Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Nederlek

Verordening Werkleeraanbod Wet investeren in jongeren

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Nederlek
Officiële naam regelingVerordening Werkleeraanbod Wet investeren in jongeren
CiteertitelVerordening Werkleeraanbod WIJ
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpmaatschappelijke zorg en welzijn
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. Gemeentewet, art. 147
  2. Wet investeren in jongeren, art. 12

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

1.Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-01-201001-10-200926-09-2013nieuwe regeling

15-12-2009

Nederlek Nieuws

NE09/07641

Tekst van de regeling

Verordening Werkleeraanbod WIJ

De raad van de gemeente Nederlek;

Gelezen het voorstel van het K5 - bestuur van (datum) nummer (nummer), inzake de Verordening Werkleeraanbod WIJ,

Gelet op artikel 147, lid 1 van de Gemeentewet en artikel 12, lid 1 sub a van de Wet investeren in jongeren;

Overwegende dat het noodzakelijk is om bij verordening regels te stellen aangaande de inhoud van het werkleeraanbod in het kader van de Wet investeren in jongeren;

BESLUIT:

Vast te stellen de volgende Verordening werkleeraanbod Wet investeren in jongeren

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Artikel 1 Begrippen
  • 1.

    In deze verordening wordt verstaan onder:

    • a.

      wet: de Wet investeren in jongeren;

    • b.

      algemeen geaccepteerde arbeid: alle arbeid, niet zijnde arbeid in het kader van de Wet sociale werkvoorziening, die algemeen maatschappelijk aanvaard is en niet indruist tegen de openbare orde of goede zeden;

    • c.

      startkwalificatie: een diploma van een opleiding als bedoeld in artikel 7.2.2., lid 1, onderdelen b tot en met e, van de Wet educatie en beroepsonderwijs of een diploma hoger algemeen voortgezet onderwijs of voorbereidend wetenschappelijke onderwijs als bedoeld in artikel 7 onderscheidenlijk 8 van de Wet op het voortgezet onderwijs;

    • d.

      kwetsbare werknemer: een persoon die de afgelopen zes maanden geen reguliere betaalde betrekking heeft gehad; geen diploma hoger middelbaar onderwijs heeft of geen beroeps-opleiding vergelijkbaar met MBO niveau 2; ouder is dan 50 jaar; als alleenstaande volwassene de zorg heeft voor één of meer ten laste komende personen; werkzaam is in sector of beroep in een lidstaat met gebrek aan evenwicht tussen mannen en vrouwen (wijkt meer dan 25% af van de andere sectoren) en waarbij de persoon behoort tot de ondervertegenwoordigde geslachtsgroep of tot een etnische minderheid in een lidstaat en van wie talenkennis, beroepsopleiding of werkervaring moeten worden uitgebreid om zijn vooruitzichten op vast werk te verbeteren;

    • e.

      uiterst kwetsbare werknemer: een persoon die de afgelopen 24 maanden werkloos is geweest;

    • f.

      gehandicapte werknemer: een persoon die op grond van het nationale recht als gehandicapt wordt erkend, of die een beperking heeft als gevolg van een fysieke, mentale of psychische handicap;

    • g.

      K5- bestuur: het dagelijks bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling K5.

  • 2.

    Alle begrippen die in deze verordening worden gebruikt en die niet nader worden omschreven

hebben dezelfde betekenis als in de Wet investeren in jongeren en de Algemene wet bestuursrecht.

Hoofdstuk 2 Beleid

Artikel 2 – Opdracht K5- bestuur.
  • 1. Het K5 - bestuur biedt jongeren die recht hebben op een werkleeraanbod, algemeen geaccep-teerde arbeid, ondersteuning bij de arbeidsinschakeling of een voorziening gericht op arbeids-inschakeling aan.

  • 2. Het K5 – bestuur kan het werkleeraanbod ook invullen met een combinatie van algemeen geaccepteerde arbeid, ondersteuning bij de arbeidsinschakeling dan wel met één of meer voorzieningen.

