Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Nederlandse Antillen

LANDSBESLUIT, HOUDENDE ALGEMENE MAATREGELEN, van de 11de februari 2005 ter uitvoering van artikel 3, eerste lid, onder a, van de Warenlandsverordening

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
Overheidsorganisatie Nederlandse Antillen
Officiële naam regelingLANDSBESLUIT, HOUDENDE ALGEMENE MAATREGELEN, van de 11de februari 2005 ter uitvoering van artikel 3, eerste lid, onder a, van de Warenlandsverordening
CiteertitelLandsbesluit kleurstoffen in levensmiddelen
Vastgesteld doorGouverneur van de Nederlandse Antillen
Onderwerpmaatschappelijke zorg en welzijn
Eigen onderwerpvolksgezondheid

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Warenlandsverordening, art. 3, eerste lid, onder a

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

25-06-200525-11-2004Nieuwe regeling

11-02-2005

P.B. 2005, no. 61

Onbekend

Tekst van de regeling

Intitulé

LANDSBESLUIT, HOUDENDE ALGEMENE MAATREGELEN, van de 11de februari 2005 ter uitvoering van artikel 3, eerste lid, onder a, van de Warenlandsverordening

Artikel 1

  • 1. In dit landsbesluit wordt verstaan onder:

    a. kleurstoffen:stoffen welke kleur geven of teruggeven aan eet- of drinkwaren, met inbegrip van natuurlijke bestanddelen van eet- of drinkwaren en andere natuurlijke bronnen, die normaliter niet als eet- en drinkwaar worden gebruikt, alsmede preparaten die uit eet- of drinkwaren en ander natuurlijk uitgangsmateriaal verkregen zijn via een fysische of chemische behandeling die resulteert in een selectieve extractie van de kleurstof met betrekking tot de aromatische of voedingsbestanddelen;
    b. quantum satis:een hoeveelheid kleurstoffen, toegevoegd aan eet- of drinkwaren overeenkomstig goede produktie-methoden, die niet groter is dan voor het beoogde doel nodig is;
    c. onverwerkte eet- of drinkwaar:een eet- of drinkwaar die geen behandeling heeft ondergaan welke een ingrijpende wijziging veroorzaakt in de oorspronkelijke staat daarvan, met dien verstande dat die eet- of drinkwaar gesneden, verdeeld, uitgebeend, gehakt, geschild, gewassen, gemalen, schoongemaakt, diepgevroren, ingevroren, gekoeld, ontkorst, gedopt, verpakt of niet-verpakt kan zijn.
  • 2. Dit landsbesluit heeft geen betrekking op:

    • a.

      gedroogde of geconcentreerde eet- of drinkwaren, en smaakstoffen die wegens de aromatische, smaakgevende of voedingseigenschappen worden gebruikt voor de bereiding van samengestelde eet- en drinkwaren, en die als bijkomend effect kleur geven aan eet- en drinkwaren;

    • b.

      kleurstoffen die worden gebruikt voor het kleuren van niet voor menselijke consumptie bestemde oppervlaktelagen van eetwaren.

Artikel 2

Uitsluitend de in bijlage 1 bedoelde kleurstoffen mogen:

  • a.

    worden gebruikt in eet- en drinkwaren;

  • b.

    worden gebruikt voor het ter versiering kleuren van eierschalen;

  • c.

    rechtstreeks worden verkocht aan de consument, met uitzondering van E 123, E 127, E 128, E 154, E 160b, E 161g, E 173 en E 180.

Artikel 3

De in de bij dit landsbesluit behorende bijlage 2 bedoelde eet- en drinkwaren bevatten geen kleurstoffen, tenzij anders is bepaald in de bijlagen 3, 4 of 5, onder de daarbij opgenomen voorwaarden.

Artikel 4

Kleurstoffen mogen in de bij dit landsbesluit behorende bijlagen 3, 4 en 5 bedoelde eet- en drinkwaren uitsluitend worden gebruikt met inachtneming van de daarbij vermelde voorwaarden.

Artikel 5

De in de bij dit landsbesluit behorende bijlage 4 bedoelde kleurstoffen mogen slechts worden gebruikt in de in die bijlage bedoelde eet- en drinkwaren, met inachtneming van de daarbij vermelde bepalingen.

