Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Koninkrijksdeel Curaçao

LANDSBESLUIT, HOUDENDE ALGEMENE MAATREGELEN, van de 11de maart 2010 ter uitvoering van artikel 26, zesde lid, van de Landsverordening Toezicht Verzekeringsbedrijf

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieKoninkrijksdeel Curaçao
Officiële naam regelingLANDSBESLUIT, HOUDENDE ALGEMENE MAATREGELEN, van de 11de maart 2010 ter uitvoering van artikel 26, zesde lid, van de Landsverordening Toezicht Verzekeringsbedrijf
CiteertitelLandsbesluit financiële staten verzekeringsbedrijf
Vastgesteld doorGouverneur van de Nederlandse Antillen
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

10-10-2010bestendiging Antilliaanse regelgeving in Curaçao

10-10-2010

A.B. 2010, no. 86 en A.B. 2010, no. 87

onbekend

Tekst van de regeling

Intitulé

LANDSBESLUIT, HOUDENDE ALGEMENE MAATREGELEN, van de 11de maart 2010 ter uitvoering van artikel 26, zesde lid, van de Landsverordening Toezicht Verzekeringsbedrijf

Artikel 1

In dit landsbesluit wordt verstaan onder:

  • a.

    de directie: de personen die het dagelijks beleid van het verzekeringsbedrijf bepalen;

  • b.

    de landsverordening : de Landsverordening Toezicht Verzekeringsbedrijf.

Artikel 2

  • 1. De modellen van de staten, bedoeld in artikel 26, zesde lid, van de landsverordening worden vastgesteld voor:

    • a.

      het levensverzekeringsbedrijf in de bijlagen 1 en 2 bij dit landsbesluit;

    • b.

      het schadeverzekeringsbedrijf in de bijlage 3 bij dit landsbesluit.

  • 2. De staten die een verzekeringsbedrijf bij de Bank indient, vertonen naar indeling en inhoud geen afwijking van de vastgestelde modellen.

Artikel 3

De in te dienen staten door een verzekeringsbedrijf:

  • a.

    met zetel in de Nederlandse Antillen worden ondertekend door de directie;

  • b.

    met zetel buiten de Nederlandse Antillen worden ondertekend door de vertegenwoordiger, bedoeld in artikel 1, eerste lid, onderdeel h, van de landsverordening dan wel door de natuurlijke persoon, bedoeld in artikel 23, vierde lid, van de landsverordening.

Artikel 4

  • 1. De staten, in te dienen door een verzekeringsbedrijf met zetel in de Nederlandse Antillen die in het buitenland bijkantoren heeft, bevatten zowel de gegevens die betrekking hebben op het in de Nederlandse Antillen uitgeoefende bedrijf, als het door middel van de bijkantoren in het buitenland uitgeoefende bedrijf.

  • 2. De staten, in te dienen door een verzekeringsbedrijf met zetel buiten de Nederlandse Antillen, bevatten uitsluitend de gegevens die betrekking hebben op het in de Nederlandse Antillen uitgeoefende bedrijf. Onverminderd de vorige volzin hebben de staten, opgenomen in bijlage 1, File 107-B en bijlage 3, File 207-B, betrekking op het gehele verzekeringsbedrijf, waar dit ook wordt uitgeoefend.

Artikel 5

  • 1. Het levensverzekeringsbedrijf maakt de staten openbaar die zijn opgenomen in:

    • a.

      bijlage 1, File 101, File 102, File 104, File 128, en

    • b.

      bijlage 2, File S01, File S02, File S04.

  • 2. Het schadeverzekeringsbedrijf maakt de staten openbaar die zijn opgenomen in bijlage 3, File 201, File 202, File 204 en File 234.

Artikel 6

De bij dit landsbesluit behorende bijlagen worden ter inzage gelegd bij de Bank.

Artikel 7

Dit landsbesluit treedt in werking met ingang van de dag na die van de uitgifte van het Publicatieblad, waarin het geplaatst is.

Artikel 8

Dit landsbesluit kan worden aangehaald als: Landsbesluit financiële staten verzekeringsbedrijf.

Bijlage

Nota van toelichting behorende bij het Landsbesluit financiële staten verzekeringsbedrijf

De staten die elke verzekeraar jaarlijks, op grond van artikel 26, eerste lid, van de Landsverordening Toezicht Verzekeringsbedrijf, binnen zes maanden na afloop van het boekjaar moet invullen en bij de Bank van de Nederlandse Antillen (hierna: de Bank) moet indienen, hebben tot doel de Bank de financiële gegevens te verschaffen die zij nodig heeft om haar toezichttaak naar behoren te kunnen vervullen.

In de bijlagen behorende bij het onderhavige landsbesluit, houdende algemene maatregelen, worden de modellen van de staten voor het levensverzekeringsbedrijf (bijlage 1 en 2) en het schadeverzekeringsbedrijf (bijlage 3) op grond van artikel 26, zesde lid, van de Landsverordening Toezicht Verzekeringsbedrijf wettelijk vastgesteld.

