Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Deelgemeente Amsterdam - Oost

Verordening op de Ouderenadviesraad Stadsdeel Oost

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieDeelgemeente Amsterdam - Oost
Officiële naam regelingVerordening op de Ouderenadviesraad Stadsdeel Oost
CiteertitelVerordening op de Ouderenadviesraad Stadsdeel Oost
Vastgesteld doorgedelegeerde functionaris
Onderwerpmaatschappelijke zorg en welzijn
Eigen onderwerpMaatschappelijke zorg, ondersteuning en welzijn

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Datum ondertekening inwerkingtredingsbesluit: 15-11-2011

Bron bekendmaking inwerkingtredingsbesluit: De Echo, nr. 14, 4 april 2012.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Gemeentewet, artikel 147

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

05-04-201218-05-2014nieuwe regeling

15-11-2011

De Echo, nr. 14, 4 april 2012.

270383

Tekst van de regeling

Verordening op de Ouderenadviesraad Stadsdeel Oost

Artikel 1 Taak Ouderenadviesraad

De Ouderenadviesraad Oost, hierna te noemen Ouderenadviesraad, heeft tot taak het dagelijks bestuur van Stadsdeel Oost en de raad van Stadsdeel Oost gevraagd en ongevraagd te adviseren over alle aangelegenheden op het terrein van het welzijn der ouderen in brede zin.

Artikel 2 Samenstelling en benoeming

1. De Ouderenadviesraad bestaat uit ten minste vijftien en ten hoogste negentien leden die door het dagelijks bestuur van Stadsdeel Oost worden benoemd.

2. De leden van de Ouderenadviesraad worden benoemd op voordracht van de Ouderenadviesraad.

3. Kandidaten voor het lidmaatschap van de Ouderenadviesraad worden geworven door aan alle organisaties in Stadsdeel Oost die zich mede richten op de bevordering of de behartiging van zaken die ook de Ouderenadviesraad krachtens artikel 1 tot taak heeft, te verzoeken leden voor te dragen voor de Ouderenadviesraad.

4. De Ouderenadviesraad streeft ernaar dat de samenstelling van de Ouderenadviesraad een evenwichtige afspiegeling is van het stadsdeelgebied.

5. Indien het in het derde lid genoemde verzoek niet leidt tot een door de Ouderenadviesraad gewenste voordracht, plaatst de Ouderenadviesraad een openbare oproep in de plaatselijke media. In deze oproep wordt melding gemaakt van een door de Ouderenadviesraad vastgesteld profiel en van de door de Ouderenadviesraad eveneens vastgestelde gewenste samenstelling van de Ouderenadviesraad naar deskundigheid en maatschappelijke en culturele achtergrond.

6. De Ouderenadviesraad belast uit zijn midden een commissie met de voorbereiding van de besluitvorming over de voordracht tot (her)benoeming van leden.

7. Niet voorgedragen kunnen worden zij die niet woonachtig zijn in Stadsdeel Oost, zij die lid zijn van het Dagelijks Bestuur, lid of duo raadslid zijn van de Stadsdeelraad Oost en zij die bij het Stadsdeel Oost werkzaam zijn

Artikel 3 Zittingsduur

1. De leden van de Ouderenadviesraad worden benoemd voor een periode van drie jaar. Jaarlijks treedt een derde van de leden af volgens een bij loting op te maken rooster.

2. Herbenoeming is mogelijk, met dien verstande dat een aaneengesloten zittingsduur voor ieder individueel lid niet langer zal zijn dan zes jaren. Daarna is herbenoeming slechts mogelijk, nadat een jaar is verstreken.

3. Een lid dat ter vervulling van een, anders dan ten gevolge van een periodieke aftreding, opengevallen plaats wordt benoemd, treedt af op het tijdstip waarop degene in wiens plaats hij is benoemd, volgens rooster moest aftreden. Daarna is hij nog één maal herbenoembaar.

4. Een lid kan te allen tijde ontslag nemen en deelt dit schriftelijk mede aan het dagelijks bestuur van Ouderenadviesraad, die een plaatsvervanger benoemt met inachtneming van het in artikel 2 bepaalde. OAR draagt de nieuwe kandidaat ter benoeming voor aan het dagelijks bestuur van Stadsdeel Oost

5. Een lid kan tussentijds alleen door het dagelijks bestuur van Stadsdeel Oost worden ontslagen op voordracht van de Ouderenadviesraad zelf dan wel op voordracht van de in artikel 2, derde lid, genoemde organisaties. Dit ontslag wordt niet verleend dan nadat de betrokkene in de gelegenheid is gesteld door het dagelijks bestuur van Stadsdeel Oost te worden gehoord.

Artikel 4 Dagelijks bestuur Ouderenadviesraad

1. De Ouderenadviesraad kiest uit zijn midden een voorzitter, een secretaris en een penningmeester, eventueel aangevuld met een ander lid, tezamen vormend het dagelijks bestuur van de Ouderenadviesraad, hierna te noemen het dagelijks bestuur.

2. Het dagelijks bestuur is belast met de dagelijkse leiding van de Ouderenadviesraad en met het uitbrengen van door de Ouderenadviesraad opgestelde adviezen.

3. De taken van de voorzitter, de secretaris en de penningmeester, alsmede de herbenoembaarheid van de leden van het dagelijks bestuur worden bij huishoudelijk reglement nader geregeld.

4. Het dagelijks bestuur is bevoegd een of meer leden van de Ouderenadviesraad uit te nodigen tot deelneming aan zijn vergadering.

Artikel 5 Huishoudelijk reglement

1. De Ouderenadviesraad stelt een huishoudelijk reglement vast, dat geen bepalingen mag bevatten die in strijd zijn met deze verordening.

