Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Boarnsterhim

Verordening op de heffing en invordering van rechten voor het gebruik van de algemene begraafplaatsen in de gemeente Boarnsterhim en van de begraafplaats van de Nederduits Hervormde Gemeente te Aldeboarn

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Boarnsterhim
Officiële naam regelingVerordening op de heffing en invordering van rechten voor het gebruik van de algemene begraafplaatsen in de gemeente Boarnsterhim en van de begraafplaats van de Nederduits Hervormde Gemeente te Aldeboarn
CiteertitelVerordening begraafrechten
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpfinanciën en economie
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

De bij de verordening behorende tarieventabel is gewijzigd bij raadsbesluit d.d. 12 juni 2012, nr. 4.03

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Gemeentewet, art. 229, eerste lid, aanhef en onderdelen a. en b.

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Tarieventabel

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

28-06-201214-06-201201-01-2014De bij de verordening behorende tarieventabel is gewijzigd. Datum ingang gewijzigde heffing is 14 juni 2012.

12-06-2012

Op 'e hichte d.d. 26 juni 2012

nr. 3.3. en 4.3

Tekst van de regeling

Intitulé

Verordening begraafrechten

De raad van de gemeente Boarnsterhim;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders;

overwegende, dat het gewenst is ter voorziening in de kosten van het begraven en het onderhoud van de graven en begraafplaatsen gebruik te maken van de daartoe geboden wettelijke mogelijkheden, met name door het heffen van “Begraafrechten”;

gelet op artikel 229, eerste lid, aanhef en onderdelen a en b, van de Gemeentewet;

B E S L U I T :

vast te stellen de navolgende

"Verordening op de heffing en invordering van rechten voor het gebruik van de algemene begraafplaatsen in de gemeente Boarnsterhim en van de begraafplaats van de Nederduits Hervormde Gemeente te Aldeboarn".

Artikel 1 Belastbaar feit

Voor het gebruik van de algemene begraafplaatsen dan wel de begraafplaats van de Nederduits Hervormde Gemeente te Aldeboarn en voor het van gemeentewege verrichten van diensten aldaar, worden op basis van deze verordening rechten geheven overeenkomstig de bepalingen van deze verordening.

Artikel 2 Belastingplicht

De rechten worden geheven op wiens aanvraag dan wel ten behoeve van wie de dienst wordt verricht of van diegene die van de bezittingen, werken of inrichtingen gebruik maakt.

Artikel 3 Maatstaf van de heffing en belastingtarief

  • 1. De rechten worden geheven naar de maatstaven en de tarieven, opgenomen in de bij deze verordening behorende tarieventabel.

  • 2. Voor de berekening van de rechten wordt een gedeelte van een in de tarieventabel genoemde eenheid als volle eenheid aangemerkt.

Artikel 4 Belastingjaar

  • 1. Met betrekking tot de rechten die per jaar worden geheven is het belastingjaar gelijk aan het kalenderjaar.

  • 2. Met betrekking tot de rechten genoemd in artikel 8 en 9 van de tarieventabel is het belastingtijdvak gelijk aan de periode waarvoor wordt afgekocht.

Artikel 5 Begripsomschrijvingen

Voor de toepassing van deze verordening wordt verstaan onder:

eigen graf: een graf, urnengraf of kindergraf, ten aanzien waarvan voor bepaalde tijd, alsmede ten aanzien van reeds uitgegeven graven voor onbepaalde tijd, het uitsluitend recht is verkregen om daarin te doen begraven;

graf: een eigen graf, welke bestemd is tot het begraven van een persoon van één meter en langer;

kindergraf: een eigen graf, welke bestemd is tot het begraven van een kind, tot één meter en qua oppervlakte de helft bedraagt van een graf;

urnengraf: een eigen graf, welke bestemd is tot het begraven van een asbus en qua oppervlakte de helft bedraagt van een graf;

onderhoud: 1. onder onderhoud wordt verstaan het schoonmaken en zonodig verven van gedenktekens; 2. onder onderhoud is niet begrepen herstelling of vernieuwing;

registratierecht: het inschrijven en overboeken van eigen graven in een daartoe bestemd register.

Artikel 6 Wijze van heffing

  • 1. De in deze verordening geregelde rechten, met uitzondering van de jaarlijks te heffen rechten, worden geheven door middel van een gedagtekende nota, waarop het verschuldigde bedrag wordt vermeld.

  • 2. De jaarlijks te heffen rechten worden geheven door middel van een aanslag.

Artikel 7 Termijnen van betaling

De in artikel 6 bedoelde rechten moeten worden voldaan in één termijn binnen een maand na dagtekening van de nota of het aanslagbiljet.

Artikel 8 Berekening van het recht "onderhoud gedenktekens"

Indien de gemeente gedurende een van het kalenderjaar afwijkende periode is belast met het onderhoud van gedenktekens wordt het recht berekend naar zoveel twaalfden gedeelten van het jaartarief als de dienst in maanden heeft geduurd. Gedeelten van een maand worden daarbij voor een volle maand gerekend.

Artikel 9 Verlenging van het recht

Verlenging van het uitsluitend recht tot begraven of bijzetten van een asbus voor een aansluitende periode van 10 jaar is mogelijk.

Artikel 10 Restitutie

In geval van teruggave van een grafruimte verleent het college van burgemeester en wethouders geen restitutie.

Artikel 11 Kwijtschelding

Bij de invordering van de begraafrechten wordt geen kwijtschelding verleend.

Artikel 12 Nadere regels door het college van burgemeester en wethouders

Het college van burgemeester en wethouders kan nadere regels geven met betrekking tot de heffing en de invordering van de begraafrechten.

Artikel 13 Inwerkingtreding en citeerartikel

  • 1. De "Verordening op de heffing en invordering van rechten voor het gebruik van de algemene begraafplaatsen in de gemeente Boarnsterhim en van de begraafplaats van de Nederduits Hervormde Gemeente te Aldeboarn", vastgesteld bij besluit van 13 november 1997, nummer 4, wordt ingetrokken met ingang van de in het vierde lid genoemde datum van ingang van de heffing, met dien verstande dat zij van toepassing blijft op de belastbare feiten die zich voor die datum hebben voorgedaan.

  • 2. Deze verordening treedt in werking met ingang van de tweede dag na die van bekendmaking.

  • 3. In afwijking in zoverre van het in de voorgaande leden bepaalde, blijft indien de datum van inwerkingtreding van deze verordening ligt na de in het vierde lid genoemde datum van ingang van de heffing, de ingetrokken verordening gelden voor de in de tussenliggende periode plaatsvindende belastbare feiten voor zover ter zake daarvan de heffing van de rechten in die periode plaats vindt.

  • 4. De datum van ingang van de heffing is 1 januari 1999.

  • 5. Deze verordening kan worden aangehaald als "Verordening begraafrechten".

Ondertekening

Grou, 12 november 1998

De raad voornoemd,

de secretaris, R.P. van der Starre

de voorzitter, Y. Dijkstra