Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Slochteren

Beleidsregels bijzondere bijstand 2012 gemeente Slochteren

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Slochteren
Officiële naam regelingBeleidsregels bijzondere bijstand 2012 gemeente Slochteren
CiteertitelBeleidsregels bijzondere bijstand 2012 gemeente Slochteren
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpmaatschappelijke zorg en welzijn
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Regeling vervangt Beleidsregels bijzondere bijstand 2012 Gemeente Slochteren, vastgesteld d.d. 20 december 2011.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. Algemene wet bestuursrecht, art. 4:81
  2. Wet werk en bijstand, art. 35
Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

16-08-201201-05-2014nieuwe regeling

06-08-2012

't Bokkeblad, 15-08-2012

2012/4075

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregels bijzondere bijstand 2012 gemeente Slochteren

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Slochteren;

 

gezien het advies van het Platform Werk en Inkomen d.d. 31 juli 2012;

 

gelet op artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht en artikel 35 van de Wet werk en bijstand;

 

overwegende dat het wenselijk is beleidsregels vast te stellen voor de verstrekking van bijzondere bijstand;

 

 b e s l u i t :

 

vast te stellen de volgende beleidsregels:

 

“BELEIDSREGELS BIJZONDERE BIJSTAND 2012 GEMEENTE SLOCHTEREN”

Hoofdstuk 1 Algemeen

1.1 Bijzondere bijstand is maatwerk

Het verstrekken van bijzondere bijstand is maatwerk. Het college houdt rekening met de individuele omstandigheden van de aanvrager bij het bepalen van het recht op en de hoogte van bijzondere bijstand. Voor het verlenen van bijzondere bijstand zijn beleidsregels opgesteld. Beleidsregels geven aan hoe in zijn algemeenheid met de bevoegdheid omgegaan wordt. Een beleidsregel is dan ook sterk richtinggevend maar niet alles bepalend. In uitzonderingsgevallen kan afgeweken worden van de beleidsregels. Als door bijzondere omstandigheden de gevolgen voor aanvrager onevenredig zwaar zijn, moet in afwijking van het geldende beleid besloten worden (artikel 4:84 ev Algemene wet bestuursrecht). Bovendien is bijzondere bijstand per definitie maatwerk.

De bijzondere bijstand is geregeld in artikel 35, eerste lid, van de Wet werk en bijstand (WWB). De alleenstaandeof het gezin heeft recht op bijzondere bijstand:

  • ·

    voorzover de alleenstaande of gezin niet beschikt over middelen om te voorzien in de

  • ·

    uit bijzondere omstandigheden voortvloeiende

  • ·

    noodzakelijke kosten van het bestaan en deze kosten naar het oordeel van het college

  • ·

    niet voldaan kan worden uit de bijstandsnorm, de langdurigheidstoeslag, het vermogen en het inkomen voorzover dit meer is dan de bijstandsnorm.

1.2 Beoordeling van het recht op bijzondere bijstand

De beoordeling van het recht op bijzondere bijstand gaat stapsgewijs langs de volgende criteria:

  • 1.

    Is sprake van een Nederlander of hieraan krachtens de WWB gelijkgestelde en zijn de kosten in Nederland opgekomen (artikel 11 WWB)?

  • 2.

    Geen recht op bijstand heeft degene (artikel 13 WWB):

    • a.

      aan wie rechtens zijn vrijheid is ontnomen;

    • b.

      die zijn militaire of vervangende dienstplicht vervult;

    • c.

      die wegens werkstaking of uitsluiting niet deelneemt aan arbeid, voor zover diens gebrek aan middelen hiervan een gevolg is;

    • d.

      die te lang verblijf heeft in het buitenland;

    • e.

      jonger is dan 18 jaar;

    • f.

      die bijstand vraagt voor het oplossen van een schuldenlast.

  • 3.

    De volgende kosten zijn in ieder geval geen noodzakelijke kosten (artikel 14 WWB):

    • a.

      het betalen van alimentatie;

    • b.

      het betalen van een boete;

    • c.

      geleden of toegebrachte schade;

    • d.

      vrijwillige premiebetaling in het kader van een publiekrechtelijke verzekering;

    • e.

      kosten van medische handelingen en verrichtingen die gerekend kunnen worden tot de ontwikkelingsgeneeskunde als bedoeld in de Wet op bijzondere medische verrichtingen, of wanneer zodanige medische behandelingen en verrichtingen buiten Nederland plaatsvinden.

  • 4.

    Is er sprake van een voorliggende voorziening (artikel 15 WWB);

  • 5.

    Volgens de jurisprudentie van de Centrale Raad van Beroep moeten, bij de beoordeling of recht bestaat op bijzondere bijstand, de volgende vragen doorlopen worden (in volgorde van de vragen) (artikel 35 WWB):

    • ·

      doen de kosten zich voor?;

    • ·

      zijn de kosten in het individuele geval noodzakelijk?;

    • ·

      vloeien de kosten voort uit bijzondere omstandigheden?;

    • ·

      kunnen de kosten worden voldaan uit de bijstandsnorm, langdurigheidstoeslag, vermogen of het inkomen boven de bijstandsnorm?

1.3 Is er sprake van een Nederlander of daaraan gelijkgestelde en zijn de kosten in Nederland opgekomen

1.3.1 Nederlandse nationaliteit of juiste verblijfstitel

Aanvrager moet de Nederlandse nationaliteit hebben of beschikken over een voor de bijstand juiste verblijfstitel. Als er al eerder een juist document is afgegeven is het niet nodig opnieuw naar het document te vragen ook al is deze nu verlopen. Dit geldt niet voor een verblijfsdocument.

1.3.2 Territorialiteitsbeginsel

Voor kosten die opkomen in het buitenland is geen bijstand mogelijk. De afwijzingsgrond is dan artikel 11, eerste lid, WWB. Een toetsing aan artikel 35 WWB blijft in dat geval achterwege. Een klant die het bankstel in Duitsland koopt valt niet onder het territorialiteitsbeginsel, maar als het bijvoorbeeld gaat om het verschepen van inboedel vanuit Canada naar Nederland is er voor bijzondere bijstand geen plaats.

Een aanvraag voor bijzondere bijstand voor de kosten van getuigenverhoor op Curaçao in het kader van een bij het Gerechtshof te 's- Hertogenbosch lopende hoger beroepsprocedure ter zake van gevorderde alimentatie is afgewezen door de gemeente. Vervolgens heeft de voorzieningenrechter van de Centrale Raad van Beroep overwogen dat het territorialiteitsbeginsel eraan in de weg staat bijzondere bijstand te verlenen voor de in geding zijnde kosten, die weliswaar voortvloeien uit een in Nederland gevoerd civielrechtelijk geding, maar die in het buitenland zijn gemaakt. Daarbij is van belang dat deze kosten werkzaamheden betreffen, die naar hun aard niet in Nederland, maar uitsluitend daarbuiten, namelijk op Curaçao kunnen worden verricht.

 

Centrale Raad van Beroep 2 januari 2007, 05/6778 WWB, LJN: AZ5967

 

Betrokkene vraagt bijzondere bijstand voor de kosten van een vierdaagse schoolreis naar Londen ten bedrage van € 249,00. De schoolreis vormt, zo betrokkene, een vakoverstijgend onderdeel van het derde schooljaar van haar zoon. Het college wijst de aanvraag af, daarbij verwijzend naar artikel 35 WWB en het territorialiteitsbeginsel, neergelegd in artikel 11, eerste lid WWB.

Betrokkene voert hiertegen in beroep aan dat:

de kosten verbonden zijn aan een opleiding in Nederland en het territorialiteitsbeginsel hier dus geen toepassing kan vinden;

de beslissing in strijd is met het gelijkheidsbeginsel, nu het college wel bijzondere bijstand verstrekt voor eendaagse schoolreisjes naar met name België; en

het territorialiteitsbeginsel sowieso geen basis vormt om de op Nederlands grondgebied gemaakte kosten af te wijzen, zodat deze zonder meer een afzonderlijke beoordeling verdienen.

De Centrale Raad overweegt dat het in artikel 11 WWB vervatte territorialiteitsbeginsel bijstandsverlening uitsluit ten aanzien van kosten die buiten Nederland zijn opgekomen of die niet aan Nederland zijn gebonden. Zij constateert daarbij dat de kosten waarvoor bijzondere bijstand wordt aangevraagd (vrijwel) uitsluitend bestaan uit in het buitenland gemaakte reis- en verblijfkosten. Het betreft aldus geen kosten die in Nederland zijn opgekomen of aan Nederland zijn gebonden, waardoor het territorialiteitsbeginsel hierop zonder meer van toepassing is.

Ook het beroep op het gelijkheidsbeginsel faalt. Dat het college, gelet op de geografische ligging (het betreft de gemeente Tilburg) op het territorialiteitsbeginsel een uitzondering maakt voor eendaagse schoolreisjes naar het enkele tientallen kilometers verderop gelegen  België, betekent, zo de Centrale Raad, niet dat het college gehouden zou zijn voor de onderhavige vierdaagse reis naar Londen ook bijstand te verlenen.

Tenslotte overweegt de Raad met betrekking tot de reiskosten over Nederlands grondgebied, dat in het onderhavige geval, waarin het gaat om een in klassikaal verband gemaakte busreis naar het buitenland, deze kosten niet kunnen worden aangemerkt als uit bijzondere omstandigheden voortvloeiende noodzakelijke kosten van het bestaan, waardoor ook dit beroep faalt.

1.4 Voorliggende voorzieningen

Geen recht op (bijzondere) bijstand bestaat als een beroep gedaan kan worden op een toereikende passende voorliggende voorziening. Ook bestaat geen recht als de voorliggende voorziening de kosten als niet noodzakelijk aanmerken (artikel 15 WWB).

Voorwaarden:

  • ·

    er moet daadwerkelijk nog een beroep op de voorliggende voorziening gedaan kunnen worden;

  • ·

    als de kosten door een voorliggende voorziening doelbewust buiten de werkingssfeer zijn gehouden omdat ze niet noodzakelijk worden geacht, wordt geen bijstand verleend;

  • ·

    wanneer in het kader van een voorliggende voorziening een individuele beoordeling heeft plaatsgevonden (omtrent de noodzaak van de kosten), moet de gemeente dit oordeel in de regel volgen;

De langdurigheidstoeslag wordt aangemerkt als een voorliggende voorziening als het gaat om duurzame gebruiksartikelen.

1.5 Zich voordoende noodzakelijke kosten die voortkomen uit bijzondere omstandigheden die niet uit de norm of draagkracht voldaan kunnen worden

1.5.1 Niet-noodzakelijke kosten

Onder meer in de volgende situaties zijn de kosten in ieder geval niet noodzakelijk:

  • ·

    de kosten zijn of worden niet gemaakt;

  • ·

    de gemeente kan niet vaststellen dat de gemaakte kosten noodzakelijk zijn;

  • ·

    er is sprake van niet-ontvangen inkomsten. Er is bijvoorbeeld sprake van niet-ontvangen inkomsten in de volgende situatie: belanghebbende krijgt een belastingteruggave. Deze is lager dan hij/zij had verwacht. Hij/zij kan geen bijzondere bijstand aanvragen voor het gedeelte aan belastingteruggave dat hij/zij verwachtte, maar niet kreeg;

  • ·

    aanvrager kiest een duurdere voorziening dan strikt noodzakelijk is. De hogere kosten dienen door de aanvrager zelf te worden opgebracht;

  • ·

    de kosten hadden kunnen worden voorkomen omdat er een (gratis of goedkoper) alternatief is;

  • ·

    iemand anders dan de aanvrager moet de kosten betalen.

1.5.2 Bijzondere omstandigheden

De kosten die behoren tot de algemeen noodzakelijke bestaanskosten komen niet voor bijzondere bijstand in aanmerking. Deze moeten uit het inkomen betaald worden. Als gevolg van individuele bijzondere omstandigheden kunnen de noodzakelijke kosten soms hoger zijn dan de algemene bestaanskosten. In dat geval kan recht bestaan op bijzondere bijstand. Bepalend is dat sprake is van kosten die uit bijzondere individuele omstandigheden voortkomen en die in het concrete geval als noodzakelijk moet worden aangemerkt. Dit vergt maatwerk en kan voor de één anders uitpakken dan voor een ander. Een opsomming van kosten waarvoor bijzondere bijstand gevraagd kan worden is dan ook nooit limitatief.

1.6 Draagkracht

1.6.1 Draagkrachtperiode

De draagkracht wordt berekend over een periode van twaalf maanden. Dit is het draagkrachtjaar dat loopt vanaf het moment dat de kosten zijn gemaakt (datum eerste nota). De draagkracht wordt op de vergoeding van de incidentele kosten in mindering gebracht. Als er sprake is van periodieke bijzondere bijstand wordt de maandelijkse draagkracht periodiek in mindering gebracht op de vergoeding bijzondere bijstand.

1.6.2 Draagkracht vermogen

Op grond van het gemeentelijk beleid gelden de volgende algemene vrijlatingen van het vermogen:

  • ·

    voor een alleenstaande: 50% van de vermogensgrens, zoals genoemd in artikel 34, derde lid, onderdeel a, WWB. Deze vrijlating betreft € 2.842,50 (norm 1 januari 2012);

  • ·

    voor een alleenstaande ouder: 50% van de vermogensgrens, zoals genoemd in artikel 34, derde lid, onderdeel b, WWB. Deze vrijlating betreft € 5.685,00 (norm 1 januari 2012);

  • .

    voor gezinnen: 50% van de vermogensgrens, zoals genoemd in artikel 34, derde lid, onderdeel c, WWB Deze vrijlating betreft € 5.685,00 (norm 1 januari 2012).

