Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Schijndel

Verordening op de heffing en de invordering van precariobelasting in de gemeente Schijndel 2011

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Schijndel
Officiële naam regelingVerordening op de heffing en de invordering van precariobelasting in de gemeente Schijndel 2011
CiteertitelVerordening Precariobelasting 2011
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpfinanciën en economie
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Deze regeling vervangt de Verordening Precariobelasting 2010, zoals vastgesteld op 10 december 2009. De datum van ingang van heffing is 1 januari 2011.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Gemeentewet, art. 228

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-01-201201-01-2012intrekking

10-11-2011

Schijndels Weekblad, 17-11-2011

11.028671
25-11-201101-01-201101-01-2012art. 4

10-11-2011

Schijndels Weekblad, 17-11-2011

11.028671
31-12-201001-01-2011nieuwe regeling

16-12-2010

Schijndels Weekblad, 23-12-2010

10.031798

Tekst van de regeling

Intitulé

Verordening op de heffing en de invordering van precariobelasting in de gemeente Schijndel 2011

De raad van de gemeente Schijndel;

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 16 november 2010;

gelet op artikel 228 van de Gemeentewet;

Besluit

vast te stellen de volgende:

"Verordening op de heffing en de invordering van precariobelasting in de gemeente Schijndel 2011".

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

Voor de toepassing van de tarieventabel wordt verstaan onder:

  • a.

    dag: een periode van 24 uren aanvangende te 0.00 uur, waarbij een gedeelte van een dag als een hele dag wordt aangemerkt;

  • b.

    maand: het tijdvak dat loopt van de nedag in een kalendermaand tot en met de (n-1)e dag in de volgende kalendermaand;

  • c.

    jaar: het tijdvak dat loopt van de ne dag in een kalenderjaar tot en met de (n-1)e dag in het volgende kalenderjaar;

  • d.

    kalenderjaar: de periode van 1 januari tot en met 31 december;

  • e.

    dagdeel : een ochtend, een middag of een avond;

  • f.

    vergunning:een door het gemeentebestuur verleende en in een gemeentelijke registratie opgenomen toestemming op grond waarvan een persoon één of meer voorwerpen onder, op of boven voor de openbare dienst bestemde gemeentegrond mag hebben.

  • g.

    centrum: het gebied zoals vastgelegd in het bestemmingsplan Centrum.

  • h.

    kleinschalig evenement: elke kleinschalige voor publiek toegankelijke verrichting van vermaak op en/of aan de openbare weg, zoals (buurt)barbecues, buurtfeesten, straatspeeldagen en andere kleinschalige (straat)feesten;

Artikel 2 Aard van de heffing en belastbaar feit

Onder de naam precariobelasting wordt een directe belasting geheven voor het hebben van voorwerpen onder, op of boven voor de openbare dienst bestemde gemeentegrond, bedoeld of genoemd in deze verordening en de bijbehorende tarieventabel.

Artikel 3 Belastingplicht

  • 1. De precariobelasting wordt geheven van degene die het voorwerp of de voorwerpen onder, op of boven voor de openbare dienst bestemde gemeentegrond heeft, dan wel van degene ten behoeve van wie dat voorwerp of die voorwerpen onder, op of boven voor de openbare dienst bestemde gemeentegrond aanwezig zijn.

  • 2. In afwijking in zoverre van het eerste lid wordt, indien de gemeente een vergunning heeft verleend voor het hebben van het voorwerp of de voorwerpen onder, op of boven voor de openbare dienst bestemde gemeentegrond, degene aan wie de vergunning is verleend of diens rechtsopvolger aangemerkt als degene bedoeld in het eerste lid, tenzij blijkt dat hij niet het voorwerp of de voorwerpen onder, op of boven voor de openbare dienst bestemde gemeentegrond heeft.

Artikel 4 Subjectieve vrijstellingen

Deze belasting wordt niet geheven van:

  • a.

    rijk, provincie, gemeente en waterschappen voor zover het objecten die betreft die verband houden met de uitoefening van een publiekrechtelijke taak;

  • b.

    de Koninklijke Nederlandse Toeristenbond A.N.W.B. en de Koninklijke Nederlandse Automobielclub K.N.A.C.met betrekking tot objecten die dienen tot bewegwijzering;

Artikel 5 Objectieve vrijstellingen

Deze belasting wordt niet geheven voor:

  • a.

    buizen voor de afvoer van hemelwater, fecaliën e.d.;

  • b.

    het hebben van voorwerpen waarvan de aanwezigheid onder, op of boven gemeentegrond, op basis van overeenkomst of anderszins rechtens moet worden gedoogd;

  • c.

    voorwerpen die zijn geplaatst ten behoeve van een kleinschalig evenement, waarvoor op grond van de algemene plaatselijke verordening enkel een meldingsplicht geldt.

Artikel 6 Maatstaf van heffing en tarief

De belasting wordt geheven naar de tarieven, opgenomen in de bij deze verordening behorende tarieventabel, met inachtneming van het overigens in deze verordening bepaalde.

Artikel 7 Berekening van de precariobelasting

  • 1. Voor de berekening van de precariobelasting wordt met betrekking tot een in de tarieventabel genoemde lengte- of oppervlaktemaat een gedeelte daarvan als een volle eenheid aangemerkt.

  • 2. Bij het hebben van voorwerpen onder of boven gemeentegrond wordt de oppervlakte bepaald op de totale oppervlakte van de voorwerpen.

  • 3. Bij het hebben van voorwerpen op gemeentegrond wordt de oppervlakte bepaald op de totale oppervlakte die door de voorwerpen wordt overdekt.