Artikel 6

  • 1. De in de bij dit landsbesluit behorende bijlage 5, deel 1, bedoelde kleurstoffen mogen uitsluitend in de in bijlage 5, deel 2, en in alle andere niet in bijlage 2 en 3 bedoelde eet- en drinkwaren, ad quantum satis worden gebruikt, onder de voorwaarde dat de consument niet misleid wordt.

  • 2. De in de bij dit landsbesluit behorende bijlage 5, deel 2, bedoelde kleurstoffen mogen slechts worden gebruikt in de daar bedoelde eet- en drinkwaren, met inachtneming van de daarbij vermelde voorwaarden.

Artikel 7

Onverminderd andere wettelijke voorschriften mag een kleurstof aanwezig zijn in:

  • a.

    een niet in de bij dit landsbesluit behorende bijlage 2 bedoelde samengestelde eet- of drinkwaar, voor zover die kleurstof aanwezig mag zijn in een ingrediënt van die eet- of drinkwaar;

  • b.

    een eet- of drinkwaar die uitsluitend bestemd is voor de bereiding van een samengestelde eet- of drinkwaar, met dien verstande dat die samengestelde eet- of drinkwaar voldoet aan deze regeling.

Artikel 8

Dit landsbesluit treedt in werking de dag na de uitgifte van het Publicatieblad waarin het geplaatst is, en werkt terug tot en met 25 november 2004.

Artikel 9

Dit landsbesluit kan worden aangehaald als: Landsbesluit kleurstoffen in levensmiddelen.

Bijlage 1 behorende bij het Landsbesluit kleurstoffen in levensmiddelen

___________________________________________________________________________

Deze bijlage behoort bij artikel 2 en noemt de in dat artikel bedoelde kleurstoffen1.

___________________________________________________________________________

E 100 Curcumine  75300  
E 101 i) Riboflavine      
  ii) Riboflavine-5'- fosfaat      
         
E 102 Tartrazine    19140
E 104 Chinoline geel  47005  
E 110 Zonnegeel FCF    15985
 Oranjegeel S      
E 120 Cochenille, Karmijnzuur    75470
 Karmijn      
E 122 Azorubine, Karmozijn    14720
E 123 Amaranth    16185
E 124 Ponceau 4R, Cochenille    16255
 rood A      
E 127 Erytrosine    45430
E 128 Rood 2G    18050
E 129 Allurarood AC  16035  
E 131 Patentblauw V  42051  
E 132 Indigotine, Indigokarmijn    73015
E 133 Briljantblauw FCF    42090
E 140 Chlorofylen en  75810  
 Chlorofylinen:  75815  
 i) chlorofylen      
 ii) chlorofylinen      
E 141 Kopercomplexen van chlorofylen en chlorofylinen  75815  
 i) Kopercomplexen van chlorofylen      
 ii) Kopercomplexen van chlorofylinen    44090
E 142 Groen S      
E 150a Karamel      
E 150b Alkali-sulfietkaramel      
E 150c Ammoniakkaramel      
E 150d Sulfiet-ammoniakkaramel      
E 151 Briljantzwart BN, zwart PN    28440
E 153 Carbo      
 medicinalis vegetabilis      
E 154 Bruin FK      
E 155 Bruin HT    20285
E 160a Caroteen:      
 i) Gemengd caroteen    75130
 ii) Beta-caroteen  40800  
E 160b Annatto, bixine,  75120  
 norbixine      
E 160c Paprika-extract,      
 capsanthine      
 capsorubine      
E 160d lycopeen      
E 160e Beta-apo-8'-carotenal (C 30)    40820
E 160f Ethylester van beta-    40825
 apo-8'-caroteenzuur (C 30)      
E 161b Luteïne      
E 161g Canthaxantine      
E 162 Bieterood, betanine      
E 163 Anthocyaninen      
 (fysisch bereid uit groente      
en fruit)        
E 170 Calciumcarbonaat    77220
E 171 Titaandioxide  77891  
E 172 IJzeroxiden en  77491  
 -hydroxiden    77492
       77499
E 173 Aluminium      
E 174 Zilver      
E 175 Goud      
E 180 Litholrubine BK      

Bijlage 2 behorende bij Landsbesluit kleurstoffen in levensmiddelen

___________________________________________________________________________

Deze bijlage behoort bij de artikelen 3, 6 en 7 en noemt de eet- en drinkwaren die geen kleurstoffen bevatten behalve wanneer daarin uitdrukkelijk wordt voorzien in de Bijlagen 3, 4 of 5.

