Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Koninkrijksdeel Curaçao

MINISTERIËLE BESCHIKKING MET ALGEMENE WERKING van de 13de april 2009 ter uitvoering van artikel 8, eerste lid, van het Besluit Natura-uitvaart-verzekeraars (Beschikking aanslagregels natura-uitvaartverzekeraars)

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieKoninkrijksdeel Curaçao
Officiële naam regelingMINISTERIËLE BESCHIKKING MET ALGEMENE WERKING van de 13de april 2009 ter uitvoering van artikel 8, eerste lid, van het Besluit Natura-uitvaart-verzekeraars (Beschikking aanslagregels natura-uitvaartverzekeraars)
CiteertitelBeschikking aanslagregels natura-uitvaartverzekeraars
Vastgesteld doorMinister van Financiën
Onderwerpfinanciën en economie
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

10-10-2010bestendiging Antilliaanse regelgeving in Curaçao

10-10-2010

A.B. 2010, no. 86 en A.B. 2010, no. 87

onbekend

Tekst van de regeling

Intitulé

MINISTERIËLE BESCHIKKING MET ALGEMENE WERKING van de 13de april 2009 ter uitvoering van artikel 8, eerste lid, van het Besluit Natura-uitvaartverzekeraars (Beschikking aanslagregels natura-uitvaartverzekeraars)

Artikel 1

De Bank legt jaarlijks vóór 1 december aan iedere natura-uitvaartverzekeraar een aanslag op ter dekking van de kosten voor haar verbonden aan de uitvoering van het Besluit Natura-uitvaartverzekeraars.

Het bedrag van de aanslag bestaat uit:

een vast bedrag van NAF. 1000,--; en

een variabel bedrag dat 0,25 promille van het balanstotaal van de natura-uitvaartverzekeraar van het voorgaande boekjaar bedraagt.

Indien een natura-uitvaartverzekeraar naar het oordeel van de Bank bijzondere aandacht vereist, kan de Bank deze natura-uitvaartverzekeraar op basis van een urenregistratie, in aanvulling op het tweede lid, hiervoor een bedrag van NAF. 150,-- per uur in rekening brengen. Hiervan stelt de Bank de natura-uitvaartverzekeraar vooraf in kennis.

Artikel 2

Aan de natura-uitvaartverzekeraar die zich na 1 januari van het lopende jaar bij de Bank heeft aangemeld, wordt het bedrag van de aanslag, bedoeld in artikel 1, tweede lid, onder a, naar evenredigheid van het aantal maanden van het jaar dat de natura-uitvaartverzekeraar staat geregistreerd bij de Bank, in rekening gebracht.

Artikel 3

In afwijking van artikel 1, eerste lid, legt de Bank de aanslag van het aanslagjaar 2009 voor de periode van 1 juni tot en met 31 december 2009, vóór 1 december 2009 op.

Het bedrag van de aanslag, bedoeld in het eerste lid, bestaat uit:

een vast bedrag van NAF. 500,-- en

een variabel bedrag dat 0,25 promille van het balanstotaal van de natura-uitvaartverzekeraar van de laatste 6 maanden van het boekjaar 2008 bedraagt.

Artikel 4

Deze ministeriële beschikking wordt in het Publicatieblad bekendgemaakt.

Artikel 5

Deze ministeriële beschikking treedt in werking met ingang van de dag na die der uitgifte van het Publicatieblad, waarin de afkondiging is geschied.

Artikel 6

Deze ministeriële beschikking kan worden aangehaald als: Beschikking aanslagregels natura-uitvaartverzekeraars.

TOELICHTING behorende bij de Beschikking aanslagregels natura-uitvaartverzekeraars

1. Algemeen

De toezichtwerkzaamheden van de Bank van de Nederlandse Antillen (hierna: de Bank) en als gevolg daarvan het toezicht zijn door de jaren heen toegenomen. Dit is mede het gevolg van ontwikkelingen wereldwijd op het gebied van verzekeringen en vereisten die internationaal gesteld worden aan toezichthoudende instanties. Deze ontwikkelingen brengen onder meer met zich mee dat toezichtregimes aangepast dan wel verbeterd dienen te worden. De Bank vormt hier geen uitzondering op.

In het licht daarvan is het thans noodzakelijk geworden deze regels te introduceren die de kosten verband houdende met dit toezicht enigszins dekken. Getracht is om hierbij rekening te houden met de draagkracht van de sector. Daarnaast is ook rekening gehouden met de door de Bank ten behoeve van deze sector te verrichten werkzaamheden.

Jaarlijks worden er door de natura-uitvaartverzekeraar financiële cijfers bij de Bank ingediend. Deze worden door de Bank geanalyseerd aan de hand waarvan verslagen met aanbevelingen worden geproduceerd. De tijd besteed aan een dergelijke analyse kan variëren tussen de 5 en 10 werkdagen, afhankelijk van de omvang van de verzekeraar. Naast deze rapportages verricht de Bank ook onderzoeken ter plaatse bij de natura-uitvaartverzekeraars. Een onderzoek duurt normaliter 2 weken maar kan ook langer duren. Naar aanleiding van het onderzoek wordt een rapport met bevindingen en aanbevelingen opgesteld. Daarnaast correspondeert de Bank ook op regelmatige basis met de natura-uitvaartverzekeraars en worden er ook vergaderingen belegd. Al bij al worden er jaarlijks gemiddeld 150 mensuren besteed aan het monitoren van een natura-uitvaartverzekeraar. In bepaalde gevallen kan dit aantal variëren, afhankelijk van de specifieke situatie van de instelling. Tegen een gemiddeld uurtarief van NAF.150,- zitten de kosten op een bedrag van NAF. 22.500,- per instelling.

Gelet op het rechtszekerheidsbeginsel wordt aan belastende regelingen, behoudens in uitzonderlijke gevallen, geen terugwerkende kracht toegekend. Dat is dan ook de reden waarom in artikel 3 van de onderhavige ministeriële beschikking een voorziening is getroffen voor de betalingsplicht van de natura-uitvaartverzekeraars voor het jaar 2009. Slechts voor de toekomstige periode, dat is de laatste 6 maanden van het jaar 2009, kan de Bank de natura-uitvaartverzekeraars een aanslag opleggen.

2. Financiële paragraaf

Deze beschikking brengt met zich mee dat een groter deel van de kosten van de Bank door de sector zelf gedragen zal worden, met als gevolg een beter resultaat voor de Bank en uiteindelijk een hoger dividend voor het Land de Nederlandse Antillen.

De Minister van Financiën