is het afdoende om een beschikking af te geven waarin de zinsnede is opgenomen dat een uitreiking van de beschikking een bevestiging van de aanvraag is. Een beschikking wordt in dat geval gelijk gesteld aan een schriftelijke aanvraag.

 

Op het moment dat de aanvrager een periodieke uitkering ontvangt van het UWV en/of de gemeente, dan beschikt de Snelbalie reeds over inkomensgegevens van de persoon. De aanvrager hoeft zodoende geen inkomensgegevens in te leveren, wel heeft de aanvrager een bewaarplicht van de inkomensgegevens ter hoogte van een jaar ten behoeve van een eventuele steekproefsgewijze nacontrole. Voor aanvragers met een ander inkomen geldt dat zij wel bewijsstukken van het inkomen moeten overleggen.

 

Aanvragers behoeven bij het indienen van een aanvraag geen bewijsstukken van de uitgaven te overleggen. De regeling heeft namelijk betrekking op verborgen kosten die niet vergoed worden. Op het moment dat een aanvrager daarom kan aantonen te voldoen aan één of meerdere gestelde voorwaarden in artikel 1, tweede lid, onder b (door bijvoorbeeld een bewijs Wtcg te overhandigen), dan wordt de bijdrage verstrekt.