Naast de algemene vrijlating laten we van de waarde van een auto of motor € 4.697,88 (norm 1 januari 2012) vrij. Als er meerdere voertuigen zijn wordt deze vrijlating slechts op één voertuig toegepast  De waardevaststelling geschiedt op dezelfde wijze als bij de algemene bijstand.

De waarde van een normale woninginrichting laten we eveneens vrij. Van de overwaarde in de woning laten we maximaal € 48.000,00 (norm 1 januari 2012) vrij. Dit is gebaseerd op artikel 34, tweede lid, WWB.

Het meerdere vermogen wordt in mindering gebracht op de vergoeding bijzondere bijstand.

Als er een positief saldo staat op de lopende rekening of er is sprake van kasgeld, wordt hierop maximaal de bijstandsnorm zonder vakantiegeld in mindering gebracht als leefgeld voor de komende periode.

Afwijkende vrijstelling vermogen in specifieke situaties:

  • ·

    Schulden

    Als bijzondere bijstand wordt verleend voor schulden geldt geen vermogensvrijlating. Alle vermogen moet ingezet worden ter delging van schulden.

  • ·

    Vervanging duurzame gebruiksartikelen

    Voor vervanging van duurzame gebruiksartikelen geldt een vermogensvrijlating van € 2.000,00. Hierin is reeds rekening gehouden met leefgeld voor de komende periode. Bij de vermogensvaststelling mag het leefgeld dan ook niet in mindering gebracht worden. Als de liquide middelen (banksaldi, spaarrekening, kasgeld, etc.) hoger zijn, wordt het meerdere op de vergoeding bijzondere bijstand in mindering gebracht.

  • ·

    Baby-uitzet

    Voor de aanschaf van een baby-uitzet geldt dezelfde vermogensvrijlating als voor vervanging duurzame gebruiksartikelen.

1.6.3 Draagkracht inkomen

Hoofdregel:

Het maximale inkomen om voor bijzondere bijstand in aanmerking te komen is 110% van de geldende bijstandsnorm. Hiervan kan in geval van individuele bijstand om zeer dringende redenen afgeweken worden.

Afwijkingen op de hoofdregel:

  • ·

    Woonkostentoeslag

    Voor woonkostentoeslag, zoals bedoeld in paragrafen 2.2.19 en 2.2.20, is de bijstandsnorm het draagkrachtloos inkomen. Het meerdere is volledige draagkracht.

  • ·

    Schulden

    Als bijzondere bijstand wordt verleend voor schulden geldt geen inkomensvrijlating. Alle inkomen moet ingezet worden ter delging van schulden.

1.6.4 Wsnp of vergelijkbare minnelijke regeling kredietbank

Als aanvrager in de Wsnp (Wet schuldsanering natuurlijke personen) zit of in een vergelijkbare minnelijke regeling van de kredietbank kan een draagkrachtberekening (vermogen zowel als inkomen) achterwege blijven. Het is voldoende als in de rapportage staat dat uit overleg met de curator of kredietbank blijkt dat sprake is van Wsnp of een vergelijkbare minnelijke regeling. De bijstand wordt om niet verleend. Hieraan mag niet de verplichting verbonden worden dat belanghebbende blijvend moet meewerken aan de Wsnp of vergelijkbare minnelijke regeling.

1.6.5 Beslag

Als er executoriaal beslag ligt op het inkomen wordt dat deel van het inkomen niet tot de middelen gerekend. Voor wat betreft de berekening van de draagkracht wordt uitgegaan van het inkomen dat resteert na het beslag.

Soms bestaat de mogelijkheid de bijstand af te stemmen omdat belanghebbende verwijtbaar in een situatie is gekomen dat bijzondere bijstand nodig is. Als deze gedraging niet langer dan twaalf maanden geleden plaatsvond en het op voorhand evident is, kan van deze mogelijkheid gebruik gemaakt worden voorzover de belangen van gezinsleden of ten laste komende kinderen niet worden geschaad.

1.6.6 Drempelbedrag

Op grond van de WWB is het mogelijk om voor bijzondere bijstand een drempelbedrag in te stellen. Om de drempel voor de klanten zo laag mogelijk te maken geldt geen drempelbedrag.

1.7 Studenten

Studerenden kunnen ook in aanmerking komen voor bijzondere bijstand, met uitzondering van de regeling genoemd in paragraaf 2.2.6. Als de student nog geen 21 jaar is, moet ook de onderhoudsplicht van de ouders in de beoordeling betrokken worden.

1.8 Zeer dringende reden

Slechts als sprake is van een zeer dringende reden zijn er in uitzonderlijke uitzonderingssituaties afwijkingen mogelijk. Dit geldt in ieder geval niet voor vreemdelingen die niet over een voor de bijstand juiste verblijfstitel beschikken.

Een gebrek aan middelen levert op zich geen zeer dringende reden op. Het moet gaan om een acute noodsituatie en de behoeftige omstandigheden moet op geen enkele andere wijze te verhelpen zijn dan door middel van bijstand. Het is in ieder geval geen algemene ontsnappingsclausule. Het bestaan van een grote schuldenlast is geen zeer dringende reden, volgens de heersende jurisprudentie.

1.9 Afstemmen van de bijstand

Als verwijtbaar geen gebruik gemaakt is van een voorliggende voorziening volgt er een afstemming van de bijstand van 100%. Dit is de standaard maatregel. Als de gedraging minder verwijtbaar is dan standaard, of de omstandigheden hiertoe aanleiding geven kan de afstemming hierop aangepast worden. Als de verwijtbare gedraging langer dan 12 maanden geleden plaatsvond wordt er geen maatregel opgelegd. Deze verlaging wordt afgestemd op het ernst van het feit, de mate van verwijtbaarheid en de omstandigheden van persoon en gezin.

De afstemming vindt plaats op grond van artikel 18 WWB en de op grond van de verordening, zoals bedoeld in artikel 8, eerste lid, aanhef en onderdeel b, WWB (afstemmingsverordening).

1.10 Reden afwijzing aanvraag

De grondslagen voor de afwijzingen zijn verschillend. Onderstaand overzicht geeft aan welke grond wanneer van toepassing is. Als het al stuit op bijvoorbeeld artikel 11 WWB is een beoordeling of voldaan is aan de volgende artikelen niet nodig. De volgorde van de artikelen in de wet is er niet voor niets. Het eerst toepasselijke artikel is de afwijzingsgrond. Het overzicht geeft dan ook een chronologische volgorde.

Artikel 11: geen Nederlandse nationaliteit of juist verblijfsdocument of de kosten zijn niet hier ten lande opgekomen;

Artikel 13: geen recht op bijstand heeft degene:

  • ·

    aan wie rechtens zijn vrijheid is ontnomen;

  • ·

    die zijn militaire of vervangende dienstplicht vervult;

  • ·

    die wegens werkstaking of uitsluiting niet deelneemt aan arbeid, voor zover diens gebrek aan middelen hiervan een gevolg is;

  • ·

    die te lang verblijf heeft in het buitenland;

  • ·

    jonger is dan 18 jaar;

  • ·

    die bijstand vraagt voor het oplossen van een schuldenlast;

Artikel 14: de volgende kosten zijn in ieder geval geen noodzakelijke kosten:

  • ·

    het betalen van alimentatie;

  • ·

    het betalen van een boete;

  • ·

    geleden of toegebrachte schade;

  • ·

    vrijwillige premiebetaling in het kader van een publiekrechtelijke verzekering;

  • ·

    kosten van medische handelingen en verrichtingen die gerekend kunnen worden tot de ontwikkelingsgeneeskunde als bedoeld in de Wet op bijzondere medische verrichtingen, of wanneer zodanige medische behandelingen en verrichtingen buiten Nederland plaatsvinden;

Artikel 15: er is sprake van een toereikende en passende voorliggende voorziening;

Artikel 35: geen sprake van uit bijzondere omstandigheden voortkomende noodzakelijke kosten die niet uit de bijstandsnorm, langdurigheidstoeslag en draagkracht (vermogen en inkomen) voldaan kunnen worden.

1.11 Aanvraag bijzondere bijstand

Er kan bijzondere bijstand gevraagd worden voor kosten tot en met twaalf maanden voorafgaande aan de aanvraag. De datum van de eerste nota is bepalend. Aanvragers wordt aangeraden om vóór het maken van kosten voor advisering contact op te nemen met een casemanager inkomen.

Vragen naar inkomen en vermogen

Bij aanvragers met een WWB-uitkering is het niet nodig om te vragen naar inkomsten, maar het is wel nodig om te vragen naar vermogen. Het is niet nodig te vragen naar inkomsten en vermogen bij aanvragers (met of zonder WWB-uitkering) die al eerder binnen een periode van twaalf maanden voorafgaand aan deze aanvraag bijzondere bijstand ontvingen én hun situatie niet is gewijzigd.

Verstrekkingenboekje

Voor belanghebbenden met een uitkering krachtens de WWB geldt voor een aantal kosten een verkorte procedure ingevolge het Verstrekkingenboekje.

1.12 Bijstand om niet of als geldlening

  • ·

    Bijstand om niet

    De bijzondere bijstand wordt doorgaans om niet verleend.

  • ·

    Bijstand als geldlening

    De bijzondere bijstand wordt als geldlening verstrekt:

    • a.

      als op korte termijn middelen ter beschikking komen om in de kosten te voorzien (artikel 48, tweede lid, onderdeel a, WWB);

    • b.

      als er sprake is van een tekortschietend besef van verantwoordelijkheid waardoor de kosten voorkomen hadden kunnen worden ligt een afstemming van 100% in de rede. Als toch bijstand wordt verleend kan dit in de vorm van een geldlening op grond van artikel 48, tweede lid, onderdeel b, WWB;

    • c.

      als waarborgsom (artikel 48, tweede lid, onderdeel c, WWB);

    • d.

      als de bijstand wordt verstrekt voor schulden (artikel 48, tweede lid, onderdeel d, WWB);

    • e.

      als de bijstand wordt verstrekt voor woninginrichting en duurzame gebruiksartikelen (artikel 51 WWB);

    • f.

      als de bijstand wordt verstrekt voor baby-uitzet (artikel 51 WWB).

Hoofdstuk 2 Specifieke kosten

In dit hoofdstuk worden een aantal specifieke kosten genoemd waarvoor doorgaans bijzondere bijstand verleend kan worden. Omdat bijzondere bijstand per definitie maatwerk is, is deze opsomming verre van volledig. Bovendien kan voor de één de kosten noodzakelijk zijn terwijl dat voor iemand anders misschien niet zo is. Ook voor bijzondere bijstand is het noodzakelijkheidcriterium cruciaal.

2.1 Bijzondere bijstand voor medische kosten

Volgens de vigerende jurisprudentie (bijvoorbeeld CRvB 27 juli 2004, nr. 01/6494 NABW) stelt de wetgever de noodzaak vast voor medische kosten. Uitvoerende medewerkers hoeven hierover geen medisch inhoudelijk oordeel te vormen. Alles wat niet door de basiszorgverzekering en AWBZ wordt vergoed, is niet noodzakelijk.

Dit voorkomt bijvoorbeeld discussies of bijstand verleend moet worden voor een volgens een psycholoog noodzakelijk maar duurder (deels) niet door de zorgverzekeraar vergoed medicijn. Op grond van ons beleid is het simpel. Bijstand is niet mogelijk omdat de gevraagde zorg niet in de basisverzekering zit. Voor sommige behandelingen of medicijnen, die niet of niet (volledig) in het basispakket zitten, geldt dat als ze echt noodzakelijk zijn voor de patiënt, de basisverzekering deze wel vergoedt. Voor bijstand is in ieder geval geen plaats. De noodzaak wordt niet beoordeeld door de gemeente maar door de wetgever en dat uit zich in het aanbod van de basiszorgverzekering en de AWBZ.

Bovendien is de bijzondere bijstand niet bedoeld als een aanvullende ziektekostenverzekering. Bijstand is alleen mogelijk voor de goedkoopste toereikende voorziening. Als voorbeeld kan worden genoemd dat er geen ruimte is voor bijzondere bijstand voor kronen (inclusief techniekkosten), hiervoor zijn goedkopere alternatieven.

2.1.1 Collectieve aanvullende ziektekostenverzekering

De collectieve aanvullende ziekteverzekering biedt rechthebbenden een uitgebreider pakket zonder meerkosten voor de klant.

Om voor de collectieve aanvullende ziekteverzekering in aanmerking te komen is een verzekering bij Menzis vereist inclusief aanvullende verzekeringen van minimaal EV1 en Tv 1 (geldt niet voor prothesehouders). Mensen die een aanvulling hebben op het niveau EV 4 komen niet in aanmerking.

Het inkomen mag niet hoger zijn dan 110% van de bijstandsnorm. De collectieve verzekering is een overeenkomst met Menzis en hierin in deze draagkracht afgesproken. Ook gelden de vermogensgrenzen van de algemene bijstand.

De collectieve aanvullende verzekering is gratis voor de doelgroep, de gemeente betaalt de premie hiervoor. Bovendien krijgen de deelnemers een korting op de basispremie en aanvullende premie(s).

2.1.2 Voldoende verzekeren tegen ziektekosten

Wij gaan er vanuit dat een ieder zich voldoende verzekerd tegen ziektekosten. Naast een basisverzekering beschouwen wij een aanvullende verzekeringen noodzakelijk. Een algemeen advies kunnen we hierin niet geven omdat dit afhankelijk is van persoonlijke omstandigheden.

2.1.3 Geen bijzondere bijstand mogelijk voor medische kosten

De AWBZ, de Wmo en de Zvw vergoeden in het algemeen alle noodzakelijke kosten die verband houden met medisch of paramedische behandelingen of medische voorzieningen. De regelingen samen gelden als een passende en toereikende voorliggende voorziening. Bijstandsverlening voor overige kosten zijn in beginsel uitgesloten (artikel 15 WWB).

