Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Nederlandse Antillen

LANDSBESLUIT, HOUDENDE ALGEMENE MAATREGELEN, van de 19de januari 2001 ter uitvoering van artikel 391 van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek.

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
Overheidsorganisatie Nederlandse Antillen
Officiële naam regelingLANDSBESLUIT, HOUDENDE ALGEMENE MAATREGELEN, van de 19de januari 2001 ter uitvoering van artikel 391 van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek.
CiteertitelBesluit curateleregister
Vastgesteld doorGouverneur van de Nederlandse Antillen
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Burgerlijk Wetboek, Boek 1, art. 391.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

03-03-200115-01-2001Nieuwe regeling

19-01-2001

P.B. 2001, no. 17

n..t.v

Tekst van de regeling

Intitulé

LANDSBESLUIT, HOUDENDE ALGEMENE MAATREGELEN, van de 19de januari 2001 ter uitvoering van artikel 391 van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek

Artikel 1

In het ingevolge artikel 391 van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek ter griffie van het gerecht in eerste aanleg, standplaats Curaçao, berustende openbaar register wordt aantekening gehouden van de volgende rechtsfeiten:

  • a.

    alle rechterlijke beslissingen ingevolge de artikelen 378, 380, eerste tot en met vierde lid, 383, 385, 387 en 389 van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek;

  • b.

    alle rechterlijke beslissingen, waarbij een onder a bedoelde beslissing wordt bevestigd, vernietigd of herroepen;

  • c.

    alle rechterlijke beslissingen tot afwijzing van een verzoek tot ondercuratelestelling in de gevallen, waarin op grond van artikel 380 van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek een provisioneel bewindvoerder was benoemd;

  • d.

    de benoeming en het ontslag van een bewindvoerder en opheffing van het bewind overeenkomstig artikel 386 juncto artikel 370 van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek.

Artikel 2

Voor zover de in artikel 1 genoemde feiten de griffier van het gerecht in eerste aanleg, standplaats Curaçao niet ambtshalve bekend zijn, zullen de griffiers die deze ambtshalve hebben vernomen, hem daarvan onverwijld mededeling doen.

Artikel 3

  • 1. Elke kaart van het register bevat slechts de gegevens met betrekking tot de onder curatele of provisioneel bewind gestelde persoon wiens naam en voornamen aan het hoofd daarvan staan vermeld.

  • 2. Wanneer een kaart geheel beschreven is, wordt, zo nodig, voor dezelfde persoon een nieuwe kaart met hetzelfde hoofd aangelegd. Op elk der kaarten wordt aangegeven hoeveel kaarten van de betrokken persoon in het register zijn opgenomen.

Artikel 4

Elke inschrijving in het register wordt door de griffier van het gerecht in eerste aanleg te Curaçao ondertekend en van dagtekening voorzien.

Artikel 5

Het kaartregister wordt in alfabetische volgorde aangehouden. De Minister van Justitie kan hieromtrent nadere voorschriften geven.

Artikel 6

  • 1. Binnen de eerste drie maanden van elk kalenderjaar worden de kaarten betreffende degenen die in het vorige kalenderjaar honderdtien jaar geleden geboren waren uit het register gelicht.

  • 2. Deze kaarten worden, per jaar in alfabetische volgorde gerangschikt, ter griffie bewaard.

Artikel 7

  • 1. De griffier is verplicht aan ieder kosteloos inzage van het register te verstrekken. Hij is voorts verplicht om tegen betaling aan ieder een uittreksel uit het register te verstrekken.

  • 2. Het eerste lid is mede van toepassing op de inzage en de verstrekking van uittreksels van kaarten die reeds overeenkomstig artikel 6, eerste lid, uit het register zijn gelicht.

Artikel 8

Dit landsbesluit treedt in werking met ingang van de dag na die der uitgifte van het Publicatieblad, waarin het geplaatst is en werkt terug tot en met 15 januari 2001.

Artikel 9

Dit besluit wordt aangehaald als Besluit curateleregister.