Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Nederlandse Antillen

MINISTERIELE BESCHIKKING MET ALGEMENE WERKING, van de 3de augustus 2009 ter uitvoering van artikel 26a, zesde lid, van de Landsverordening op de geneesmiddelenvoorziening (Beschikking regels toelating apotheken)

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
Overheidsorganisatie Nederlandse Antillen
Officiële naam regelingMINISTERIELE BESCHIKKING MET ALGEMENE WERKING, van de 3de augustus 2009 ter uitvoering van artikel 26a, zesde lid, van de Landsverordening op de geneesmiddelenvoorziening (Beschikking regels toelating apotheken)
CiteertitelBeschikking regels toelating apotheken
Vastgesteld doorMinister van Volksgezondheid en Sociale Ontwikkeling
Onderwerpmaatschappelijke zorg en welzijn
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Landsverordening op de geneesmiddelenvoorziening; artikel 26a, zesde lid

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

29-08-2009Nieuwe regeling

03-08-2009

P.B. 2009, no. 40

n.v.t.

Tekst van de regeling

Intitulé

MINISTERIELE BESCHIKKING MET ALGEMENE WERKING, van de 3de augustus 2009 ter uitvoering van artikel 26a, zesde lid, van de Landsverordening op de geneesmiddelenvoorziening (Beschikking regels toelating apotheken)

Artikel 1

Een adviescommissie, die is ingesteld krachtens artikel 26a, zesde lid, van de Landsverordening op de geneesmiddelenvoorziening, brengt ter zake van de beoordeling van aanvragen om een vergunning als bedoeld in artikel 26a, eerste lid, van die landsverordening advies uit met inachtneming van de navolgende, in overeenstemming met het bestuurscollege van het desbetreffende eilandgebied voor dat eilandgebied nader in te vullen, criteria:

het aantal apotheken per aantal inwoners;

de geografische spreiding van de apotheken;

de verschillende bevolkingsdichtheid per district of wijk; en

de planning ten aanzien van de ruimtelijke ordening en economische ontwikkeling per district of wijk.

De in het eerste lid bedoelde criteria worden bekend gemaakt zowel in het blad waarin vanwege van landswege officiële berichten worden geplaatst als op de wijze waarop in het desbetreffende eilandgebied de bekendmaking van officiële berichten pleegt te geschieden.

Artikel 2

Deze beschikking wordt in het Publicatieblad geplaatst.

Artikel 3

Deze beschikking treedt in werking met ingang van de dag na die van de uitgifte van het Publicatieblad, waarin het geplaatst is.

Artikel 4

Deze beschikking kan worden aangehaald als: Beschikking regels toelating apotheken.

TOELICHTING

behorende bij de ministeriële beschikking met algemene werking, van de 3de augustus 2009 ter uitvoering van artikel 26a, zesde lid, van de Landsverordening op de Geneesmiddelenvoorziening (Beschikking regels toelating apotheken)

Met ingang van 19 januari 2008 is de Landsverordening op de Geneesmiddelenvoorziening aanmerkelijk gewijzigd ten einde deze meer toe te snijden op de eisen van de 21ste eeuw..

Een van de aangebrachte wijzigingen heeft betrekking op de introductie van een vergunningenplicht voor het vestigen van apotheken (artikel 26a, eerste lid). De vergunning wordt verleend, geweigerd of ingetrokken door de Minister van Volksgezondheid en Sociale Ontwikkeling. De Minister neemt echter geen beslissing, dan nadat het advies is ingewonnen van een bij landsbesluit ingestelde commissie.

Ten einde het werk van deze adviescommissie te structureren is in artikel 26a, zesde lid, van de Landsverordening op de geneesmiddelenvoorziening bepaald dat de aanvragen tegen het licht van een aantal - nader in te vullen - criteria moet worden gehouden. De onderhavige beschikking strekt ertoe deze criteria te identificeren. Aangezien de criteria betrekking hebben op het aantal inwoners, de bevolkingsdichtheid, de gewenste geografische spreiding, de ruimtelijke ordening en economische ontwikkeling alsmede de daarop betrekking hebbende kengetallen die in beginsel voor elk eilandgebied verschillend zijn zal de uitwerking van deze criteria per eilandgebied verschillend zijn. Gelet op de eilandelijke verantwoordelijkheid ten aanzien van de uitvoering en de toegankelijkheid van de gezondheidzorg in het eigen eilandgebied, is in de onderhavige beschikking daarom verder uitdrukkelijk bepaald dat de invulling van genoemde criteria dient te geschieden in overeenstemming met het bestuurscollege van het desbetreffende eilandgebied. Daarnaast zullen de criteria voor een ieder van de belanghebbenden kenbaar moeten zijn. Om die reden is de bekendmaking in het blad waarin van landswege officiële berichten worden geplaatst (De Curaçaosche Courant) voorgeschreven, terwijl daarnaast voorts bekendmaking per eilandgebied dient te geschieden op de wijze zoals bij het desbetreffende eilandgebied gebruikelijk is.

Aan de toepassing van deze beschikking zijn geen directe financiële consequenties verbonden.

De Minister van Volksgezondheid en Sociale Ontwikkeling.