Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Vlist

Beleidsregels voor kabels en leidingen in de ondergrondse openbare ruimte van de gemeente Vlist

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Vlist
Officiële naam regelingBeleidsregels voor kabels en leidingen in de ondergrondse openbare ruimte van de gemeente Vlist
CiteertitelBeleidsregels voor kabels en leidingen in de ondergrondse openbare ruimte van de gemeente Vlist
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpruimtelijke ordening, verkeer en vervoer
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Algemene verordening ondergrondse infrastructuren

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

20-07-201101-07-201101-01-2016Nieuwe regeling

31-05-2011

De IJsselbode, 12-07-2011

Onbekend

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregels voor kabels en leidingen in de ondergrondse openbare ruimte van de gemeente Vlist

Burgemeester en wethouders van Vlist,

overwegende dat het in het belang van een eenduidige aanleg, instandhouding en verlegging van kabels en leidingen in de openbare ondergrond het wenselijk is nadere regels te stellen.

gelet op artikel 5, eerste lid en artikel 7, vierde lid van de AVOI 2011 gemeente Vlist;

Besluiten vast te stellen:

Beleidsregels voor kabels en leidingen in de ondergrondse openbare ruimte van de gemeente Vlist.

De gemeente en het beheer van de openbare ruimte

1. Openbare ruimte, een gemeentelijke taak

De gemeente heeft de taak om de openbare en fysieke ruimte in te richten, te beheren en toe te zien op het juiste gebruik ervan. Dit vertaalt zich mede in gemeentelijke regelgeving op het gebied van parkeerbeleid en –beheer, milieubeheer en –toezicht, brandveiligheid, gebouwinrichting en -gebruik, horeca-uitbating, evenementen, markten etc.. De gemeente heeft haar beleid bepaald ten aanzien van het beheer van de openbare ruimte in algemene zin.

2. Beleidsregels ondergrondse openbare ruimte

Dit document geeft op hoofdlijnen de visie van de gemeente ten aanzien van de ondergrondse ordening voor wat betreft de daar aanwezige en te realiseren kabel- en leidinggebonden infrastructuren.

3. Doel

Algemene doelstelling is het efficiënt ontwerpen, realiseren en beheren van publieke ruimte waarbij geen ongewenste kwaliteitsreductie optreedt gedurende dit proces.

4. Kernwaarden

Kernwaarden voor de gemeentelijke belangenbehartiging zijn

  • a.

    veiligheid,

  • b.

    bruikbaarheid,

  • c.

    coördinatie,

  • d.

    afstemming bovengronds en ondergronds gebruik,

  • e.

    zuinige omgang met ruimtebeslag

  • f.

    leefbaarheid,

  • g.

    bereikbaarheid (van woningen en bedrijven, van netwerken en van voorzieningen),

  • h.

    netheid,

  • i.

    duurzaamheid,

  • j.

    milieu-eisen,

  • k.

    passendheid,

  • l.

    beperking van graafschade aan andere netwerken,

  • m.

    voorkomen van leveringsonderbrekingen,

  • n.

    voorkomen van schade aan andermans eigendom inclusief andere netwerken.

De gemeentelijke bevoegdheden bij ondergrondse (graaf)werkzaamheden

5. Gemeentelijke bevoegdheden

  • a.

    De gehanteerde gemeentelijke bevoegdheden vloeien voort uit

    • i.

      de Gemeentewet,

    • ii.

      de Algemene Plaatselijke Verordening,

    • iii.

      specifieke sector-wet- en regelgeving zoals de Wet Informatie-Uitwisseling Ondergrondse Netten (WION) en de Telecommunicatiewet en

    • iv.

      al dan niet contractueel vastgelegde afspraken met netbeheerders.

  • b.

    De gemeentelijke bevoegdheden worden toegepast in het belang van de gemeente, burgers, bedrijven en andere netwerkbeheerders van een zorgvuldig beleid bij voorbereiding, uitvoering en nazorg van (graaf)werkzaamheden in openbare gronden.

6. Beleid over private of niet-openbare kabels en leidingen

  • a.

    Vanwege het intensieve gebruik van de ondergrondse ruimte en de veiligheidsrisico’s hanteert de gemeente als gedragslijn dat geen toestemming wordt verleend voor het leggen van private of niet-openbare kabels c.q. leidingen (anders dan kabels en leidingen met een publieke of openbare functie) van/door particulieren en bedrijven in/onder de openbare ruimte, met uitzondering voor al verleende toestemmingen.

