Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Koninkrijksdeel Curaçao

Aanschrijving Beleggingsinstelling en Vrijgestelde Vennootschap

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieKoninkrijksdeel Curaçao
Officiële naam regelingAanschrijving Beleggingsinstelling en Vrijgestelde Vennootschap
Citeertitelaanschrijving beleggingsinstelling vrijgestelde vennootschap
Vastgesteld doorDirecteur Fiscale Zaken
Onderwerpfinanciën en economie
Eigen onderwerpbelastingen

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Landsverordening op de Winstbelasting 1940 (P.B. 2002, no. 54), art. 1A, eerste lid, onder f

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

10-10-2010bestendiging Antilliaanse regelgeving in Curaçao

10-10-2010

A.B. 2010, no. 86 en A.B. 2010, no. 87

onbekend

Tekst van de regeling

Intitulé

Aanschrijving Beleggingsinstelling en Vrijgestelde Vennootschap

Per 1 januari 2001 is artikel 1A in de Landsverordening op de Winstbelasting 1940 (P.B. 2002, no. 54) (hierna LWB) in het kader van het Nieuw Fiscaal Raamwerk voor de Nederlandse Antillen ingevoerd. Krachtens 1A, eerste lid, onderdeel f, van de LWB kan een besloten vennootschap, onder bepaalde voorwaarden, worden aangemerkt als een vrijgestelde vennootschap. Een van de voorwaarden is dat een vrijgestelde vennootschap in ieder geval geen bank of een andere financiële instelling kan zijn, die onderworpen is aan het toezicht van de Bank van de Nederlandse Antillen.

Per 1 januari 2003 is de Landsverordening toezicht beleggingsinstellingen en administrateurs (hierna: Ltba) (P.B. 2002, 137) in werking getreden. De landsverordening heeft primair tot doel een toezichtregime voor beleggingsinstellingen en administrateurs te introduceren. De Bank van de Nederlandse Antillen oefent de toezichthoudende taken van de Ltba uit.

Vanuit de fiscale praktijk is aan mij de vraag gesteld of een beleggingsinstelling, die onderworpen is aan het toezicht van de Bank van de Nederlandse Antillen in aanmerking kan komen voor de status van vrijgestelde vennootschap. In dat kader maak ik het volgende bekend. Uit de nota naar aanleiding van het voorlopig verslag tevens eindverslag bij de invoering van het Nieuw Fiscaal Raamwerk valt te lezen dat “De M.A.N.-fractie vraagt of het nu de bedoeling is om alle vormen van beleggingsmaatschappijen welke voorheen vielen onder het begunstigende beleid van de mutual funds, onder de statutaire doelstellingen van de Vrijgestelde Vennootschap te brengen. De door de M.A.N-fractie gestelde vraag wordt door de Regering bevestigend beantwoord. Nieuwe mutual funds kunnen desgewenst gebruik maken van het regime voor Vrijgestelde Vennootschappen. De ongerustheid die er kennelijk bij de financiële dienstverleners ten aanzien van de belastingpositie van mutual funds heerst, is ongegrond”. Tijdens de statenbehandeling heeft de toenmalige Minister van Financiën, de heer Voges, naar aanleiding van een vraag van het statenlid, de heer Metry, het volgende antwoord gegeven: “di dos parti di e pregunta ta trata kiko eksaktamente ta e “verrichten van kredietuitzettingen”? Un di e aktividadnan ku un Vrijgestelde Vennootschap tin mag di desplega. E deskripshion kisas ku lo ta mas kompleto ta, ku tur aktividad ku mutual funds, un beleggingsmaatschappij ta desplega, ta aktividadnan ku ta kai bou di e deskripshon di “verrichten van kredietuitzettingen”.

Bij de totstandkoming van het regime van de vrijgestelde vennootschappen ontbrak toentertijd ten aanzien van beleggingsinstellingen een wettelijk toezichtkader binnen de Nederlandse Antillen. Om de beleggers te beschermen en om de reputatie van de Nederlandse Antillen als een respectabel internationaal financieel centrum in stand te houden, heeft de Regering in 2002 besloten om de Ltba in te voeren. Bij de totstandkoming van de Ltba werd artikel IA, eerste lid onderdoel 1, van de LWB per abuis niet gewijzigd.

Op grond van het voorgaande en vooruitlopend op een wetswijziging, deel ik u mede dat beleggingsinstellingen, die onderworpen zijn aan het toezicht van de Bank van de Nederlandse Antillen, in aanmerking komen voor de status van Vrijgestelde Vennootschap.

Deze aanschrijving kan worden aangehaald als: aanschrijving beleggingsinstelling vrijgestelde vennootschap.

Deze aanschrijving treedt in werking op 17 juni 2004 en werkt terug tot en met 1 januari 2003.