2. Het huishoudelijk reglement en de eventueel daarin aangebrachte wijzigingen zijn van kracht na verkregen goedkeuring door het dagelijks bestuur van Stadsdeel Oost.

Artikel 6 Vergaderingen

1. De Ouderenadviesraad vergadert zo dikwijls het dagelijks bestuur het nodig acht, negen à tien keer per jaar, en voorts indien ten minste drie leden van de Ouderenadviesraad het verlangen hiertoe schriftelijk en onder opgaaf van reden kenbaar hebben gemaakt aan het dagelijks bestuur. In het laatste geval belegt het dagelijks bestuur binnen drie weken na de datum waarop het verzoek hen bereikt heeft deze vergadering.

2. Besluiten ter vergadering worden genomen bij gewone meerderheid van stemmen in een vergadering waar meer dan de helft van het aantal leden aanwezig is. Bij staking van stemmen wordt het voorstel geacht te zijn verworpen. Stemmen over zaken geschiedt mondeling tenzij een meerderheid van de aanwezige leden om schriftelijke stemming heeft verzocht. Stemmen over personen geschiedt altijd bij gesloten briefjes.

3. De vergaderingen van de Ouderenadviesraad zijn openbaar. Het dagelijks bestuur kan ook besloten vergaderingen beleggen. Onderwerpen, geagendeerd voor een besloten vergadering, worden in een openbare vergadering behandeld, indien een gewone meerderheid van de aanwezige leden daartoe besluit. Een besloten vergadering zal worden gehouden, wanneer een gewone meerderheid van het aantal aanwezige leden daartoe de wens te kennen geeft.

4. De vergaderingen van het dagelijks bestuur zijn besloten.

Artikel 7 Verslaglegging

De Ouderenadviesraad brengt jaarlijks voor 1 juli aan het dagelijks bestuur van Stadsdeel Oost en de deelraad van Stadsdeel Oost verslag uit aangaande zijn kalenderjaar. In dit verslag wordt melding gemaakt van de in de vergaderingen behandelde onderwerpen en van de uitgebrachte adviezen.

Artikel 8 Adviesaanvragen en adviesbevoegdheid

1. De Ouderenadviesraad brengt advies uit over zaken die tot zijn in artikel 1 omschreven taak kunnen worden gerekend en waarover het dagelijks bestuur van Stadsdeel Oost of de deelraad van Stadsdeel Oost zijn advies heeft gevraagd. Indien wordt besloten advies uit te brengen, geschiedt zulks binnen drie maanden na het verzoek. Het dagelijks bestuur van Stadsdeel Oost en de deelraad van Stadsdeel Oost zijn bevoegd in de adviesaanvraag een afwijkende termijn te vermelden.

2. Indien de Ouderenadviesraad besluit een gevraagd advies niet uit te brengen, geeft hij van dat besluit onverwijld kennis aan verzoekende bestuursorgaan onder mededeling van zijn beweegredenen.

3. De Ouderenadviesraad is bevoegd uit eigen beweging adviezen uit te brengen aan het dagelijks bestuur van Stadsdeel Oost en de deelraad van Stadsdeel Oost. Indien de Ouderenadviesraad gepubliceerde voorstellen van de raad van Stadsdeel Oost onder zijn aandacht krijgt waarover geen adviesaanvraag van OAR is ontvangen, maar waaromtrent OAR niettemin wenst te adviseren, geeft OAR hiervan terstond kennis aan het dagelijks bestuur van Stadsdeel Oost. Het advies van OAR op betreffend stuk, dient dan binnen drie maanden na de desbetreffende kennisgeving te worden uitgebracht, tenzij door het dagelijks bestuur van Stadsdeel Oost anders wordt gevraagd.

4. Indien het dagelijks bestuur van het stadsdeel Oost afwijkt van een door de Ouderenadviesraad uitgebracht advies, dan wel besluit zulk een advies niet uit te voeren, stelt het dagelijks bestuur van het stadsdeel Oost de Ouderenadviesraad hiervan onverwijld op de hoogte onder mededeling van de beweegredenen.

Artikel 9 Inbreng van deskundigen

De Ouderenadviesraad is bevoegd deskundigen in de vergaderingen uit te nodigen voor het geven van een toelichting op te behandelen onderwerpen op speciaal vakgebied. De eventuele kosten van deze deskundigen kunnen jaarlijks via een subsidieaanvraag worden aangevraagd en zullen binnen de betreffende begrotingspost moeten vallen.

Artikel 10 Presentiegelden en bureaukosten

1. Jaarlijks, vóór 1 september, kan Ouderenadviesraad een subsidieaanvraag bij Stadsdeel Oost indienen voor de kosten van materiële voorzieningen en onkosten van de Ouderenadviesraad.

2. Onder materiële voorzieningen wordt verstaan: huur van vergaderruimte en vergoeding voor secretariële/administratieve ondersteuning van de Ouderenadviesraad.

3. Onder onkosten wordt verstaan: ten behoeve van de Ouderenadviesraad gemaakte vervoers-, telefoon-, publiciteitskosten en eventuele kosten ter deskundigheidsbevordering.

Artikel 11 Intrekking oude regeling en inwerkingtreding

1. De Verordening op de Ouderenadviesraad Oost/Watergraafsmeer, vastgesteld door de stadsdeelraad van Oost/Watergraafsmeer op 29 oktober 2001, wordt ingetrokken met ingang van de in het tweede lid genoemde datum.

2. Deze verordening treedt in werking de dag na publicatie.

Artikel 12 Citeertitel

Deze verordening wordt aangehaald als: Verordening Ouderenadviesraad Stadsdeel Oost.