Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Nederlandse Antillen

LANDSVERORDENING van de 13 mei 2003 houdende regeling van de taken van de dienst belast met de meteorologie, klimatologie en andere geofysische verschijnselen

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
Overheidsorganisatie Nederlandse Antillen
Officiële naam regelingLANDSVERORDENING van de 13 mei 2003 houdende regeling van de taken van de dienst belast met de meteorologie, klimatologie en andere geofysische verschijnselen
CiteertitelLandsverordening Meteorologische Dienst
Vastgesteld doorGouverneur van de Nederlandse Antillen
Onderwerppersoneel en organisatie
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Deze regeling vervangt de Gouvernementsbeschikking no. 5145 van 24 juni 1950, en het Landsbesluit van 10 juni 1953 no. 37, G.S. no. 1215.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

12-03-2005art. 7, 21

21-02-2005

P.B. 2005, no. 39

Onbekend
14-06-2003Nieuwe regeling

13-05-2003

P.B. 2003, no. 59

onbekend

Tekst van de regeling

Intitulé

LANDSVERORDENING van de 13 mei 2003 houdende regeling van de taken van de dienst belast met de meteorologie, klimatologie en andere geofysische verschijnselen

HOOFDSTUK 1 Begripsomschrijvingen

Artikel 1

In deze landsverordening en de daarop berustende bepalingen wordt verstaan onder:

  • a.

    Minister: de Minister van Verkeer en Vervoer;

  • b.

    Land: de openbare rechtspersoon de Nederlandse Antillen;

  • c.

    MD: de Meteorologische Dienst, bedoeld in artikel 2;

  • d.

    Directeur: Directeur van de MD;

  • e.

    MD-gegevens: door de MD uit eigen waarneming of in internationaal verband verkregen gegevens met betrekking tot meteorologische, klimatologische en andere geofysische feiten en omstandigheden;

  • f.

    andere geofysische feiten en omstandigheden: feiten en omstandigheden op de terreinen van seismologie, oceanografie, hydrologie en vulkanologie;

  • g.

    WMO: World Meteorological Organization;

  • h.

    WMO-verdrag: Verdrag van Washington van 11 oktober 1947 inzake de WMO;

  • i.

    ICAO: International Civil Aviation Organization;

  • j.

    Verdrag van Chicago: Verdrag van 7 december 1944 inzake de internationale burgerluchtvaart (P.B. 1947, no. 133);

  • k.

    Meteorologische Autoriteit: autoriteit namens een staat, partij bij het Verdrag van Chicago, belast met de verstrekking van meteorologische inlichtingen voor internationale luchtvaartnavigatie als bedoeld in hoofdstuk 1 van Annex 3 bij het Verdrag van Chicago;

  • l.

    PMO-diensten: diensten verleend door het Port Meteorological Office van een staat, partij bij het WMO-verdrag, aan zeevarenden, die betrokken zijn bij het doen van meteorologische waarnemingen op zee (Annex V bij de WMO Technical Regulations).

HOOFDSTUK 2 Instelling

Artikel 2
  • 1. Er is een Meteorologische Dienst, die rechtstreeks ressorteert onder de Minister.

  • 2. De leiding van de MD berust bij een directeur en een adjunct-directeur. De Directeur en de Adjunct-Directeur worden bij landsbesluit benoemd, geschorst en ontslagen.

  • 3. Ter zake van de organisatie en de personele bezetting van de MD worden bij landsbesluit, houdende algemene maatregelen, regels gesteld.

HOOFDSTUK 3 Kerntaken

Artikel 3

De MD wordt aangewezen als het landelijk gegevens-, informatie- en kenniscentrum voor meteorologische, klimatologische en andere geofysische aangelegenheden en is uit dien hoofde belast met de in de artikelen 4 tot en met 15 aangegeven taken.

