Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Nederlandse Antillen

LANDSBESLUIT HOUDENDE ALGEMENE MAATREGELEN van de 28ste Augustus 1953 ter uitvoering van artikel 91, lid 2 van de Eilandenregeling Nederlandse Antillen.

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
Overheidsorganisatie Nederlandse Antillen
Officiële naam regelingLANDSBESLUIT HOUDENDE ALGEMENE MAATREGELEN van de 28ste Augustus 1953 ter uitvoering van artikel 91, lid 2 van de Eilandenregeling Nederlandse Antillen.
CiteertitelOnbekend
Vastgesteld doorGouverneur van de Nederlandse Antillen
Onderwerpalgemeen
Eigen onderwerpbestuur en wet

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

In art. 1 lid 1 van de originele regeling staat er opperklakte in plaats van oppervlakte.

Bij P.B. 1963, no. 148 werden de artikelen 4, 5, en 6 vernummerd tot respectievelijk 5, 6 en 7 en werd artikel 4(nieuw) ingevoerd.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Eilandenregeling Nederlandse Antillen, artikel 97, lid 2.

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

14-04-1965art. 3

29-03-1965

P.B. 1965, no. 49

onbekend
17-10-1963art. 4, 5, 6, 7

03-10-1963

P.B. 1963, no. 148

onbekend
06-09-1953Nieuwe regeling

28-08-1953

P.B. 1953, no. 149

onbekend

Tekst van de regeling

Intitulé

LANDSBESLUIT HOUDENDE ALGEMENE MAATREGELEN van de 28ste Augustus 1953 ter uitvoering van artikel 91, lid 2 van de Eilandenregeling Nederlandse Antillen.

Artikel 1

  • 1. De goedkeuring van de Gouverneur is niet vereist voor de besluiten of beschikkingen van eilandsorganen ten aanzien van de vervreemding van domeingrond, indien de in eigendom over te dragen grond, gelet op zijn vorm en ligging niet als een zelfstandig bouwperceel kan worden aangemerkt en een oppervlakte van vijf honderd vierkante meter niet te boven gaat, noch ook met andere door eilandsorganen vervreemde, daaraan grenzende gronden, een zelfstandig bouwperceel vormt of een oppervlakte van vijfhonderd vierkante meter te boven gaat.

  • 2. In afwijking van het bepaalde in het eerste lid zijn de besluiten of beschikkingen van eilandsorganen ten aanzien van vervreemding van domeingrond door middel van ruiling niet aan de goedkeuring van de Gouverneur onderworpen mits de waarde van de te vervreemden domeingrond voor wat betreft de eilandgebieden Curaçao en Aruba niet meer bedraagt dan ƒ 15.000, - (vijftienduizend gulden Ned. Ant. Crt.) en voor wat betreft de eilandgebieden Bonaire en de Bovenwindse eilanden niet meer bedraagt dan ƒ 3.000, - (drieduizend gulden Ned. Ant. Crt.) en, ingeval de ruiling plaatsvindt met bijbetaling, de te verkrijgen grond op zijn minst een waarde heeft gelijk aan 75% van de waarde van de te vervreemden grond.

Artikel 2

Het bepaalde in artikel 1 vindt geen toepassing ten aanzien van overdracht in eigendom aan personen van vreemde nationaliteit.

Artikel 3

  • 1. De goedkeuring van de Gouverneur is niet vereist voor de besluiten of beschikkingen van eilandsorganen ten aanzien van de uitgifte van gronden in erfpacht, met inachtneming van het bepaalde in het tweede en derde lid, de vervallen verklaring, medewerking tot overdracht, prijsgeving of splitsing van het erfpachtsrecht.

  • 2. De uitgifte van gronden in erfpacht moet voldoen aan de volgende vereisten:

    • a.

      de duur van het erfpacht mag ten hoogste 60 jaren zijn

    • b.

      de pacht dient per jaar ten minste 6% (zes ten honderd) van de grondwaarde te bedragen

    • c.

      de strekking van de uitgifte mag niet indruisen tegen de „Algemene voorwaarden voor de uitgifte van gouvernementsgronden in erfpacht" (P.B. 1952, no. 140,zoals gewijzigd bij P.B. 1953, no. 13).

  • 3. Voor uitgifte in erfpacht van gronden met een oppervlakte van drieduizend vierkante meter of meer aan eenzelfde persoon is steeds de goedkeuring van de Gouverneur vereist, tenzij het in erfpacht uit te geven perceel deel uitmaakt van gronden, waarvan een verkavelingsplan is opgemaakt en de krachtens dit plan uit te geven percelen een oppervlakte beslaan van drieduizend vierkante meter of meer.

Artikel 4

De goedkeuring van de Gouverneur is niet vereist voor de besluiten of beschikkingen van organen van de eilandgebieden Aruba en Curaçao ter uitvoering van de Eilandsverordening eigendomsverkrijging volkswoningen Aruba 1962 (A.B. 1962, no. 35) onderscheidenlijk van de Eilandsverordening eigendomsverkrijging volkswoningen Curaçao (A.B. 1962, no. 13).

Artikel 5

De goedkeuring van de Gouverneur is eveneens niet vereist voor de besluiten of beschikkingen van eilandsorganen ten aanzien van:

  • a.

    het verhuren, verpachten of op enige andere wijze in gebruik geven van eigendommen van het eilandgebied, indien dit geschiedt bij openbare inschrijving en toewijzing volgt aan degene, die voor het hoogste bedrag heeft ingeschreven;

  • b.

    het verlenen van vergunningen voor het plaatsen en hebben van transformatorhuisjes en andere, ten behoeve van de electriciteitsvoorziening noodzakelijke opstallen op domeingronden, mits de vergunning voor geen langere termijn wordt verleend dan voor de duur van de aan de electriciteitsonderneming verleende concessie.

Artikel 6

Van alle besluiten of beschikkingen van eilandsorganen, waarvoor krachtens de voorgaande artikelen de goedkeuring van de Gouverneur niet is vereist, worden zo spoedig mogelijk afschriften aan de Gouverneur toegezonden.

Artikel 7

Dit landsbesluit treedt in werking met ingang van de dag na die zijner afkondiging.