___________________________________________________________________________

De in de artikelen 3, 6 en 7 bedoelde eet- en drinkwaren zijn:

  • 1.

    Onverwerkte eet- en drinkwaren;

  • 2.

    Verpakt water;

  • 3.

    Niet gearomatiseerde, gepasteuriseerde of gesteriliseerde melk (vol, halfvol of mager);

  • 4.

    Chocolademelk;

  • 5.

    Niet gearomatiseerde, gefermenteerde melk;

  • 6.

    Geconserveerde melk;

  • 7.

    Niet gearomatiseerde karnemelk;

  • 8.

    Niet gearomatiseerde room en -roompoeder;

  • 9.

    Oliën en vetten van dierlijke of plantaardige oorsprong;

  • 10.

    Eieren en eiprodukten;

  • 11.

    Meel, andere gemalen produkten en zetmeel;

  • 12.

    Brood en soortgelijke produkten;

  • 13.

    Deegwaren en gnocchi;

  • 14.

    Suiker met inbegrip van alle mono- en disacchariden;

  • 15.

    Tomatenpuree en tomaten in blik en glas;

  • 16.

    Sauzen op basis van tomaten;

  • 17.

    Vruchtesap en vruchtennectar;

  • 18.

    Geconserveerde vruchten, groenten, paddestoelen en aardappelen in blik of glas, verwerkte groenten, vruchten, paddestoelen en aardappelen en gedroogde vruchten, groenten, paddestoelen en aardappelen;

  • 19.

    Extra jam, extra gelei en kastanjepuree;

  • 20.

    Vis, schaal-, schelp- en weekdieren, vlees, pluimvee en wild, alsmede bereidingen daarvan; bereide maaltijden die deze ingrediënten bevatten niet inbegrepen;

  • 21.

    Cacaoprodukten en chocoladebestanddelen in chocoladeprodukten;

  • 22.

    Gebrande koffie, thee en chicorei; thee- en chicorei extract; thee-, planten-, vruchten-, en graanbereidingen voor infusies, evenals mengsels en instantmengsels van deze produkten;

  • 23.

    Zout, zoutsurrogaat, kruiden en kruidenmengsels;

  • 24.

    Wijn;

  • 25.

    Gedistilleerde drank van vruchten, vruchten-eau-de-vie, en dranken aangeduid als "korn", "kornbrand", "ouzo", "grappa", "tsikoudia" (uit Kreta), "tsipouro" (uit Macedonië), "tsipouro" (uit Thessalië), "tsipouro" (uit Tyrnavos), "eau de vie de marque nationale Luxembourgeoise", "eau de vie de seigle marque nationale Luxembourgeoise", "London Gin”;

  • 26.

    De waar aangeduid als "sambuca", "maraschino" en "mistra”;

  • 27.

    De waar aangeduid als "sangria", "clarea" en "zurra";

  • 28.

    Wijnazijn;

  • 29.

    Eet- en drinkwaren die bestemd zijn voor zuigelingen en peuters, en eet- en drinkwaren voor zuigelingen en peuters die niet in goede gezondheid verkeren;

  • 30.

    Honing;

  • 31.

    Mout en moutprodukten;

  • 32.

    Niet gearomatiseerde gerijpte en ongerijpte kaas;

  • 33.

    Boter verkregen van schape- en geitemelk.

Bijlage 3 behorende bij het Landsbesluit kleurstoffen in levensmiddelen

___________________________________________________________________________

Deze bijlage behoort bij de artikelen 3, 4 en 6, eerste lid inzake eet- en drinkwaren waaraan slechts bepaalde kleurstoffen mogen worden toegevoegd

___________________________________________________________________________

In deze bijlage is de maximale gebruiksdosis uitgedrukt in mg/kg tenzij anders vermeld. De maximale gebruiksdosis heeft betrekking op gebruiksklare eet- en drinkwaren die volgens de gebruiksaanwijzing bereid zijn en heeft betrekking op de werkzame bestanddelen in het kleurpreparaat.

Indien een eet- of drinkwaar tussen aanhalingstekens is vermeld, betekent dit dat uitsluitend de als zodanig aangeduide waar de betreffende kleurstof(fen) mag bevatten.