  • b.

    Particulieren en bedrijven die een eigen verbinding wensen te realiseren, moeten bij voorkeur gebruik maken van de dienstverlening van een openbare aanbieder.

  • c.

    Als uitzondering kan in individuele gevallen privaatrechtelijke toestemming worden verleend voor een private verbinding, conform de vastgestelde procedure, maar worden de risico’s op gebied van veiligheid, milieu, beheer en aansprakelijkheid meegewogen. Als die afweging leidt tot goedkeuring, wordt per goedgekeurde aanvraag een overeenkomst opgesteld met voorwaarden en termijnen.

  • d.

    Voorwaarde voor toestemming is dat de private aanvrager moet aantonen dat aan de WION-verplichtingen wordt voldaan en dat onderhoud en beheer van de verbinding is gegarandeerd. Tevens moet een geldende verklaring worden overlegd dat de verbinding niet fysiek door een openbare netwerkaanbieder kan worden aangeboden.

7. Grondroerders en netbeheerders

Dit document is gericht op de door derde partijen (grondroerders, netbeheerders) voorgenomen (graaf)werkzaamheden in openbare gronden. Formele wederpartij voor de gemeente is de betrokken netbeheerder die verantwoordelijk is voor het (niet) handelen door de eventueel door hem ingeschakelde derde partijen.

De gemeentelijke verordening

8. Procedure verordening

Bij gemeentelijke verordening worden ter uitvoering regels gesteld door de gemeenteraad met toepassings- en handhavingsverantwoordelijkheid door en namens het college van burgemeester en wethouders.

Voor de communicatienetwerken wordt voldaan aan de wettelijke verordeningsverplichting uit de Telecommunicatiewet; voor andere netwerken maakt de gemeente gebruik van haar bevoegdheden conform de Gemeentewet (en APV) en als beheerder van openbare gronden en daarmee mede-verantwoordelijke voor het beheer van de openbare ruimte.

9. Inhoud verordening

In de verordening worden o.a. geregeld de begripsbepalingen, instemming en melding, voorschriften, termijnen, overleg en toezicht en handhaving.

10. Uitgangspunt

(graaf)werkzaamheden mogen alleen in de openbare ondergrond worden uitgevoerd na voorafgaand akkoord, tenzij expliciet een andere procedure is aangegeven.

Conform de Telecommunicatiewet is sprake van een instemmingsverzoek en een instemmingsbesluit; voor andere netwerken is sprake van vergunningaanvragen en vergunningverlening (al dan niet gekoppeld aan een concessie of andere contractuele afspraken). Middels de verordening wordt harmonisering van begrippen nagestreefd.

11. Vereenvoudigde procedures

Voor kleine opbrekingen (niet ingrijpende werkzaamheden) dan wel calamiteiten en (dringende) storingen gelden vereenvoudigde procedures.

12. Vooroverleg

Bij voorkeur worden meldingen voor projecten/werkzaamheden in vooroverleg met de gemeentelijke coördinator besproken. Ingewikkelder meldingen worden zonder vooroverleg niet in behandeling genomen.

13. Duidelijkheid tracé

Bij een melding mag geen onduidelijkheid bestaan over de vraag hoe het tracé loopt t.o.v. de soorten verharding en het aanwezige groen.

14. Vergoedingen

Voor het in behandeling nemen van een melding is de grondroerder leges verschuldigd, waarvan het tarief via de Legesverordening en de bijbehorende Tarieventabel bepaald wordt. Uitgangspunt is dat leges kostendekkend zijn.

15. Schadevergoedingen

Indien en voor zover de grondroerders schade toebrengen bij het uitvoeren van de gedoogplichtige of vergunde werkzaamheden, dient die vergoed te worden. Daarnaast zijn afspraken van toepassing ten aanzien van verleggingen vanwege door de gemeente gewenste werken. Uitgangspunt is dat geen partij voordeel hoeft te behalen uit deze vergoedingen. Waar mogelijk dienen partijen gebruik te maken van schadebeperkende technieken, zoals boren en persen in plaats van graven.

