Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Boarnsterhim

Incassoreglement gemeente Boarnsterhim

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Boarnsterhim
Officiële naam regelingIncassoreglement gemeente Boarnsterhim
CiteertitelIncassoreglement gemeente Boarnsterhim
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpfinanciën en economie
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Op grond van artikel 28 Wet algemene regels herindeling is dit reglement per 1 januari 2016 vervallen.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Leidraad invordering

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-01-201201-01-2016Nieuwe regeling

13-09-2011

Op 'e hichte d.d. 11 oktober 2011

nr. 2

Tekst van de regeling

Intitulé

Incassoreglement gemeente Boarnsterhim

Artikel 1 Begripsbepalingen

In dit reglement wordt verstaan onder:

- Belastingjaar: tijdvak van 1 januari tot en met 31 december waarover de gemeentelijke belastingen worden geheven.

- Afschrijvingstijdvak: periode verdeeld in maanden welke aanvangt op het moment waarop de eerste termijn wordt afgeschreven en eindigt op het moment waarop de laatste termijn wordt afgeschreven.

- Belastingplichtige: natuurlijk- of rechtspersoon, die is aangeslagen voor één of meerdere belastingsoorten.

- Formele belastingschuld: het totale bedrag aan gemeentelijke belastingen dat op het aanslagbiljet staat vermeld en daadwerkelijk moet worden betaald.

- Gecombineerde aanslag: aanslagbiljet dat kan bestaan uit meer dan één belastingsoort.

- Incassant: de Gemeente Boarnsterhim.

- Groene kaart: de kaart waarmee de belastingplichtige de Gemeente Boarnsterhim machtigt om de aanslag gemeentelijke belastingen automatisch in maandelijkse termijnen te incasseren.

- Gele kaart: de kaart waarmee een automatisch geïncasseerd bedrag kan worden teruggeboekt op de rekening van de belastingplichtige.

- Rode kaart: de kaart waarmee de automatisch incasso wordt beëindigd.

- Storno: een niet gelukte of ongedaan gemaakte incasso opdracht.

Artikel 2 Doel van de automatische incasso

De automatische incasso heeft tot doel de formele belastingschuld van de belastingplichtige te spreiden en door middel van maandelijkse termijnen automatisch te incasseren.

Artikel 3 Gemeentelijke belastingen

In de automatische incasso zijn opgenomen:

- Gemeentelijke belastingen;

Artikel 4 Deelname aan de automatische incasso

  • 1. De incassant kan de deelname aan de automatische incasso weigeren, indien er omstandigheden worden geconstateerd of vermoed die het regelmatig verloop van de termijnbetalingen belemmeren of zouden kunnen belemmeren.

  • 2. Indien niet wordt deelgenomen aan automatische incasso, zijn de vervaldata op het aanslagbiljet bepalend.

  • 3. Indien het totaalbedrag zoals dat op het aanslagbiljet wordt vermeld lager is dan de ondergrens van € 80,00 of hoger dan € 2.500,00 dan kan geen gebruik gemaakt worden van automatische incasso en zijn de vervaldata op het aanslagbiljet bepalend.

Artikel 5 Aanmelding

Wie gebruik wil maken van automatische incasso kan zich het gehele jaar aanmelden bij de incassant door het inleveren van de groene kaart.

Artikel 6 Reikwijdte van de machtiging

  • 1. De machtiging tot automatische incasso is van toepassing op daarvoor in aanmerking komende aanslagbiljetten welke na binnenkomst van de machtiging nog in de loop van het belastingjaar of in volgende jaren aan de belastingplichtige worden toegezonden en/of resterende termijnen van een al opgelegde aanslag waarvan de termijn tot afschrijving nog niet is verstreken.

  • 2. Automatische incasso kan alleen plaatsvinden van in Nederland gevestigde banken. Verzoeken tot automatische incasso van in het buitenland gevestigde banken worden niet geaccepteerd.

Artikel 7 Stilzwijgende verlenging

De machtiging tot automatische incasso wordt zonder schriftelijk tegenbericht ieder jaar stilzwijgend verlengd.

Artikel 8 Berekening termijnbedrag

  • 1. Indien de machtiging is verleend voordat de belastingaanslag is verzonden of stilzwijgend is verlengd, dan wordt het termijnbedrag vastgesteld over een periode zoals die is opgenomen in de daarvoor van toepassing zijnde verordening. Het bedrag is telkens een evenredig deel (afgerond) van de belastingaanslag.

  • 2. Indien de machtiging wordt verleend nadat de belastingaanslag is verzonden, wordt het termijnbedrag berekend naar evenredigheid van het aantal nog resterende incassotermijnen.