Kosten die buiten de voorliggende voorziening (basiszorgverzekering, AWBZ en Wmo) zijn gehouden, zijn niet noodzakelijk en komen niet in aanmerking voor bijstand. Kosten als gevolg van ontwikkelingsgeneeskunde komen op grond van artikel 14 WWB evenmin in aanmerking voor bijstand.

Slechts de in deze notitie hiertoe benoemde kosten komen op grond van gemeentelijk buitenwettelijk beleid voor bijzondere bijstand in aanmerking, voor zover althans aan de overige voorwaarden is voldaan.

2.1.4 Uitzonderingen waarvoor wel bijzondere bijstand mogelijk is

Voor de kosten genoemd in het verstrekkingenboek bijzondere bijstand kan bijzondere bijstand verleend worden. Deze kosten zijn vergelijkbaar met de collectieve aanvullende zorgverzekering. Belanghebbenden die niet voor (Menzis en) de collectieve verzekering kiezen hebben daarom door middel van bijzondere bijstand een vergelijkbaar aanbod.

2.1.4.1 Alarmeringskosten

Bijzondere bijstand is mogelijk als de zorgverzekeraar een eigen bijdrage in rekening brengt. Dit geldt ook voor de eenmalige aansluitkosten en abonnementskosten.

  • ·

    Hoogte bijzondere bijstand:

    volledige vergoeding van de eigen bijdrage en abonnementskosten,.

  • ·

    Bewijsstukken:

    • a.

      brief van de zorgverzekeraar waaruit de eigen bijdrage blijkt, of een ander bewijs;

    • b.

      nota abonnementskosten.

2.1.4.2 Bevallingskosten en kraamzorg

Als de zorgverzekeraar een eigen bijdrage in rekening brengt komt dit in aanmerking voor bijzondere bijstand.

  • ·

    Hoogte bijzondere bijstand:

    de volledige eigen bijdrage.

  • ·

    Bewijsstukken:

    brief van de zorgverzekeraar waaruit de eigen bijdrage blijkt, of een ander bewijs.

2.1.4.3 Bewassingskosten en slijtage kleding en beddengoed

Alleen indien er sprake is van bijzondere omstandigheden in het individuele geval kan er aanleiding zijn bijzondere bijstand te verlenen voor deze kosten. Hiervan is in ieder geval sprake indien als gevolg van lichamelijke gebreken of het extra wassen als gevolg van het noodzakelijk gebruik van zalf sprake is van meer dan normale slijtage.

Over de hoogte van de voor bijzondere bijstand in aanmerking komende extra kosten vragen wij advies van een onafhankelijke keuringsarts.

  • ·

    Hoogte bijzondere bijstand:

    volledige vergoeding van de extra kosten.

  • ·

    Bewijsstukken:

    advies onafhankelijke keuringsarts, of een ander bewijs.

2.1.4.4 Bril of contactlenzen

De kosten van een bril of contactlenzen komen eens per twee jaar in aanmerking voor bijzondere bijstand voor zover de klant geen gebruik maakt van de collectieve aanvullende ziektekostenverzekering. De maximale vergoeding is € 150,00 voor een enkelvoudige bril of contactlenzen en maximaal € 230,00 voor een varifocus (bril inclusief glazen en ontspiegeling of contactlenzen). Geen vergoeding wordt verleend voor een zonnebril, gekleurde glazen/lenzen, of een speciale bril (bijvoorbeeld lasbril of computerbril).

  • ·

    Hoogte bijzondere bijstand:

    vergoeding van de werkelijke kosten met een maximum van € 150,00 voor een enkelvoudige bril of lenzen en € 230,00 voor een varifocus bril minus de vergoeding die de klant van de zorgverzekeraar ontvangt.

  • ·

    Bewijsstukken:

    • a.

      nota, pro-forma-nota of offerte opticien;

    • b.

      brief van de zorgverzekeraar waaruit de eigen bijdrage blijkt (mits aanwezig).

2.1.4.5 Dieetkosten

In beginsel bestaat er geen recht op bijzonder bijstand voor de kosten van een dieet omdat deze meestal niet leiden tot kosten die meer bedragen dan de kosten voor normale voeding. De kosten voor normale voeding kan belanghebbende voldoen uit een inkomen ter hoogte van de toepasselijke norm algemene bijstand.

Alleen indien er sprake is van bijzondere omstandigheden in het individuele geval kan er aanleiding zijn bijzondere bijstand te verlenen voor deze kosten. Hiervan is in ieder geval sprake indien er een medische indicatie is voor het volgen van een dieet. De medische indicatie moet worden vastgesteld door een onafhankelijke keuringsarts, deze geeft tevens de meerkosten van het dieet aan, als maximum gelden de normen vermeld in bijlage 1.

  • ·

    Hoogte bijzondere bijstand:

    volledige vergoeding van de extra kosten met als maximum de normen zoals genoemd in bijlage 1.

  • ·

    Bewijsstukken:

    advies onafhankelijke keuringsarts, of een ander bewijs.

2.1.4.6 Eigen bijdragen basiszorgverzekering en AWBZ

Voor eigen bijdragen basiszorgverzekering en AWBZ is bijzondere bijstand mogelijk. Bij de zorgverzekering geldt dit alleen voor de basisverzekering, niet voor vergoedingen uit de aanvullende verzekeringen en evenmin voor het wettelijk eigen risico. Ook geldt dit niet voor het vrijwillig eigen risico waarvoor de klant zelf koos. Voor eigen bijdragen hulp in de huishouding en persoonlijke verzorging zie 2.1.4.11.

Er is geen bijstand mogelijk voor hogere kosten als gevolg van een keuze voor een ander toestel, montuur of glas, etc. Zo is bijvoorbeeld de vergoeding voor een hoortoestel in het basispakket toereikend. Eventuele meerkosten komen niet in aanmerking voor bijstand.

  • ·

    Hoogte bijzondere bijstand:

    de volledige eigen bijdrage.

  • ·

    Bewijsstukken:

    overzicht zorgverzekeraar, CAK of ander bewijs waaruit de eigen bijdragen blijken.

2.1.4.7 Eigen bijdragen Wmo

Voor eigen bijdragen Wmo is bijzondere bijstand mogelijk.

  • ·

    Hoogte bijzondere bijstand:

    de volledige eigen bijdrage.

  • ·

    Bewijsstukken:

    Beschikking van het CAK waaruit de hoogte van de eigen bijdrage blijkt.

Voor eigen bijdragen hulp in de huishouding en persoonlijke verzorging, zie paragraaf 2.1.4.11.

2.1.4.8 Eigen bijdrage gebitsprothese, frameprothese of plaatje

Als bij een verzekering op het niveau van de basisverzekering + Tv1 van Menzis nog een eigen bijdrage resteert, komt deze eigen bijdrage in aanmerking voor bijstand.

  • ·

    Hoogte bijzondere bijstand:

    de volledige eigen bijdrage.

  • ·

    Bewijsstukken:

    Brief van de zorgverzekeraar waaruit de eigen bijdrage blijkt, of een ander bewijs.

2.1.4.9 Gehandicaptenparkeerkaart

Bijzondere bijstand voor de eigen bijdrage voor een gehandicaptenparkeerkaart is mogelijk.

  • ·

    Hoogte bijzondere bijstand:

    de volledige eigen bijdrage.

  • ·

    Bewijsstukken:

    beschikking toekenning gehandicaptenparkeerkaart, of een ander bewijs.

2.1.4.10 Hoortoestel, batterijen en reparatiekosten

Bijzondere bijstand is mogelijk voor de batterijen die nodig zijn voor het hoortoestel. Als de klant in de collectieve aanvullende ziektekostenverzekering zit heeft hij/zij recht op € 50,00 per kalenderjaar, voor het meerdere is bijzondere bijstand mogelijk. Verder is bijzondere bijstand mogelijk voor onderhouds- en reparatiekosten van het hoortoestel. Voor het hoorapparaat zelf is geen bijzondere bijstand mogelijk. De basisverzekering vergoedt hiervoor voldoende. Door alle leveranciers is voor dit bedrag een kwalitatief goede adequate hoortoestel te leveren.

  • ·

    Hoogte bijzondere bijstand:

    de volledige eigen bijdrage voor reparaties, kosten voor batterijen en onderhoud, verminderd met de vergoeding die de klant van de zorgverzekeraar ontvangt. Voor batterijen geldt een maximum van € 25,00 per hoortoestel per kalenderjaar en een administratief drempelbedrag van € 25,00.

  • ·

    Bewijsstukken:

    • a.

      bij reparatie en onderhoud een brief van de zorgverzekeraar waaruit de eigen bijdrage blijkt, of een ander bewijs;

    • b.

      voor batterijen: kassabon of ander aankoopbewijs.

2.1.4.11 Hulp in de huishouding en persoonlijke verzorging

Het CAK int een eigen bijdrage voor de noodzakelijke kosten van hulp in de huishouding (Wmo) en persoonlijke verzorging (AWBZ). Zit de klant in onze collectieve aanvullende zorgverzekering dan moeten nota’s naar Menzis. De zorgverzekeraar vergoedt in dat geval de nota’s. Zit de klant niet in de collectieve verzekering? Dan is hiervoor bijstand mogelijk.

  • ·

    Hoogte bijzondere bijstand:

    de volledige eigen bijdrage.

  • ·

    Bewijsstukken:

    nota CAK, of een ander bewijs.

2.1.4.12 Maaltijdvoorziening

Als het (medisch) noodzakelijk is bijstand te verstrekken voor de kosten van warme maaltijden geleverd door instanties/bedrijven als bijvoorbeeld tafeltje dekje, wordt bijstand verleend voor het verschil tussen de kosten en de normen voor warme maaltijden van het Nibud, met als maximumvergoeding de prijzen zoals deze door Tafeltje Dekje gehanteerd worden. Vast moet staan dat belanghebbende noch één van de eventuele overige gezinsleden of andere medebewoners in staat is om te koken. Uiteraard gaat het ook hier om de goedkoopste toereikende voorziening.

  • ·

    Hoogte bijzondere bijstand:

    Volledige vergoeding van extra kosten.

  • ·

    Bewijsstukken:

    eigen waarneming, indicatie thuiszorg, of als het nergens anders uit blijkt een advies van een onafhankelijke keuringsarts.

2.1.4.13 Orthodontie

Als de zorgverzekeraar een eigen bijdrage in rekening brengt voor de kosten van orthodontie, is hiervoor bijzondere bijstand mogelijk voor kinderen en jong volwassenen tot 18 jaar, vermits sprake is van een tandartsverzekering op het niveau van tandverzorgd 2 van Menzis (voor een kind van 10 tot 18 jaar).

Zit de klant in onze collectieve aanvullende verzekering? Dan kan hij/zij de rekening opsturen naar Menzis en is de bijzondere bijstand lager omdat er een extra vergoeding door Menzis wordt verstrekt van € 400,00 (vermits het kind minimaal tandverzorgd 2 verzekerd is). 

  • ·

    Hoogte bijzondere bijstand:

    de volledige eigen bijdrage.

  • ·

    Bewijsstukken:

    brief van de zorgverzekeraar waaruit de eigen bijdrage blijkt, of een ander bewijs.

2.1.4.14 Orthopedische schoenen

Als de zorgverzekeraar een eigen bijdrage int voor orthopedische schoenen is hiervoor bijzondere bijstand mogelijk (maximaal de eigen bijdrage van gecontracteerde leveranciers). Natuurlijk heeft iedereen schoenen nodig. Daarom vergoeden wij de eigen bijdrage gedeeltelijk. Wij verminderen de eigen bijdrage met de prijs voor gewone schoenen (Nibudnormen). Voor wat er dan overblijft is bijstand mogelijk.

  • ·

    Hoogte bijzondere bijstand:

    de eigen bijdrage, verminderd met de onderstaande bedragen (norm 2012) .

    • a.

      damesschoenen € 40,00

    • b.

      herenschoenen € 50,00

    • c.

      kinderschoenen € 30,00 (tot en met 12 jaar)

  • ·

    Bewijsstukken:

    brief van de zorgverzekeraar waaruit de eigen bijdrage blijkt, of een ander bewijs.

2.1.4.15 Pedicurekosten

Belanghebbenden van 65 jaar of ouder hebben recht op vergoeding van pedicurekosten. Belanghebbenden jonger dan 65 jaar hebben recht op vergoeding van deze kosten als sprake is van diabetes mellitus (suikerziekte) of een andere (medische) reden die een pedicure noodzakelijk maakt.

  • ·

    Hoogte bijzondere bijstand:

    behandelingen worden eenmaal per zes weken vergoed, verminderd met de eventuele vergoeding van de zorgverzekeraar .

  • ·

    Bewijsstukken:

    • a.

      nota pedicure;

    • b.

      brief van de zorgverzekeraar waaruit de eigen bijdrage blijkt, of een ander bewijs.

2.1.4.16 Premie aanvullende ziektekostenverzekering mogelijk

Soms wordt bijstand gevraagd voor een eigen bijdrage in verband met medische kosten. Het kan in dat geval voordeliger voor de gemeente zijn om gedurende een jaar bijstand te verlenen voor een extra aanvullende verzekering die de eigen bijdrage wel dekt. Als uit een kosten- en batenanalyse blijkt dat dit de goedkoopste oplossing is, moet hiervoor gekozen worden. Als na afloop van het bijstandsjaar de kosten zich nog steeds voordoen kan opnieuw telkens voor een jaar bijstand verleend worden voor de extra aanvullende verzekering.

Een verzekering op het niveau van EV1 van Menzis (of een soortgelijke verzekering) wordt beschouwd als een noodzakelijke aanvullende verzekering. Bijzondere bijstand kan enkel worden verstrekt voor de meerkosten van een aanvullende verzekering vanaf EV2 van Menzis (of een soortgelijke verzekering).