"malt bread"E 150aKaramelquantum satis
 E 150bAlkali-sulfietkaramel  
 E 150cAmmoniakkaramel  
 E 150dSulfiet-ammoniakkaramel  
       
Bier en "cidre bouché"E 150aKaramelquantum satis
 E 150bAlkali-sulfietkaramel  
 E 150cAmmoniakkaramel  
 E 150dSulfiet-ammoniakkaramel  
Boter (waaronder boter met verminderd vetgehalte en boterconcentraat)E 160aCaroteenquantum satis
       
Margarine,E 100Curcuminequantum satis
HalvarineE 160aCaroteenquantum satis
vet-emulsies en vetten vrij van waterE 160bAnnatto, Bixine, Norbixine10 mg/kg
       
"Sage derby" kaasE 140Chlorofylenquantum satis
   Chlorofylinen  
 E 141Kopercomplexen van chlorofylen  
   chlorofylinen  
Gerijpte oranje, gele en gebroken witte kaas, niet gearomatiseerde verwerkte kaasE 160aCaroteenquantum satis
E 160bAnnatto, Bixine15 mg/kg
 Norbixine  
E 160cPaprika-extractquantum satis
       
"Red leicester" kaasE 160bAnnatto, Bixine50 mg/kg
   Norbixine  
       
"Mimolette" kaasE 160bAnnatto, Bixine35 mg/kg
   Norbixine  
       
Rode gemarmerde kaasE 120Cochenille,125 mg/kg
   Karmijnzuur, Karmijn  
 E 163Anthocyaninenquantis satis
AzijnE 150aKaramelquantum satis
 E 150bAlkali-sulfietkaramel  
 E 150cAmmoniakkaramel  
 E 150dSulfiet-ammoniakkaramel  
"Whisky", "Whiskey",E 150aKaramelquantum satis
gedistilleerde drank van granen (andere dan "Korn" of "Kornbrand" of "Eau de Vie de Seigle Marque National Luxembourgeoise"), wijn-eau-de-vie, rum, "Brandy", "Weinbrand", druivendraf, druiven-eau-de-vie (andere dan "Tsikoudia" en "Tsipouro" en "Eau de Vie de marc Marque Nationale Luxembourgeoise"), "Grappa", "Invecchiata", "Bagaceire Velha".E 150bAlkali-sulfietkaramel  
E 150cAmmoniakkaramel  
E 150dSulfiet-ammoniakkaramel  
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
Gearomatiseerde dranken op basis van wijn (met uitzondering van bittersoda) en gearomatiseerde wijnen.E 150aKaramelquantum satis
E 150bAlkali-sulfietkaramel  
E 150cAmmoniakkaramel  
 E 150dSulfiet-ammoniakkaramel  
       
"Americano"E 150aKaramelquantum satis
 E 150b  Alkali-sulfietkaramel
 E 150cAmmoniakkaramel  
 E 150dSulfiet-ammoniakkaramel  
 E 163Anthocyaninen  
 E 100Curcumine100 mg/l(afzonderlijk of in combinatie)
       
 E 101i) Riboflavine  
   ii) Riboflavine-5'- fosfaat  
       
 E 102Tartrazine  
 E 104Chinoline geel  
 E 120Cochenille, Karmijnzuur, Karmijn  
       
 E 122Azorubine, Karmozijn  
 E 123Amaranth  
 E 124Ponceau 4R  
       
Bitter soda, bitterE 150aKaramelquantum satis
vinoE 150bAlkali-sulfietkaramel  
 E 150cAmmoniakkaramel  
 E 150dSulfiet-ammoniakkaramel  
 E 100Curcumine100 mg/l (afzonderlijk of in combinatie)
 E 101i) Riboflavine  
   ii) Riboflavine-5'- fosfaat  
       
 E 102Tartrazine  
 E 104Chinoline geel  
 E 110Zonnegeel FCF  
   Oranjegeel S  
 E 120Cochenille,  
   Karmijnzuur,  
   Karmijn  
 E 122Azorubine, Karmozijn  
 E 123Amaranth  
 E 124Ponceau 4R  
   Cochenille Rood A  
 E 129Allurarood AC  
       
In gespecificeerdeE 150aKaramelquantum satis
gebieden      
voortgebrachte likeur- E 150bAlkali-sulfietkaramel  
wijnen en kwaliteits-E 150cAmmoniakkaramel  
likeurwijnenE 150dSulfiet-ammoniakkaramel  
       
