Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Naarden

Besluit Beraad Naarden-Bussum

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Naarden
Officiële naam regelingBesluit Beraad Naarden-Bussum
CiteertitelBesluit Beraad Naarden-Bussum
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpmaatschappelijke zorg en welzijn
Eigen onderwerpBesluit Beraad Naarden-Bussum

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

bronvermelding

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-01-201201-01-201201-01-2013Nieuwe regeling

02-04-2012

gemeenteblad

onbekend

Tekst van de regeling

Besluit Beraad Naarden-Bussum

De colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Bussum en Naarden;

gelet op artikel 11 en 12 van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo);

B e s l u i t e n :

1. in te stellen een commissie van advies, als bedoeld in artikel 84 van de Gemeentewet, voor het adviseren van de colleges over het beleid inzake de Wmo, genaamd Beraad Naarden-Bussum

2. vast te stellen het navolgende Besluit, regelende de taak, bevoegdheden, samenstelling en werkwijze van het Beraad Naarden-Bussum

 

Artikel 1 Begripsbepalingen

Wmo: Wet maatschappelijke ondersteuning.

Colleges: de colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Naarden en Bussum.

Beraad Naarden-Bussum: Het inspraakorgaan zoals bedoeld in de Wmo - zijnde de Wmo-adviesraad - ingesteld door de colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Naarden en Bussum.

Expertiseveld: Kennis en/of ervaring op het gebied van een of meerdere prestatievelden als is bedoeld in artikel 1 lid 1 onder g van de Wmo.

Achterban: Betrokken organisaties of personen bij een bepaald expertiseveld in de gemeenten Naarden en/of Bussum.

Actieve burgers: Inwoners die het beleid m.b.t. maatschappelijke ondersteuning mede vorm willen geven.

Tijdelijk expertiseveld: Een expertiseveld dat tijdelijk wordt ingevuld omdat kennis en ervaring vanuit andere expertisevelden voor het betreffende onderwerp onvoldoende aanwezig is of een belang vanuit andere expertisevelden voor het betreffende onderwerp anders onvoldoende wordt behartigd. De invulling is afhankelijk van het actuele onderwerp dat in het Beraad Naarden-Bussum aan de orde is.

Hij, hem en zijn: Hieronder wordt tevens zij en haar begrepen.

 

Artikel 2 Taken en bevoegdheden

1. Het Beraad Naarden-Bussum geeft gevraagd en ongevraagd schriftelijk advies aan de colleges over het te ontwikkelen beleid met betrekking tot de Wmo in beide gemeenten.

2. De colleges vragen het Beraad Naarden-Bussum in ieder geval advies over:

a. Het vierjaarlijks beleidsplan Wmo;

b. Verordeningen ter uitvoering van het gestelde onder a;

c. Besluit- en beleidsregels maatschappelijke ondersteuning;

d. Nieuw beleid Wmo;

3. Het Beraad Naarden-Bussum stelt de colleges in kennis van de door hem gesignaleerde knelpunten bij de uitvoering van de Wmo en informeert over relevante ontwikkelingen op dat gebied en geeft zo nodig advies over deze knelpunten en relevante ontwikkelingen.

 

Artikel 3 Samenstelling

1. Het Beraad Naarden-Bussum bestaat uit minimaal 7 en maximaal 16 leden. In het Beraad Naarden-Bussum hebben maximaal twee (plaatsvervangende) leden per expertiseveld zitting.

2. Het Beraad Naarden-Bussum kent een dagelijks bestuur dat bestaat uit:

a. een voorzitter;

b. een vice-voorzitter;

c. een secretaris.

3. De voorzitter leidt de vergaderingen van het Beraad Naarden-Bussum. De vice-voorzitter ondersteunt het dagelijks bestuur. De secretaris verzorgt de notulen van de vergaderingen van het Beraad Naarden-Bussum. Het dagelijks bestuur is in staat om vanuit een onafhankelijke positie te komen tot advisering. De voorzitter, de vice-voorzitter en de secretaris zijn contactpersoon voor de gemeenten. Bovendien zijn zij binnen het BNB een bindende factor, die om kunnen gaan met verschillende standpunten. Voorzitter, vice-voorzitter en secretaris hebben een faciliterende functie ten behoeve van BNB en zijn uit dien hoofde geen lid van het BNB.

4. (Plaatsvervangende) leden van het Beraad Naarden-Bussum dienen het algemeen belang en maken daarbij gebruik van specifieke kennis en ervaring vanuit hun expertiseveld(en).

5. Het Beraad Naarden-Bussum kent de volgende expertisevelden (zie ook Bijlage 1):

a. Lichamelijk gehandicapten en chronisch zieken;

b. Ouderen;

c. Mensen met een psychisch probleem;

d. Verstandelijk gehandicapten;

e. Mantelzorgers en vrijwilligers;

f. Jeugd;

g. Actieve burgers;

h. Tijdelijk expertiseveld

6. (Plaatsvervangende) leden van een expertiseveld overleggen regelmatig met hun achterban.

