Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Koninkrijksdeel Curaçao

Aanschrijving heffing van omzetbelasting ter zake levering van goederen, die vervaardigd zijn door de lokale industrie

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieKoninkrijksdeel Curaçao
Officiële naam regelingAanschrijving heffing van omzetbelasting ter zake levering van goederen, die vervaardigd zijn door de lokale industrie
CiteertitelOnbekend
Vastgesteld doorMinister van Financiën
Onderwerpfinanciën en economie
Eigen onderwerpbelastingen

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Deze aanschrijving vervangt de aanschrijving van 11-1-2002, Eliminering van de aan de lokale industrie verbonden extra schakel omzetbelasting.

De geldingsduur van deze aanschrijving is verlengd bij de aanschrijving van 30 december 2004, RvM/1770, ter uitvoering van artikel 39, eerste lid, onderdeel b, van de Algemene landsverordening Landsbelastingen (P.B. 2001, no. 89) inzake de heffing van omzetbelasting ter zake levering van goederen, die vervaardigd zijn door de lokale industrie.

Onder voorwaarden werkt de aanschrijving terug tot en met 01-05-2001. Zie voor de voorwaarden § 4.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Landsverordening omzetbelasting 1999

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

10-10-2010bestendiging Antilliaanse regelgeving in Curaçao

10-10-2010

A.B. 2010, no. 86 en A.B. 2010, no. 87

onbekend

Tekst van de regeling

Intitulé

Aanschrijving heffing van omzetbelasting ter zake levering van goederen, die vervaardigd zijn door de lokale industrie

§ 1. Algemeen

Sinds de jaren zeventig bestaat er een stelsel van beschermende maatregelen ten behoeve van lokaal geproduceerde goederen. Vanaf november 2000 zijn een aantal invoerverboden c.q. productiemonopolies afgeschaft, terwijl op 1 januari 2001 de invoerregulering is ingetrokken. Economische heffingen ter zake de invoer op een 34-tal productcategorieën zijn per 1 maart 2001 en per 1 januari 2002 met respectievelijk 15% en 30% afgebouwd, binnen het systeem van geleidelijke afbouw over een periode van vier jaar. Op 1 januari 2005 zullen deze economische heffingen tot nul zijn teruggebracht.

Verder is in artikel 5, onderdeel b, van het Landsbesluit afbouw van een aantal economische heffingen (P.B. 2001, no. 120) vastgesteld dat de lokale industrie verplicht is om de bestaande distributiestructuur zoveel mogelijk intact te laten en zich zoveel mogelijk te onthouden van rechtstreekse leveringen aan de consument. Deze verplichting zorgt voor een extra ongewenste cumulatie van de bij Landsverordening omzetbelasting 1999 (PB. 1999, no. 43) ingevoerde omzetbelasting, want de lokale industrie is hierdoor verplicht om te leveren aan een andere ondernemer en mag niet rechtstreeks verkopen aan de consument. Het gevolg hiervan is dat op ingevoerde goederen altijd minder omzetbelasting drukt dan op goederen die op de Nederlandse Antillen worden vervaardigd.

Om deze ongelijkheid op te heffen is op 5 juni 2001 tussen de Regering en de vereniging met rechtspersoonlijkheid Asosashon dl Industrialistanan Antiyano (verder: ASINA) een convenant gesloten. In het convenant is het beleid van de Regering met betrekking tot lokale industrieën vastgelegd voor de periode van de geleidelijke afbouw. Verder zijn in het convenant specifieke toezeggingen gedaan aan ASINA en haar leden, zoals de verwijdering van de extra omzetbelasting schakel als genoemd in artikel 3 van voormeld convenant.

Ter uitvoering van voornoemd convenant van 5 juni 2001 en gelet op de economische belangen acht de Regering het gewenst om voor de lokale industrie een regeling bij aanschrijving te moeten treffen. Met deze regeling wordt beoogd de extra omzetbelastingschakel voor de lokale industrie te verwijderen.