Groenten op azijn,E 101i) Riboflavinequantum satis
pekel of olie (met  ii) Riboflavine-5'- fosfaat  
uitzondering vanE 140Chlorofylen  
olijven)  Chlorofylinen  
 E 141Kopercomplexen van  
   chlorofylen en  
   chlorofylinen  
 E 150aKaramel  
 E 150bAlkali-sulfietkaramel  
 E 150cAmmoniakkaramel  
 E 150dSulfiet-ammoniakkaramel  
       
 E 160aCaroteen:  
   i) Gemengd caroteen  
   ii) -caroteen  
       
 E 162Bietenrood, betanine  
 E 163Anthocyaninen  
       
Uitgeperste, gepofte ontbijtgranenE 150cAmmoniakkaramelquantum satis
en/of ontbijtgranen met fruitsmaakE 160aCaroteenquantum satis
 E 160bAnnatto, Bixine, Norbixine25 mg/kg
 E 160cPaprika-extract, Capsanthine, Capsorubinequantum satis
       
Ontbijtgranen met (afzonderlijk of in combinatie) FruitsmaakE120Cochenille, Karmijnzuur, karmijn200 mg/kg
       
 E 162Bietenrood, Betanine  
 E 163Anthocyaninen  
       
Jam, gelei enE 100Curcuminequantum satis
Marmelade enE 140Chlorofylen en  
soortgelijke fruit-  chlorofylinen  
produkten met een verlaagde energiewaardeE 141Kopercomplexen van chlorofylen en chlorofylinen  
 E 150aKaramel  
 E 150bAlkali-sulfietkaramel  
 E 150cAmmoniakkaramel  
 E 150dSulfiet-ammoniakkaramel  
 E 160aCaroteen  
 i)Gemengd caroteen  
 ii)Beta-caroteen  
 E 160c Paprika-extract,  
   Capsanthine,  
   Capsorubine  
 E 162Bietenrood, Betanine  
 E 163Anthocyaninen  
 E 104Chinoline geel100 mg/kg (afzonderlijk of in combinatie)
 E 110Zonnegeel FCF Oranjegeel S  
 E 120Cochenille, Karmijnzuur, Karmijn  
 E 124Ponceau 4R, Cochenille rood A  
 E 142Groen S  
 E 160dLycopeen  
 E 161bLuteïne  
       
Worst, patés enE 100Curcumine20 mg/kg
terrinesE 120Cochenille, Karmijnzuur, Karmijn100 mg/kg
 E 150aKaramelquantum satis
 E 150bAlkali-sulfietkaramelquantum satis
 E 150cAmmoniakkaramelquantum satis
 E 150dSulfiet-ammoniakkaramelquantum satis
 E 160cPaprika-extract, Capsanthine, Capsorubine10 mg/kg
 E 162Bietenrood, Betaninequantum satis
 E 160 aCaroteen20 mg/kg
"Luncheon"-vleesE 129Allurarood25 mg/kg
       
"Breakfast Sausages" met een minimum-graangehalte van 6%,E 129Allurarood25 mg/kg
       
Hamburgervlees metE 120Cochenille, 100 mg/kg
een minimum-groenten-,  karmijnzuur,  
en/of graangehalte van 4% karmijn    
 E 150aKaramelquantum satis
 E 150bAlkali-sulfietkaramelquantum satis
 E 150cAmmoniakkaramelquantum satis
 E 150dSulfiet-ammoniakkaramelquantum satis
       
"Chorizo"-worstE 120Cochenille,200 mg/kg
   Karmijnzuur, Karmijn,  
       
"Salchichon"E 124Ponceau 4R, cochenille250 mg/kg
   rood A  
       
"Sobrasada"E 110Zonnegeel FCF135 mg/kg
 E 124Ponceau 4R Cochenille rood A200 mg/kg
       
"Pasturmas"E 100Curcuminequantum satis
       
(eetbare oppervlaktelaag)E 101i) Riboflavine  
   ii) Riboflavine-5'- fosfaat  
 E 120Cochenille, karmijnzuur, karmijn  
       
Gedroogde aardappelkorrels en-vlokkenE 100Curcuminequantum satis
       
"Processed", "Mushy"E 102Tartrazine100 mg/kg
and "Garden" PeasE 133Briljant blauw20 mg/kg
(in blik) E 142Groen S10 mg/kg

Bijlage 4 behorende bij het Landsbesluit kleurstoffen in levensmiddelen

___________________________________________________________________________

Deze bijlage behoort bij de artikelen 3, 4 en 5 en betreft kleurstoffen die slechts in bepaalde eet- en drinkwaren zijn toegelaten

___________________________________________________________________________

In deze bijlage is de maximale gebruiksdosis uitgedrukt in mg/kg tenzij anders vermeld. De maximale gebruiksdosis heeft betrekking op gebruiksklare eet- en drinkwaren die volgens de gebruiksaanwijzing bereid zijn en heeft betrekking op de hoeveelheden werkzame bestanddelen in het kleurpreparaat.

