Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Menameradiel

Verordening tot regeling van de bezoldiging van de ambtenaren in dienst van de gemeente Menaldumadeel

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Menameradiel
Officiële naam regelingVerordening tot regeling van de bezoldiging van de ambtenaren in dienst van de gemeente Menaldumadeel
CiteertitelBezoldigingsverordening gemeente Menaldumadeel
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpalgemeen
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Gemeentewet, Art. 149

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

12-05-2009nieuwe regeling

12-05-2009

Geen.

Geen.
27-04-200112-05-2009nieuwe regeling

26-04-2001

-

27-03-2001, nr. 2

Tekst van de regeling

Burgemeester en wethouders van Menaldumadeel;

overwegende dat het aanbeveling verdient om de bezoldigingsverordening te actualiseren;

Besluit:

vast te stellen de navolgende verordening: “Verordening tot regeling van de bezoldiging van de ambtenaren in dienst van de gemeente Menaldumadeel”

I Begripsbepalingen

Begripsbepalingen

Artikel 1

Voor de toepassing van deze verordening wordt verstaan onder:

a.ambtenaar:

 1.de ambtenaar in de zin van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Menaldumadeel.
 2.de werknemer als bedoeld in artikel 2:5:1 van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Menaldumadeel

b. salaris:
 het salaris, als bedoeld in artikel 3: 1, tweede lid onder b, van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Menaldumadeel ;
c. uurloon:
 Het uurloon als bedoeld in artikel 1: 1, eerste lid onder o van de Arbeidsvoorwaardenregeling van de gemeente Menaldumadeel;
d. schaal:
 de schaal als bedoeld in artikel 3: 1, tweede lid onder a, van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Menaldumadeel, opgenomen in bijlage II en Ila van die regeling;
e.maximumsalaris:
 het hoogste bedrag van een salarisschaal;
f. bezoldiging;
 de bezoldiging als bedoeld in artikel 3: 1, tweede lid onder c, van de Arbeidsvoorwaardenre-geling gemeente Menaldumadeel;
g. betrekking:
 de betrekking als bedoeld in artikel 1: 1, eerste lid onder b, van de Arbeidsvoorwaardenre-geling gemeente Menaldumadeel;
h.conversie:
 de vertaling van de gevonden rangorde naar salarisschalen;
i. volledige betrekking.
 de volledige betrekking als bedoeld in artikel 1: 1, eerste lid onder k, van de Arbeidsvoorwaar-denregeling gemeente Menaldumadeel;
j.overwerk:
 het overwerk als bedoeld in artikel 1: 1, eerste lid onder L, van de Arbeidsvoorwaardenrege-ling gemeente Menaldumadeel;
ktoelage:
 Alle toelagen waarop ingevolge of krachtens deze verordening aanspraak bestaat

II Salaris

Recht op salaris

Artikel 2

  • 1.

    Het recht op salaris vangt aan met de dag waarop de aanstelling van de ambtenaar ingaat. Indien in het aanstellingsbesluit geen datum van ingang is vermeld, vangt het recht op salaris aan met de dag waarop de ambtenaar feitelijk in dienst is getreden.

  • 2.

    Het recht op salaris eindigt in geval van ontslag, met ingang van de dag waarop het ontslag ingaat.

    Gebroken tijdvakken

Artikel 3

Wanneer het salaris of een toelage moet worden berekend over een gedeelte van een maand, wordt het bedrag per dag vastgesteld door het maandbedrag te delen door het aantal kalenderdagen van die maand.

Onvolledige betrekking

Artikel 4

Het salaris van de ambtenaar met een onvolledige betrekking wordt vastgesteld op een evenredig deel van het salaris dat voor hem zou gelden bij een volledige betrekking.

Salarisbedragen

Artikel 5

De salarissen van de ambtenaren wier salaris niet bij of krachtens de wet is geregeld, worden vastgesteld op de bedragen volgens de salarisschalen zoals opgenomen in bijlage II of bijlage Ila van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Menaldumadeel.

Artikel 6

  • 1.

    De toepassing van bijlage II dan wel bijlage II a van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Menaldumadeel vindt plaats conform hetgeen is bepaald in artikel 3: 1, derde t/m vijfde lid, van Arbeidsvoorwaardenregeling van de gemeente Menaldumadeel.

  • 2.

    Burgemeester en wethouders bepalen met inachtneming van de resultaten van een functiewaarderingsonderzoek en aan de hand van de vastgestelde conversietabel de voor de ambtenaar geldende salarisschaal; tenzij – blijkens beoordeling – de wijze van functioneren zich daartegen nog verzet.

  • 3.

    Burgemeester en wethouders kunnen nadere regels stellen met betrekking tot de uitvoering van een functiewaarderingsonderzoek en de daarbij te hanteren methode.

