Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Nederlandse Antillen

LANDSBESLUIT, HOUDENDE ALGEMENE MAATREGELEN, van de 30ste november 1999 ter uitvoering van artikel 25a van de Auteursverordening 1913 (P.B. 1913, no. 3) (Landsbesluit ISBN-nummers).

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
Overheidsorganisatie Nederlandse Antillen
Officiële naam regelingLANDSBESLUIT, HOUDENDE ALGEMENE MAATREGELEN, van de 30ste november 1999 ter uitvoering van artikel 25a van de Auteursverordening 1913 (P.B. 1913, no. 3) (Landsbesluit ISBN-nummers).
CiteertitelLandsbesluit ISBN-nummers
Vastgesteld doorGouverneur van de Nederlandse Antillen
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

19-08-2006art. 2

12-06-2006

P.B. 2006, no. 58

onbekend
15-01-2000Nieuwe regeling

30-11-1999

P.B. 2000, no. 2

onbekend

Tekst van de regeling

Intitulé

LANDSBESLUIT, HOUDENDE ALGEMENE MAATREGELEN, van de 30ste november 1999 ter uitvoering van artikel 25a van de Auteursverordening 1913 (P.B. 1913, no. 3) (Landsbesluit ISBN-nummers).

Artikel 1

Het Bureau voor de Intellectuele Eigendom wordt belast met de toekenning aan belanghebbenden van Internationale Standaard Boek Nummers (ISBN-nummers) en de registratie van deze nummers.

Artikel 2

Voor de toekenning en de registratie van een ISBN-nummer wordt door het Bureau voor de Intellectuele Eigendom aan belanghebbende een bedrag van NAF. 75,-- aan administratiekosten in rekening gebracht.

Artikel 3

Dit landsbesluit treedt inwerking met ingang van de dag na die der uitgifte van het Publicatieblad, waarin het geplaatst is.

Artikel 4

Dit landsbesluit wordt aangehaald als: Landsbesluit ISBN-nummers.

Nota van Toelichting behorende bij Landsbesluit, houdende algemene maatregelen, van de 12de juli 2006 houdende wijziging van het Landsbesluit ISBN-nummers (P.B. 2000, no. 2).

Op de 31ste International ISBN panel meeting, georganiseerd door het Internationale ISBN Bureau, is gebleken dat op wereldniveau de kosten in verband met het verstrekken van ISBN-nummers drastisch zijn toegenomen. In verschillende landen die ISBN-nummers verstrekken heeft de kostenverhoging geleid tot een verhoging van dat gedeelte aan administratiekosten dat aan belanghebbende in rekening wordt gebracht. Deze kosten hebben onder anderen betrekking op de handhaving van innovatieve ontwikkelingen voor wat betreft de informatietechnologie.

Naast de kostenverhoging van de individuele ISBN verstrekkende landen is gebleken dat ook het Internationale ISBN Bureau, dat zich bezig houdt met het beheer van de ISBN-nummers te kampen heeft met een dergelijke toename die op zijn beurt heeft geleid tot een toename van onder meer de administratiekosten. Dit heeft tot gevolg dat het beheer op een meer kostendekkend niveau zal worden geanalyseerd en dat in de nabije toekomst een gedeelte van zijn tekort gecompenseerd zal worden met een bijdrage van de landen die, namens het Internationale ISBN Bureau, ISBN-nummers verstrekken.

Ook in de Nederlandse Antillen wordt een toename ervaren in de kosten voor het verstrekken van een ISBN-nummer. Hierdoor zal het gedeelte aan administratiekosten dat aan belanghebbende in rekening wordt gebracht verhoogd worden.

Bij de overname van de ISBN-nummer administratie is bewust gekozen om de drempel voor de belanghebbende zo laag mogelijk te houden. Hierdoor is geen rekening gehouden met de daadwerkelijke kosten die gemoeid zijn met deze procedure. Echter na de verzelfstandiging van het Bureau voor de Intellectuele Eigendom van de Nederlandse Antillen is er een omwenteling gekomen in de wijze waarop het bureau haar diensten verleent. Thans dient het bureau volgens economische principes te worden bestuurd. Hiermee wordt bedoeld dat het bureau haar diensten moet verlenen op een zodanige wijze dat er sprake is van een kostendekkende operatie. Dit brengt met zich mee dat het bureau het in rekening te brengen bedrag voor de verkrijging van een ISBN-nummer moet verhogen tot NAF. 75,--.

Dit bedrag zal over 2 á 3 jaren heroverwogen worden.

De Minister van Justitie,

D.A. DICK