  • ·

    Hoogte bijzondere bijstand:

    Het verschil tussen de noodzakelijke aanvullende verzekering als bedoeld in paragraaf 2.1.2 en de hogere aanvullende verzekering.

  • ·

    Bewijsstukken:

    nota waaruit de kosten van de hogere aanvullende verzekering blijken.

2.1.4.17 Psychologische hulp

Als de zorgverzekeraar een eigen bijdrage in rekening brengt voor psychologische hulp, is hiervoor bijzondere bijstand mogelijk. Als de belanghebbende in onze collectieve aanvullende ziektekostenverzekering zit betaalt Menzis de eigen bijdrage.

  • ·

    Hoogte bijzondere bijstand:

    de volledige eigen bijdrage.

  • ·

    Bewijsstukken:

    brief van de zorgverzekeraar waaruit de eigen bijdrage blijkt, of een ander bewijs.

2.1.4.18 Reiskosten

Voor reiskosten naar het ziekenhuis of naar een specialist buiten het ziekenhuis kan bijzondere bijstand verleend worden als de ziektekostenverzekering deze niet vergoedt.

De klant kan er voor kiezen om met de auto te gaan. Binnen de provincies Groningen, Friesland en Drenthe is de vergoeding dan conform de maximale onbelaste kilometervergoeding van de Belastingdienst. Buiten deze drie provincies geldt een vergoeding overeenkomstig de goedkoopste toereikende vorm van openbaar vervoer.

In uitzonderlijke gevallen kan het noodzakelijk zijn dat belanghebbende met een taxi naar het ziekenhuis of medisch specialist gaat. Als dit blijkt uit een specificatie van een medisch specialist, is een vergoeding van de taxikosten mogelijk. Als belanghebbende gebruik mag maken van de RegioTaxi Plus, dient hiervan gebruik te worden gemaakt.

Minderjarige kinderen in de leeftijd van vier tot en met elf jaar worden geacht mee te reizen met hun ouder(s)/verzorger(s). Dit betekent dat deze groep gebruik dient te maken van kortingsmogelijkheden in het openbaar vervoer, zoals Railrunners voor de trein en de korting van 34% die een persoonlijke OV-chipkaart biedt voor deze groep.

Voor kosten voor de aanschaf of vervanging van een OV-chipkaart is geen bijzondere bijstand mogelijk. Deze kosten zijn algemeen noodzakelijk.

  • ·

    Hoogte bijzondere bijstand:

    • a.

      voor reizen met de auto wordt een kilometerprijs vergoed van € 0,19 per kilometer (prijspeil 2011). Dit bedrag is de maximale door de Belastingdienst toegestane onbelaste vergoeding voor reiskosten;

    • b.

      voor reizen met het openbaar vervoer worden de kosten van het goedkoopste adequate openbaar vervoer vergoed, verminderd met de draagkracht. Kosten openbaar vervoer worden volledig vergoed, met als maximum de kosten die zouden zijn gemaakt als belanghebbende gebruik zou hebben gemaakt van een persoonlijke OV-chipkaart, met uitzondering van treinreizen;

    • c.

      voor reizen met een taxi de volledige ritprijs.

  • ·

    Bewijsstukken:

    • a.

      afsprakenkaart;

    • b.

      treinkaartje of reisoverzicht OV-chipkaart of ander bewijs dat de afspraak is nagekomen;

    • c.

      specificatie taxikosten.

2.1.4.19 Steunzolen

Voor de eigen bijdrage van de zorgverzekeraar is slechts bijzondere bijstand mogelijk voor zover sprake is van een aanvullende verzekering vanaf garant noord 2 (of een vergelijkbare verzekering). Zit de klant in onze collectieve aanvullende zorgverzekering? Dan krijgt de klant van Menzis maximaal twee zolen tot maximaal € 50,00 (garant 2) of € 100,00 (garant 3).

  • ·

    Hoogte bijzondere bijstand:

    de volledige eigen bijdrage.

  • ·

    Bewijsstukken:

    brief van de zorgverzekeraar waaruit de eigen bijdrage blijkt, of een ander bewijs.

2.1.4.20 Tandartskosten

Bijstand voor eigen bijdragen van kronen, inlays, stifttanden, bruggen en implantaten is niet mogelijk. Voor overige eigen bijdragen van ingrepen of materialen kan wel bijstand verleend worden. Omdat een tandverzekering op het niveau van TV1 is vereist, gaat het om eigen bijdragen die resteren na een vergoeding van tenminste TV1 en de collectieve verzekering (mits van toepassing). Uiteraard geldt ook hier dat uitgegaan wordt van de goedkoopste toereikende voorziening. Als door belanghebbende afgesloten hogere aanvullende verzekeringen de kosten (gedeeltelijk) vergoeden wordt voor dit deel geen bijstand verstrekt. Kosten die verband houden met een sanering en parodontologie komen evenmin in aanmerking voor bijstand, zie eveneens 2.1.5.3.

. Hoogte bijzondere bijstand:

  • a.

    de volledige eigen bijdrage.

  • b.

    de vergoeding van de Tv1-verzekering van Menzis, of een vergelijkbare verzekering, wordt in mindering gebracht, ook als belanghebbende deze verzekering niet heeft afgesloten.

. Bewijsstukken:

brief van de zorgverzekeraar waaruit de eigen bijdrage blijkt, of een ander bewijs.

2.1.4.21 Verwarmingskosten

Stookkosten behoren tot de algemeen voorkomende noodzakelijke kosten van het bestaan. De algemene bijstand of een inkomen op bijstandsniveau voorziet in deze kosten en daarom kan hiervoor in principe geen bijzondere bijstand worden verstrekt.

Alleen indien er sprake is van bijzondere omstandigheden als gevolg van ziekte of handicap kan er aanleiding zijn om in een individueel geval bijzondere bijstand te verlenen voor deze kosten. Hiervan is sprake indien er een medische noodzaak is voor het maken van deze kosten. De medische noodzaak van de meerkosten wordt door middel van een advies van een onafhankelijke keuringsarts vastgesteld. In de adviesaanvraag wordt aangegeven dat het extra stook- of verwarmingskosten betreft en de naam van de behandelend specialist. Ook moet de keuringsarts door ons gevraagd worden welk vertrek extra verwarmd moet worden. Is er een medische noodzaak dan wordt vastgesteld of de noodzakelijke verwarming betrekking heeft op één kamer of meerdere kamers.

  • ·

    Hoogte bijzondere bijstand:

    € 10,00 per maand per kamer, met een maximum van twee kamers. De bijzondere bijstand wordt maandelijks betaalbaar gesteld.

  • ·

    Bewijsstukken:

    advies onafhankelijk keuringsarts.

2.1.5 Geen bijstand mogelijk voor overige medische kosten

Voor de overige medische kosten is doorgaans geen bijstand mogelijk. Zonder volledig te zijn worden hieronder een aantal vaker voorkomende kosten genoemd waarvoor geen bijstand mogelijk is.

2.1.5.1 Geen bijstand voor kronen, inlays, stifttanden, bruggen en implantaten

Geen bijstand wordt verleend voor de kosten (eigen bijdragen) voor kronen, inlays, stifttanden, implantaten en bruggen, noch voor (tand)techniekkosten in verband met genoemde voorzieningen. Dat deze deels wel worden vergoed door extra aanvullende verzekeringen doet hieraan niets af. Ook de mening van de tandarts over de noodzaak hiervan heeft geen invloed op het al dan niet verstrekken van bijzondere bijstand voor deze kosten.

Deze kosten zijn buiten de basiszorgverzekering gelaten. Bovendien zijn er goedkopere alternatieven voorhanden (plaatje of gebitsprothese).

2.1.5.2 Geen bijstand voor kosten parodontologie

Deze kosten zijn door de wetgever aangemerkt als niet noodzakelijk. Daarom komen deze kosten evenmin in aanmerking voor bijzondere bijstand.

2.1.5.3 Geen bijstand voor saneringskosten

Voor saneringskosten wordt geen bijzondere bijstand verleend. Deze kosten komen tot stand als gevolg van onregelmatige bezoeken aan de tandarts. Deze kosten zijn vermijdbaar en komen hierdoor niet in aanmerking voor bijstand.

2.1.5.4 Geen bijstand voor slaapmiddelen, kalmeringstabletten of zelfzorggeneesmiddelen

Soms is het een bewuste keuze van de zorgverzekering om bepaalde kosten niet te vergoeden. Zo geldt voor slaapmiddelen en kalmeringstabletten dat deze maximaal een maand vergoed worden. Dit om verslaving te voorkomen. Als de noodzaak tot verdere gebruik vast staat vergoedt de zorgverzekering wel. Dus in dit soort gevallen is nooit plaats voor bijzondere bijstand.

Ook zelfzorggeneesmiddelen zijn buiten de werkingssfeer van de Zvw gehouden en omdat deze een passende en toereikende voorziening is, kan hiervoor evenmin bijstand verleend worden.

2.1.5.5 Geen bijstand voor de aanschaf van hoortoestellen

De basisverzekering vergoedt een adequaat hoortoestel. Voor eventuele meerkosten is geen bijstand mogelijk.

2.1.6 Dringende reden

Bijstand kan wel van toepassing zijn als sprake is van een zeer dringende reden. Het moet gaan om een acute noodsituatie die op geen andere manier dan door middel van bijstandsverlening is op te lossen. Er moet sprake zijn van doodsnood of dreiging van invaliditeit of ander blijvend ernstig letsel. Dit zal zich echter vrijwel nooit voor kunnen doen omdat de noodzakelijke medische verrichtingen in het basispakket zitten. Bovendien zijn ziekenhuizen verplicht om hulp te bieden als deze omstandigheden zich voordoen ongeacht de vraag of de belanghebbende voldoende verzekerd is.

Er hoeft niet op voorhand een onderzoek gedaan te worden naar een zeer dringende reden. Dit geldt slechts als er duidelijke aanwijzingen zijn dat hiervan sprake is. Het is voldoende om in de beschikking op te nemen dat niet is gebleken van een zeer dringende reden op grond waarvan bijstand verleend moet worden.

Stimulansz zegt hierover:

Het is onjuist om op voorhand een onderzoek te doen naar dringende redenen omdat op voorhand al vaststaat dat de aanvraag wordt afgewezen. De klant krijgt ten onrechte hoop, de arts of specialist krijgt extra werk waarvoor ze niet betaald worden en het resultaat is met aan zekerheid grenzende mate van waarschijnlijkheid een afwijzing. Bovendien is de huisarts of specialist vertrouwenspersoon. Ook zullen deze medici het vanuit hun medisch perspectief noodzakelijk vinden, maar dit zegt nog niets over de noodzaak in de zin van de WWB of dat er sprake is van een zeer dringende reden. Alleen een onafhankelijke keuringsarts kan uitkomst bieden.

2.1.7 Geen medisch advies vragen van huisarts, tandarts of medisch specialist

Huisartsen, tandartsen en medisch specialisten zijn vertrouwenspersonen van de patiënt en zijn daarom niet vrij om informatie te delen. Daarnaast zal een medicus vanuit zijn professie altijd bevestigen dat voorgeschreven behandelingen en medicijnen noodzakelijk zijn. Dit zegt echter niets over noodzakelijkheid in het kader van de WWB. Als het in uitzonderlijke gevallen nodig is om een medisch advies op te vragen dan moet dit via een onafhankelijke keuringsarts. Maak hiervoor vooraf een kosten-batenanalyse.

2.2 Bijzondere bijstand voor overige kosten

2.2.1 Advocaatkosten, eigen bijdrage rechtshulp en griffierechten

Als er sprake is van een toevoeging (gesubsidieerde rechtsbijstand) van de Raad voor Rechtsbijstand kan bijzondere bijstand worden verleend voor de eigen bijdrage, griffierechten en bureaukosten. Een belanghebbende met een inkomen op bijstandsniveau komt in aanmerking voor de laagste eigen bijdrage. Het komt voor dat de bijdrage hoger is als gevolg van een hoger inkomen in het verleden. In dat geval kan een verzoek ingediend worden om het peiljaar te verleggen.

Als het belang lager is dan € 500,00 verstrekt de Raad voor Rechtsbijstand geen toevoeging omdat dit niet noodzakelijk is. Het Juridisch Loket is een gratis voorliggende voorziening. Er volgt dan een afwijzing van de bijzondere bijstand op grond van artikel 15, eerste lid, van de WWB (geen bijstand voor kosten die een voorliggende voorziening niet noodzakelijk vindt).

Voor zover de belanghebbende zich in eerste instantie wendt tot het Juridisch Loket, wordt een korting op de eigen bijdrage gegeven van € 50,00. Het Juridisch Loket verleent gratis rechtshulp en verwijst zonodig naar een advocaat. Als belanghebbende deze stap overslaat krijgt hij te maken met een hogere eigen bijdrage dan noodzakelijk was. Belanghebbende had een korting kunnen krijgen van € 50,00. In dat geval is er sprake van kosten die niet noodzakelijk zijn.

Belanghebbende moet een diagnosedocument van het Juridisch Loket overleggen om te bewijzen dat hij of zij zich in eerste aanleg tot het Juridisch Loket heeft gewend en om te bewijzen dat het Loket een verwijzing naar een advocaat noodzakelijk vond, tenzij sprake is van een verplichte procesvertegenwoordiging en op voorhand duidelijk is dat het niet zonder proces kan.

  • ·

    Hoogte bijzondere bijstand:

    de volledige eigen bijdrage, griffierechten en bureaukosten.

  • ·

    Bewijsstukken

    • a.

      brief van de Raad voor Rechtsbijstand waaruit de toevoeging blijkt;

    • b.

      nota van de advocaat van belanghebbende;

    • c.

      diagnosedocument Juridisch Loket;

    • d.

      een ander bewijs.