7. Bij afwezigheid van de voorzitter neemt de vice-voorzitter deze rol over.

8. Bij afwezigheid van de secretaris neem de vice-voorzitter deze rol over.

9. Op verzoek van het Beraad Naarden-Bussum nodigt de voorzitter één of meer vertegenwoordigers van de colleges uit om de vergadering als bedoeld in artikel 5 lid 1 geheel of ten dele bij te wonen

 

Artikel 4 Aanwijzing en zittingsduur

1. De colleges dragen zorg voor de benoeming als mede het ontslag van de (plaatsvervangend) leden van het Beraad Naarden-Bussum en van de voorzitter, de vice-voorzitter en de secretaris, met inachtneming van het oordeel van de (plaatsvervangend) leden. Bij afloop van een zittingsperiode dan wel bij tussentijdse vacatures kan worden geworven.

2. De (plaatsvervangende) leden van het Beraad Naarden-Bussum, de voorzitter, de vice-voorzitter en secretaris worden benoemd voor een periode van vier jaar. Benoeming voor één volgende periode is mogelijk.

3. (Plaatsvervangende) leden van het Beraad Naarden-Bussum dienen te voldoen aan de onderstaande criteria:

a. Woonachtig te zijn in de gemeente Naarden of Bussum;

b. Expertise te hebben op het expertiseveld waarvoor hij benoemd is;

c. Geen lid te zijn van de gemeenteraad van Naarden of Bussum;

d. Geen ambtenaar te zijn van de gemeente Naarden of Bussum;

4. De zittingsperiode eindigt op verzoek onder vermelding van de redenen, dan wel wanneer niet langer wordt voldaan aan één van de selectiecriteria als bedoeld in artikel 4 lid 3 dan wel op grond van niet-functioneren.

 

Artikel 5 Werkwijze: vergaderingen en verslaggeving

1. Het Beraad Naarden-Bussum vergadert plenair (zijnde in aanwezigheid van tenminste één vertegenwoordiger van de colleges) maximaal zes keer per jaar.

2. De agenda, de datum en het tijdstip van de vergaderingen van het Beraad Naarden-Bussum, als bedoeld in artikel 5 lid 1, worden in overleg tussen de voorzitter van het Beraad Naarden-Bussum en de beleidsadviseur Wmo van de gemeente Naarden en/of Bussum gepland. Agendapunten kunnen ook worden aangedragen door één van de leden van het Beraad Naarden-Bussum. De voorzitter neemt de uiteindelijke beslissing over de agenda, de datum en het tijdstip.

3. In overleg met de voorzitter kan een (plaatsvervangend) lid van het Beraad Naarden-Bussum een verzoek indienen om een vergadering van het Beraad Naarden-Bussum bijeen te roepen indien er sprake is van het gestelde in artikel 2 lid 3.

4. Een volgend overleg van het Beraad Naarden-Bussum wordt zo mogelijk minimaal één maand vantevoren aangekondigd.

5. Vertegenwoordigers van een expertiseveld kunnen in overleg met de voorzitter een inhoudelijk deskundige uitnodigen om nadere uitleg over een specifiek onderwerp dat op de agenda van de plenaire vergadering staat te geven.

6. De vergaderstukken waarover advies wordt gevraagd aan het Beraad Naarden-Bussum worden minimaal 10 werkdagen voor het aanstaande overleg door de gemeente aangeleverd aan de secretaris. De secretaris verzorgt de verzending, eventueel ondersteund door een ambtenaar van de gemeente. In overleg met de voorzitter kan bij uitzondering onder vermelding van de redenen van de 10 werkdagen termijn worden afgeweken.

Artikel 6 Advies en adviestermijnen

1. In een advies van het Beraad Naarden-Bussum wordt bij voorkeur het meerderheidsstandpunt verwoord. Indien gewenst kan tevens een minderheidsstandpunt kenbaar worden gemaakt.

2. Elk afzonderlijk (plaatsvervangend) lid van het Beraad Naarden-Bussum bezit het recht om in die hoedanigheid advies in te dienen. Een namens het Beraad Naarden-Bussum in te dienen advies wordt eerst voorgelegd ter bespreking aan het Beraad Naarden-Bussum zelf. Elk (plaatsvervangend) lid van het Beraad Naarden-Bussum krijgt dan de gelegenheid om op het advies opmerkingen te maken. De eventuele opmerkingen worden bij het advies gevoegd.

3. Het Beraad Naarden-Bussum ontvangt van gemeentewege alle informatie die nodig is voor zijn taakvervulling, op een zodanig tijdstip dat invloed mogelijk is op de beleids- en besluitvorming.

4. De colleges bieden het Beraad Naarden-Bussum een termijn van maximaal 15 werkdagen om het advies in te dienen. De advies termijn kan bij uitzondering worden bekort en verlengd.

5. Indien gewenst verschaft het Beraad Naarden-Bussum bij monde van de voorzitter alle gewenste inlichtingen over zijn advies aan de colleges.