Het levensverzekeringsbedrijf kent in toenemende mate levensverzekeringsovereenkomsten waarbij het beleggingsrisico door de polishouder wordt gedragen. Gelet hierop is aan de financiële rapportage aangaande het levensverzekeringsbedrijf een bijlage 2, die betrekking heeft op de gesepareerde beleggingen, toegevoegd.

Onderscheid wordt gemaakt tussen te publiceren en niet te publiceren staten. De staten die het publiek nodig heeft om inzicht te verkrijgen in de financiële toestand van een verzekeringsbedrijf, zijn in artikel 5 van het onderhavige landsbesluit aangewezen als staten die openbaar moeten worden gemaakt. Dit zijn tevens de staten die tezamen de jaarrekening van een verzekeraar vormen (zie artikel 1, eerste lid, onderdeel k, van de Landsverordening Toezicht Verzekeringsbedrijf) en die voor een verzekeraar met de rechtsvorm van onderlinge waarborgmaatschappij, naamloze vennootschap of besloten vennootschap zullen gelden als de balans en winst- en verliesrekening met toelichting. Staten die gegevens bevatten die uit concurrentieoverwegingen als vertrouwelijk moeten worden beschouwd en waarover het publiek niet behoeft te beschikken om zich een oordeel te vormen over de financiële positie van het verzekeringsbedrijf, zijn van de verplichting tot publicatie uitgezonderd.

De in de bijlagen vermelde modellen van de staten die het levensverzekerings- en het schadeverzekeringsbedrijf hanteren, worden reeds bij het verlenen van de vergunning door de Bank, digitaal aan de bedrijven verschaft. Gezien het feit dat deze modellen een groot aantal pagina’s beslaan, voor een kleine groep kenbaar dient te zijn, en zoals eerder aangegeven, ook digitaal te verkrijgen zijn, wordt in artikel 6 van het onderhavige landsbesluit voorgesteld om de bijlagen bij de Bank ter inzage te leggen.

Financiële gevolgen

Middels het onderhavige landsbesluit, houdende algemene maatregelen, worden de krachtens de Landsverordening Toezicht Verzekeringsbedrijf voor het levensverzekeringsbedrijf en het schadeverzekeringsbedrijf te hanteren modellen van de staten wettelijk vastgelegd. Dit landsbesluit heeft dientengevolge geen financiële gevolgen voor het Land.

Advies Raad van Advies

Op 8 december 2009 heeft de Raad van Advies advies uitgebracht inzake het ontwerp-Landsbesluit financiële staten verzekeringsbedrijf.

Het onderhavige ontwerp is naar aanleiding van het advies van de Raad van Advies zodanig aangepast dat de bepaling, waarin aan de Bank de bevoegdheid wordt toegekend om ter ondersteuning van de financiële rapportage, administratieve voorschriften voor het levens- respectievelijk het schadeverzekeringsbedrijf uit te vaardigen - vanwege het feit, zoals door de Raad opgemerkt, dat artikel 26, zesde lid, hiervoor geen grondslag biedt - uit het ontwerp gehaald. Hierbij wordt opgemerkt dat de regering een ontwerp-landsverordening actualisering en harmonisatie toezichtlandsverordeningen Bank van de Nederlandse Antillen in de maak heeft, waarin wel op dit gebied regelgevende bevoegdheid aan de Bank wordt toegekend.

De Raad van Advies heeft de regering voorts geadviseerd om de bijlagen behorende bij het ontwerp-Landsbesluit financiële staten verzekeringsbedrijf niet ter inzage te leggen, maar om deze in het Publicatieblad te plaatsen, omdat deze bijlagen onderdeel zijn van een regeling en overeenkomstig artikel 25, eerste lid, van de Staatsregeling van de Nederlandse Antillen in het Publicatieblad moeten worden geplaatst.

Gelet op Aanwijzing 188 van de Nederlandse Aanwijzing voor de Regelgeving die hier te lande als paradigma worden gehanteerd, heeft ondergetekende besloten om de bijlagen niet te publiceren in het Publicatieblad.

Aanwijzing 188 van de Aanwijzing voor de Regelgeving luidt als volgt:

“Een bij een ministeriële regeling vastgestelde algemeen verbindend voorschrift, kan bepalen dat een daarbij behorende bijlage ter inzage wordt gelegd, indien plaatsing in de Staatscourant of in een ander van overheidswege verkrijgbaar gesteld publicatieblad bezwaarlijk is vanwege de omvang of een andere reden, mits die bijlage slechts voor een kleine groep personen van belang is of de kenbaarheid voor alle belanghebbenden op een andere wijze voldoende verzekerd is”.

Vanwege de omvang van de bijlagen, alsmede vanwege het feit dat de bijlagen slechts voor de groep van verzekeraars van belang is, heeft ondergetekende besloten om de bijlagen ter inzage bij de Bank te leggen.