2.2.2 Baby-uitzet

Bijzondere bijstand voor een gehele of gedeeltelijke baby-uitzet is doorgaans niet mogelijk. De bijstandsnorm is immers een all-in-norm en de wetgever gaat er vanuit dat van een inkomen op bijstandsniveau gereserveerd kan worden voor deze kosten. Kosten voor een baby-uitzet zijn algemeen noodzakelijke kosten van het bestaan die daarnaast voorzienbaar zijn.

Slechts in zeer uitzonderlijke gevallen kan bijzondere bijstand worden verstrekt voor deze kosten. Uitgangspunt is dat de noodzakelijke uitzet zoveel mogelijk tweedehands wordt aangeschaft.

Er geldt een afwijkende vrijlating van vermogen, zie paragraaf 1.6.2.

  • ·

    Hoogte bijzondere bijstand:

    maximaal een totaalbedrag van € 400,00 voor babykleding, babyverzorging, inrichting babykamer en een babyzitje (Maxi Cosi).

  • ·

    Bewijsstukken:

    aankoopbewijs van de noodzakelijke baby-uitzet.

2.2.3 Beredderingskosten en bewindvoering

Bijstand is mogelijk voor de kosten van bewindvoering als de bewindvoerder door de Kantonrechter is benoemd. Dit geldt alleen voor professionele bewindvoerders en niet voor particuliere bewindvoerders (bijvoorbeeld een familielid van de belanghebbende).

Op 10 december 2010 heeft de rechtbank Groningen in een kwestie over bewindvoeringskosten uitspraak gedaan. De gemeente Hoogezand-Sappemeer was partij in deze kwestie en de rechtbank heeft het standpunt van de gemeente gevolgd. Belangrijk is te stellen of het gaat om incidentele kosten of periodieke kosten.

 

Als het gaat om:

- periodieke kosten moet gekeken worden op welke periode de kosten betrekking hebben. Dit kan betekenen dat de kosten gedeeltelijk door de gemeente waaruit men vertrekt en gedeeltelijk door de gemeente waar naar toe men verhuisd, moeten worden voldaan;

- incidentele kosten, is de gemeente waarin de belanghebbende woont ten tijde van de aanvraag verplicht bijzondere bijstand te verstrekken.

 

De rechtbank is van mening dat bewindvoeringskosten periodieke kosten zijn. Wij zijn slechts verplicht bijzondere bijstand te verstrekken over de periode waarin de belanghebbende in één van onze gemeenten woonde en dus niet over de maanden waarin de belanghebbende buiten onze gemeenten woonde.

De regeling geldt niet voor bewindvoerders Wsnp (Wet schuldsanering natuurlijke personen), voor deze kosten is geen bijzondere bijstand mogelijk. De kosten die bewindvoerders in rekening brengen moeten met voorrang uit de boedel worden betaald. Als het door de rechter vastgestelde salaris van de bewindvoerder hoger is dan het bedrag dat uit de boedel kan worden betaald, mag de bewindvoerder alleen het deel van zijn salaris in rekening brengen dat uit de boedel van belanghebbende kan worden betaald (zie CRvB 29-06-2010, nr. 07/4970 WWB en 29-06-2010, nr. 07/5153 WWB).

  • ·

    Hoogte bijzondere bijstand:

    • a.

      voor de professionele, niet bij de brancheorganisatie aangesloten bewindvoerder is de bijstand maximaal € 825,00 per jaar (prijspeil 2011). Dit bedrag bestaat uit maximaal € 684,50 loon en € 141,00 ongespecificeerde kosten. Voorts mag er voor een eenmalige intake maximaal € 330,50 in rekening worden gebracht. Alle bedragen zijn exclusief BTW;

    • b.

      voor de professionele en bij de brancheorganisatie aangesloten bewindvoerder is de bijstand maximaal € 947,00 per jaar (prijspeil 2011). Voorts mag voor een eenmalige intake maximaal € 379,00 in rekening worden gebracht. Voor het opmaken van eindrekening anders dan per 31 december of 1 januari mag een forfaitair bedrag van € 157,00 (prijspeil 2011) in rekening gebracht worden. Dit laatste mag alleen als het nodig is om af te wijken. Alle bedragen zijn exclusief BTW;

    • c.

      als belanghebbenden gehuwd zijn of samenwonen en beiden onder bewind staan, geldt het tarief voor één persoon verhoogd met 20%. Voor extra werkzaamheden die niet binnen het tarief vallen, moet de bewindvoerder vooraf toestemming vragen van de Kantonrechter. In dat geval geldt een uurloon van € 63,00 (exclusief BTW; prijspeil 2011).

  • ·

    Bewijsstukken:

    • a.

      benoeming bewindvoerder door de rechter;

    • b.

      uitspraak van de rechter waarin de kosten zijn toegewezen aan de bewindvoerder;

    • c.

      nota bewindvoerder.

2.2.4

Deze paragraaf is niet van toepassing voor belanghebbenden uit de gemeente

Slochteren.

2.2.5

Deze paragraaf is niet van toepassing voor belanghebbenden uit de gemeente Slochteren.

2.2.6 Categoriale bijzondere bijstand voor ouderen, chronisch zieken en gehandicapten

De WWB, artikel 35, derde en vierde lid, geeft de mogelijkheid om categoriaal bijzondere bijstand te verstrekken aan ouderen, chronisch zieken en gehandicapten omdat deze doelgroepen vaak verborgen kosten hebben. Dit zijn kosten die moeilijk te bewijzen zijn. Gedacht kan worden aan verhoogde (risico)premies, een bloemetje voor de thuiszorg, kosten voor klusjes aan huis en hogere porto- en telefoonkosten.

Voor deze regeling wordt verwezen naar de Beleidsregels bijdrageregeling chronisch zieken en gehandicapten gemeente Slochteren 2012. Zie bijlage 2.

  • ·

    Hoogte bijzondere bijstand:

    zie de Beleidsregels bijdrageregeling ouderen, chronisch zieken en gehandicapten gemeente Slochteren 2012 (bijlage 2).

  • ·

    Bewijsstukken:

    zie de Beleidsregels bijdrageregeling ouderen, chronisch zieken en gehandicapten gemeente Slochteren 2012 (bijlage 2).

2.2.7 Curatele

Voor de kosten tengevolge van een door de Kantonrechter uitgesproken curatele bestaat geen voorliggende voorziening. Er bestaat recht op bijzondere bijstand voor kosten van curatele die door de Kantonrechter zijn vastgesteld.

  • ·

    Hoogte bijzondere bijstand:

    het bedrag waarop de Kantonrechter de beloning voor de curator heeft vastgesteld.

  • ·

    Bewijsstukken:

    nota curator, of een ander bewijs.

2.2.8 Duurzame gebruiksartikelen en woninginrichting
2.2.8.1 Doorgaans geen bijzondere bijstand voor duurzame gebruiksartikelen of woninginrichting

Bijzondere bijstand voor duurzame gebruiksartikelen of voor een geheel of gedeeltelijke woninginrichting is doorgaans niet mogelijk. De bijstandsnorm is immers een all-in-norm en de wetgever gaat er vanuit dat van een inkomen op bijstandsniveau gereserveerd kan worden voor het vervangen van noodzakelijke duurzame gebruiksartikelen. Voor belanghebbenden die langdurig een laag inkomen hebben bestaat daarnaast jaarlijks recht op langdurigheidstoeslag. Deze toeslag is expliciet bedoeld om te reserveren voor noodzakelijke vervangingen.

Het vervangen van noodzakelijke duurzame gebruiksartikelen zijn incidenteel voorkomende algemeen noodzakelijke kosten van het bestaan. Deze kosten zijn normaal en ontstaan dan ook niet door bijzondere omstandigheden. Hetzelfde geldt voor een verhuizing, stoffering en de inrichting van de nieuwe woning. De Centrale Raad van Beroep heeft dit in een aantal uitspraken bevestigd.

2.2.8.2 Beoordelen recht op bijzondere bijstand

Voor het beoordelen van het recht op bijzondere bijstand gelden de volgende criteria:

  • ·

    is de aanschaf of verhuizing noodzakelijk; én:

  • ·

    zijn er bijzondere omstandigheden waardoor het geen algemene kosten meer zijn maar bijzondere noodzakelijke kosten; én:

  • ·

    was er sprake van een tekortschietend besef van verantwoordelijkheid.

Uit constante jurisprudentie van de Centrale Raad van Beroep blijkt dat het hebben van schulden en het aflossen daarvan geen bijzondere omstandigheid is waardoor bijstandsverlening mogelijk wordt. Dit zou een onterechte bevoordeling van mensen met schulden boven mensen zonder schulden betekenen.

2.2.8.3 Zelf reserveren voor kosten duurzame gebruiksartikelen en woninginrichting

De belanghebbende wordt geacht zelf te reserveren voor de kosten van een verhuizing, stoffering en inrichting van de nieuwe woning. Dit geldt eveneens voor de noodzakelijke vervangingsinvesteringen in duurzame gebruiksartikelen. De voorzienbaarheid van de kosten speelt mede een rol: zodra kan worden voorzien dat er een mogelijke verhuizing aan staat te komen moet belanghebbende reserveren voor de kosten.

Dat is dus veel eerder dan het moment waarop bekend wordt dat de verhuizing plaats zal gaan vinden. Dit gaat nog vooraf aan de inschrijving voor een andere woning. Zo kunnen ouderen op zekere leeftijd verwachten dat er mogelijkerwijs een verhuizing naar bijvoorbeeld een aanleunwoning aan kan komen.

Bij gezinsuitbreiding speelt dit ook als daardoor een grotere woning noodzakelijk wordt. Of als een groter gezin in een krappe woning zit. In deze gevallen is voorzienbaar dat er op termijn een verhuizing aan komt. Hiervoor kan dan ook geen bijzondere bijstand verleend worden. Als er vooraf niet is gereserveerd voor de kosten kan een lening bij de kredietbank worden aangevraagd of een oplossing worden gezocht in samenspraak met familie, vrienden, kennissen of instanties. Ook een kringloopwinkel of een website als www.marktplaats.nl is een voldoende adequate oplossing.

Naast het inkomen op bijstandsniveau moet ook uit de langdurigheidstoeslag gereserveerd worden (zie paragraaf 1.4). Doorgaans wordt geen bijstand voor schulden verleend. Voor een uitzondering op deze regel zie 2.2.16.

2.2.8.4 Kredietbank of een andere oplossing mogelijk?

Als er niet of onvoldoende is gereserveerd voor de kosten is de gemeentelijke kredietbank een voorliggende voorziening als het gaat om het vervangen van duurzame gebruiksartikelen of de kosten van woninginrichting. Als door middel van een geldlening van de kredietbank (of een in het budgetbeheer opgebouwd bedrag) voorzien kan worden in de kosten, bestaat er geen recht op bijzondere bijstand. Dit geldt ook als er een andere oplossing mogelijk is. Het vervangen door een tweedehands artikel van familie, kennissen, kringloopwinkel of www.marktplaats.nl (etc.) is een adequate en toereikende oplossing voor de bijstand.

Als de noodzakelijke verhuizing voortkomt uit een medische noodzaak is de Wmo dikwijls een passende en toereikende voorliggende voorziening.

2.2.8.5 Vermogen

Zie paragraaf 1.6.2 voor de afwijkende vermogensvrijlating voor bijzondere bijstand voor vervanging van duurzame gebruiksartikelen of woninginrichting.

2.2.8.6 Noodzakelijke verhuizing geen indicatie voor verstrekken bijzondere bijstand

Het feit dat een verhuizing noodzakelijk is, (bijvoorbeeld vanuit sociaal en/of medisch oogpunt) is op zich geen indicatie voor bijzondere bijstandsverlening (zie bijvoorbeeld uitspraak van CRvB van 27 juli 2010, LJN BN3956 of LJN BM2956). De belanghebbende had moeten reserveren voor de kosten. Naast de noodzaak voor het maken van de kosten dient ook vast te staan dat er sprake is van bijzondere omstandigheden. Al vaker wees de Centrale Raad van Beroep erop dat het hebben van schulden waarop afgelost wordt geen bijzondere omstandigheid is waarmee rekening wordt gehouden.

In de uitspraak van 27 juli 2010 oordeelde de Centrale Raad dat de verhuizing noodzakelijk was (moeder was overleden en zoon was geen medehuurder). De zoon verbleef nog iets langer dan een jaar in de woning voordat hij een andere woning betrok. Geen bijzondere omstandigheden volgens de centrale raad en dus geen recht op bijzondere bijstand.

De Raad is evenwel met de rechtbank en het College van oordeel dat in dit geval niet tevens aan de voorwaarde is voldaan dat de kosten voortvloeien uit bijzondere omstandigheden. De Raad wijst er in dit verband op dat kosten als deze behoren tot de algemeen noodzakelijke bestaanskosten die in beginsel uit een inkomen op bijstandsniveau (door reservering of gespreide betaling achteraf) dienen te worden voldaan. Uit de stukken blijkt dat appellant al in juni 2005 door de verhuurder van de woning waarin hij toen woonde is gemaand om de woning te verlaten, zodat een verhuizing voorzienbaar was en hij vanaf dat moment tot het daadwerkelijk verlaten van de woning in oktober 2006 voor deze kosten had kunnen reserveren. Het betoog van appellant dat hij pas na de ontvangst van het ontruimingsvonnis van de rechtbank rekening hoefde te houden met een eventuele verhuizing en daarmee samenhangende kosten volgt de Raad niet. Ook de enkele stelling van appellant dat de maandelijkse lasten na het overlijden van zijn moeder zijn gestegen en dat hem de aangevraagde algemene bijstand pas in april 2006 is uitbetaald, leidt de Raad niet tot een ander oordeel nu niet zonder meer valt in te zien dat het een en ander substantieel afbreuk deed aan de mogelijkheid om voor de onderhavige kosten te reserveren. Mede gelet op het tijdsverloop en de relatieve omvang van de kosten had appellant de betreffende kosten derhalve door middel van reservering uit eigen middelen kunnen voldoen. Van uit bijzondere omstandigheden voortvloeiende noodzakelijke kosten als bedoeld in artikel 35, eerste lid, van de WWB was dan ook geen sprake.