6. Het advies van het Beraad Naarden-Bussum wordt in zijn geheel in een matrix gevoegd bij het voorstel aan de colleges van B&W. Uit de matrix blijkt hoe omgegaan met het advies (door middel van een antwoord aan het Beraad Naarden-Bussum, een aanpassing in de notitie of een aanbeveling aan de colleges).

7. De colleges voegen bij hun raadsvoorstel het advies van het Beraad Naarden-Bussum in de vorm van een matrix. Een afwijking van het advies wordt door het college in het raadsvoorstel gemotiveerd.

8. Het Beraad Naarden-Bussum ontvangt in ieder geval een afschrift van het college- dan wel het raadsbesluit.

9. Indien een advies van het Beraad Naarden-Bussum op grond van de voorwaarden zoals gesteld in de bovenstaande leden van dit artikel én van de voorwaarden in artikel 5 lid 2 niet mogelijk is, wordt het Beraad Naarden-Bussum geacht te hebben afgezien van het recht om advies te geven als bedoeld in artikel 12 lid 1 Wmo. De colleges kunnen in een dergelijke situatie rechtsgeldig besluiten zonder een advies van het Beraad Naarden-Bussum.

 

Artikel 7 Openbaarheid

1. De vergaderingen van het Beraad Naarden-Bussum zijn niet openbaar. In overleg met de voorzitter worden zo nodig regels opgesteld ter attentie van orde en inspraak.

2. Het advies van het Beraad Naarden-Bussum is niet openbaar totdat het aan de colleges is verzonden.

3. Het college kan de leden tijdelijke geheimhouding opleggen op grond van een belang genoemd in artikel 10 van de Wet openbaarheid van bestuur ten aanzien van de inhoud van stukken alsmede omtrent hetgeen in een besloten vergadering is behandeld.

 

Artikel 8 Ondersteuning financieel en faciliteiten

1. De gemeenten Naarden en Bussum stellen gezamenlijk een financiële vergoeding vast ten behoeve van werkzaamheden van het Beraad Naarden-Bussum, voor (plaatsvervangend) leden aanwezig op de plenaire vergaderingen, de voorzitter, de vice-voorzitter en secretaris. De financiële vergoeding is in dit Besluit opgenomen als Bijlage 2.

2. Vergoeding van eventuele extra kosten van de deskundige bijstand dienen vooraf te worden aangevraagd bij de gemeenten Naarden en Bussum.

3. De financiële vergoeding wordt aan het eind van het kalenderjaar uitgekeerd.

4. De gemeenten Naarden en Bussum stellen gezamenlijk een aantal faciliteiten ter beschikking voor werkzaamheden van het Beraad Naarden-Bussum.

 

Artikel 9 Evaluatie

Elk jaar wordt de advisering door het Beraad Naarden-Bussum en de uitvoering van dit Besluit geëvalueerd.

Artikel 10 Einde Beraad Naarden-Bussum

1. Bij besluit van de colleges kan het Beraad Naarden-Bussum worden opgeheven.

2. Bij een eventuele fusie met andere gemeenten dan alleen de gemeenten Naarden en Bussum zal bij besluit van de colleges het Beraad Naarden-Bussum worden opgeheven.

3. Het Beraad Naarden-Bussum eindigt van rechtswege indien de Wmo niet langer van kracht is.

 

Artikel 11 Overige bepalingen

1. In geval van interne geschillen die het functioneren van het Beraad Naarden-Bussum ernstig belemmeren, kan aan de colleges van de gemeenten Naarden en Bussum het verzoek worden gedaan te bemiddelen.

2. In afwijking van artikel 9 kan het Beraad Naarden-Bussum urgente klachten over de uitvoering van dit Besluit tussentijds indienen bij de colleges.

3. In de gevallen waarin dit Besluit niet in redelijkheid voorziet, beslissen de colleges, gehoord het Beraad Naarden-Bussum. De beslissing sluit daarbij zoveel mogelijk aan bij hetgeen wel geregeld is. Het Besluit wordt dienovereenkomstig gewijzigd.

4. De in dit Besluit genoemde Bijlagen maken deel uit van het Besluit.

 

Artikel 12 Citeertitel en inwerkingtreding

1. Dit Besluit kan worden aangehaald als Besluit Beraad Naarden-Bussum.

2. Het Besluit Beraad Naarden-Bussum met datum van inwerkingtreding van 25 november 2010 wordt met terugwerkende kracht ingetrokken per 1 januari 2012.

3. Dit Besluit treedt in werking met ingang van 1 januari 2012.

 

Ondertekening

Aldus besloten in de vergadering van het college van Bussum d.d. 3 april 2012

Burgemeester en wethouders van Bussum

De secretaris, de burgemeester,

 

mr. M. Plantinga-Leenders dr. M. Schoenmaker

 

Aldus besloten in de vergadering van het college van Naarden d.d. 2 april 2012

Burgemeester en wethouders van Naarden

de secretaris, de burgemeester,

 

mr. A.S. Meijer mw. dr. J.J. Sylvester