De levering door de lokale industrie aan andere ondernemers van goederen, die binnen het heffingsgebied zijn vervaardigd en die in de als bijlage (Bijlage 1) bij deze aanschrijving opgenomen lijst zijn genoemd, is vrijgesteld van de heffing van omzetbelasting (vrijstelling). De vrijstelling geldt alleen voor die goederen die door de leverancier zelf zijn verwerkt, bewerkt of geassembleerd tot een nieuw handelsgoed. Bovendien kan alleen met toepassingvan de vrijstelling worden geleverd gedurende het tijdvak dat gebruik moet worden gemaakt van de verplichte distributiestructuur, zoals voorgeschreven in het Landsbesluit afbouw van een aantal economische heffingen.

Voor toepassing van deze regeling dient in ieder geval aan de volgende voorwaarden te worden voldaan.

§ 2. De voorwaarden

Leveranciers

Alleen ondernemers, die in het bezit zijn van een CRIB-nummer en behorende tot de in een bijlage (Bijlage 2) aangewezen ondernemingen, branches en sectoren, kunnen met toepassing van de vrijstelling goederen leveren aan andere ondernemers. In geval goederen geleverd worden aan anderen dan ondernemers dan is deze levering belast met omzetbelasting. De ondernemer die een levering verricht met toepassing van de vrijstelling moet het CRIB-nummer van de afnemer op de factuur vermelden en opnemen in een lijst die als bijlage bij zijn aangifte wordt overgelegd.

Goederen

Het moet gaan om goederen die door een bedrijf, gevestigd binnen het heffingsgebied als bedoeld in artikel 1, eerste lid, onderdeel d, van de Landsverordening omzetbelasting 1999, zijn verwerkt, bewerkt of geassembleerd tot een nieuw handelsgoed. Er moet wel sprake zijn van het voortbrengen van een goed dat tevoren niet bestond.

Deze regeling is slechts van toepassing op goederen waarvan de tarifaire heffingen, invoerverboden en het reguleringssysteem geleidelijk worden afgeschaft in het kader van de afbouw van het protectiebeleid.

Voor de toepassing van deze regeling wordt in de bijlage (Bijlage 1) bij deze aanschrijving opgenomen lijst de goederen aangewezen die voldoen aan de hiervoor opgenomen voorwaarden.

Afnemer

De afnemer is een ondernemer die binnen het heffingsgebied geïdentificeerd is en aan wie een CRIB-nummer is toegekend.

Administratie

De administratie van zowel de leverancier als de afnemer dient in ieder geval te voldoen aan de wettelijke bepalingen van de Algemene landsverordening Landsbelastingen (P.B. 2001, no. 89) (ALL).

Verder zijn de ondernemers verplicht om hun administratie op zodanige wijze in te richten en daarin zodanige gegevens bij te houden dat op eenvoudige wijze de leveringen met toepassing van de vrijstelling gecontroleerd kunnen worden.

De ondernemer moet aan de hand van zijn administratie kunnen aantonen dat terecht met toepassing van de vrijstelling is geleverd casu quo is gekocht.

Aangifte

De leverancier die met toepassing van de vrijstelling goederen levert, is verplicht om bij zijn aangifte omzetbelasting op een aparte bijlage de leveringen per afnemer te specificeren met vermelding van het CRIB-nummer van zijn afnemer.

Een model van deze specificatie is als bijlage (Bijlage 3) bij deze aanschrijving gevoegd.

Naheffing

De Inspecteur der Belastingen is bevoegd om te allen tijde de verschuldigde omzetbelasting na te heffen, indien ten onrechte geleverd is met toepassing van de vrijstelling dan wel wanneer na controle is gebleken dat niet aan alle voorwaarden is voldaan.

