Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Nederlandse Antillen

LANDSVERORDENING van de 31ste augustus 1985 houdende regelen betreffende het heffen en invorderen van een crisisheffing

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
Overheidsorganisatie Nederlandse Antillen
Officiële naam regelingLANDSVERORDENING van de 31ste augustus 1985 houdende regelen betreffende het heffen en invorderen van een crisisheffing
CiteertitelLandsverordening crisisheffing
Vastgesteld doorGouverneur van de Nederlandse Antillen
Onderwerpfinanciën en economie
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

06-11-1985Nieuwe regeling

31-08-1985

P.B. 1985, no. 101

onbekend

Tekst van de regeling

Intitulé

LANDSVERORDENING van de 31ste augustus 1985 houdende regelen betreffende het heffen en invorderen van een crisisheffing

Artikel 1

Voor de toepassing van het bij of krachtens deze landsverordening bepaalde wordt verstaan onder:

de Minister: de Minister van Financiën;

de Bank: de Bank van de Nederlandse Antillen;

inwoner: degene die op grond van de Landsverordening op de inkomstenbelasting 1943 (P.B. 1956, no. 9), zoals gewijzigd, binnen de Nederlandse Antillen wordt aangeslagen;

de Inspekteur: in het eilandgebied Aruba:

de Inspekteur der Belastingen op Aruba;

in de overige eilandgebieden:

de Inspekteur der belastingen op Curaçao;

de werknemer: de werknemer in de zin van de Landsverordening op de loonbelasting 1976 (P.B. 1975, no. 254), zoals gewijzigd;

inkomen: het inkomen waarop de tabel van de Landsverordening op de inkomstenbelasting 1943, wordt toegepast.

Artikel 2

  • 1. Met ingang van de dag van inwerkingtreding van deze landsverordening wordt van de inwoners een bijzondere heffing, genaamd „crisisheffing”, geheven van het inkomen.

  • 2. Deze crisisheffing bedraagt 10% (tien ten honderd) van het inkomen en zij geschiedt bij wijze van aanslag op te leggen door de Inspekteur en met overeenkomstige toepassing van de voor de heffing van de inkomstenbelasting geldende regelen.

  • 3. De crisisheffing wordt niet geheven van inkomens gelijk aan of lager dan zeshonderd gulden per maand, noch van hetgeen uit hoofde van ontslag als eenmalige uitkering wordt ontvangen.

  • 4. Indien toepassing van het bepaalde in het tweede lid leidt tot een na aftrek van de opgelegde crisisheffing overblijvend inkomen lager dan het in het voorgaande lid genoemde bedrag, wordt de aanslag zodanig verminderd, dat het overblijvende inkomen gelijk is aan het bedrag.

Artikel 3

  • 1. Het heffingsjaar valt samen met het kalenderjaar.

  • 2. Indien de heffingsplicht slechts gedurende een gedeelte van het heffingsjaar heeft bestaan, wordt de crisisheffing geheven van het gedeelte van het inkomen dat aan het tijdsvak gedurende hetwelk de heffingsplicht heeft bestaan kan worden toegerekend.

Artikel 4

Onverminderd het bepaalde in het tweede lid van artikel 2 kan de crisisheffing worden geheven als voorheffing:

  • a.

    bij wijze van een voorlopige aanslag op te leggen door de inspekteur;

  • b.

    door inhouding op het loon van de werknemer.

Artikel 5

  • 1. De invordering van de door de inspekteur opgelegde aanslagen betreffende de crisisheffing geschiedt door de Landsontvanger.

  • 2. De inhouding als bedoeld in artikel 4 onder b geschiedt door degenen die ingevolge de Landsverordening op de loonbelasting 1976 als inhoudingsplichtigen worden aangewezen en met overeenkomstige toepassing van de voor de heffing van de loonbelasting geldende regelen.

  • 3. De inhoudingsplichtige is gehouden de op het loon van de werknemer ingehouden crisisheffing af te dragen aan de Landsontvanger.

  • 4. Bij landsbesluit houdende algemene maatregelen kunnen bevoegdheden met betrekking tot de uitvoering van deze landsverordening worden toegekend aan instanties van de eilandgebieden en kunnen aan die instanties aanwijzingen en voorschriften worden gegeven.

Artikel 6

  • 1. Bij de aanslag wordt verrekend het bedrag dat bij wijze van voorheffing is geheven.

  • 2. Indien tengevolge van een navordering in de zin van de Landsverordening op de inkomstenbelasting 1943 ofwel van een bezwaar of beroep tegen de vaststelling van het inkomen een nadere vaststelling van het inkomen plaatsvindt, wordt de crisisheffing nagevorderd dan wel geheel of gedeeltelijk gerestitueerd.

Artikel 7

  • 1. Tenzij bij op krachtens deze landsverordening anders is bepaald zijn ten aanzien van de invordering van de crisisheffing de regelen geldende voor de invordering van direkte belasting van overeenkomstige toepassing.

  • 2. De Minister geeft voorschriften inzake hetgeen nader geregeld moet worden met betrekking tot de heffing, de invordering en de afdracht van de crisisheffing.

Artikel 8

  • 1.

    De opbrengsten verkregen uit de ingevolge artikel 2 geheven heffing worden gestort in een bij landsbesluit houdende algemene maatregelen op te richten fonds.

Dit fonds bezit de hoedanigheid van rechtspersoon en is gevestigd te Willemstad op Curaçao. Het fonds is vrijgesteld van winstbelasting. Het beheer van dit fonds berust bij de Bank.

  • 2.

    In het in het vorige lid bedoelde landsbesluit houdende algemene maatregelen worden regelen vastgesteld betreffende het beheer en de besteding van de gelden van het fonds.

Artikel 9

  • 1. Deze landsverordening, welke kan worden aangehaald als „Landsverordening crisisheffing”, treedt in werking op een bij landsbesluit te bepalen tijdstip dat voor de verschillende eilandgebieden verschillend kan worden gesteld.

  • 2. Zij vervalt uiterlijk een jaar na het tijdsip van inwerkingtreding voor het betrokken eilandgebied.