  • 4. Indien de gemeente een vergunning heeft verleend voor het hebben van het voorwerp of de voorwerpen onder, op of boven voor de openbare dienst bestemde gemeentegrond, wordt voor de berekening van de precariobelasting aangesloten bij de periode en oppervlakte vermeld in die vergunning.

  • 5. Indien in de tarieventabel voor een voorwerp tarieven voor verschillende tijdseenheden zijn opgenomen, wordt de precariobelasting berekend op de voor de belastingplichtige meest voordelige wijze.

  • 6. In afwijking van het bepaalde in artikel 1 wordt voor de berekening van de precariobelasting, indien in de tarieventabel voor een voorwerp wel een maandtarief, maar geen dag- of weektarief is opgenomen, een gedeelte van een maand gelijkgesteld met een maand.

  • 7. Indien in de tarieventabel voor een voorwerp een dagtarief of maandtarief is opgenomen en het heffingstijdvak een langere periode dan onderscheidenlijk een dag of een maand omvat, gelden deze tarieven onderscheidenlijk per dag of maand van het heffingstijdvak.

Artikel 8 Heffingstijdvak

  • 1. In de gevallen waarin de gemeente een vergunning heeft verleend voor het hebben van het voorwerp of de voorwerpen onder, op of boven voor de openbare dienst bestemde gemeentegrond, is het heffingstijdvak de periode waarvoor de vergunning is verleend, met dien verstande dat bij een kalenderjaaroverschrijdende geldigheidsduur van de vergunning het heffingstijdvak gelijk is aan het kalenderjaar.

  • 2. In de overige gevallen is het heffingstijdvak de in het kalenderjaar gelegen aaneengesloten periode, waarin de voorwerpen aanwezig zijn, met dien verstande dat ook de heffing voor elk belastbaar feit afzonderlijk kan plaatsvinden.

Artikel 9 Wijze van heffing

De precariobelasting wordt geheven bij wege van aanslag of bij wege van gedagtekende schriftelijke kennisgeving.

Artikel 10 Ontstaan van de belastingschuld en heffing naar tijdsgelang.

  • 1. De precariobelasting is verschuldigd bij de aanvang van het heffingstijdvak of, zo dit later is, bij de aanvang van de belastingplicht.

  • 2. Indien de belastingplicht in de loop van het heffingstijdvak aanvangt is de naar jaartarieven geheven precariobelasting verschuldigd voor zoveel twaalfde gedeelten van de voor dat tijdvak verschuldigde belasting als er in dat tijdvak, na de aanvang van de belastingplicht, nog volle kalendermaanden over- blijven.

  • 3. Indien de belastingplicht in de loop van het heffingstijdvak eindigt, bestaat aanspraak op ontheffing voor de naar jaartarieven geheven precariobelasting voor zoveel twaalfde gedeelten van de voor dat tijdvak verschuldigde precariobelasting als er in dat tijdvak, na het einde van de belastingplicht, nog volle kalendermaanden overblijven.

  • 4. Indien het totaalbedrag van de aanslag of kennisgeving beneden € 10,00 blijft, dan wordt de belasting niet geheven.

Artikel 11 Gecontinueerde belastingplicht

Ten aanzien van de belastingplichtige aan wie over het vorige belastingjaar een aanslag of kennisgeving werd opgelegd, wordt de belasting geheven naar hetzelfde aantal voorwerpen op, onder of boven openbare gemeentegrond als waarnaar de aanslag of kennisgeving over het vorige belastingjaar werd opgelegd, tenzij de gemeente wijzigingen heeft geconstateerd of belastingplichtige aantoont dat zijn belastingplicht met betrekking tot het aantal voorwerpen voor aanvang van het belastingjaar is geëindigd of gewijzigd.

Artikel 12 Betalingstermijn

  • 1. Indien het heffingstijdvak gelijk is aan een kalenderjaar, is de belasting in afwijking van artikel 9, eerste lid, van de Invorderingswet 1990, invorderbaar in twee gelijke termijnen, waarvan de eerste vervalt een maand na dagtekening van het aanslagbiljet of de kennisgeving en de tweede termijn, twee maanden later.

  • 2. Indien het heffingstijdvak niet gelijk is aan het kalenderjaar, is de belasting in afwijking van artikel 9, eerste lid, van de Invorderingswet 1990 invorderbaar in één termijn, welke vervalt één maand na dagtekening van het aanslagbiljet of de kennisgeving.

Artikel 13 Kwijtschelding

Bij de invordering van de precariobelasting wordt geen kwijtschelding verleend.

Artikel 14 Nadere regels door het college van burgemeester en wethouders.

Het college van burgemeester en wethouders kunnen nadere regels geven met betrekking tot de heffing en de invordering van precariobelasting.

Artikel 15 Citeerartikel en inwerkingtreding

  • 1. De “Verordening Precariobelasting 2010” en de daarbij behorende tarieventabel, vastgesteld bij raadsbesluit van 10 december 2009, wordt ingetrokken met ingang van de in het vierde lid genoemde datum, met dien verstande dat zij van toepassing blijven op de belastbare feiten, die zich voor die datum hebben voorgedaan.

  • 2. Deze verordening kan worden aangehaald als "Verordening Precariobelasting 2011".

  • 3. Deze verordening treedt in werking met ingang van de 8e dag na die van bekendmaking.

  • 4. De datum van ingang van heffing is 1 januari 2011.

Ondertekening

Aldus besloten door de raad in zijn openbare vergadering van 16 december 2010,

De griffier,

De voorzitter,

F.G.T.W. van Kessel–van Erp

H.Th.H. Opsteegh

Bijlagen:

tarieventabel

Ter inzage:

Ambtelijke coördinatie:

Afdeling: Stafbureau Managementondersteuning

Behandeld door: P. Goyaerts

Reg.nummer: 10.031670

tarieventabel [Klik hier om het document te downloaden]