Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Nederlandse Antillen

LANDSBESLUIT, HOUDENDE ALGEMENE MAATREGELEN, van de 29ste juni 1998 regelende de instelling van de vreemdelingendiensten en de taak en organisatie van de ambtenaren der immigratie

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
Overheidsorganisatie Nederlandse Antillen
Officiële naam regelingLANDSBESLUIT, HOUDENDE ALGEMENE MAATREGELEN, van de 29ste juni 1998 regelende de instelling van de vreemdelingendiensten en de taak en organisatie van de ambtenaren der immigratie
CiteertitelLandsbesluit ambtenaren der immigratie
Vastgesteld doorGouverneur van de Nederlandse Antillen
Onderwerppersoneel en organisatie
Eigen onderwerpopenbare orde en veiligheid

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. Politieregeling (P.B. 1962, no. 64), art. 4, vierde lid
  2. Politieregeling 1999, art, 31
Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-08-1998Nieuwe regeling

29-06-1998

P.B. 1998, no. 140

n..t.v

Tekst van de regeling

Intitulé

LANDSBESLUIT, HOUDENDE ALGEMENE MAATREGELEN, van de 29ste juni 1998 regelende de instelling van de vreemdelingendiensten en de taak en organisatie van de ambtenaren der immigratie

Artikel 1

Er is in elk eilandgebied van de Nederlandse Antillen een vreemdelingendienst welke deel uitmaakt van het Korps Politie Nederlandse Antillen.

Artikel 2

Van de vreemdelingendienst maken, onverkort het bepaalde in artikel 2 van de Politieregeling (P.B. 1962, no. 64), tevens deel uit de ambtenaren der immigratie. Zij staan onder de bevelen van het Plaatselijk Hoofd van Politie van het eilandgebied waar zij werkzaam zijn. Het Plaatselijk Hoofd van Politie van het eilandgebied Curaçao bedient zich daartoe van de Commissaris van Politie en dat van de eilandgebieden Bonaire, Saba en St. Eustatius en St. Maarten van de aldaar geplaatste Chef Korpsonderdeel onderscheidenlijk postcommandanten.

Artikel 3

De organisatie en de sterkte van het in ieder eilandgebied werkzame bestand van ambtenaren der immigratie worden door de Minister van Justitie, na overleg met het Plaatselijk Hoofd van Politie, vastgesteld.

Artikel 4

De Minister van Justitie stelt voor de ambtenaren der immigratie een ambtsinstructie vast.

Artikel 5

  • 1. Ambtenaren der immigratie hebben tot taak toezichthoudende en administratieve werkzaamheden te verrichten welke verband houden met het uitoefenen van kontrole op het vreemdelingenverkeer en op de naleving van de wettelijke bepalingen dienaangaande, alsmede met de grensbewaking in de Nederlandse Antillen, een en ander namens de daarmede belaste politieambtenaren van het Korps Politie Nederlandse Antillen.

  • 2. De ambtenaren der immigratie zijn bevoegd op te treden als algemeen opsporingsambtenaar en als ontschepingsambtenaar voor zover zij met deze hoedanigheden zijn bekleed, met inachtneming van de door de Minister van Justitie vastgestelde ambtsinstructie en de dienstaanwijzingen gegeven door of vanwege het Plaatselijk Hoofd van Politie.

Artikel 6

Als ambtenaar der immigratie kunnen slechts worden aangesteld zij die voldoen aan de gestelde eisen in artikel 6, van de Landsverordening Materieel Ambtenarenrecht (P.B. 1964, no. 159) en aan de overige gestelde eisen van artikel 5, eerste lid, en de daarbij behorende bijlage C, van het Bezoldigingslandsbesluit 1971 (P.B. 1968, no. 175).

Artikel 7

De ambtenaren der immigratie leggen, alvorens hun betrekking te aanvaarden, in handen van het Plaatselijk Hoofd van Politie de volgende eed (verklaring of belofte) af:

"Ik zweer/verklaar, dat ik middellijk of onmiddellijk onder welke vorm of voorwendsel ook tot het verkrijgen mijner aanstelling, aan niemand, wie hij ook zij, iets heb gegeven of beloofd, of zal geven of beloven.

Ik zweer/beloof, dat ik, om iets in mijn betrekking te doen of te laten, van niemand middellijk of onmiddellijk enige belofte of geschenken zal aannemen.

Ik zweer/beloof trouw aan de Koning en aan de wettelijke regelingen welke in de Nederlandse Antillen geldig zijn, alsmede gehoorzaamheid aan de Gouverneur en aan allen, die in de dienst boven mij zijn geplaatst; voorts dat ik de mij gegeven bevelen en opdrachten met alle ijver zal vervullen; dat ik aan niemand anders dan aan de boven mij gestelde autoriteiten zal openbaren zaken en handelingen, welke geheim behoren te worden gehouden, en dat ik in het algemeen alles zal doen wat een goed ambtenaar der immigratie betaamt. Zo waarlijk helpe mij God Almachtig (Dat verklaar en beloof ik)".

Artikel 8

  • 1. De Minister van Justitie treft nadere voorzieningen met betrekking tot de bij landsbesluit, houdende algemene maatregelen [zie: Landsbesluit, houdende algemene maatregelen, van de 29ste juni 1998, met betrekking tot het verstrekken van dienstkleding, bewapening en overige uitrusting aan ambtenaren der immigratie (P.B. 1998, no. 141)], vastgestelde bewapening van de ambtenaren der immigratie.

  • 2. De Minister van Justitie stelt de draagwijze in ruime zin van de bewapening van de ambtenaren der immigratie vast.

Artikel 9

  • 1. De Hoofdcommissaris van Politie treft nadere voorzieningen met betrekking tot de bij landsbesluit, houdende algemene maatregelen [zie: Landsbesluit, houdende algemene maatregelen, van de 29ste juni 1998, met betrekking tot het verstrekken van dienstkleding, bewapening en overige uitrusting aan ambtenaren der immigratie (P.B. 1998, no. 141)], vastgestelde verstrekking van dienstkleding en uitrusting van de ambtenaren der immigratie.

  • 2. De Hoofdcommissaris van Politie stelt de draagwijze in ruime zin van de dienstkleding en overige uitrusting van de ambtenaren der immigratie vast na overleg met het Plaatselijk Hoofd van Politie van het betrokken eilandgebied.

Artikel 10

De Hoofdcommissaris van Politie draagt voorts zorg voor de noodzakelijke opleidingen en de verdere bevordering van de vakbekwaamheid van de ambtenaren der immigratie [zie: Landsbesluit opleidingen ambtenaren der immigratie (P.B. 1998, no. 139)].

Artikel 11

Dit landsbesluit kan worden aangehaald als: Landsbesluit ambtenaren der immigratie.

Artikel 12

Dit landsbesluit treedt in werking met ingang van de dag na die der uitgifte van het Publicatieblad, waarin het wordt geplaatst.