Ook hier speelt dat de kredietbank en ander mogelijkheden voorliggende voorzieningen zijn.

2.2.8.7 Kosten eerste woninginrichting

Voor de kosten van een eerste woninginrichting omdat een belanghebbende voor het eerst op zichzelf gaat wonen, is geen bijzondere bijstand mogelijk. Het wordt voorzienbaar geacht dat deze kosten zich te zijner tijd zullen voordoen.

2.2.8.8 Duurzame echtscheiding

Bijzondere bijstand bij duurzame echtscheiding is mogelijk. Als bijstand door een woninginrichting nodig is in verband met een (echt)scheiding, wordt belanghebbende geacht de helft van de gezamenlijke inboedel op te eisen. In dergelijke situaties wordt doorgaans niet meer dan de helft van het maximumbedrag voor woninginrichting verstrekt (zie bijlage 3).

Ook hier geldt dat de kredietbank een voorliggende voorziening is als deze door middel van een geldlening volledig in de noodzakelijke kosten kan voorzien. Is dit niet het geval dan is de kredietbank geen voorliggende voorziening en wordt het volledige bedrag als bijzondere bijstand verstrekt. Hiermee wordt voorkomen dat belanghebbende bij twee verschillende instanties aanvragen in moet dienen met extra administratieve last voor de aanvrager en de verstrekkers van dien.

2.2.8.9 Voormalige asielzoekers

Als een voormalige asielzoeker een woning of een kamer krijgt kan bijzondere bijstand verstrekt worden voor de noodzakelijke woninginrichting. Er is sprake van kamerbewoning als meerdere personen (die geen gezamenlijke huishouding voeren) in één woning wonen. Zie voor de maximumbedragen bijlage 3.

2.2.8.10 Overige bijzondere omstandigheden

Bijzondere bijstand is mogelijk als er sprake is van aantoonbare bijzondere omstandigheden. De hoofdregel is dat als toch bijstand verleend moet worden voor het vervangen van een duurzaam gebruiksartikel de tweedehands markt volstaat. De klant wordt verwezen naar een kringloopwinkel in de gemeenten Hoogezand-Sappemeer of Slochteren. Dit geldt ook voor witgoed en zoveel mogelijk voor complete woninginrichting.

Het enige feit dat een bankstel is versleten en belanghebbende al jaren een laag inkomen heeft, is niet voldoende om tot verstrekking van bijzondere bijstand over te gaan. Belanghebbende moet hiervoor reserveren uit zijn inkomen op bijstandsniveau en eventuele overige draagkracht. Maar ook de langdurigheidstoeslag is bedoeld voor het vervangen van duurzame gebruiksartikelen.

De Wsnp (Wet schuldsanering natuurlijke personen) kan bijvoorbeeld een bijzondere omstandigheid opleveren op grond waarvan bijstandsverlening noodzakelijk is. Als er onvoldoende ruimte in het budget zit voor deze kosten, kan voor de kosten van een sobere vervanging via de kringloopwinkel of bijvoorbeeld www.marktplaats.nl bijstand worden verleend. De wasmachine is een uitzondering, deze mag door gezinnen met minderjarige kinderen nieuw aangeschaft worden als het oude apparaat door ouderdom is versleten en reparatie niet meer rendabel is.

2.2.8.11 Tekortschietend besef van verantwoordelijkheid

Zijn de kosten waarvoor bijstand wordt gevraagd ontstaan door een tekortschietend besef van verantwoordelijkheid moet het volledige vermogen aangesproken worden. In dat geval geldt geen vrijlating tot € 2.000,00 noch de algemene vrijlating voor de bijstand.

2.2.8.12 Bijstand verstrekken als geldlening

Als bijstand wordt verstrekt voor duurzame gebruiksartikelen en woninginrichting gebeurt dit in de vorm van een geldlening. Dit geldt niet voor belanghebbenden die in de Wsnp zitten of als een verdere geldlening (gezien de geringe kans op het aflossen van deze lening) geen zin heeft.

De aflossing wordt bepaald door de individuele omstandigheden. Als indicatie geldt dat 10% van de bijstandsnorm voor aflossing kan worden gebruikt.

2.2.8.13 Bescherming tegen beslag door deurwaarder

In toenemende mate halen deurwaarders een woning leeg.

De deurwaarder mag de woning niet volledig leeghalen. De meest elementaire noodzakelijke zaken moet hij laten staan. De wet beschermt de schuldenaar een klein beetje.

Als de klant een lening van gemeentewege of via de kredietbank ontvangt is het leed verder te beperken door het vestigen van stil pandrecht op de inboedel.

  • ·

    Stil pandrecht

    Pandgever (de geldlener) kan ons goederen in pand geven ter meerdere zekerheid van rente- en aflossingsverplichtingen. Het moet gaan om (zeg maar) roerende zaken als huisraad. De pandgever houdt de in pand gegeven goederen zelf. Wij vestigen een stil pandrecht. Dit kan door middel van een akte van de notaris, maar dit is veel te duur. Het kan ook door registratie bij de belastingdienst. De WWB kent geen mogelijkheid om dit bedrag op te nemen in de geldlening. Deze uitvoeringskosten komen voor rekening van de gemeente.

    De kredietbank en sociale zaken kunnen beiden deze mogelijkheid benutten. Voor de bijstand geldt dat het op grond van artikel 48, derde lid, WWB mogelijk is bij het verstrekken van geldleningen. Het is bedoeld ter meerdere zekerheid van de aflossing en rente.

    Hier ligt wel meteen een beperking. We kunnen niet even snel pandrecht vestigen als beslag dreigt en wij niets van de klant te vorderen hebben. Maar als er wel een schuld is, kunnen we de inboedel door middel van stil pandrecht beschermen tegen beslag.

    Ons beleidsvoorstel is de klant door middel van pand beschermen tegen beslag op de inboedel. We ondervangen hierdoor tevens mogelijke aanvragen bijzondere bijstand. Het niet primair bedoeld voor de incasso. De incassoafdeling heeft meestal wel andere mogelijkheden om de aflossing af te dwingen.

    Doorgaans verplichten we de klant niet om mee te werken. Dit is anders als het primaire doel is vestigen van meerdere zekerheid van aflossing en rente. Vooral bij zelfstandigen kan dit aan de orde zijn als we een geldlenig voor bedrijfskapitaal verstrekken.

    Pand is doorgaans aan de orde bij (een gedeeltelijke of volledige) woninginrichting. Is er risico voor beslag op de huisraad is het verstandig om ook in andere gevallen de mogelijkheden van een pandakte met de klant te bespreken.

  • ·

    Praktische uitvoering

    De pandakte moet registratie aangeboden worden bij:

    Belastingdienst/Noord

    Kantoor Leeuwarden

    Postbus 2108

    8901 JC Leeuwarden

2.2.9 Garantietoeslag voormalige alleenstaande oudergezinnen

Alleenstaande ouders (met een uitkering van de gemeente) die alleenstaande zijn geworden omdat het jongste inwonende kind 18 werd, ontvangen hierdoor een lagere norm. Om te voorkomen dat het totale inkomen van dit jongste kind (inclusief kinderbijslag) en de inkomsten van de ouder lager is dan de alleenstaande oudernorm en kinderbijslag, wordt het verschil verstrekt als garantietoeslag voormalige alleenstaande ouder.

De ouder verliest 20% van zijn uitkering omdat hij alleenstaande werd voor de bijstand en bovendien verliest hij het recht op kinderbijslag. Deze terugval in inkomsten wordt niet altijd gecompenseerd door de inkomsten van het jongste inwonend kind dat 18 jaar werd. Dit zijn bijzondere omstandigheden op grond waarvan er hogere kosten zijn dan waarin de bijstandsnorm voorziet.

 

Zolang:

 

  • -

    dit jongste kind deel blijft uitmaken van het huishouden van de ouder bestaat recht op de garantietoeslag voor zolang:

  • -

    het inkomen van ouder én dit kind niet hoger is dan de alleenstaande oudernorm én kinderbijslag, én voor zolang:

  • -

    de ouder de alleenstaandennorm ontvangt.

 

Als het kind inkomsten heeft uit studiefinanciering, wordt dit gelijkgesteld aan het maandbedrag levensonderhoud thuiswonenden genoemd in artikel 3.18 van de Wet studiefinanciering 2000. Als het kind een tegemoetkoming voor onderwijsbijdrage en schoolkosten ontvangt, wordt dit gelijkgesteld aan de basistoelage thuiswonende leerling genoemd in artikel 4.3, aanhef en onderdeel a, van de Wet tegemoetkoming onderwijsbijdrage en schoolkosten.

 

De alleenstaande ouderkorting wordt gekort op de algemene bijstand en wordt daarom buiten de berekening van de garantietoeslag gehouden. Dit geldt ook voor de overige inkomsten die op de algemene bijstand worden gekort.

2.2.10 Gedwongen opnare en verblijf in een inrichting

Er is sprake van een gedwongen opname als dit gebeurt onder toepassing van:

  • a.

    de Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen;

  • b.

    artikel 37, eerste lid van het Wetboek van Strafrecht;

    De rechter kan gelasten dat degene aan wie een strafbaar feit wegens de gebrekkige ontwikkeling of ziekelijke stoornis van zijn geestvermogens niet kan worden toegerekend, in een psychiatrisch ziekenhuis zal worden geplaatst voor een termijn van een jaar, doch alleen indien hij gevaarlijk is voor zichzelf, voor anderen, of voor de algemene veiligheid van personen of goederen.

  • c.

    artikel 37b, eerste lid van het Wetboek van Strafrecht (na ontslag van alle rechtsvervolging).

    De rechter kan bevelen dat de ter beschikking gestelde van overheidswege wordt verpleegd, indien de veiligheid van anderen dan wel de algemene veiligheid van personen of goederen de verpleging eist.

Bij gedwongen opname is algemene bijstand niet mogelijk. Wel kan bijzondere bijstand van toepassing zijn. Voor zover de aanvrager zijn of haar domicilie nog in de gemeente Slochteren heeft, kan bijzondere bijstand verleend worden voor het aanhouden van de woning (huur of hypotheekrente) en de energielasten. Daarnaast wordt voor de persoonlijke uitgaven een bedrag aan bijzondere bijstand verstrekt ter hoogte van de inrichtingsnorm inclusief de verhoging op grond van artikel 23, tweede lid, van de Wet werk en bijstand. Omdat deze norm voorziet in het betalen van de zorgverzekering bestaat geen recht op bijzondere bijstand voor deze kosten.

Geschatte duur van opname

Als de gedwongen opname langer duurt dan twaalf maanden is er doorgaans

geen noodzaak aanwezig om voor de vaste lasten bijzondere bijstand te verlenen.

Domicilie

De vraag waar de klant zijn of haar woonstede heeft is hier van belang. Kan nog gezegd worden of de klant zijn of haar woonstede in deze gemeente heeft? De bijstand kan maximaal hoogstens 12 maanden duren. Duurt het langer, dan wordt het ongeloofwaardiger dat de klant zijn/haar woonstede hier nog heeft. Maar dit is wel afhankelijk van de individuele omstandigheden.

inrichtingsnorm direct van toepassing

Bij gedwongen opname geldt dat de eventuele algemene bijstand altijd direct beëindigd moet worden. Voor zover dit nodig is moet direct vanaf datum opname bijzondere bijstand verstrekt worden.

2.2.11 Jong meerderjarigen, toeslag levensonderhoud

Jong meerderjarigen van 18, 19 en 20 jaar hebben een lagere norm. Achtergrond hiervan is dat ouders geacht worden te voldoen aan hun onderhoudsplicht. In uitzonderlijke gevallen is bijzondere bijstand mogelijk voor levensonderhoud. Dit kan zich voordoen als de ouders niet meer leven en het is noodzakelijk dat de jong meerderjarige op zichzelf woont.

Verhaal op ouders van jong meerderjarige kinderen is omslachtig en inefficiënt. Bij de beoordeling van een aanvullende bijstandsaanvraag moet al rekening gehouden worden met de onderhoudsplicht van de ouders. Om nawerk in de vorm van verhaal te voorkomen is het beter om direct bij de aanvullende bijstandsaanvraag te wijzen op de onderhoudsplicht van de ouders. Dit wordt anders als de ouders geen mogelijkheden hebben om bij te dragen. Overigens is het in dat geval (geen draagkracht) zinloos om te verhalen.

 

Als ouders niet willen bijdragen en het staat vast dat het zelfstandig wonen voor de jong meerderjarige noodzakelijk is omdat de  terugkeer naar de ouder(s) absoluut onmogelijk is, moet soms bijzondere bijstand verleend worden voor de algemeen noodzakelijke kosten van het bestaan van de jongere. In dat geval wordt de bijstand wel op de onderhoudsplichtige(n) verhaald.

2.2.12 Kosten krediethypotheek

Voor de kosten van een taxatie van de woning in verband met een bijstandsaanvraag (als dit naar het oordeel van het college noodzakelijk is) wordt bijzondere bijstand verleend. Dit geldt ook voor de kosten van het vestigen van krediethypotheek. Bijzondere bijstand kan niet verstrekt worden in de vorm van een krediethypotheek, deze bijstand is dan ook om niet.

  • ·

    Hoogte bijzondere bijstand:

    de kosten voor taxatie van de woning en het vestigen van de krediethypotheek worden volledig vergoed .

  • ·

    Bewijsstukken:

    nota’s van de kosten, of een ander bewijs.

