Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Nederlek

Verordening maatschappelijke participatie schoolgaande kinderen

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Nederlek
Officiële naam regelingVerordening maatschappelijke participatie schoolgaande kinderen
CiteertitelVerordering maatschappelijke participatie schoolgaande kinderen
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpmaatschappelijke zorg en welzijn
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

1.Geen.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

24-10-201201-01-201216-01-2013Onbekend

26-06-2012

Nederlek Nieuws

NE12/03655

Tekst van de regeling

Paragraaf I Algemene bepalingen

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

In deze verordening wordt verstaan onder:

  • a.

    wet: de Wet werk en bijstand;

  • b.

    maatschappelijke participatie: het deelnemen aan activiteiten met een sportief, educatief, sociaal dan wel cultureel karakter door schoolgaande kinderen van ouders met een laag inkomen;

  • c.

    voorziening: vorm van financiële ondersteuning of ondersteuning in natura, gericht op de maatschappelijke participatie van schoolgaande kinderen van ouders met een laag inkomen, ter bevordering van hun maatschappelijke participatie;

  • d.

    schoolgaand kind: ten laste komend kind van een ouder met een laag inkomen, voor wie de leer- of kwalificatieplicht geldt, zoals bedoeld in artikel 4 van de Leerplichtwet;

  • e.

    laag inkomen: een inkomen tot maximaal 110% van de van toepassing zijnde bijstandsnorm voor categoriale bijstand afhankelijk van de regeling of beleidsregel en van maximaal 120% van de van toepassing zijnde bijstandsnorm voor individuele bijzondere bijstand;

  • f.

    K5-bestuur: het dagelijks bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling K5.

Artikel 2 Toepassingsbereik
  • 1. De gemeenteraad beschouwt het als zijn taak om de maatschappelijke participatie te bevorderen en het aantal schoolgaande kinderen dat belemmeringen ondervindt in die participatie door de financiële positie van hun ouder, terug te brengen.

  • 2. Deze verordening stelt regels over de wijze waarop de in het eerste lid genoemde taak door het K5-bestuur wordt uitgevoerd, met inbegrip van de wijze waarop invulling wordt gegeven aan het begrip maatschappelijke participatie.

Paragraaf 2 Beleid met betrekking tot maatschappelijke participatie schoolgaande kinderen

Artikel 3 Verantwoordelijkheid K5-bestuur
  • 1. Het K5- bestuur biedt voorzieningen aan die gericht zijn op maatschappelijke participatie;

  • 2. Indien een voorziening, bedoeld in het eerste lid, het rechtskarakter heeft van categoriale bijstand, bedoeld in artikel 35, vijfde lid, van de wet, draagt het K5- bestuur er zorg voor dat deze bijstand uitsluitend wordt verstrekt aan een belanghebbende met een inkomen tot 110% van de op hem van toepassing zijnde bijstandsnorm;

  • 3. Het K5-bestuur werkt bij de bevordering van maatschappelijke participatie samen met derden, voor zover die samenwerking naar het oordeel van het K5-bestuur daaraan bijdraagt.

Artikel 4 Beleid en voorzieningen

Het K5- bestuur geeft uitvoering aan het volgende beleid ter bevordering van de maatschappelijke participatie van schoolgaande kinderen. Voor a,b en c geldt dat de bedragen jaarlijks op 1 januari worden geïndexeerd:

  • a.

    Categoriale bijzondere bijstand in de vorm van de bekostiging van indirecte schoolkosten die als noodzakelijk worden aangemerkt ter voorkoming van sociaal isolement en voortijdig schooluitval, te weten excursies of andere door de school georganiseerde educatieve, culturele of sportactiviteiten.

  • b.

    Categoriale bijzondere bijstand in de vorm van bekostiging van een PC. Doel van de bijstand is de bevordering van deelname op gelijke wijze van kinderen van weinig draagkrachtige ouders.

  • c.

    De Regeling Meedoen. In deze regeling is voorzien in de participatie van alle minima, dus niet alleen de schoolgaande kinderen in het gezin, door aan personen met een laag inkomen een bijdrage te leveren in de kosten van deelname aan sport -, culturele - en of sociale activiteiten. Het gaat daarbij om bijvoorbeeld een zwemabonnement, het lidmaatschap van de bibliotheek of muziekvereniging, een museumjaarkaart, een internetaansluiting en andere zaken ter voorkoming van maatschappelijke isolement.

  • d.

    Individuele bijzondere bijstand voor reiskosten van schoolgaande kinderen als bijzondere omstandigheden daar aanleiding toe geven. Dit is het geval als een kind MBO - of voortgezet onderwijs moet volgen buiten de gemeente omdat de onderwijsvoorziening niet in de eigen gemeente aanwezig is.

  • e.

    Individuele bijzondere bijstand voor de vrijwillige ouderbijdrage aan de basisschool. Doel van de bijstand is voorkoming van uitsluiting van deelname aan schoolreisjes of schoolfeesten vanwege de financiële situatie van de ouders.

Artikel 5 Vorm van een voorziening

1.Bij het bepalen van de vorm van een voorziening kiest het K5-bestuur voor de vorm die naar zijn oordeel het meest doeltreffend is om de maatschappelijke participatie te bevorderen.

Paragraaf 3 Slotbepalingen

Artikel 6 Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op de achtste dag na de datum van bekendmaking en werkt terug

tot en met 1 januari 2012.

Artikel 7 Citeertitel

Deze verordening wordt aangehaald als de Verordening maatschappelijke participatie schoolgaande kinderen Wet werk en bijstand.

Aldus vastgesteld in de openbare raadvergadering van 26 juni 2012

De voorzitter, De griffier,

B.F.A. van der Kluit T. van der Torre