Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Nederlandse Antillen

MINISTERIËLE BESCHIKKING met algemene werking van de 31ste januari 2001 ter uitvoering van artikel 10, 22, tweede lid, 23, zesde lid, 38 en 39, derde lid, van het Landsbesluit burgerlijke stand (P.B. 2001, no. 12) (Uitvoeringsbeschikking burgerlijke stand)

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
Overheidsorganisatie Nederlandse Antillen
Officiële naam regelingMINISTERIËLE BESCHIKKING met algemene werking van de 31ste januari 2001 ter uitvoering van artikel 10, 22, tweede lid, 23, zesde lid, 38 en 39, derde lid, van het Landsbesluit burgerlijke stand (P.B. 2001, no. 12) (Uitvoeringsbeschikking burgerlijke stand)
CiteertitelUitvoeringsbeschikking burgerlijke stand
Vastgesteld doorMinister van Justitie
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Deze regeling strekt ter uitvoering van Boek 1 BW.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Landsbesluit burgerlijke stand, art. 10, 22, tweede lid, 23, zesde lid, 38, 39, derde lid

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

24-02-200115-01-2001Nieuwe regeling

31-01-2001

P.B. 2001, no. 15

n.v.t.

Tekst van de regeling

Intitulé

MINISTERIËLE BESCHIKKING met algemene werking van de 31ste januari 2001 ter uitvoering van artikel 10, 22, tweede lid, 23, zesde lid, 38 en 39, derde lid, van het Landsbesluit burgerlijke stand (P.B. 2001, no. 12) (Uitvoeringsbeschikking burgerlijke stand)

HOOFDSTUK 1 De voor het opmaken van de akten van de burgerlijke stand en de dubbelen of de afschriften te gebruiken middelen

Artikel 1
  • 1. Akten van de burgerlijke stand, met uitzondering van akten van erkenning, van huwelijksaangifte en van toestemming tot het huwelijk, dienen op zodanige wijze met toepassing van de in artikel 2 te noemen middelen vervaardigd te zijn, dat zij gedurende een termijn van ten minste honderd jaren houdbaar en goed leesbaar zijn.

  • 2. Het bepaalde in het eerste lid wat betreft de houdbaarheid en leesbaarheid is eveneens van toepassing op het vervaardigen van dubbelen of afschriften van akten van de burgerlijke stand alsmede van latere vermeldingen, behorend bij akten of dubbelen dan wel afschriften.

  • 3. Voor zover de tekst van akten vooraf is gedrukt, moet deze zijn uitgevoerd in ten minste een tienpuntsletter.

Artikel 2
  • 1. Voor de akten van de burgerlijke stand, met uitzondering van de akten van erkenning, van huwelijksaangifte en van toestemming tot het huwelijk, voor de dubbelen of de afschriften alsmede voor daarbij behorende latere vermeldingen mag uitsluitend wit normaal 1 schrijfpapier van het formaat A4 worden gebruikt.

  • 2. De akten van de burgerlijke stand en de daarbij behorende latere vermeldingen mogen uitsluitend worden vervaardigd:

    • a.

      met een schrijfpen of een ander schrijfmiddel, mits zwarte schrijfinkt wordt gebruikt;

    • b.

      met een schrijfmachine, mits deze voorzien is:

      • 1

        van letter en cijfertekens van normaal type en normale afmetingen;

      • 2

        van een inktlint, dat zwart van kleur is en koolstof bevat;

    • c.

      langs geautomatiseerde weg, mits de tekst in zwarte kleur wordt gedrukt.

  • 3. Dubbelen of afschriften van akten van de burgerlijke stand en daarbij behorende latere vermeldingen kunnen, behalve op de in het tweede lid genoemde wijzen, ook op andere wijze worden vervaardigd, zulks met inachtneming van de in dat lid voorgeschreven kleur.

HOOFDSTUK 2 De vernietiging van bepaalde bescheiden van de burgerlijke stand

Artikel 3

De in artikel 22, tweede lid, en 23, tweede en derde lid, van het Landsbesluit burgerlijke stand bedoelde bescheiden worden op zodanige wijze stoffelijk vernietigd dat de daarin vervatte gegevens niet meer kunnen worden gereconstrueerd.

Artikel 4

Van een vernietiging als bedoeld in artikel 3 wordt een verklaring opgemaakt die een specificatie inhoudt van de vernietigde bescheiden en die aangeeft op grond van welk artikel van het Landsbesluit burgerlijke stand, op welk tijdstip en op welke wijze de vernietiging is geschied. Deze verklaring wordt bewaard door de ambtenaar van de burgerlijke stand dan wel de beheerder van de archiefbewaarplaats die de bescheiden onder zijn berusting had.

HOOFDSTUK 3 De vermelding van het nummer in het hoofd van akten van de burgerlijke stand.

Artikel 5

In het hoofd van elke akte van geboorte, van huwelijk of van overlijden en van elke akte van inschrijving van een buitenlandse akte of van een rechterlijke uitspraak wordt een aktenummer vermeld. Dat nummer beslaat zes posities.

Artikel 6

De eerste positie van het in artikel 5 bedoelde nummer is bestemd voor de aanduiding van het register waarin de akte wordt opgenomen. De registersoort wordt als volgt aangeduid:

1 = register van geboorten;

2 = register van overlijden;

3 = register van huwelijken;

4 = register van echtscheidingen, bedoeld in Afdeling 6 van Titel 4 van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek.

Artikel 7

De tweede positie van het in artikel 5 bedoelde nummer is bestemd voor de aanduiding van het registerdeel waarin de akte wordt opgenomen. Het registerdeel wordt aangeduid door een cijfer of een letter. Een consulair register wordt aangeduid met de letter Z.

Artikel 8

De derde tot en met de zesde positie van het in artikel 5 bedoelde nummer zijn bestemd voor de aanduiding van de plaats van de akte in het register of het registerdeel. Deze plaats wordt aangeduid door vier cijfers, oplopend van 0001 tot en met 9999.

Artikel 9

In het hoofd van elke akte van erkenning en elke akte van ontkenning van het vaderschap door de moeder wordt een aktenummer vermeld. Dat nummer beslaat vier posities, bestemd voor de aanduiding van de volgorde waarin deze akten zijn opgemaakt. Deze volgorde wordt aangeduid door vier cijfers, oplopend van 0001 tot 9999.

HOOFDSTUK 4 Slotbepalingen

Artikel 10

Deze beschikking treedt in werking met ingang van de dag na die der uitgifte van het Publicatieblad, waarin deze geplaatst is en werkt terug tot en met 15 januari 2001.

Artikel 11

Deze beschikking wordt aangehaald als: Uitvoeringsbeschikking burgerlijke stand.