Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Zeevang

Handhavingsverordening Wwb, IOAW en IOAZ gemeente Zeevang

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Zeevang
Officiële naam regelingHandhavingsverordening Wwb, IOAW en IOAZ gemeente Zeevang
CiteertitelHandhavingsverordening Wwb, IOAW en IOAZ gemeente Zeevang
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpmaatschappelijke zorg en welzijn
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. Wet werk en bijstand, art. 8a
  2. Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers, art. 35, lid 1
  3. Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen, art. 35, lid 1
  4. Gemeentewet, art. 149

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-01-201321-02-2013nieuwe regeling

11-12-2012

Polder Express, 19-12-2012

R-2012-0208, 2012 10 2.15, -1.84

Tekst van de regeling

Intitulé

Handhavingsverordening WWB, IOAW en IOAZ gemeente Zeevang

De raad van de gemeente Zeevang,

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van Zeevang;

gelet op artikel 8a Wet werk en bijstand (Wwb), artikel 35, eerste lid, onderdeel c van de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAW), artikel 35, eerste lid, onderdeel c en van de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen (IOAZ) en artikel 149 van de Gemeentewet;

overwegende dat het noodzakelijk is bij verordening regels te stellen aangaande de bestrijding van het ten onrechte ontvangen van uitkering, alsmede van misbruik en oneigenlijk gebruik van de wet,

B E S L U I T:

vast te stellen de navolgende: Handhavingsverordening Wwb, IOAW en IOAZ gemeente Zeevang.

Artikel 1. Begripsomschrijvingen

  • 1. Alle begrippen die in deze verordening worden gebruikt en die niet nader worden omschreven hebben dezelfde betekenis als in de Wet werk en bijstand (Wwb), de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAW), de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen (IOAZ), het besluit bijstandverlening zelfstandigen 2004 (Bbz 2004), de Algemene wet bestuursrecht (Awb) en de Gemeentewet.

  • 2. In deze verordening wordt verstaan onder:

    • a.

      het college: het college van burgemeester en wethouders van de Gemeente Zeevang;

    • b.

      de wet: de Wet werk en bijstand (Wwb), de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAW), de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen (IOAZ) en het Besluit bijstandverlening zelfstandigen 2004 (Bbz 2004);

    • c.

      handhaven: bewerkstelligen dat de wet wordt nageleefd;

    • d.

      fraude: het verwijtbaar informatie achterhouden, of verwijtbaar onjuiste informatie verstrekken, met het doel een (hogere) uitkering te ontvangen anders dan waarop op grond van juiste of volledige informatie recht zou hebben bestaan;

    • e.

      misbruik: het verwijtbaar ontvangen van een uitkering in strijd met de wettelijke voorschriften;

    • f.

      oneigenlijk gebruik: het ontvangen van een uitkering volgens de regels van de wet, maar in strijd met of buiten de bedoeling die bij de totstandkoming van die wet heeft bestaan;

    • g.

      uitkering: bijstand op grond van de Wwb of het Bbz 2004, alsmede een uitkering op grond van de IOAW en de IOAZ.

Artikel 2. Handhaving, voorlichting en communicatie

  • 1. Het college zorgt voor een rechtmatige en doelmatige uitvoering van de wet, waaronder de bestrijding van fraude alsook van misbruik en oneigenlijk gebruik van de wet.

  • 2. Het college geeft informatie over de rechten en plichten die aan het ontvangen van uitkering zijn verbonden alsmede over de consequenties van fraude, misbruik en oneigenlijk gebruik middels de website, lokale media, brochures en correspondentie.

  • 3. Het college voert onderzoeken en bestandsvergelijkingen uit waarbij actuele gegevens worden gecontroleerd. Op grond hiervan kunnen uitkeringen na verificatie aan veranderde omstandigheden worden aangepast.

  • 4. Het college kan nadere beleidsregels vaststellen met betrekking tot het in dit artikel gestelde.

Artikel 3. Terugvordering

  • 1. Het college geeft uitvoering aan haar bevoegdheid ingevolge artikel 58 en 59 van de Wwb, artikel 25 van de IOAW en artikel 25 van de IOAZ de uitkering terug te vorderen.

  • 2. Het college vordert de uitkering terug met inachtneming van paragraaf 6.4 van de Wwb, paragraaf 5 van de IOAW en IOAZ en hoofdstuk 6 van het Bbz 2004.

  • 3. Het college stelt nadere beleidsregels vast omtrent terugvordering, het afzien hiervan, invordering en kwijtschelding.

Artikel 4. Verhaal

  • 1. Het college geeft uitvoering aan haar bevoegdheid tot verhaal zoals bedoeld in de artikelen 61, 62 en 62a tot en met 62i Wwb.

  • 2. Het college stelt nadere beleidsregels vast met betrekking tot verhaal, het afzien hiervan, invordering en kwijtschelding.

Artikel 5. Afstemming van de uitkering

Indien de belanghebbende onjuiste, onvolledige of in het geheel geen inlichtingen verstrekt die van belang zijn of kunnen zijn voor de bepaling van de hoogte, de duur en de voortzetting van de uitkering, of niet, of onvoldoende, aan de aan de uitkeringsverstrekking verbonden verplichtingen voldoet, verlaagt het college de uitkering conform hetgeen hierover is bepaald in de Afstemmingsverordening gemeente Zeevang, onverminderd de mogelijkheid tot terugvordering van de eventueel ten onrechte ontvangen uitkering.

Artikel 6. Aangifte bij het Openbaar Ministerie

Indien een gedraging van belanghebbende als bedoeld in artikel 5 leidt tot benadeling van de gemeente, doet het college, onverminderd de mogelijkheid tot terugvordering, aangifte bij het Openbaar Ministerie, in overeenstemming met de door het Openbaar Ministerie op dit punt gehanteerde uitgangspunten (laatstelijk Aanwijzing sociale zekerheidsfraude 23 december 2008, nr. 2373).