2.2.13 LBIO-bijdrage

Als aan het LBIO (Landelijk Bureau Inning Ouderbijdragen) een bijdrage voor de opvang van kinderen (Wet op de jeugdhulpverlening) moet worden betaald, is bijstand voor deze bijdrage mogelijk. Als de cliënt bijstand naar de norm voor een alleenstaande ontvangt, is geen bijzondere bijstand mogelijk. In dat geval kan kwijtschelding van de bijdrage worden gevraagd bij het LBIO.

  • ·

    Hoogte bijzondere bijstand:

    • a.

      de helft van de eigen bijdrage als kinderbijslag voor het opgevangen kind wordt ontvangen,;

    • b.

      de volledige eigen bijdrage als geen kinderbijslag wordt ontvangen,.

  • ·

    Bewijsstukken:

    • a.

      brief van het LBIO waarin de hoogte van de te betalen eigen bijdragen staat;

    • b.

      brief van de Sociale Verzekeringsbank waarin staat of de aanvrager wel of geen kinderbijslag ontvangt voor het kind waarvoor de bijdrage moet worden betaald;

    • c.

      een ander bewijs.

2.2.14 Mentorschap

Als de Kantonrechter een mentor heeft benoemd, zijn de kosten hiervan noodzakelijk en komen ze voor bijstand in aanmerking. De kantonrechter stelt eveneens de maximale vergoeding voor de mentor vast (€ 286,00 exclusief BTW, norm per 1 januari 2011). Een mentor behartigt de persoonlijke belangen van belanghebbende en kan dus naast bewindvoering voorkomen. Familieleden die als mentor zijn benoemd ontvangen geen vergoeding.

  • ·

    Hoogte bijzondere bijstand:

    de door de kantonrechter vastgestelde kosten.

  • ·

    Bewijsstukken:

    • a.

      de beschikking van de kantonrechter waarin de mentor wordt benoemd;

    • b.

      bewijs waaruit blijkt dat de kosten bestaan en niet hoger zijn dan door de kantonrechter is vastgesteld.

2.2.15 Reiskosten

Algemeen

De klant kan er voor kiezen om met de auto te gaan. Binnen de provincies Groningen, Friesland en Drenthe is de vergoeding dan conform de maximale onbelaste kilometervergoeding van de Belastingdienst. Buiten deze drie provincies geldt een vergoeding overeenkomstig de goedkoopste toereikende vorm van openbaar vervoer.

Minderjarige kinderen in de leeftijd van vier tot en met elf jaar worden geacht mee te reizen met hun ouder(s)/verzorger(s). Dit betekent dat deze groep gebruik dient te maken van kortingsmogelijkheden in het openbaar vervoer, zoals Railrunners voor de trein en de korting van 34% die een persoonlijke OV-chipkaart biedt voor deze groep.

Voor kosten voor de aanschaf of vervanging van een OV-chipkaart is geen bijzondere bijstand mogelijk. Deze kosten zijn algemeen noodzakelijk.

Woon-werkverkeer

Voorzover kosten voor woon-werkverkeer niet vergoed worden door de werkgever kan hiervoor onder voorwaarden bijzondere bijstand verleend worden als de werkplek minimaal tien kilometer van de woonplaats van de belanghebbende is gelegen. Het college verstrekt geen bijzondere bijstand voor reiskosten woon-werkverkeer als het college het participatiebudget kan inzetten voor deze kosten. Als dit niet mogelijk is en de kosten zijn noodzakelijk en gezien de te verwerven inkomsten rendabel wordt bijstand verleend voor de kosten van de goedkoopste toereikende voorziening.

Detentiebezoek

Onder bepaalde voorwaarden kan bijzondere bijstand worden ontvangen voor de kosten van vervoer van het woonadres van de belanghebbende naar de inrichting waar de gedetineerde verblijft. De bijstand wordt maximaal eens per drie weken verstrekt. Voor zover meer bezoek noodzakelijk is moet dit worden aangetoond door middel van een schriftelijke verklaring van reclassering of inrichting.

De noodzaak voor het bezoeken van een gedetineerde wordt aanwezig geacht indien:

  • ·

    de gedetineerde behoort tot het gezin van belanghebbende, en:

  • ·

    de belanghebbende op hetzelfde adres woont als de gedetineerde, en:

  • ·

    de gedetineerde in een gesloten inrichting verblijft en geen recht heeft op verlof.

Zieke familieleden

Onder bepaalde voorwaarden kan bijzondere bijstand worden ontvangen voor de kosten van vervoer van het woonadres van de belanghebbende naar het verpleegadres van een ziek familielid. De kosten moeten noodzakelijk zijn. Deze noodzaak wordt aanwezig geacht indien:

  • ·

    de zieke bloedverwant in de eerste of tweede graad is van de cliënt en verkeert in een levensbedreigende situatie (maximaal eenmaal per dag);

  • ·

    de zieke behoort tot het gezin van de cliënt en op hetzelfde adres verblijft (maximaal eenmaal per dag);

  • ·

    de zieke bloedverwant in de eerste of tweede graad is van de cliënt van de cliënt (maximaal tweemaal per week);

  • ·

    de zieke verblijft in een inrichting, en deze inrichting buiten de gemeente is gelegen, maar wel in Nederland.

Afhankelijk van de ernst van de situatie kan van bovenstaande worden afgeweken en maatwerk worden geboden. Verder kan naarmate de situatie voortduurt, het noodzakelijk te achten aantal bezoeken - zeker als het om volwassenen gaat - afnemen.

Hoogte bijzondere bijstand voor reiskosten en benodigde bewijsstukken

  • ·

    Hoogte bijzondere bijstand:

    • a.

      voor reizen met de auto wordt een kilometerprijs vergoed van € 0,19 per kilometer (prijspeil 2011). Dit bedrag is de maximale door de Belastingdienst toegestane onbelaste vergoeding voor reiskosten;

    • b.

      voor reizen met het openbaar vervoer worden de kosten van het goedkoopste adequate openbaar vervoer vergoed, verminderd met de draagkracht. Kosten openbaar vervoer worden volledig vergoed, met als maximum de kosten die zouden zijn gemaakt als belanghebbende gebruik zou hebben gemaakt van een persoonlijke OV-chipkaart, met uitzondering van treinreizen;

  • ·

    Bewijsstukken:

    bewijs waaruit blijkt dat het bezoek is afgelegd;

    vervoersbewijzen of reisoverzicht OV-chipkaart, mits gebruik is gemaakt van het openbaar vervoer.

2.2.16 Schulden

Hoofdregel

Bijstand voor schulden is niet mogelijk. De aanvrager wordt verwezen naar de gemeentelijke kredietbank.

Uitzondering

In uitzonderingsgevallen is bijstand voor een huur- en of energieschuld wel mogelijk:

  • ·

    als belanghebbende tijdens het ontstaan van de schuld of na die tijd beschikte over onvoldoende middelen om de huur en/of energie te betalen; of

  • ·

    als er sprake is van een zeer dringende reden.

Toelichting:

Als een belanghebbende de huur en energierekening niet betaalt als gevolg van een gebrek aan (voldoende) inkomen of vermogen kan dit aanleiding zijn bijstand te verlenen. Dit is het geval als er geen (voldoende)  inkomsten waren noch vermogen en het aannemelijk is dat hierdoor de huur- en/of energieschuld is ontstaan. Dit geldt niet als het gebrek aan middelen veroorzaakt is door verwijtbaar gedrag (bijvoorbeeld een opgelegde verlaging van bijstand) of als het wettelijk onmogelijk is bijstand te verlenen (bijvoorbeeld detentie).

 

Er is sprake van een zeer dringende reden:a ls er sprake is van een acute noodsituatie, en:de behoeftige omstandigheden op geen enkele andere wijze zijn te verhelpen (tijdelijke opvang elders mogelijk? Geldlening bij de (krediet)bank of familie mogelijk? Regeling mogelijk?  etc.), en:het niet verlenen van bijstand tot een levensbedreigende situatie leidt, of kans op blijvend letsel bestaat of leidt tot herhaalde psychiatrische opname.

De dreiging van een huisuitzetting, het bestaan van een grote schuldenlast of een dreigende afsluiting van energie, is in de regel geen zeer dringende reden. Ook de daadwerkelijke uitzetting of afsluiting is op zich onvoldoende voor het aannemen van een zeer dringende reden.

Of bijstand verleend kan worden is afhankelijk van de vraag waardoor een huur- en/of energieschuld is ontstaan. Zo kunnen extra noodzakelijke kosten als gevolg van bijvoorbeeld ziekte aanleiding zijn bijstand te verlenen. Uiteraard slechts dan als de aannemelijkheid hiervan vast staat en het aannemelijk is dat de (huur- en energie)schulden hierdoor zijn ontstaan.

Vermogen

Gelet op de aard van de kosten geldt hier dat het vermogen volledig ingezet moet worden voor het oplossen van de huur- en energieschulden. Ook voor een auto geldt hier niet de gebruikelijke vrijlating als aangegeven voor de algemene bijstand. Als de auto geen noodzaak is, wordt verlangd deze te verkopen om hiermee de schuld (deels) af te lossen. Dit geldt ook voor de overige duurzame gebruiksartikelen die in waarde de algemeen gebruikelijke goederen te boven gaan. Te denken valt hierbij aan caravans, boten, motoren, scooters, dure fietsen, dure audiovisuele zaken, etc.

Vorm van bijstand

Bijstand voor (gedeeltelijke aflossing van) schulden wordt verleend in de vorm van een geldlening (artikel 48, tweede lid, en onder d WWB).

De aflossing is 6% van de voor belanghebbende geldende norm, vermeerderd met 50% van het inkomen boven de bijstandsnorm. De norm is de basisnorm vermeerderd met een eventuele toeslag of verlaging als bedoeld in de Bijstandsverordening of bij jongeren inclusief de eventuele toeslag voor noodzakelijk uitwonend.

Als de schuld ontstaan is door een gebrek aan middelen omdat de alleenstaande, de alleenstaande ouder of het gezin niet beschikte over een inkomen op bijstandsniveau en dit niet verwijtbaar is, wordt de bijstand om niet verleend.

Opleggen verplichting

Bijstand voor schulden wordt verleend onder de verplichting tot budgetbeheer, hetzij via de kredietbank dan wel via doorbetaling van de woon- en energielasten vanuit de uitkering (artikel 57 WWB). Deze verplichting moet in de beschikking opgenomen worden.

Voorliggende voorziening

Er bestaat geen recht op bijzondere bijstand als een beroep kan worden gedaan op een voorliggende voorziening, zoals bijvoorbeeld:

  • ·

    geldlening;

  • ·

    de Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp).

Recht op bijzondere bijstand

Er wordt geen bijzondere bijstand verleend voor de geldlening, schuldhulpverlening of schuldsanering, omdat de voorliggende voorziening als passend en toereikend wordt beschouwd.

Er geldt geen enkele vrijlating van vermogen, zie paragraaf 1.6.2.

2.2.17 Uitvaartkosten

Bijzondere bijstand ten behoeve van uitvaartkosten kan verleend worden aan erfgenamen en bloed- en aanverwanten die krachtens de artikelen 392-396 van Boek I van het Burgerlijk Wetboek tot onderhoud van de overledene verplicht zouden zijn geweest, voor zover de uitvaartkosten niet uit de nalatenschap voldaan kunnen worden en de erfgenaam of bloed-/aanverwante niet over toereikende middelen beschikt om (zijn aandeel in) de uitvaartkosten te voldoen.

De volgende kosten kunnen daarbij als noodzakelijk worden aangemerkt:

  • ·

    legeskosten overlijdensakte;

  • ·

    rouwkaarten en advertentie;

  • ·

    werkzaamheden uitvaartverzorger;

  • ·

    eenvoudige kist;

  • ·

    grafrechten (voor een algemeen graf, niet voor een graf in eigendom);

  • ·

    rouwauto met maximaal 1 volgauto;

  • ·

    opbaren in rouwcentrum;

  • ·

    dragers;

  • ·

    eenvoudige grafzerk.

Als niet noodzakelijke kosten worden beschouwd:

  • ·

    kosten eredienst en/of kosten die voortvloeien uit culturele en religieuze achtergrond.

De bijzondere bijstand voor uitvaartkosten wordt in beginsel om niet verleend.

  • ·

    Hoogte bijzondere bijstand:

    de noodzakelijke kosten voor lijkbezorging. De Nibudnormen gelden als uitgangspunt.

  • ·

    Bewijsstukken:

    nota uitvaartonderneming, of een ander bewijs.

2.2.18 Verblijfsvergunningen (legeskosten)

Voor vreemdelingen die beschikken over een voor de bijstand geldige verblijfstitel (zie bijlage 4) is bijzondere bijstand voor de (leges)kosten van verlenging of wijziging van een verblijfsvergunning mogelijk als ze voldoen aan de overige voorwaarden voor bijzondere bijstand. De (leges)kosten van naturalisatie worden niet aangemerkt als noodzakelijke kosten. Voor de kosten van een eerste aanvraag tot verblijf wordt geen bijstand verstrekt omdat aanvrager dan niet tot de kring van rechthebbenden behoort.

  • ·

    Hoogte bijzondere bijstand:

    het bedrag van de kosten.

  • ·

    Bewijsstukken:

    nota's legeskosten.

2.2.19 Woonkostentoeslag eigen woning

Wij houden direct rekening met de belastingteruggaaf in verband met negatieve inkomsten eigen woning. Alle inkomsten boven de bijstandsnorm inclusief eventuele verhogingen en verlagingen wordt voor 100% gekort op de woonkostentoeslag. De toeslag wordt telkens voor maximaal een kalenderjaar toegekend.

