Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Koninkrijksdeel Curaçao

LANDSVERORDENING van de 21ste augustus 1968 tot regeling van de uitgifte in eigendom of pacht en van het beheer der domaniale gronden, zomede die van de uitoefening van andere domiale rechten

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieKoninkrijksdeel Curaçao
Officiële naam regelingLANDSVERORDENING van de 21ste augustus 1968 tot regeling van de uitgifte in eigendom of pacht en van het beheer der domaniale gronden, zomede die van de uitoefening van andere domiale rechten
CiteertitelOnbekend
Vastgesteld doorGouverneur van de Nederlandse Antillen
Onderwerpvolkshuisvesting en woningbouw
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

10-10-2010bestendiging Antilliaanse regelgeving in Curaçao

10-10-2010

A.B. 2010, no. 86 en A.B. 2010, no. 87

onbekend

Tekst van de regeling

Intitulé

LANDSVERORDENING van de 21ste augustus 1968 tot regeling van de uitgifte in eigendom of pacht en van het beheer der domaniale gronden, zomede die van de uitoefening van andere domiale rechten

§ 1. Algemene bepalingen

Artikel 1

Voor de toepassing van de bepalingen van of krachtens deze landsverordening wordt verstaan onder:

domaniale gronden: alle onroerende zaken van de rechtspersoon de Nederlandse Antillen;

landswoningen: alle woonhuizen die eigendom zijn van het land.

§ 2. De uitgifte in eigendom

Artikel 2
  • 1. Alleen wanneer het in het belang van het land wenselijk is, worden domaniale gronden of andere domaniale rechten vervreemd.

  • 2. Vervreemding van domaniale gronden of andere domaniale rechten geschiedt door of namens de Gouverneur met inachtneming der voorschriften bij of krachtens deze landsverordening gesteld.

Artikel 3
  • 1. Verkoop van domaniale gronden of andere domaniale rechten geschiedt in het openbaar wanneer de verkoopwaarde meer dan ƒ 10.000,— (tienduizend gulden) bedraagt, en behoeft de goedkeuring bij landsverordening.

  • 2. Bedraagt de verkoopwaarde ƒ 10.000,— (tienduizend gulden) of minder, dan kan een domaniale grond of een ander domaniaal recht ondershands worden verkocht.

  • 3. In afwijking van het bepaalde in lid 1, is de goedkeuring bij landsverordening niet vereist voor de verkoop van domaniale gronden of andere domaniale rechten, waarvan de verkoopwaarde meer dan ƒ 10.000,— (tienduizend gulden) bedraagt, aan:

    • a.

      een eilandgebied;

    • b.

      Nederland, mits de bij de verkoop betrokken domaniale grond of het betrokken domaniale recht uitsluitend bestemd is voor en ten behoeve van de verdediging van de Nederlandse Antillen.

Artikel 4
  • 1.

    Ruiling van domaniale gronden of andere domaniale rechten waarvan de verkoopwaarde, indien gelegen in het eilandgebied Aruba of Curaçao, meer danƒ 50.000,— (vijftigduizend gulden) bedraagt, en indien gelegen in het eilandgebied Bonaire of de Bovenwindse Eilanden, meer dan ƒ 15.000,— (vijftienduizend gulden) behoeft de goedkeuring bij landsverordening.

  • 2.

    Goedkeuring bij landsverordening is eveneens vereist wanneer de verkoopwaarde van het te verkrijgen onroerende goed minder dan 75% (vijfenzeventig ten honderd) van de verkoopwaarde van de te vervreemden domaniale grond of het domaniale recht bedraagt.

  • 3.

    De in de leden 1 en 2 gestelde voorwaarden zijn niet van toepassing wanneer de wederpartij bij de ruil is:

    • a.

      een eilandgebied;

    • b.

      Nederland, mits de bij de ruiling betrokken domaniale grond of het betrokken domaniale recht voor geen ander doel dan de verdediging van de Nederlandse Antillen bestemd is.

Artikel 5

Schenking van domaniale gronden of andere domaniale rechten behoeft de goedkeuring bij landsverordening.