§ 3. Verplichtingen van de leverancier

Ondernemers die leveringen verrichten met toepassing van de vrijstelling moeten het CRIB-nummer van de afnemer op de factuur vermelden en de transacties opnemen in een lijst (Bijlage 3).

Verder dient de leverancier de aanspraak op toepassing van de vrijstelling aan te tonen aan de hand van boeken en bescheiden en tevens dat hij ter zake van dergelijke leveringen zorgvuldig heeft gehandeld. De door de leverancier in acht te nemen zorgvuldigheid brengt mee dat hij nagaat of de afnemer bekend is bij de Belastingdienst, hetgeen in ieder geval moet blijken uit het door de afnemer afgegeven CRIB-nummer, dat hem door de Inspecteur der Belastingen is toegekend. In gevallen waarin de leverancier twijfel heeft of redelijkerwijs zou moeten hebben omtrent de juistheid van het door de afnemer opgegeven CRIB-nummer, zal hij het nummer bij de Belastingdienst moeten verifiëren.

Verder dient de leverancier, naast het vastleggen van de bijzonderheden van de transactie in de administratie, alle andere bescheiden die de levering met toepassing van deze regeling ondersteunen te bewaren en dient hij bij het nemen van de beslissing over toepassing van de vrijstelling na te gaan of de aard van de beschikbare bewijsstukken deze handelwijze rechtvaardigt. Bij deze beslissing zal ook de aard van de goederen een rol spelen. De leverancier dient erop bedacht te zijn dat bij goederen die geschikt zijn voor consumptief gebruik de zorgvuldigheid steeds expliciet aan de orde zal worden gesteld.

§ 4. Inwerkingtreding en overgangsbepaling

Deze aanschrijving treedt met ingang van haar dagtekening in werking. De in deze aanschrijving geregelde vrijstelling vervalt voor een ondernemer op het tijdstip dat die ondernemer niet bij of krachtens de wet verplicht is om de bestaande distributiestructuur intact te houden.

Voor de periode 1 mei 2001 tot het tijdstip van inwerkingtreding van deze aanschrijving kan de leverancier schriftelijk aan de Inspecteur der Belastingen verzoeken om teruggaaf van de reeds betaalde omzetbelasting. De Inspecteur kan aan de teruggaaf nadere voorwaarden stellen. Voorts dient de leverancier een creditnota uit te reiken aan zijn afnemer.

Met de inwerkingtreding van deze aanschrijving, wordt de aanschrijving d.d. 11 januari 2002, Eliminering van de aan de lokale industrie verbonden extra schakel omzetbelasting, ingetrokken.

Bijlage 1. Aangewezen goederen

  • 1.

    Varkensspek, waaronder begrepen buikspek, doorregenspek, vetspek, vers gekoeld, bevroren, gezouten of gepekeld, gedroogd of gerookt, toebereid of verduurzaamd, met uitzondering van voorgekookt spek;

  • 2.

    Melkpoeder met een vetgehalte van meer dan 11 gewichtpercenten, met uitzondering van melkpoeder bestemd voor baby’s geitenmelkpoeder en melkpoeder bestemd voor dierlijke consumptie;

  • 3.

    Yoghurt, puur bereide, dikvloeibaar of vloeibaar met of zonder vruchten, dan wel bevroren, met of zonder toegevoegde suiker of andere zoetstoffen;

  • 4.

    Rijst, wit geslepen, “parboiled” en gebroken rijst, alsmede bruine rijst en bruine “parboiled” rijst, met uitzondering van snelkookrijst of snelkookrijst met groenten vermengd;

  • 5.

    Meel van tarwe of tarwebloem (bakkersmeel);

  • 6.

    Maismeel (funchi) wit of geel. Meel van zachte of melige, harde of glazige tarwe of tarwebloem voor huishoudelijk gebruik (huishoudmeel);

  • 7.

    Bereiddeeg, voor de bereiding van brood;

  • 8.