  • ·

    Hoogte bijzondere bijstand:

    voor het berekening van de toeslag in het Excel-programma wordt rekening gehouden met de rente voor schulden in verband met de woning (dus niet met de aflossing) en een forfaitair bedrag voor onderhoud en onroerendzaakbelasting etc. Dit forfaitair bedrag is het bedrag overeenkomstig de Tremanormen (momenteel € 95,00, norm 1 juli 2011). Zijn de totale kosten (rente, forfaitair bedrag) hoger dan de huur waarvoor maximaal huurtoeslag mogelijk is of moet meer woonkostentoeslag worden verstrekt dan de theoretische huurslag geldt een verhuisplicht. Maximaal geldt dan een periode van een half jaar. Als deze situatie voorzienbaar was, wordt de bijstand geweigerd.

  • ·

    Afwijkende regels draagkracht:

    alle inkomsten boven de bijstandsnorm, inclusief verhogingen en verlagingen conform de Toeslagenverordeningen, worden als draagkracht beschouwd (zie paragraaf 1.6.3). Het totale vermogen mag niet hoger zijn dan de voor de algemene bijstand geldende vrijlating.

2.2.20 Woonkostentoeslag huurwoning

Woonkostentoeslag is tijdelijk mogelijk als de huurtoeslag buiten eigen schuld te laag is gezien het actueel inkomen. De woonkostentoeslag wordt uiterlijk tot aan het begin van het nieuwe jaar toegekend (1 januari). Als de huur te hoog is voor voldoende huurtoeslag, wordt een verhuisplicht opgelegd. Afhankelijk van de omstandigheden wordt maximaal 6 maanden de kans gegeven iets anders te zoeken. Voor zover de situatie voorzienbaar was, wordt de bijstand voor de meerkosten geweigerd.

  • ·

    Hoogte bijzondere bijstand:

    de woonkostentoeslag is gelijk aan de huurtoeslag bij een bijstandsinkomen verminderd met alle inkomsten boven de bijstandsnorm inclusief toeslag of verlaging.

  • ·

    Bewijsstukken:

    huurspecificatie, beschikking belastingdienst.

  • ·

    Afwijkende regels draagkracht:

    alle inkomsten boven de bijstandsnorm, inclusief verhogingen en verlagingen conform de Toeslagenverordeningen, worden als draagkracht beschouwd (zie paragraaf 1.6.3). Het totale vermogen mag niet hoger zijn dan de voor de algemene bijstand geldende vrijlating.

Bijlagen

Artikel

De bijlagen 1, 3 en 4 maken integraal onderdeel uit van deze beleidsregels.

Slotbepalingen

  • 1.

    Deze beleidsregels worden aangehaald als Beleidsregels bijzondere bijstand gemeente Slochteren 2012.

  • 2.

    Deze beleidsregels treden in werking met ingang van 16 augustus 2012 en per die datum worden ingetrokken de Beleidsregels bijzondere bijstand gemeente Slochteren 2012, vastgesteld d.d. 20 december 2011.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de collegevergadering van 6 augustus 2012.

Burgemeester G.J. ten Brink                    Secretaris C.C.W. van den Akker

Bijlage 1 Meerkosten dieetvoeding (prijpeil 2012)

ZiektebeeldType dieetmeerkosten
   
Algemene symptomen  
Ondervoeding/groeiachterstand bij kinderenEnergieverrijkt in combinatie met eiwitverrijkt€ 850,00
 Energieverrijkt€ 600,00
OndervoedingEnergieverrijkt in combinatie met eiwitverrijkt€ 850,00
 Energieverrijkt€ 600,00
DecubitusEnergieverrijkt in combinatie met eiwitverrijkt€ 850,00
   
Hartziekten  
Decompensatio cordis, hartfalenNatriumbeperkt€ 100,00
   
Luchtwegen  
Chronische obstructieve longziekten (COPD)Energieverrijkt in combinatie met eiwitverrijkt€ 850,00
 Energieverrijkt€ 600,00
   
Infectieziekten  
AidsEnergieverrijkt in combinatie met eiwitverrijkt€ 850,00
   
Nierziekten  
nierziektenNatriumbeperkt€ 100,00
Chronische niersufficiëntie met hemodialyseEiwitverrijkt in combinatie met natriumbeperkt€ 250,00
Nefrotisch syndroomNatriumbeperkt€ 100,00
   
Oncologie  
OncologieEnergieverrijkt in combinatie met eiwitverrijkt€ 850,00
 Energieverrijkt€ 600,00
   
Maag-, darm- en leverziekten 
Dumping syndroomLactosebeperkt€ 100,00
Chronische pancreatitisEnergieverrijkt in combinatie met eiwitverrijkt€ 850,00
Cistic fibrosisEnergieverrijkt in combinatie met eiwitverrijkt€ 850,00
 Energieverrijkt€ 600,00
Coeliakie en ziekte van DühringGlutenvrij€ 1.300,00
 Glutenvrij in combinatie met lactosebeperkt€ 1.400,00
OverigEnergieverrijkt (zowel met als zonder vitaminepreparaat)€ 650,00
 Energieverrijkt in combinatie met MCT-verrijkt (zowel met als zonder vitaminepreparaat)€ 1.350,00
 Energieverrijkt in combinatie met eiwitverrijkt€ 850,00
 Energieverrijkt in combinatie met eiwitverrijkt en lactosebeperkt€ 1.000,00
   
Metabole ziekten  
HypercholesterolemieVerzadigd vetbeperkt in combinatie met fyto/ plantensterolen verrijkt€ 100,00
VetstofwisselingsstoornisVetbeperkt in combinatie met MCT-verrijkt€ 850,00
Fructose-intolerantieFructosebeperkt€ 50,00
GalactosemieGalactosevrij€ 50,00
Sacharase isomaltase deficiëntieSterk sacharosebeperkt in combinatie met (iso)maltosebeperkt€ 3.550,00
Eiwitstofwisselingsstoornis (bv. PKU en hyperlysinemie)Sterk eiwitbeperkt€ 2.700,00
   
Overige  
VoedselovergevoeligheidKoemelkeiwitvrij€ 100,00
 Soja-eiwitvrij€ 50,00
 Kippenei-eiwitvrij€ 50,00
 Lactosebeperkt€ 100,00
 Tarwevrij€ 900,00
 Tarwijvrij in combinatie met kippenei-eiwitvrij€ 1.000,00
 Koemelkeiwitvrij in combinatie met kippenei-eiwitvrij€ 150,00
 Koemelkeiwitvrij in combinatie met soja-eiwitvrij€ 300,00
 Koemelkeiwitvrij in combinatie met kippenei-eiwitvrij en soja-eiwitvrij€ 350,00
   Koemelkeiwitvrij in combinatie met kippenei-eiwitvrij, soja-eiwitvrij en tarwevrij  € 1.150,00
 Koemelkeiwitvrij in combinatie met glutenvrij€ 1.300,00
 Koemelkeiwitvrij in combinatie met glutenvrij en tarwevrij€ 1.300,00
BrandwondenEnergieverrijkt in combinatie met eiwitverrijkt€ 850,00
Lymfe lekkageEiwitverrijkt in combinatie met sterk (LCT-) vetbeperkt en MCT-verrijkt€ 1.100,00
EpilepsieSterk eiwitbeperkt en koolhydraatbeperkt in combinatie met vetverrijkt en MCT-verrijkt€ 600,00
Overige diëten € nihil

Bijlage 2 Beleidsregels bijdrageregeling ouderen, chronisch zieken en gehandicapten

Beleidsregels bijdrageregeling ouderen, chronisch zieken en gehandicapten gemeente Slochteren

Bijlage 3 Prijzen woninginrichting

Maximumbedragen voor volledige woninginrichting (prijspeil 2012)

GezinssamenstellingProcentueel verschil met norm alleenstaande zelfstandig wonendmaximumbedrag
     
Alleenstaande kamerbewoner-/- 58,05%€ 1.132,74
     
Alleenstaande zelfstandig wonend-€ 1.951,37
Alleenstaande met 1 kind28,17%€ 2.501,05
Alleenstaande met 2 kinderen43,85%€ 2.807,12
Alleenstaande met 3 kinderen67,31%€ 3.264,92
Alleenstaande met 4 kinderen83,60%€ 3.582,81
     
Echtpaar zonder kinderen15,24%€ 2.248,68
Echtpaar met 1 kind41,68%€ 2.764,76
Echtpaar met 2 kinderen64,79%€ 3.215,73
Echtpaar met 3 kinderen80,48%€ 3.521,81
Echtpaar met 4 kinderen96,16%€ 3.827,88

Voor elk persoon meer dan boven aangegeven, per persoon te vermeerderen met € 300,00.

Jaarlijks wordt het maximumbedrag voor een alleenstaande zelfstandig wonend onderzocht op basis van een grotendeels tweedehands woninginrichting. De overige maximumbedragen worden hiervan afgeleid. De relatief grote toename in kosten bij kinderen kan worden verklaard omdat voor een gezin met kinderen een tweedehands wasmachine niet volstaat. Een tweedehands wasmachine volstaat wel voor een alleenstaande of een echtpaar zonder kinderen.

Prijzen veelvoorkomende kosten (prijspeil 2012)

Vloerbedekking excl. ondervloer en legloon € 25,00 1m*4m

Behang € 7,00 per rol (10m)

Behanglijm € 10,00 1 pak per 3-5 rollen

Overgordijnen € 7,00 tweedehands

Stofzuiger € 15,00 tweedehands

Fiets € 100,00 tweedehands

De bovenstaande prijzen zijn afgeleid van eigen waarneming en opgave van de kringloopwinkel van Trio bedrijven.

Bijlage 4 Schema recht op bijstand vreemdelingen

Hierna volgt aan de hand van de GBA-codes en de verschillende documenten een schematisch overzicht van het recht op bijstand voor vreemdelingen. Tevens wordt vermeld of het college de eventuele bijstandsverlening moet melden aan de IND. Het college mag daarbij in beginsel uitgaan van de juistheid van de in de GBA vermelde code. Mocht evenwel blijken dat een GBA-code niet overeenstemt met de werkelijke verblijfstitel van een belanghebbende, dan is zijn werkelijke verblijfstitel van doorslaggevende betekenis (zie ook Vzr. Rechtbank Almelo 16-01-2007, nr. 06/1469 WWB en CRvB 28-09-2010, nr. 08/1335 WWB). De code in de GBA is voor de verblijfspositie van een belanghebbende op zichzelf niet bepalend (zie CRvB 21-04-2009, nr. 07/5530 WWB).

onderdanen EU/EEROnderdanen van EU-/EER-landen hebben in bepaalde gevallen een rechtstreeks aan het Europese recht ontleend verblijfsrecht. In voorkomende gevallen kan het college daarom niet volstaan met een afwijzing conform onderstaand schema, maar zal het college eerst onderzoek moeten doen naar een mogelijk rechtstreeks aan het Europese recht ontleend verblijfsrecht.

GBADocumentRecht op bijstandMelding IND
21I (vbtr)JaJa
22I (vbtr)JaJa
23I (vbtr)JaJa
24I (vbtr)JaJa
25II (votr)JaNee
26III (vbta)JaNee
27IV (vota)JaNee
28EU/EER (actief)JaJa
29EU/EER (niet-actief)JaJa
30StickerNee*Ja*
31StickerNee (zie bijv. Rb. Rotterdam 11-11-2002, JABW 2003, 21), evt. RvbNee
32W-documentNee, wel RvaNee
33IJa, en als het gaat om verlenging of bezwaar / beroep dan alleen als de uitspraak in Nederland mag worden afgewachtJa, indien aantekening over beroep op publieke middelen is vermeld
IIJa, mits in Nederland uitspraak mag worden afgewachtJa, indien aantekening over beroep op publieke middelen is vermeld
IIIJa, en als het gaat om beroep dan alleen als de uitspraak in Nederland mag worden afgewachtNee
IVJa, mits in Nederland de uitspraak mag worden afgewachtNee
34INee, tenzij verschoonbaarJa, indien aantekening over beroep op publieke middelen is vermeld
IIINee, tenzij verschoonbaarNee
35IJaJa
36EU (actief, arbeid specifiek)JaJa
37EU (niet-actief, arbeid specifiekJaJa
38sticker (arbeid specifiek)Nee*Ja*
       
91A-, B-, C-, D-documentJaNee
92F-documentJaNee
93D-doc. met beperkingenJaJa**
98Geen verblijfstitelNeeNee

Rva = Regeling verstrekkingen asielzoekers en andere categorieën vreemdelingen 2005

Rvb = Regeling verstrekkingen bepaalde categorieën vreemdelingen

vbta = verblijfsvergunning voor bepaalde tijd asiel

vbtr = verblijfsvergunning voor bepaalde tijd regulier

vota = verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd asiel

votr = verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd regulier

De codes 91, 92 en 93 zijn overgangscodes. Code 30 is een procedurecode. Hier zitten EU- en niet-EU onderdanen in die een aanvraag hebben lopen. Code 38 is de procedure code voor een aanvraag van een EU-onderdaan uit een nieuw verdragsland (zie hierover B3.5.6.1 inzake beperkingen nieuwe lidstaten). Ook code 31 tot en met 34 zijn procedurecodes.

*De codes 30 en 38 geven als zodanig aan dat iemand (nog) geen recht op bijstand heeft, maar EU/EER-onderdanen kunnen ook een rechtstreeks uit het Gemeenschapsrecht voortvloeiend verblijfsrecht hebben (zie B3.5.6) en daarom (ondanks de code 30 of 38) toch recht op bijstand hebben. In dat geval dient van de bijstandsverlening een melding te worden gedaan aan de IND.

**In bijlage 15 bij de Verzamelbrief december 2009 wordt aangegeven dat hier geen melding nodig is. Het gaat echter bij code 93 om personen bij wie de arbeidsmarktbeperkingen door de IND nog nader bepaald moeten worden; melding van de bijstandsverlening is dan ook vereist.

Bij twijfel over de juistheid van de GBA-code kan informatie worden opgevraagd bij het Koppelingsbureau van de IND.