Artikel 7. Hardheidsclausule

  • 1. In alle gevallen waarin deze verordening niet voorziet, beslist het college.

  • 2. Het college kan in bijzondere gevallen ten gunste van belanghebbende afwijken van de bepalingen in deze verordening, indien toepassing van de verordening tot onbillijkheden van overwegende aard leidt.

Artikel 8. Citeertitel

Deze regeling wordt aangehaald als: Handhavingsverordening Wwb, IOAW en IOAZ gemeente Zeevang.

Artikel 9. Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking op 1 januari 2013.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van 11 december 2012,

de raad van de gemeente Zeevang,

de griffier, mr. T.G. Heikens.

de voorzitter, H.C. Heerschop.

Toelichting

Algemene toelichting Handhavingsverordening WWB, IOAW en IOAZ gemeente Zeevang.

Deze verordening gaat in op de bestrijding en voorkoming van het ten onrechte ontvangen van uitkering. Afgezien van de korte bepaling van artikel 8a van de Wet werk en bijstand, zijn er geen nadere aanduidingen over wat nu precies in die verordening moet worden geregeld. Vanaf 1 januari 2010 geldt deze verplichting ook voor de IOAW en IOAZ in verband met de wet van 17 december 2009 tot bundeling van uitkeringen inkomensvoorziening aan gemeenten (BUIG).

Een goed handhavingsbeleid is belangrijk omdat dit voorkomt dat onterecht gemeenschapsgeld wordt uitgegeven. In het kader van effectieve fraudebestrijding is terugvordering van ten onrechte of tot een te hoog bedrag verleende uitkering belangrijk. Niet tot terugvordering overgaan, betekent een verlaging van de drempel om tot frauderen over te gaan. Frauderen mag niet lonend zijn. Daarnaast is terugvordering belangrijk in het kader van gelijke behandeling. Er moet worden voorkomen dat sommigen in een bevoorrechte positie raken. Terugvordering is in de Wwb, IOAW en IOAZ een bevoegdheid van het college. Deze bevoegdheid, en hoe hier mee om wordt gegaan, is uitgewerkt in de beleidsregels terugvordering Wwb, IOAW en IOAZ. Het Besluit bijstandverlening zelfstandigen 2004 (Bbz 2004) is hierin nog een uitzondering. De bepalingen rond terugvordering zijn in die regeling nog steeds van kracht en hiervoor geldt dan ook geen beleidsvrijheid. In het geval van terugvordering van een voorziening op grond van het Bbz 2004 wordt dus nog verwezen naar de wetsartikelen die hiervoor zijn opgenomen in het Bbz 2004.

Artikelsgewijze toelichting Handhavingsverordening Wwb, IOAW en IOAZ gemeente Zeevang.

Artikel 1. Begripsomschrijvingen

Er is voor gekozen om begrippen die al zijn omschreven in de Wwb, IOAW, IOAZ, Bbz 2004, Awb of de Gemeentewet niet afzonderlijk te definiëren in deze verordening. Dit voorkomt dat in geval van wijziging van betreffende definities in de betreffende wetten ook de verordening moet worden gewijzigd.

Artikel 2. Handhaving, voorlichting en communicatie

In dit artikel wordt aangegeven dat de opdracht voor een rechtmatige en doelmatige uitvoering van de wet, bij het college ligt. Preventie speelt een belangrijke rol bij de bestrijding van het ten onrechte ontvangen van uitkering. Het college dient daarom nadrukkelijk aandacht te besteden aan het verstrekken van informatie over de rechten en plichten die aan het ontvangen van een uitkering zijn verbonden. Vervolgens is vastgelegd dat het college het onderzoek naar de juistheid van verstrekte uitkeringen planmatig aanpakt, bijvoorbeeld via bestandsvergelijkingen. Via nader vast te stellen beleidsregels kan nadere invulling worden gegeven aan de handhavingstaak.

Artikel 3. Terugvordering

Dit artikel geeft aan dat het college gebruik maakt van haar wettelijke bevoegdheid de uitkering terug te vorderen. Ten aanzien van terugvordering, het afzien hiervan, invordering en kwijtschelding wordt een verwijzing gemaakt naar de nader door het college vast te stellen beleidsregels aangezien dit een taak van het college is.

Artikel 4. Verhaal

Dit artikel geeft aan dat het college gebruik maakt van haar wettelijke bevoegdheid de uitkering te verhalen. Ten aanzien van het afzien van verhaal of kwijtschelding wordt een verwijzing gemaakt naar de nader door het college vast te stellen beleidsregels aangezien dit een taak van het college is.

Artikel 5. Afstemming van de uitkering

Bij constatering van het niet nakomen van de inlichtingenplicht of niet (voldoende) nakomen van andere aan de uitkeringsverstrekking verbonden verplichtingen verlaagt het college de uitkering conform hetgeen hierover door de raad van de gemeente Zeevang is vastgelegd in de Afstemmingsverordening gemeente Zeevang.

Artikel 6. Aangifte bij het Openbaar Ministerie

Indien een gedraging van een belanghebbende leidt tot benadeling van de gemeente, doet het college, onverminderd de mogelijkheid de uitkering te verlagen en de ten onrechte verstrekte uitkering terug te vorderen, aangifte bij het Openbaar Ministerie, in overeenstemming met de door het Openbaar Ministerie op dit punt gehanteerde uitgangspunten. In de praktijk zal dit betekenen dat er een strafrechtelijk onderzoek wordt opgestart.