  • 3. In afwijking van het tweede lid kan een werkleeraanbod ook bestaan uit een voorbereidings-periode op een zelfstandig beroep of bedrijf, als bedoeld in artikel 17, zesde lid van de wet.

  • 4. Het K5 - bestuur stemt het werkleeraanbod af op de omstandigheden, krachten en bekwaam-heden van de jongere, wiens recht op een werkleeraanbod is vastgesteld. Bij de invulling van het werkleeraanbod onderzoekt het K5- bestuur de mogelijkheden en omstandigheden van de jongere. Zij beziet daarbij ook in hoeverre aan de wensen van de jongere tegemoet kan worden gekomen bij de invulling van het werkleeraanbod.

Artikel 3 Recht op ondersteuning
  • 1. Jongeren die recht hebben op een werkleeraanbod komen in aanmerking voor ondersteuning bij de arbeidsinschakeling en op de naar het oordeel van het K5 - bestuur noodzakelijk geachte en beschikbare voorzieningen gericht op arbeidsinschakeling.

  • 2. Het K5 – bestuur doet een werkleeraanbod dat past binnen de criteria die gesteld zijn in deze verordening.

Artikel 4 Arbeidsinschakeling

Het K5 - bestuur biedt jongeren, die recht hebben op een werkleeraanbod en naar het oordeel van het K5 – bestuur direct inzetbaar zijn op de arbeidsmarkt, in beginsel algemeen geaccepteerde arbeid of ondersteuning bij de arbeidsinschakeling aan.

Artikel 5 De voorzieningen

Onverminderd artikel 4, biedt het K5 – bestuur jongeren die daarop recht hebben een werkleeraanbod aan. Dit werkleeraanbod kan uit één of meer van de volgende voorzieningen bestaan:

  • a.

    Ondersteuning bij een beroep op maatschappelijke opvang of medische zorg;

  • b.

    Ondersteuning bij maatschappelijke participatie;

  • c.

    Arbeidsactivering en arbeidstoeleiding;

  • d.

    Sociale activering;

  • e.

    Stages bij bedrijven of instellingen;

  • f.

    Opleidingen die de toegang tot de arbeidsmarkt bevorderen;

  • g.

    Gesubsidieerd werk;

  • h.

    Voorbereidingstrajecten voor zelfstandige arbeid;

  • i.

    Diagnose-instrumenten;

  • j.

    Ondersteunende instrumenten, waaronder kinderopvang, schuldhulpverlening, taal- en beroepsgerichte scholing;

Artikel 6 Inzet van de voorzieningen
  • 1. Bij de inzet van voorzieningen kiest het K5 - bestuur voor voorzieningen die beschikbaar, adequaat en toereikend zijn voor het doel dat wordt beoogd.

  • 2. Het doel van de inzet van de voorzieningen is het bevorderen van duurzame arbeidsparticipatie van jongeren door het opdoen van werkervaring en arbeidsritme, het aanleren van vaardigheden en kennis, maatschappelijke participatie dan wel op andere wijze vergroten van persoonlijke en maatschappelijke zelfredzaamheid.

  • 3. Het K5 – bestuur vult de voorziening bedoeld in het eerste lid voor de jongere die niet beschikt over een startkwalificatie in met scholing of opleiding die de toegang tot de arbeidsmarkt bevordert, tenzij naar het oordeel van het K5 - bestuur een dergelijke scholing of opleiding de krachten of bekwaamheden van de jongere te boven gaat of onvoldoende bijdraagt aan vergroting van de kans op arbeidsinschakeling.

  • 4. Het K5- bestuur kan nadere regels stellen met betrekking tot de inzet van de voorzieningen.

Artikel 7 Combinatie arbeid en zorg

Onverminderd artikel 17, lid 4 van de wet, houdt het K5 - bestuur bij de invulling van het werkleeraanbod rekening met de beschikbaarheid van passende kinderopvang, het belang van voldoende scholing en de belastbaarheid van de jongere.

Artikel 8 Gehandicapten

Onverminderd artikel 17, lid 2 van de wet, stemt het K5 – bestuur het werkleeraanbod af op de medische beperkingen van de jongere en draagt zorg voor een passend werkleeraanbod met inachtneming van de mogelijkheden en beperkingen van de jongere.