Artikel 6

De eigendom van de vervreemde domaniale gronden of andere domaniale rechten gaat niet eerder tot de wederpartij over, dan nadat de levering daarvan geschied is overeenkomstig de desbetreffende bepalingen van het Burgerlijk Wetboek van de Nederlandse Antillen.

§ 3. Beheer

Artikel 7

De domaniale gronden of andere domaniale rechten worden beheerd door of namens de Gouverneur met inachtneming der voorschriften bij of krachtens deze landsverordening gesteld.

Artikel 8
  • 1. Onverminderd een canon van tenminste 6% (zes ten honderd) van de grondwaarde per jaar, worden de voorwaarden, waaronder erfpachtsrecht op domaniale gronden wordt verleend, bij landsbesluit houdende algemene maatregelen vastgesteld.

  • 2. Van de in lid l vermelde canon kan worden afgeweken bij verlening van erfpachtsrecht op domaniale gronden aan:

    • a.

      een eilandgebied;

    • b.

      Nederland, mits de in erfpacht uit te geven domaniale grond voor en ten behoeve van de verdediging van de Nederlandse Antillen wordt bestemd;

    • c.

      een privaatrechtelijke rechtspersoon, in welks aandelenkapitaal de rechtspersoon de Nederlandse Antillen deelneemt;

    • d.

      andere privaatrechtelijke rechtspersonen, mits de in erfpacht uit te geven domaniale grond voor de bouw van werken ter bevordering van het toerisme en de industrialisatie wordt bestemd.

Artikel 9
  • 1. Verhuur of op enig andere wijze in gebruik geven van domaniale gronden met een oppervlakte van drieduizend vierkante meter of meer aan eenzelfde persoon voor onbepaalde tijd of voor langer dan vijf jaar, behoeft de goedkeuring bij landsverordening.

  • 2. Alle overeenkomsten van verhuur of enig andere vorm van gebruik van domaniale gronden of andere domaniale rechten worden bij geschrift aangegaan.

  • 3. Onverminderd het bepaalde in lid 2 worden de voorschriften voor verhuur van landswoningen bij landsbesluit houdende algemene maatregelen vastgesteld.

  • 4. De goedkeuring bedoeld in lid l is niet vereist indien de verhuurde of op enig andere wijze in gebruik gegeven domaniale grond of het domaniale recht bestemd is voor het hebben van opstallen ten algemenen nutte op de betrokken grond.

§ 4. Slotbepalingen

Artikel 10

Het vervreemden of bezwaren van domaniale gronden of andere domaniale rechten op enigerlei wijze anders dan in de artikelen 4 tot en met 9 omschreven, kan alleen geschieden na daartoe verkregen goedkeuring bij landsverordening.

Artikel 11
  • 1. De Administratie van de domaniale gronden en andere domaniale rechten geschiedt volgens de door de Minister van Financiën te geven voorschriften.

  • 2. Eenmaal 's jaars uiterlijk op de 31ste maart, doet de Minister van Financiën aan de Staten van de Nederlandse Antillen schriftelijk verslag met betrekking tot de uitgifte in eigendom en het beheer der domaniale gronden en andere domaniale rechten in het afgelopen jaar.

Artikel 12

Deze landsverordening kan worden aangehaald als „Landsverordening domaniale gronden".

Artikel 13
  • 1. Deze landsverordening treedt in werking met ingang van een nader bij landsbesluit te bepalen datum.

  • 2. Met ingang van de dag harer inwerkingtreding vervallen:

    • a.

      de Verordening van de 8ste mei 1867 op de uitgifte in eigendom of pacht van publieke gronden (P.B. 1867, no. 4);

    • b.

      de Woningregeling 1938 (P.B. 1938, no. 76).

  • 3. Bij de inwerkingtreding van deze landsverordening blijven alle krachtens de Verordening van de 8ste mei 1867 op de uitgifte in eigendom of pacht van publieke gronden in de Kolonie Curaçao genomen besluiten en beschikkingen, alsmede alle overeenkomsten, krachtens de Woningregeling 1938 gesloten, van kracht en worden deze geacht op grond van deze landsverordening te zijn genomen.