  • 4.

    Anders dan bij het aanvaarden van passende of gangbare arbeid, dan wel bij wijze van disciplinaire straf, als bedoeld in de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Menaldumadeel kan zonder voorafgaand ontslag voor een ambtenaar geen salarisschaal gaan gelden met een lager maximumsalaris dan dat van de reeds voor hem geldende salarisschaal.

    Periodieke verhoging van het salaris

Artikel 7

  • 1.

    Het salaris van de ambtenaar die voldoende functioneert, wordt binnen de voor hem geldende salarisschaal periodiek verhoogd tot het naast hogere bedrag.

  • 2.

    De periodieke verhogingen worden toegekend aan de ambtenaar die het maximumsalaris van de voor hem geldende salarisschaal nog niet heeft bereikt, voor de eerste maal met ingang van de eerste dag van de maand waarin zijn aanstelling een jaar is verstreken en nadien telkens na een jaar. Na het bereiken van het maximum van de functionele schaal, vindt inschaling plaats volgens de bepalingen van het door burgemeester en wethouders vastgestelde reglement drie-rangenstelsel.

  • 3.

    Het tijdstip waarop ingevolge het vorige lid voor de eerste maal een periodieke verhoging wordt toegekend, kan worden vervroegd indien daartoe naar het oordeel van burgemeester en wethouders aanleiding bestaat.

  • 4.

    Een verhindering wegens ziekte als bedoeld in hoofdstuk 7 van de CAR/UWO zal niet van invloed zijn op het tijdstip van toekenning van periodieke salarisverhogingen.

    Geen periodieke verhoging

Artikel 8

  • 1.

    Indien een ambtenaar, blijkens beoordeling, onvoldoende functioneert, kan worden bepaald dat voor hem de in artikel 7 bedoelde salarisverhoging achterwege wordt gelaten

  • 2.

    Nadien kan worden bepaald dat de salarisverhoging, welke met toepassing van het eerste lid achterwege is gelaten, al dan niet met terugwerkende kracht alsnog wordt toegekend.

  • 3.

    Van een beslissing tot toepassing van het eerste lid wordt de ambtenaar zo spoedig mogelijk, doch in elk geval voor de datum waarop anders de salarisverhoging zou ingaan, schriftelijk mededeling gedaan, onder vermelding van de redenen welke tot de beslissing hebben geleid.

    Salaris bij bevordering naar hogere schaal

Artikel 9

  • 1.

    Wanneer de ambtenaar wordt bevorderd naar een salarisschaal met een hoger maximum-salaris, wordt:

    • a.

      voor de ambtenaar, als bedoeld in artikel 3: 1, derde lid onder a, van de Arbeidsvoor-waardenregeling gemeente Menaldumadeel, het salaris in de nieuwe schaal vastgesteld op het bedrag, gelegen onmiddellijk boven het salaris dat de ambtenaar in de oude schaal zou hebben genoten;

    • b.

      voor de ambtenaar, als bedoeld in artikel 3: 1, derde lid onder b, van de Arbeidsvoor-waardenregeling gemeente Menaldumadeel het salaris in de nieuwe schaal vastgesteld op het eerst hogere bedrag in die schaal, waarmee gerealiseerd wordt dat het verschil tussen het nieuwe salaris en het oude salaris van de ambtenaar tenminste 75% bedraagt van het verschil tussen het bedrag dat de ambtenaar laatstelijk genoot en het naasthogere bedrag in die oude schaal, dan wel het naast lagere bedrag in die oude schaal, indien het salaris in de oude schaal reeds overeenkwam met het hoogste bedrag uit die schaal.

  • 2.

    Voorzover nodig zal - in afwijking van het eerste lid onder a - de vooruitgang in salaris tengevolge van de indeling in de schaal met een hoger maximumsalaris nimmer minder bedragen dan het geval zou zijn bij verhoging ingevolge artikel 7 in de schaal waarin de ambtenaar wordt ingedeeld.

III Overige toelagen en vergoedingen

Waarnemingstoelage

Artikel 10

Een waarnemingstoelage wordt toegekend conform hetgeen is geregeld in artikel 3:1:2 van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Menaldumadeel.

Overwerkvergoeding

Artikel 11

Aan de ambtenaar voor wie een salarisschaal geldt met een lager maximumsalaris dan dat van schaal 11 wordt ingeval van overwerk een overwerkvergoeding toegekend conform hetgeen is geregeld in artikel 3:2 en artikel 3:2:1 van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Menaldumadeel.

Toelage onregelmatige dienst

Artikel 12

  • 1.

    Aan de ambtenaar voor wie een salarisschaal geldt met een lager maximumsalaris dan dat van schaal 11 en voor wie de werktijden zijn vastgesteld conform in artikel 3:3 van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Menaldumadeel, wordt een toelage toegekend op grond van datzelfde artikel

  • 2.