Artikel 9 Uitvoering door derden

Het K5 - bestuur kan in verband met de invulling en uitvoering van het werkleeraanbod afspraken maken met derden, waaronder werkgevers en re-integratiebedrijven, alsmede subsidies verstrekken aan werkgevers.

Artikel 10 Verplichtingen van de jongere

Een jongere die gebruik maakt van een voorziening is gehouden te voldoen aan de verplichtingen die voortvloeien uit de wet en uit de Wet structuur uitvoering en inkomen, alsmede aan de verplichtingen die het K5- bestuur aan de aangeboden voorziening heeft verbonden.

Artikel 11 Intrekking of herziening werkleeraanbod

Het K5- bestuur kan het werkleeraanbod intrekken of herzien, indien wijziging optreedt in de omstan-digheden, krachten of bekwaamheden van de jongere dan wel indien de jongere niet voldoet aan een of meer op hem rustende verplichtingen als bedoeld in hoofdstuk 5 van dewet en dit hem te verwijten valt.

Artikel 12 Budgetplafond
  • 1. Het K5 - bestuur kan één of meer budgetplafonds vaststellen voor de verschillende voorzieningen.

  • 2. Het K5 – bestuur kan een plafond instellen voor het aantal personen dat in aanmerking komt voor een specifieke voorziening.

Hoofdstuk 3 Subsidies en vergoedingen

Artikel 13 Subsidies
  • 1. Het K5- bestuur kan subsidie verlenen aan werkgevers die met een jongere een arbeids-overeenkomst sluiten, als tegemoetkoming in de loonkosten en in de kosten van voorbereiding op een beoogd dienstverband met de jongere;

  • 2. De subsidie ten behoeve van de kwetsbare werknemer bedraagt maximaal 50% van het wettelijk minimumloon gedurende ten hoogste 12 maanden;

  • 3. De subsidie ten behoeve van de zeer kwetsbare werknemer bedraagt maximaal 50% van het wettelijk minimumloon gedurende ten hoogste 24 maanden;

  • 4. De subsidie ten behoeve van de gehandicapte werknemer bedraagt maximaal 75% van het wettelijk minimumloon gedurende ten hoogste 36 maanden;

  • 5. De subsidie wordt alleen verstrekt indien hierdoor de concurrentieverhoudingen niet onverant-woord worden beïnvloed en er geen verdringing plaatsvindt.

  • 6. De werkgever ontvangt de loonkostensubsidie slechts tijdelijk. De werkgever heeft hierbij de inspanningsverplichting om het dienstverband (voor onbepaalde tijd) voort te zetten na het beëindigen van de loonkostensubsidie;

  • 7. Met de werkgever wordt een schriftelijke overeenkomst afgesloten waarin ten minste wordt opgenomen: het doel en de duur van de werkzaamheden, de wijze waarop de begeleiding plaatsvindt en de inzet van scholingsinstrumenten;

  • 8. Het K5- bestuur kan een subsidieplafond instellen, in geld of in aantal rechthebbenden.

Artikel 14 Vergoedingen

Het K5- bestuur kan aan een jongere die ten behoeve van de uitvoering van een werkleeraanbod noodzakelijke kosten maakt, een vergoeding voor die kosten verstrekken.

Artikel 15 Onvoorziene omstandigheden

In alle gevallen waarin deze verordening niet voorziet, beslist het K5- bestuur.

Artikel 16 Hardheidsclausule

Het K5- bestuur kan in bijzondere gevallen afwijken van de bepalingen in de verordening, als toe-passing daarvan tot onbillijkheden van overwegende aard zou leiden.

Artikel 17 Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op de achtste dag na de datum van bekendmaking en werkt terug tot en met 1 oktober 2009.

Artikel 18 Citeertitel

Deze verordening wordt aangehaald als: Verordening werkleeraanbod Wet investeren jongeren van de gemeente Nederlek.

Aldus vastgesteld in de raadsvergadering van 15 december 2009.

De griffier, De voorzitter.