Artikel 4
  • 1. De MD draagt zorg voor een permanente en ononderbroken observatie van meteorologische en klimatologische feiten en verschijnselen waaronder tenminste het verrichten van waarnemingen aan het aardoppervlak en de bovenlucht alsmede de tijdige disseminatie van de ingewonnen gegevens, zulks mede als onderdeel van, vanuit verdragen, voortvloeiende verplichtingen.

  • 2. Tevens draagt de MD zorg voor het observeren van dan wel het inwinnen van informatie ter zake van andere geofysische feiten en verschijnselen.

Artikel 5
  • 1. De MD legt de uit eigen waarneming verkregen gegevens na verificatie permanent vast in een landelijk klimatologisch archief.

  • 2. De MD publiceert periodiek gegevens en informatie over het opgetreden weer in de vorm van een algemeen verkrijgbaar klimatologisch overzicht betrekking hebbend op de Nederlandse Antillen. Dit overzicht is minimaal beschikbaar per kalendermaand en per kalenderjaar.

  • 3. Het auteursrecht, bedoeld in artikel 1 van de Auteursverordening 1913 (P.B. 1913, no. 3), van de gegevens die zijn vastgelegd in het landelijk klimatologisch archief berust bij het Land.

Artikel 6
  • 1. De MD draagt zorg voor het regulier opstellen en uitgeven van het algemeen weerbericht dat om niet beschikbaar wordt gesteld aan de samenleving via de openbare media en publiek toegankelijke communicatiekanalen.

  • 2. De MD draagt zorg voor officiële storm- en orkaanwaarschuwingen, alsmede voor waarschuwingen met betrekking tot andere gevaarlijke weers- en geofysische omstandigheden. Deze waarschuwingen behoren tot het algemeen weerbericht.

  • 3. De verspreiding van officiële waarschuwingen als bedoeld in het tweede lid mag slechts onverkort en ongewijzigd en met vermelding van de MD als de bron van deze waarschuwingen geschieden.

Artikel 7
  • 1. De MD wordt aangewezen als Meteorologische Autoriteit, bedoeld in hoofdstuk 1 van Annex 3 behorende bij het Verdrag van Chicago.

  • 2. De MD is, uit hoofde van de aan het eerste lid verbonden functie en in overeenstemming met de vigerende richtlijnen en aanbevelingen van de ICAO en de WMO, verantwoordelijk voor:

    • a.

      de productie en disseminatie van luchtvaartmeteorologische inlichtingen ten behoeve van de luchtvaartsector;

    • b.

      de permanent meteorologische bewaking van de Flight Information Region (FIR) Netherlands Antilles, en

    • c.

      specifieke waarschuwingen voor luchtvarenden.

  • 3. Bij landsbesluit, houdende algemene maatregelen, worden de vergoedingen vastgesteld die verschuldigd zijn voor de luchtvaartmeteorologische dienstverlening als bedoeld in het tweede lid.

Artikel 8

De MD is verantwoordelijk voor het regulier opstellen en uitgeven van maritiem-meteorologische inlichtingen en waarschuwingen voor havens en scheepvaart in de binnenwateren, kustwateren en omringende zeegebieden van de Nederlandse Antillen.

Artikel 9

De MD verleent PMO-diensten aan zeevarenden, die op vrijwillige basis bijdragen in het verrichten en verzenden van meteorologische waarnemingen ter zee.

Artikel 10

De MD is bij landsbesluit, houdende algemene maatregelen, belast met het beschikbaar hebben, houden en stellen van andere meteorologische, klimatologische en geofysische gegevens, die de Minister in het belang van het Land acht.

Artikel 11
  • 1. De MD onderhoudt de technische infrastructuur, waaronder meetinstrumenten, het landelijk meteorologisch en klimatologisch meetnet, de datacommunicatiemiddelen, gegevensopslag en informatie systemen, noodzakelijk voor de uitvoering van de taken zoals omschreven in artikelen 4 tot en met 10.