  • 3. Indien er op het moment van aanmelding invorderingskosten zijn gemaakt kunnen ook deze worden geïncasseerd.

  • 4. Indien er tijdens de incassoperiode een vermindering/ontheffing of gedeeltelijk kwijtschelding op de belastingaanslag wordt verleend, dan zal het bedrag van de vermindering/ontheffing of gedeeltelijke kwijtschelding gelijkelijk in mindering worden gebracht op de laatste termijnbedragen.

Artikel 9 Tijdstip van afschrijving

  • 1. De automatische incasso vangt aan nadat het aanslagbiljet is verzonden.

  • 2. De eerste afschrijving zal plaatsvinden in de laatste week van de maand volgend op de maand die in de dagtekening van het aanslagbiljet is vermeld. Elke volgende termijn wordt steeds een maand later afgeschreven.

  • 3. De incassant heeft het recht om in geval van onvoorziene zwaarwegende omstandigheden af te wijken van het tijdstip van afschrijving.

Artikel 10 Storno's

Indien de automatische incasso van een termijn niet slaagt, ontvangt de belastingplichtige van de incassant een “herinneringstorno”. Aangegeven wordt dat er een bedrag is gestorneerd en dat het nog openstaande termijnbedrag binnen 14 dagen voldaan dient te worden.

Artikel 11 Beëindiging van de incasso-overeenkomst

De automatische incasso wordt beëindigd:

1. Indien de automatische incasso gedurende 2 pogingen niet slaagt.

2. Indien de belastingplichtige surseance van betaling heeft aangevraagd, in staat van faillissement is gesteld, naar het buitenland vertrekt of dreigt te vertrekken, vertrokken is onbekend waarheen of indien er anderszins omstandigheden worden geconstateerd die een regelmatig verloop van de incasso zouden kunnen belemmeren.

3. De automatische incasso kan door de belastingplichtige te allen tijde worden opgeheven door het inzenden van de rode kaart of een schriftelijke en ondertekende mededeling aan de incassant.

4. Door opzegging van de incasso-overeenkomst van de zijde van de bank, tenzij een andere bank onder dezelfde voorwaarden de incasso-overeenkomst wil voortzetten.

5. De intrekking wordt schriftelijk aan de belastingplichtige bevestigd.

Deze bevestiging bevat tevens de sommering het eventueel openstaande bedrag indien de laatste vervaldag is verstreken, binnen 14 dagen na dagtekening van de brief, te betalen.

Artikel 12 Verhuizing binnen of buiten de gemeente

Verhuizing van de belastingplichtige binnen of buiten de gemeentegrenzen van de Gemeente Boarnsterhim beëindigt de automatische incasso niet.

Artikel 13 Overlijden

  • 1. Overlijden van de belastingplichtige beëindigt de automatische incasso niet

  • 2. De erven kunnen de automatische incasso stopzetten door middel van het insturen van de rode kaart.

Artikel 14 Echtscheiding

Echtscheiding of ontbinding van de samenlevingsovereenkomst van de belastingplichtige beëindigt de automatische incasso niet.

Artikel 15 Wijziging bank-giro incasso

  • 1. Wijzigingen betreffende het bank- of gironummer dienen door de belastingplichtige schriftelijk te worden gemeld aan de incassant.

  • 2. Het is alleen mogelijk het bank- of gironummer te wijzigen, indien de tenaamstelling van de aanslag overeenkomt met de tenaamstelling van de bank- of girorekening.

  • 3. Wijzigingen ten aanzien van het bank- of gironummer welke door de belastingplichtige via het door de Gemeente Boarnsterhim gebruikelijke automatiseringsproces worden gegenereerd worden overgenomen als zijnde leidend voor de incasso.

Artikel 16 Bezwaarschrift

  • 1. Het indienen van een bezwaarschrift op de aanslag beëindigt de automatische incasso niet.

  • 2. Alleen als in het bezwaarschrift uitstel van betaling is aangevraagd zal de automatische incasso stopgezet worden.

  • 3. Bij het honoreren van het bezwaarschrift wordt het te veel geïncasseerde bedrag evenredig in mindering gebracht op de resterende termijnen.

Artikel 17 Kwijtschelding

Bij een verzoek tot kwijtschelding wordt de automatische incasso stopgezet en de invordering in beginsel opgeschort in afwachting van de definitieve uitspraak op het verzoek tot kwijtschelding.

Artikel 18 Terugstorting

Indien de belastingplichtige het niet eens is met een afgeschreven termijnbedrag, dan kan hij/zij de giro- of bankinstelling opdracht geven het termijnbedrag op zijn/haar rekening terug te storten. Dit kan via de gele terugboekingkaart.