Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Nederlandse Antillen

LANDSBESLUIT, HOUDENDE ALGEMENE MAATREGELEN, van de 21ste januari 2009, ter uitvoering van artikel 11, derde lid, van de Landsverordening funderend onderwijs (Landsbesluit kerndoelen funderend onderwijs)

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
Overheidsorganisatie Nederlandse Antillen
Officiële naam regelingLANDSBESLUIT, HOUDENDE ALGEMENE MAATREGELEN, van de 21ste januari 2009, ter uitvoering van artikel 11, derde lid, van de Landsverordening funderend onderwijs (Landsbesluit kerndoelen funderend onderwijs)
CiteertitelLandsbesluit kerndoelen funderend onderwijs
Vastgesteld doorGouverneur van de Nederlandse Antillen
Onderwerponderwijs
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Landsverordening funderend onderwijs, artikel 11, derde lid

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

07-02-200901-08-200220-05-2010Nieuwe regeling

21-01-2009

P.B. 2009, no. 8

n.v.t.

Tekst van de regeling

Intitulé

LANDSBESLUIT, HOUDENDE ALGEMENE MAATREGELEN, van de 21ste januari 2009, ter uitvoering van artikel 11, derde lid, van de Landsverordening funderend onderwijs (Landsbesluit kerndoelen funderend onderwijs)

Artikel 1

De kerndoelen voor de educatiegebieden, genoemd in artikel 11, eerste lid, van de Landsverordening funderend onderwijs, worden vastgesteld als aangegeven in de bij dit landsbesluit behorende bijlage.

Artikel 2

Dit landsbesluit treedt in werking met ingang van de dag na die der uitgifte van het Publicatieblad, waarin het geplaatst is en werkt terug tot en met 1 augustus 2002.

Artikel 3

Dit landsbesluit kan worden aangehaald als: Landsbesluit kerndoelen funderend onderwijs.

Nota van toelichting

behorende bij het Landsbesluit, houdende algemene maatregelen, van de 21ste januari 2009 ter uitvoering van artikel 11, derde lid, van de Landsverordening funderend onderwijs (Landsbesluit kerndoelen funderend onderwijs)

Algemeen

Met het onderhavige ontwerp wordt uitvoering gegeven aan artikel 11, derde lid, van de Landsverordening funderend onderwijs. Daarin is geregeld dat voor de educatiegebieden die de landsverordening kent, de kerndoelen worden vastgesteld bij landsbesluit, houdende algemene maatregelen. De educatiegebieden zijn opgesomd in het eerste lid van artikel 11.

De kerndoelen bevatten een beschrijving van de kennis, attitudes, inzicht en vaardigheden waarover de leerlingen aan het eind van het funderend onderwijs moeten beschikken. Het bevoegd gezag is ervoor verantwoordelijk dat deze doelen worden bereikt. Het bevoegd gezag draagt het zorg voor de kwaliteit van het onderwijs op de school en moet daartoe onder andere een schoolontwikkelingsplan opstellen en uitvoeren. Het uitgangspunt daarbij is dus de eigen verantwoordelijkheid van het bevoegd gezag om de school zodanig in te richten dat de gestelde kerndoelen redelijkerwijze kunnen worden gehaald.

Aan een bijzondere school omvat het educatiegebied algemene mensvorming tevens godsdienstonderwijs of levensbeschouwelijk vormingsonderwijs. Voor dit onderdeel van het onderwijs zijn echter geen kerndoelen vastgesteld omdat daarmee de vrijheid van onderwijs in het gedrang zou komen.

Financiële gevolgen

Aan dit landsbesluit, houdende algemene maatregelen zijn geen financiële gevolgen verbonden.

Advies Raad van Advies (RvA no. RA/28-08-LB dd. 9 december 2008)

Overeenkomstig de opmerking van de Raad van Advies is aan het landsbesluit terugwerkende kracht verleend die overeenkomt met de terugwerkende kracht van de Landsverordening funderend onderwijs, namelijk tot en met 1 augustus 2002.

Aan de redactionele opmerkingen van de Raad is gevolg gegeven.

De Minister van Onderwijs en Cultuur