    Reuzel, alsmede kunstreuzel en andere eetbare vetten, met uitzondering van 100% plantaardige shortening en korstvet;

  • 9.

    Margarine;

  • 10.

    Eetbare olien met uitzondering van olijfolie, ongeraffineerde sesamolie en koudgeperste olien;

  • 11.

    Ham (met uitzondering van gerookte, ingedroogde en gezouten ham, zgn. kerstham, bevroren proscuitto ham, bevroren gekookte proscuitto ham, bevroren gekookte pastrami) en worstsoorten waarin varkensvlees verwerkt is (met uitzondering van worstsoorten in blik of bus, salami ingherese of magyar);

  • 12.

    Suikerstroop gearomatiseerd of met toegevoegde kleurstoffen, vanillesuiker daaronder begrepen (limonade stroop);

  • 13.

    Brood van tarwemeel met uitzondering van matse en roggebrood;

  • 14.

    Ongegiste vruchtensappen, zonder toegevoegde alcohol, met toegevoegde suiker of andere zoetstoffen, met uitzondering van druivenmost en geconcentreerde vruchtensappen met of zonder suiker of een andere zoetstof

  • 15.

    Consumptie ijs (ice-cream), waaronder roomijs, sorbets en ‘mellorine’;

  • 16.

    Alcoholvrije dranken, limonade (frisdranken - gearomatiseerd mineraalwater en gearomatiseerd spuitwater daaronder begrepen - ) met toegevoegde suiker of andere zoetstoffen, alsmede andere alcoholvrije dranken, met uitzondering van vloeibare ijslolly’s sondevoeding, rijstdranken, sportdranken, kruidendranken, ijsthee, soyadranken en voedingssuplementen;

  • 17.

    Malta;

  • 18.

    Bier;

  • 19.

    Bereid voedsel voor dieren, met uitzondering van honden- en kattenvoer, hooi (stro), luzerne paarden-perskoek, veevoeder samengesteld met melasse en suikerhoudende stoffen, voer voor veulens, duivenvoer, vogelzaad en konijnenvoer;

  • 20.

    Vernis, grond- lak-, muur-, dak- en houtverven; industriële verven, wegenmarkeringsverven en hittebestendige verven, alsmede grondstoffen voor halffabrikaten voor het (voor)bereiden van verf met uitzondering van autolakken en grondverven, vliegtuiggrondverven, vliegtuigverven, hittebestendige verven, verf voor kunstschilders, voor onderwijsdoeleinden, voor vermaak e.d. en van harsmastiek en harscement voor huishoudelijke doeleinden alsook verfspuitbussen;

  • 21.

    Kaarsen, theelichtjes, devotielichtjes, nachtlichtjes met uitzondering van doop-, paas-, sier- en figuurkaarsen;

  • 22.

    Plastic zakken met inbegrip van draagtassen, voorzien van handvatten, met uitzondering van zakjes voorzien van een sluitingsmechanisme met een inhoud van minder dan één liter, wasserijzakken en polythyleen plastic folie;

  • 23.

    Bekers, vervaardigd van papier, karton, polystyreen, propyleen en K-resin kristal helder;

  • 24.

    Houten ramen en deuren, alsmede houten panelen, met uitzondering van deuren welke zijn gemaakt met panelen voorzien van houtsnijwerk;

  • 25.

    Papieren zakken, met uitzondering van puntzakjes en zakken van papier die een speciale behandeling hebben ondergaan;

  • 26.

    Closetpapier op rollen;

  • 27.

    Handdoeken van papier op rollen (keukenrollen) met uitzondering van industriële handdoeken;

  • 28.

    Servetten van papier, inclusief voor gebruik in dispensers, met uitzondering van servetten voorzien van een reliëf (‘embrossed’);

  • 29.

    Vetvrij papier (wax-paper) op rollen;

  • 30.

