Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Nederlandse Antillen

LANDSVERORDENING van de 14de september 1998 tot vernieuwing van hypothecaire inschrijvingen en van overschrijvingen van processen-verbaal van beslag

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
Overheidsorganisatie Nederlandse Antillen
Officiële naam regelingLANDSVERORDENING van de 14de september 1998 tot vernieuwing van hypothecaire inschrijvingen en van overschrijvingen van processen-verbaal van beslag
CiteertitelLandsverordening vernieuwing hypothecaire inschrijvingen 1998
Vastgesteld doorGouverneur van de Nederlandse Antillen
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerpvolkshuisvesting en woningbouw

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-12-1998Nieuwe regeling

14-09-1998

P.B. 1998, no. 190

Onbekend

Tekst van de regeling

Intitulé

LANDSVERORDENING van de 14de september 1998 tot vernieuwing van hypothecaire inschrijvingen en van overschrijvingen van processen-verbaal van beslag

Artikel 1

In afwijking van artikel 1216 van het Burgerlijk Wetboek van de Nederlandse Antillen zijn de vóór 1 januari 1970 genomen hypothecaire inschrijvingen onderworpen aan vernieuwing binnen een tijdvak van drie jaren, aanvangend op het tijdstip van inwerkingtreding van deze landsverordening.

Artikel 2

  • 1. De in artikel 1 bedoelde vernieuwing geschiedt door herinschrijving van het hypothecaire verband in de daartoe bestemde openbare registers.

  • 2. Om de vernieuwing van een hypothecaire inschrijving te bewerkstelligen worden, door tussenkomst van een notaris, bij de bewaarder van de hypotheken en de scheepsbewijzen binnen wiens ambtsgebied het onroerend goed is gelegen of te wiens kantore het schip is teboekgesteld, twee door of namens de schuldeiser ondertekende borderellen ter inschrijving ingeleverd.

  • 3. De borderellen bevatten:

    • a.

      de woordelijke inhoud van het ingeschreven borderel en de dagtekening, het deel en het nummer van de inschrijving, zomede de bij die inschrijving gestelde aantekeningen;

    • b.

      in geval de schuldeiser een ander is dan die welke uit de oorspronkelijke inschrijving blijkt: een opgave van zijn naam en de wijze waarop of van de titels uit welke hij zijn recht heeft verkregen;

    • c.

      de door de tegenwoordige schuldeiser gekozen woonplaats binnen de kring van het desbetreffende hypotheekkantoor;

    • d.

      in geval de vernieuwing verlangd wordt voor een gedeelte van de oorspronkelijke inschuld of van de oorspronkelijke begroting van de voorwaardelijke en onbepaalde rechten: een opgave van de inschuld of de begroting van die rechten naar het tijdstip van de inlevering van de borderellen;

    • e.

      in geval de vernieuwing verlangd wordt voor een gedeelte der oorspronkelijke bezwaarde onroerende goederen of schepen: een aanduiding van de onroerende goederen, met inachtneming van artikel 1211, tweede lid, onderdeel 4, van het Burgerlijk Wetboek van de Nederlandse Antillen, onderscheidenlijk een opgave van de merken van teboekstelling, een en ander naar het tijdstip van de inlevering van de borderellen.

  • 4. Op de herinschrijving zijn de wettelijke bepalingen inzake de inschrijving van hypothecaire verbanden van toepassing, voor zover hiervan in deze landsverordening niet uitdrukkelijk is afgeweken.

  • 5. Indien niet voldaan is aan de van toepassing zijnde wettelijke bepalingen, weigert de hypotheekbewaarder de herinschrijving.

Artikel 3

  • 1. De vóór 1 januari 1970 genomen hypothecaire inschrijvingen verliezen hun kracht met ingang van de dagtekening van de herinschrijving, of, zo zij niet binnen het in artikel 1 bedoelde tijdvak zijn vernieuwd, met ingang van de dag, volgende op die waarop dat tijdvak is verstreken.

  • 2. Bij het opmaken van afschriften en getuigschriften als bedoeld in artikel 1245 van het Burgerlijk Wetboek van de Nederlandse Antillen, worden de inschrijvingen die ingevolge het eerste lid hun kracht hebben verloren, niet in aanmerking genomen.

  • 3. Een vernieuwing die binnen het in artikel 1 bedoelde tijdvak tot stand is gebracht, verzekert aan de belanghebbenden dezelfde rang en dezelfde rechten die zij door de oorspronkelijke inschrijving hadden verkregen.

  • 4. De schuldeiser kan een binnen het in artikel 1 bedoelde tijdvak niet vernieuwde inschrijving opnieuw doen bewerkstelligen overeenkomstig de bepalingen van het Burgerlijk Wetboek van de Nederlandse Antillen; alsdan worden de rang en de rechten van de belanghebbenden bepaald naar de dagtekening van de nieuwe inschrijving en is artikel 6 niet van toepassing.

Artikel 4

Toeziende voogden en toeziende curatoren zijn op straffe van schadevergoeding verplicht toe te zien dat de hypothecaire inschrijvingen die tot zekerheid van het beheer van voogden en curatoren zijn genomen, worden vernieuwd binnen het in artikel 1 bedoelde tijdvak.

Artikel 5

  • 1. De vóór 1 januari 1970 overgeschreven processen-verbaal van beslag zijn onderworpen aan vernieuwing binnen een tijdvak van drie jaren, aanvangend op het tijdstip van inwerkingtreding van deze landsverordening.

  • 2. Om de vernieuwing van een overschrijving van een proces-verbaal van beslag te bewerkstelligen wordt door de beslaglegger bij de desbetreffende bewaarder van de hypotheken en de scheepsbewijzen het proces-verbaal van beslag opnieuw ter overschrijving aangeboden.

  • 3. De artikelen 2 en 3 zijn voor zover mogelijk van overeenkomstige toepassing.

  • 4. Op de in het eerste lid genoemde overschrijving zijn de wettelijke bepalingen inzake de overschrijving van processen-verbaal van beslag van toepassing, voor zover hiervan in deze landsverordening niet uitdrukkelijk is afgeweken.

Artikel 6

  • 1. De verrichtingen van de hypotheekbewaarders, betrekking hebbende op de voorbereiding en de totstandkoming van een vernieuwing als bedoeld in deze landsverordening, geschieden kosteloos.

  • 2. De notarissen zijn verplicht op verzoek van de schuldeiser hun tussenkomst voor de aanvrage tot vernieuwing te verlenen en daartoe verder het nodige te verrichten.

  • 3. De in het tweede lid bedoelde verrichtingen geschieden kosteloos.

Artikel 7

Deze landsverordening treedt in werking met ingang van de eerste dag van de tweede kalendermaand na de datum van uitgifte van het Publicatieblad waarin de afkondiging is geschied.

Artikel 8

Deze landsverordening kan worden aangehaald als: Landsverordening vernieuwing hypothecaire inschrijvingen 1998.