    De toelage als bedoeld in het 1e lid wordt slechts geacht te behoren tot de bezoldiging tot een bedrag dat overeenkomt met hetgeen in de drie kalendermaanden of in de dertien kalenderweken voorafgaande aan de datum waarop de verhindering tot het vervullen van de betrekking is ontstaan, gemiddeld per maand of per week is toegekend aan die vergoeding of die beloning al naar gelang die bezoldiging van de ambtenaar per maand of per week wordt uitbetaald. Voor zover de ambtenaar op even bedoelde datum minder dan drie kalendermaanden of dertien kalenderweken zijn betrekking heeft vervuld, wordt gerekend met het bedrag dat hem gemiddeld per maand of per week is toegekend over het tijdvak waarin hij vóór het ontstaan van de verhindering in dienst is geweest.

    Toelage bereikbaarheids- en beschikbaarheiddienst.

Artikel 13

  • 1.

    Aan de ambtenaar voor wie een salarisschaal geldt met een lager maximumsalaris dan dat van schaal 11 en die buiten de werktijdenregeling als bedoeld in artikel 4:1 en 4:2 van de Arbeidsvoorwaardenregeling van de gemeente Menaldumadeel ingevolge een schriftelijke aanwijzing van burgemeester en wethouders zich regelmatig of vrij regelmatig bereikbaar en beschikbaar moet houden teneinde bij oproep arbeid te gaan verrichten, wordt een toelage toegekend.

    Inconveniëntentoelage

Artikel 14

Aan de ambtenaar aan wie het verrichten van zware- onaangename- of gevaarlijke arbeid wordt opgedragen, wordt een toelage toegekend. van € 167.- bruto per jaar.

Afbouwtoelage

Artikel 15

Aan de ambtenaar wiens bezoldiging als gevolg van het buiten zijn toedoen beëindigen of verminderen van een toelage, als bedoeld in artikelen 12, 13 en 14, een blijvende verlaging ondergaat, kan door burgemeester en wethouders een aflopende toelage toegekend worden.

Bijzondere vergoedingen

Artikel 16

  • 1.

    De buitendienstambtenaren van de afdeling Beheer, die zijn inge¬deeld in de ni¬veaus 1 tot en met 6 ontvangen een onkostenvergoeding van € 159.- netto per jaar. Bedrijfskleding wordt door de werkgever verstrekt.

  • 2.

    Het personeel belast met de gladheidbestrijding ontvangt een consigna¬tie¬vergoeding van € 80.- netto per consignatieweek. Voor het werken buiten het feitelijke dienstrooster wordt een toelage van 160% van het betreffende uurloon toegekend. Aan de gladheidbestrijders die gebruik maken van een privé mobiele telefoon, wordt een tegemoetkoming van € 50.- per jaar netto toegekend. Als tegemoetkoming in de gesprekskosten wordt per jaar een bedrag van € 20.- netto toegekend.

  • 3.

    Mobiele telefoons worden onder voorwaarden door de werkgever verstrekt. Aan de buitendienstambtenaren van de afdeling Beheer die in overleg met de werkgever zijn privé mobiele telefoon gebruikt, wordt een maximale tegemoetkoming in de gesprekskosten van € 20,- netto per jaar toegekend.

  • 4.

    De gediplomeerde bedrijfs EHBO’ers ontvangen een toelage van € 105.- bruto per jaar.

  • 5.

    De gecertificeerde bedrijfshulpverleners (BHV’ers) ontvangen een toelage van € 160.- bruto per jaar.

    Nadere regels vergoedingen en toelagen

Artikel 17

Met betrekking tot de toelagen genoemd in de artikelen 12, 13 en 14, worden door burgemeester en wethouders in overleg met het G.O. nadere regels vastgesteld.

IV Overige bepalingen

Onvoorziene gevallen

Artikel 18

Voor gevallen waarin deze verordening niet of niet naar billijkheid voorziet, treffen burgemeester en wethouders een bijzondere regeling.

Slotbepalingen

Artikel 19

  • 1.

    Deze verordening treedt in werking op de dag nadat deze door Burgemeester en wethouders is vastgesteld en kan worden aangehaald als de "Bezoldigingverordening gemeente Menaldumadeel ".

  • 2.

    De “Verordening tot regeling van de bezoldiging van de ambtenaren in dienst van de gemeente Menaldumadeel , zoals vastgesteld op 29 maart 2001 wordt ingetrokken.

    Aldus besloten door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Menaldumadeel in haar vergadering van 12 mei 2009;

de secretaris,de burgemeester,
   
   
Mr.J.KramerG.van Delft-Jaasma