    Drukwerk, kwitantie- en bonboekjes, bar guestcheques, affiches en posters voor lokale evenementen, jaarverslagen voor lokale bedrijven, kalenders (met uitzondering van bureaukalenders en promotiereclame kalenders die gratis worden verstrekt), folders voor lokale bedrijven, visitekaartjes, menukaarten, ansichtkaarten van Curaçao en bedrukte etiketten (met uitzondering van bedrukte etiketten op rollen);

  • 31.

    Blikken vervaardigd van vertind plaatijzer;

  • 32.

    Meubelen van polyvinylchioride buizen en/of delen daarvan, van fiberglas en/of delen daarvan, van manouhout en/of delen daarvan, van rotan of delen daarvan, keukenelementen en/of delen daarvan, waaronder ingebouwde kasten;

  • 33.

    Matrassen, spiraalmatrassen en dergelijke in een lijst of in een raam gevatte matrassen, matrassen met binnenvering of opgevuld;

  • 34.

    Zeep (met uitzondering van ‘babyzeep’, vloeibare badzeep, badschuim, badgel, badcrème, scheerzeep en scheercrème, medicinale zeep, harszeep, talkzeep, naftenaatzeep, industriële zeep), als zeep te gebruiken tensio-actieve producten (met uitzondering van tandreinigingsmiddelen, tandpasta en tandzeep), wasmiddelen, wasverzachters (met uitzondering van industriële wasmiddelen), reinigingsproducten (met uitzondering van industriële reinigingsproducten), als wasmiddelen te gebruiken tensioactieve producten en bereidingen, bleekmiddelen;

  • 35.

    Gegalvaniseerd harmonicagaas;

  • 36.

    Geplastificeerd harmonicagaas;

  • 37.

    Spijkers (ijzeren);

  • 38.

    Betonmatten (4 t/m. 9 mm.).

Bijlage 2. Lijst van aangewezen bedrijven, branches en sectoren

I. Bedrijven die genieten van protectie (economische heffingen)

  • A.

    Curaçao

    • 1.

      Compack N.V.

    • 2.

      Curaçao Canning Company

    • 3.

      Lovers Industrial Corporation

    • 4.

      Ritz Otto Senior

    • 5.

      A.D.M.

    • 6.

      Alimentos Antillanos N.V.

    • 7.

      Antillean Margarine

    • 8.

      Leanez & Cia. Industrias Tip Top

    • 9.

      Caribbean Botlling & Co.

    • 10.

      Curaçao Beverage Bottling

    • 11.

      Criollita Esun Original

    • 12.

      Antilliaanse Brouwerij N.V.

    • 13.

      AntilliaanseVerfFabriek N.V.

    • 14.

      Curaçao Candle Co.

    • 15.

      Antillean Paper &. Plastic

    • 16.

      Vasos Antillianos N.V.

    • 17.

      Softex Products N.V.

    • 18.

      Unicum N.V.

    • 19.

      Antillean Soap Co.

    • 20.

      Curaçao Laboratory N.V.

    • 21.

      Antillean Rice Mills

  • B.

    Bonaire

    • 1.

      Bon Awa

    • 2.

      Antillean Rice Mills

II. Bedrijfscategorieën die genieten van protectie (economische heffingen)

  • A.

    Meubelfabrieken waaronder:

    • -

      Samira Matrassenfabriek

    • -

      Chasan matrassenfabriek

    • -

      De Maayer

    • -

      Dabo Ramen en Deuren

    • -

      Unicom Meubelfabriek N.V.

    • -

      Karnak N.V.

  • B.

    Drukkerjjen waaronder:

    • -

      Drukkerij de Stad

  • C.

    Bakkerijen

Bijlage 3. Model specificatie

Specificatie van de vrijgestelde leveringen Tijdvak:
Bedrijfsnaam afnemerCRIB-nummer afnemerTotaalbedrag leveringen per afnemer in dit tijdvak