16. Handhaving en toezicht

De gemeente zal haar handhavings- en toezichtbeleid bepalen en praktisch vorm geven. Naast het structureel beleid blijft naar keuze van de gemeente steeksproefgewijs toezicht mogelijk, waartoe tijdige meldingen van voorgenomen werkzaamheden een vereiste zijn. Ook kunnen in dat kader nadere voorschriften aan de werkzaamheden worden verbonden. Tevens zal worden voorzien in een generieke opleverprocedure (inclusief eventuele vooropname/schouw en controle na oplevering en schade-herstel) en activiteitgebonden nadere detailafspraken. Bij niet-naleving van voorschriften zal sanctionerend worden opgetreden.

De gemeentelijke voorschriften

17. Bescherming openbare ruimte

Het opbreken van de openbare ruimte voor aanleg, onderhoud, vervanging, verlegging en/of verwijdering van ondergrondse kabels en leidingen dient tot zo min mogelijk overlast en schade te leiden, met waarborging van veiligheid en bereikbaarheid en ter voorkoming van verstoring van openbare orde en ondergrondse ordening.

18. Wettelijke voorschriften

Op de voorbereiding, uitvoering en nazorg van de voorgenomen werkzaamheden zijn de voorschriften uit en krachtens de Wet Informatie-uitwisseling Ondergrondse netten (WION, en haar uitvoeringsregelingen) van toepassing. De grondroerders zijn aangesloten op de landelijke elektronische Kadaster-voorziening en zijn verantwoordelijk voor de juiste en tijdige gegevensverwerking en voldoen aan de algemene wettelijke plicht tot zorgvuldig graven.

19. Lokale voorschriften

Ten aanzien van het ontwerp, voorbereiding, uitvoering en beheer van de voorgenomen (graaf)werkzaamheden dient voldaan te worden aan de eisen en voorschriften die door de gemeente zijn c.q. worden vastgelegd in (algemene) lokale voorwaarden met voorschriften voor ondergrondse kabels en leidingen in gemeentegrond (Handboek kabels en leidingen Gemeente Vlist). Individuele meldingen kunnen aan aanvullende voorschriften worden verbonden. Specifieke aandachtspunten zijn:

  • a.

    Materialen (incl. kastjes): Uitgangspunt is het streven naar het zo min mogelijk aanbrengen van elementen in de openbare ruimte.

  • b.

    Verkeersafzettingen: De CROW-uitgave Werk in uitvoering 96b is van toepassing.

  • c.

    Proefsleuven: Indien naar het oordeel van de gemeente proefsleuven noodzakelijk zijn, kan een vergunning pas worden aangevraagd als de proefsleuven vooraf zijn gegraven in aanwezigheid van de gemeentelijke contactpersoon.

  • d.

    Herstraten:  De gemeente heeft formeel het primaat inzake het herstraten van opgebroken verharding en herstellen van opengelegd groen. Huidig beleid is dat de grondroerder verantwoordelijk is voor herstel van bestrating, waarna de gemeente het onderhoud overneemt inclusief de zorg bij eventuele verzakkingen, waarbij de kosten verrekend worden conform VNG-tarieven met de grondroerder/netbeheerder.

  • e.

    Duurzaamheid en milieu: Vanuit oogpunt van duurzaamheid en milieu geldt dat in de werkvoorbereiding resultaatsverplichtingen kunnen worden opgenomen ter bescherming milieu, van bomen, van overige waardevolle elementen.

  • f.

    Veiligheid: Vanuit veiligheidsoogpunt geldt dat aanleg en onderhoud op een veilige manier moeten kunnen worden uitgevoerd en dat belangrijke verkeersaders bij aanleg en onderhoud met minimale overlast het verkeer moeten kunnen afwikkelen.

  • g.

    Wegkruisingen: Wegkruisingen worden bij werkzaamheden door middel van persingen of boringen uitgevoerd.

20. Inwerkingtreding

Dit uitvoeringsbesluit treedt in werking gelijktijdig met de Algemene Verordening Ondergrondse Infrastructuren.

21. Citeerbepaling

Deze beleidsregels worden aangehaald als: Beleidsregels voor kabels en leidingen in de ondergrondse openbare ruimte van de gemeente Vlist.

Ondertekening

Stolwijk, 31 mei 2011

Burgemeester en wethouders van Vlist,

de secretaris, de burgemeester,

mw. mr. C.Plokhooij A.Z. Evenhuis-Meppelink