  • 2. De MD is verantwoordelijk voor beveiliging van maatschappelijk vitale MD-gegevens en informatie met het oog op de beschikbaarheid, de exclusiviteit en de integriteit daarvan.

Artikel 12
  • 1. De MD verricht onderzoek op het gebied van de meteorologie, klimatologie en andere geofysische terreinen ter vergroting van kennis, verbetering van operationele processen, verificatie en verhoging van de betrouwbaarheid van verwachting en het inzicht van de invloed weer en klimaat op de sociaal-economisch ontwikkeling en veiligheid van de samenleving.

  • 2. De resultaten van het in het eerste lid omschreven onderzoek zijn publiek toegankelijk.

Artikel 13
  • 1. De MD neemt op basis van ’s-Lands lidmaatschap deel in internationale organisaties op het gebied van de meteorologie, klimatologie en andere geofysische terreinen en voldoet aan de hieraan verbonden verplichtingen.

  • 2. De Directeur is permanent vertegenwoordiger van het Land bij de WMO.

Artikel 14

De MD geeft uitvoering aan het Protocol inzake de meteorologische dienstverlening, behorende bij de Onderlinge Regeling, bedoeld in artikel 38, eerste lid, van het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden (Samenwerkingsregeling Nederlandse Antillen en Aruba) (P.B. 1985, no. 88).

Artikel 15

De MD doet voorstellen aan de Minister ter zake van het te voeren nationale en internationale beleid op het gebied van de meteorologie, klimatologie en andere geofysische terreinen en adviseert de Minister ter zake van de toepasselijke wet- en regelgeving.

HOOFDSTUK 4 Verstrekkingen en diensten aan derden

Artikel 16
  • 1. De MD verstrekt desgevraagd, al dan niet op reguliere basis, MD-gegevens, informatie en daarop gebaseerde adviezen aan anderen dan het Land.

  • 2. De MD verleent, al dan niet op reguliere basis, diensten, waaronder toegepast onderzoek aan anderen dan het Land.

  • 3. De Minister stelt de voorwaarden vast die van toepassing zijn op de in het eerste en tweede lid bedoelde dienstverlening door de MD alsmede de grondslagen voor de berekening van de voor bedoelde dienstverlening aan de afnemer van de gegevens, informatie of diensten in rekening te brengen vergoeding. Daarbij wordt uitgegaan van de integrale kosten van de verstrekking van de gegevens of informatie dan wel de verlening van de diensten.

HOOFDSTUK 5 Beleidsplan, innovatie- en onderzoeksplan

Artikel 17

Onverminderd artikel 16, zesde lid, juncto artikel 13, vijfde, zesde en zevende lid, van de Landsverordening organisatie landsoverheid (P.B. 2001, no. 75) worden in het aldaar genoemde beleidsplan mede opgenomen de voorgenomen activiteiten op het gebied van bedrijfsinnovatie en toegepast onderzoek.

Artikel 18

De MD voegt bij het beleidsplan voorts een innovatie- en onderzoeksplan op de middellange termijn alsmede een overzicht van de verwachte daarmee gemoeide kosten.

Artikel 19

De Minister kan nadere regels stellen ten aanzien van het bepaalde in de artikelen 17 en 18.

HOOFDSTUK 6 Overgangs- en slotbepalingen

Artikel 20

Ingetrokken worden:

  • a.

    de Gouvernementsbeschikking no. 5145 van 24 juni 1950, en

  • b.

    het Landsbesluit d.d. 10 Juni 1953 no. 37, G.S. no. 1215.

Artikel 20a

[wijzigt de Landsverordening Organisatie Landsoverheid]

Artikel 21

Deze landsverordening treedt in werking met ingang van de dag na die der uitgifte van het Publicatieblad waarin de afkondiging is geschied en werkt terug tot en met 14 juni 2003.

Artikel 22

Deze Landsverordening kan worden aangehaald als: Landsverordening Meteorologische Dienst.