Indien een eet- of drinkwaar tussen aanhalingstekens is vermeld, betekent dit dat uitsluitend de als zodanig aangeduide waar de betreffende kleurstof(fen) mag bevatten.

E 123AmaranthAperitiefwijn, gedistilleerde dranken waaronder produkten met een alcohol-volumegehalte van minder dan 15%30 mg/l
E 123AmaranthKuit30 mg/kg
E 127ErytrosineCocktailkersen, gekonfijte kersen200 mg/kg
E 127Erytrosine"Bigarreaux" op siroop en in vruchtencocktails150 mg/kg
E 128Rood 2G"Breakfast sausages" met een20 mg/kg
   minimumgraangehalte van 6%  
E 128Rood 2GHamburgervlees met een minimumgroenten- en/of graangehalte van 4%20 mg/kg
E 154Bruin FK"Kippers"20 mg/kg
E 161gCanthaxantine"Saucisses de Strasbourg"15 mg/kg
E 173AluminiumOppervlaktelaag van suikerwerk voor versiering van koekjes en gebakquantum satis
E 174ZilverOppervlaktelaag van zoetwarenquantum satis
   Versiering van chocolade Likeur  
E 175GoudOppervlaktelaag van zoetwarenquantum satis
   Versiering van chocolade Likeur  
E 180Litholrubine BKEetbare kaaskorstquantum satis
E 160bAnnatto, Bixine, NorbixineMargarine, halvarine, vetemulsies en vetten vrij van water10 mg/kg
   Versieringen en oppervlaktelagen20 mg/kg
   Bakkerswaren10 mg/kg
   Consumptie-ijs20 mg/kg
   Likeur, met inbegrip van gealcoholiseerde dranken met een alcohol-volumegehalte van minder dan 15%10 mg/kg
   Gearomatiseerde verwerkte kaas15 mg/kg
   Gerijpte oranje, gele en  
   gebroken-witte kaas;15 mg/kg
   niet gearomatiseerde verwerkte kaas  
   Desserts10 mg/kg
   "Snacks": gedroogde, gearomatiseerde hapjes op basis van aardappelen, granen of zetmeel:  
   -geëxtrudeerde of geëxpandeerde, gearomatiseerde hapjes20 mg/kg
   -andere gearomatiseerde hapjes of gearomatiseerde (gecoate) (hazel)noten10 mg/kg
   Gerookte vis10 mg/kg
   Eetbare kaaskorst en eetbare worstdarmen20 mg/kg
   "Red Leicester" kaas50 mg/kg
   "Mimolette" kaas35 mg/kg
   Uitgeperste, gepofte ontbijtgranen en/of ontbijtgranen met fruitsmaak25 mg/kg

Bijlage 5 behorende bij het Landsbesluit kleurstoffen in levensmiddelen

___________________________________________________________________________

Deze bijlage behoort bij de artikelen 3, 4 en 6 en betreft kleurstoffen die zijn toegelaten in niet in de bijlagen 2 en 3 vermelde eet- en drinkwaren

___________________________________________________________________________

In deze bijlage is de maximale gebruiksdosis uitgedrukt in mg/kg tenzij anders vermeld. De maximale gebruiksdosis heeft betrekking op gebruiksklare eet- en drinkwaren die volgens de gebruiksaanwijzing bereid zijn en heeft betrekking op de werkzame bestanddelen in het kleurpreparaat.

___________________________________________________________________________

Deel 1.

De volgende kleurstoffen mogen in deel 2 van deze bijlage, genoemde eet- en drinkwaren en in alle andere niet in de bijlagen 2 en 3 genoemde eet- en drinkwaren ad quantum satis worden gebruikt.

E 101i) Riboflavine
 ii) Riboflavine-5'-fosfaat
E 140 Chlorofylen en chlorofylinen
E 141 Kopercomplexen van chlorofylen en chlorofylinen
E 150a Karamel
E 150b Alkali-sulfietkaramel
E 150c Ammoniakkaramel
E 150d Sulfiet-ammoniakkaramel
E 153 Carbo medicinalis vegetabilis
E 160aCaroteen
E 160c Paprika-extract, capsanthine, capsorubine
E 162 Bietenrood, betanine
E 163 Anthocyaninen
E 170 Calciumcarbonaat
E 171 Titaandioxyde
E 172 IJzeroxyden en -hydroxyden

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Deel 2.

