Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Nederlandse Antillen

LANDSVERORDENING van de 25ste februari 1965 houdende goedkeuring van de uitgifte van nieuwe muntbiljetten.

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
Overheidsorganisatie Nederlandse Antillen
Officiële naam regelingLANDSVERORDENING van de 25ste februari 1965 houdende goedkeuring van de uitgifte van nieuwe muntbiljetten.
CiteertitelOnbekend
Vastgesteld doorGouverneur van de Nederlandse Antillen
Onderwerpfinanciën en economie
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

23-03-1965Nieuwe regeling

25-02-1965

P.B. 1965, no. 36

n.v.t.

Tekst van de regeling

Intitulé

LANDSVERORDENING van de 25ste februari 1965 houdende goedkeuring van de uitgifte van nieuwe muntbiljetten.

Artikel 1

Bij landsbesluit, houdende algemene maatregelen, worden boven het in het besluit van de 13de juli 1942, houdende regeling van de uitgifte van muntbiljetten (P.B. 1942, no. 129), bekrachtigd bij landsverordening van de 15de mei 1943 (P.B. 1943, no. 72) genoemde bedrag, uitgegeven muntbiljetten ter waarde van een gulden tot een bedrag van ten hoogste één miljoen gulden.

Ten aanzien van deze uitgifte zullen overigens gelden alle bij het in het eerste lid genoemd besluit van de 13de juli 1942 (P.B. 1942, no. 129) gestelde bepalingen, behoudens het daarin bepaalde omtrent de uiterlijke kentekenen van de muntbiljetten.

Artikel 2

De muntbiljetten zijn gedrukt op papier, waarvan de lengte ongeveer 156% mm en de breedte ongeveer 66V2 mm bedraagt, en hebben de volgende uiterlijke kentekenen:

Voorzijde:

NEDERLANDSE ANTILLEN

MUNTBILJET

(serienummer)

(serienummer)

(afbeelding van Mercurius in zittende houding met een achtergrond van schepen).

DE MINISTER VAN FINANCIËN,

(handtekening).

Inwisselbaar in zilver na aankondiging.

EEN GULDEN

WETTIG BETAALMIDDEL

De voorzijde van het muntbiljet vertoont in het midden de afbeelding van Mercurius in zittende houding met een achtergrond van schepen. Aan weerszijden van de afbeelding komt in geguillocheerde cartouches het cijfer 1 voor. Zowel in de rechter als in de linker bovenhoek is het serienummer gedrukt. Onder het serienummer in de linker bovenhoek komen de volgende woorden voor: ,Inwisselbaar in zilver na aankondiging".

Midden boven de afbeelding van Mercurius is met schaduwletters het woord „MUNTBILJET" gedrukt. In de rechter benedenhoek zijn de woorden „DE MINISTER VAN FINANCIËN" gedrukt.

Het geheel is omgeven door een geguillocheerde rand, in de hoeken, in cartouches, komt het cijfer 1 wederom voor. In het midden van de bovenste rand is het woord „NEDERLANDSE ANTILLEN" uitgespaard in wit en in het midden van de onderste rand zijn de woorden „een gulden en daaronder „WETTIG BETAALMIDDEL" eveneens in het wit uitgespaard.

De achterzijde vertoont in het midden de afbeelding van 's Rijkswapen. Aan weerszijden van het wapen komt in geguillocheerde cartouches het cijfer 1 voor.

Zowel links boven als rechts boven het wapen is het woord „UITGIFTE" en daaronder het jaartal 1964 gedrukt.

Boven het wapen is in blokletters de navolgende tekst aangebracht:

„Ingevolge wettelijke bepalingen wordt hij die muntbiljetten namaakt of vervalst, met het oogmerk om die als echt en onvervalst uit te geven of te doen uitgeven of wel opzettelijk muntbiljetten die hij zelf heeft nagemaakt of vervalst, of waarvan de valsheid of vervalsing hem, toen hij ze ontving, bekend was, als echt en onvervalst uitgeeft, of deze, met het oogmerk om ze als echt en onvervalst uit te geven of te doen uitgeven, in voorraad heeft of binnen de Nederlandse Antillen invoert, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste negen jaren.".

Het geheel is omgeven door een geguillocheerde rand. In de vier hoeken komt in geguillocheerde cartouches het cijfer 1 wederom voor.

In het midden van de bovenste rand is het woord „NEDERLANDSE ANTILLEN" in wit uitgespaard en in het midden van de onderste rand zijn de woorden „EEN GULDEN" en daaronder „WETTIG BETAALMIDDEL" eveneens in wit uitgespaard.

Het biljet is gedrukt op wit uitgespaard planchette bankbiljetpapier in karmijnrode kleur.

Artikel 3

Deze landsverordening treedt in werking met ingang van de dag na die harer afkondiging.