Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Bellingwedde

Regeling arbeidsongevallen en bijna ongevallen

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Bellingwedde
Officiële naam regelingRegeling arbeidsongevallen en bijna ongevallen
CiteertitelOnbekend
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpmaatschappelijke zorg en welzijn
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Arbowetgeving

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

15-07-2003Nieuwe regeling

15-07-2003

Geen

Onbekend

Tekst van de regeling

Regeling arbeidsongevallen en bijna ongevallen

Burgemeester en wethouders van de Gemeente Bellingwedde

gelezen het advies van de Ondernemingsraad van 9 juli 2003

besluiten:

vast te stellen de

Regeling arbeidsongevallen en bijna ongevallen

art. 1 Registreren en melden:

Vanuit de Arbowet bestaat de verplichting dat ernstige ongevallen en beroepsziekten gemeld moeten worden bij de Arbeidsinspectie. Sinds 1 november 1999 moeten beroepsziekten gemeld worden door de Arbodienst. Ongevallen met ernstige materiele schade, maar zonder lichamelijk letsel hoeven niet meer bij de Arbeidsinspectie gemeld te worden. Wel gemeld moeten worden:

- dodelijke ongevallen, en

- ongevallen met ernstig lichamelijk of geestelijk letsel.

De werkgever is verplicht elke gebeurtenis waarbij doden of ernstig lichamelijk gewonden zijn gevallen onverwijld en schriftelijk te melden aan het regiokantoor van de Arbeidsinspectie.

Onder ernstig lichamelijk letsel wordt verstaan: schade aan de gezondheid die binnen 24 uur na het tijdstip van de gebeurtenis tot ziekenhuisopname leidt of die blijvend zal zijn.

art. 2 Ongevallenregister

De werkgever is krachtens artikel 5 van de Arbowet verplicht om als onderdeel van de risico-inventarisatie en evaluatie een ongevallenregister bij te houden. In dat register moeten alle ongevallen worden opgenomen die ziekteverzuim tot gevolg hebben.

In het register moet worden opgenomen:

- de datum van het ongeval

- de plaats van het ongeval

- het soort ongeval (dodelijk ongeval, ongeval dat leidt tot ernstig lichamelijke of geestelijk letsel, of ongeval dat leidt tot enig letsel)

- de functie van betrokkene

- de apparatuur en het materieel waar betrokkene ten tijde van het ongeval mee werkte

- de precieze toedracht van het ongeval

-de direct fysieke en financiële gevolgen van het ongeval (materiele schade, ziekteverzuim)

- concrete verbeteringsmaatregelen

- realisatie voorgenomen maatregelen.

Het bijhouden van een ongevallenregister is een instrument om ongevallen in het bedrijf goed te analyseren en op basis hiervan preventieve maatregelen te nemen.

Voor het bijhouden van het ongevallenregister is het van belang dat er een systeem is voor het melden van ongevallen c.q. bijna-ongevallen dan wel gevaarlijke situaties binnen onze organisatie. P & O speelt hierin een centrale rol. Alle meldingen komen binnen bij P & O die aan de hand van deze informatie beoordeelt welke acties moeten worden ondernomen. Voor de melding van de hiervoor genoemde zaken is een formulier ontwikkeld die in de bijlage is opgenomen.

Naar aanleiding van de door het meldingsformulier verkregen informatie bepaaltP & O welke acties moeten worden ondernomen. Zie hiervoor de stroomschema’s “melding ongevallen” en “melding bijna-ongeval / incident” (zie bijlage).

In verband met de verplichte melding van ernstige ongevallen is het noodzakelijk om P & O onmiddellijk op de hoogte te stellen van een dergelijk ongeval .

Wanneer de meldingen van ongevallen of bijna-ongevallen daartoe aanleiding geven wordt er een gericht onderzoek naar de oorzaak van deze incidenten gedaan. Hierdoor wordt de oorzaak geanalyseerd en kunnen preventieve maatregelen worden getroffen om één en ander in de toekomst te voorkomen.

Dit onderzoek zal afhankelijk van de aard van het ongeval verricht worden door P & O, de bedrijfsarts, of deskundigen van de Arbodienst zoals een veiligheidsdeskundige of een arbeidsdeskundige. Als de werkgever zelf geen onderzoek verricht, of laat verrichten, dan kan de Ondernemingsraad de Arbeidsinspectie inschakelen en verzoeken een onderzoek te verrichten. De Arbeidsinspectie kan na een ongevalmelding ook zelf besluiten tot een onderzoek.

art. 3 Ongevalpreventie

Ongevalpreventie is een zaak van werkgever en medewerker samen. Van de medewerkers wordt ook een forse bijdrage hierin verwacht. De Arbowet maakt expliciet melding van de verplichting van medewerkers bij het voorkomen van bedrijfsongevallen. De belangrijkste zijn:

- veilig en verantwoord gebruik van machines, apparatuur en dergelijke in het bedrijf;

- de deskundigen van de Arbodienst indien nodig assisteren;

- kennis nemen van aan hen gerichte voorlichting en onderricht op het gebied van veiligheid;

- gebruik maken van de hen ter beschikking gestelde persoonlijk beschermingsmiddelen.

Om aan deze verplichtingen een goede invulling te geven moeten medewerkers in de gelegenheid worden gesteld om risicovolle werksituaties aan de orde te stellen. Dit kan door een melding bij de leidinggevende of P & O. Risicovolle werksituaties, gevaarlijke situatie en bijna-ongevallen kunnen ook anoniem gemeld worden. Het in de bijlage opgenomen formulier “bijna-ongeval / incident ” kan hiervoor gebruikt worden.

Beroepsziekten

Van een beroepsziekte wordt gesproken als de klachten van de medewerker hoofdzakelijk beroepsgebonden zijn. De ziekte of aandoening moet in overwegende mate het gevolg zijn van arbeid of arbeidsomstandigheden.

In de huidige Arbowet is bepaald dat de Arbodienst van de werkgever de aangetoonde beroepsziekten meldt. Deze meldingsplicht geldt voor alle gevallen waarbij is aangetoond dat een medewerker aan een beroepsziekte lijdt. Voor deze formulering is gekozen omdat beroepsziekten moeilijk te onderkennen zijn. Ze openbaren zich vaak na langere tijd en zijn bijna nooit helemaal als zodanig te classificeren. De oorzaken van de ziekte kunnen regelmatig ook door buiten het werk gelegen factoren verklaard worden. Er bestaan meerdere, veelal internationale, lijsten met opsommingen van beroepsziekten. De Arbowet zelf kent geen eigen lijst.

De Arbodienst moet de beroepsziekte melden bij het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten. Doet zij dit niet kan dat gevolgen hebben voor hun certificering.

Voorkomen van gevaar voor derden.

Naast het beschermen van de eigen medewerkers moet de werkgever er ook voor zorgen dat de bedrijfsactiviteiten geen gevaar opleveren voor derden. Hierbij moet in de eerste plaats gedacht worden aan leveranciers, bezoekers, omwonenden en passanten.

Het voorkomen van gevaar voor derden kan bijvoorbeeld betekenen dat er een toelatingsregeling ingesteld wordt zodat niet iedereen het bedrijfsterrein kan betreden. In dit verband is het ook raadzaam maatregelen te neme die de toegang tot gevaarlijke machines in het bedrijf voor buitenstaanders tot een minimum te beperken.

Wanneer derden werkzaamheden voor de gemeente uitvoeren dienen ook zij bekend te zijn met de veiligheidsvoorschriften die gelden bij de uitvoering van diverse werkzaamheden.