De volgende kleurstoffen mogen tot de in de tabel aangegeven maximumconcentratie afzonderlijk of in combinatie in de volgende eet- en drinkwaren worden gebruikt. In alcoholvrije gearomatiseerde dranken, consumptie-ijs, desserts, bakkerswaren en zoetwaren mogen echter kleurstoffen worden gebruikt tot de in de passende tabel aangegeven maximum-concentratie, maar met voor elk van de kleurstoffen E 110, E 122, E 124 en E 155 een maximum van 50 mg/kg of 50 mg/l.

E 100Curcumine
E 102Tartrazine
E 104Chinoline geel
E 110Zonnegeel FCF
 Oranjegeel S
E 120Cochenille, karmijnzuur, karmijn
E 122Azorubine, karmozijn
E 124Ponceau 4R, cochenille rood A
E 129Allurarood AC
E 131Patentblauw V
E 132Indigotine, indigokarmijn
E 133Briljantblauw FCF
E 142Groen S
E 151Briljantzwart BN, zwart PN
E 155Bruin HT
E 160dLycopeen
E 160eBeta-apo-8'carotenal (C 30)
E 160fEthylester van Beta-apo-8'-caroteenzuur (C 30)
E 161bLuteïne
Alcoholvrije gearomatiseerde dranken 100 mg/l
Gekonfijte vruchten en groenten, "Mostardi di frutta"200 mg/kg
Conserven van rode vruchten 200 mg/kg
Zoetwaren 300 mg/kg
Versieringen en oppervlaktelagen 500 mg/kg
Bakkerswaren, anders dan brood (b.v. Viennoiserie, biscuits, cake en wafels)200 mg/kg
Consumptie-ijs 150 mg/kg
Gearomatiseerde smeltkaas 100 mg/kg
Desserts met inbegrip van gearomatiseerde melkprodukten150 mg/kg
Sauzen, kruiderijen (bijvoorbeeld kerriepoeder, "Tandoori"), pickles, pikante sauzen, "Chutney" en "Piccalilli"500 mg/kg
Mosterd 300 mg/kg
Vis- en schaaldierpasta 100 mg/kg
Voorgekookte schaaldieren 250 mg/kg
Zalmimitatie 500 mg/kg
Surimi 500 mg/kg
Viskuit 300 mg/kg
Gerookte vis 100 mg/kg
"Snacks": gedroogde, gearomatiseerde hapjes op basis van aardappelen, granen of zetmeel  
-geëxtrudeerde of geëxpandeerde, gearomatiseerde hapjes200 mg/kg
-andere gearomatiseerde hapjes of gearomatiseerde(gecoate) (hazel)noten100 mg/kg
Eetbare kaaskorst en eetbare worstdarmen quantum satis
Volledige vermageringspreparaten die bedoeld zijn om een maaltijd of dagrantsoen te vervangen50 mg/kg
Volledige voedselbereidingen en aanvullende voeding die onder medisch toezicht worden gebruikt50 mg/kg
Vloeibare voedingssupplementen/integratiesubstanties voor dieetprodukten100 mg/l
Vaste voedingssupplementen/integratiesubstanties voor dieetprodukten300 mg/kg
Soepen 50 mg/kg
Vlees- en vissurrogaten op basis van plantaardige eiwitten100 mg/kg
Gedistilleerde dranken (waaronder produkten met een alcohol-volumegehalte van minder dan 15%), met uitzondering van die welke worden genoemd in bijlage II of bijlage III200 mg/l
Gearomatiseerde wijnen, gearomatiseerde dranken op basis van wijn en gearomatiseerde cocktails van wijnbouwprodukten, met uitzondering van die welke worden genoemd in bijlage II of bijlage III200 mg/l
Vruchtenwijn (stil of mousserend) Cider (met uitzondering van Cidre Bouché) en perenwijn200 mg/l
Gearomatiseerde vruchtenwijn, cider en perenwijn200 mg/l

Noot
1De aluminiumlakken, bereid uit de in deze bijlage vermelde kleurstoffen behoren eveneens tot de in artikel 2 bedoelde kleurstoffen.