Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Koninkrijksdeel Curaçao

LANDSVERORDENING van de 11de september 1997 houdende bepalingen in verband met de invoering van het nieuwe Wetboek van Strafvordering (Invoeringslandsverordening wetboek van strafvordering)

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieKoninkrijksdeel Curaçao
Officiële naam regelingLANDSVERORDENING van de 11de september 1997 houdende bepalingen in verband met de invoering van het nieuwe Wetboek van Strafvordering (Invoeringslandsverordening wetboek van strafvordering)
CiteertitelInvoeringslandsverordening wetboek van strafvordering
Vastgesteld doorGouverneur van de Nederlandse Antillen
Onderwerpalgemeen
Eigen onderwerpstrafrecht

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Het tijdstip van inwerkingtreding van deze regeling is vastgesteld bij landsbesluit van 25-09-1997 (P.B. 1997, no. 251).

Deze regeling is opgenomen omdat zij zelfstandige overgangsbepalingen bevat, die niet voorkomen in de gewijzigde regelingen.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

10-10-2010bestendiging Antilliaanse regelgeving in Curaçao

10-10-2010

A.B. 2010, no. 86 en A.B. 2010, no. 87

onbekend

Tekst van de regeling

Intitulé

LANDSVERORDENING van de 11de september 1997 houdende bepalingen in verband met de invoering van het nieuwe Wetboek van Strafvordering (Invoeringslandsverordening wetboek van strafvordering)

Titel I Wijzigingen in diverse wettelijke regelingen

Artikelen I t/m CXVI

[wijzigen andere regelingen]

Titel II

Artikel I

[wijzigt het Wetboek van Strafvordering]

Artikel II

[wijzigt artikel 15 van de Landsverordening houdende regeling van de tuchtrechtspraak over personen, die de geneeskunst uitoefenen, zomede over apothekers (P.B. 1957, no. 30)]

Titel III Overgangs- en slotbepalingen

Artikel I

Het Wetboek van Strafvordering van de Nederlandse Antillen, vastgesteld bij Koninklijk besluit van den 22n Mei 1914, No. 83, en afgekondigd in P.B. 1914, no. 21, zoals sindsdien gewijzigd en aangevuld, wordt ingetrokken.

Artikel II
  • 1. In afwijking van artikel I blijft het in dat artikel genoemde wetboek ter bepaling van de bevoegdheid van de rechter en de wijze van rechtspleging met uitsluiting van andere regelingen in die gevallen van kracht, waarin het openbaar ministerie voor de datum van inwerkingtreding van deze landsverordening hetzij een vordering tot het inwinnen van voorlopige informatiën of het verlenen van rechtsingang heeft doen uitgaan, hetzij rauwelijks voor de openbare terechtzitting heeft gedagvaard.

  • 2. Regelingen, uitvoeringsvoorschriften en aanwijzingsbesluiten die op het in artikel I genoemde wetboek berusten, blijven na het tijdstip van intrekking van dat wetboek van kracht totdat zij door andere regelingen, uitvoeringsvoorschriften en aanwijzingsbesluiten overeenkomstig het nieuwe Wetboek van Strafvordering zijn vervangen. Voor zover nog niet is voorzien in die vervanging, worden de bestaande regelingen, uitvoeringsvoorschriften en aanwijzingsbesluiten geacht te hebben plaatsgevonden overeenkomstig het nieuwe Wetboek van Strafvordering, en worden de bepalingen in bestaande regelingen en uitvoeringsvoorschriften, zoveel mogelijk overeenkomstig dat wetboek uitgelegd en toegepast. Bij strijdigheid geldt het nieuwe wetboek.

  • 3. Indien bij of krachtens een wettelijke bepaling, bij Titel I van deze landsverordening gewijzigd, wordt voorzien in de aanwijzing van toezichthoudende ambtenaren of personen of bijzondere opsporingsambtenaren, worden de op het tijdstip van inwerkingtreding van deze landsverordening fungerende toezichthoudende ambtenaren of personen of bijzondere opsporingsambtenaren geacht aangewezen te zijn krachtens de gewijzigde bepaling, totdat de bedoelde aanwijzing plaatsvindt.

  • 4. Indien bij of krachtens een wettelijke bepaling, bij Titel I van deze landsverordening gewijzigd, wordt voorzien in de aanwijzing van toezichthoudende ambtenaren, maar krachtens die wettelijke bepaling geen bijzondere opsporingsambtenaren meer kunnen worden aangewezen, worden de op het tijdstip van inwerkingtreding van deze landsverordening fungerende bijzondere opsporingsambtenaren of ter opsporing van de in die landsverordeningen strafbaar gestelde feiten aangestelde buitengewone agenten van politie met zodanige toezichthoudende ambtenaren gelijkgesteld, totdat de bedoelde aanwijzing plaatsvindt, doch uiterlijk tot drie maanden na het tijdstip van inwerkingtreding van deze landsverordening.

Artikel III
  • 1. De in de eilandsverordeningen voorkomende bepalingen betreffende de bevoegdheid tot binnentreden in woningen tegen de wil van de bewoner, worden in overeenstemming gebracht met de Landsverordening van de 23ste juli 1955, houdende de bevoegdheden der eilandgebieden tot regeling van het binnentreden van woningen (P.B. 1955, no. 79), zoals zij bij deze landsverordening is gewijzigd.

  • 2. Verwijzingen naar bepalingen van het in artikel I van Titel III bedoelde wetboek in eilandsverordeningen en in landsverordeningen, houdende aangelegenheden die bij enige overdrachtslandsverordening aan de eilandgebieden zijn overgedragen, worden in overeenstemming gebracht met nieuwe Wetboek van Strafvordering.

Artikel IV

Het Wetboek van Strafvordering (P.B. 1996, no. 164) treedt in werking op het tijdstip van inwerkingtreding van deze landsverordening.

Artikel V
  • 1. Deze landsverordening treedt in werking op een bij landsbesluit te bepalen tijdstip dat voor de verschillende artikelen of onderdelen van artikelen van Titel I verschillend kan worden vastgesteld.

  • 2. Zij kan worden aangehaald als: Invoeringslandsverordening wetboek van strafvordering.