Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Koninkrijksdeel Curaçao

LANDSBESLUIT, HOUDENDE ALGEMENE MAATREGELEN, van de 11de februari 2005 ter uitvoering van artikel 3, eerste lid, onder a, van de Warenlandsverordening (P.B. 1997, no. 334)

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieKoninkrijksdeel Curaçao
Officiële naam regelingLANDSBESLUIT, HOUDENDE ALGEMENE MAATREGELEN, van de 11de februari 2005 ter uitvoering van artikel 3, eerste lid, onder a, van de Warenlandsverordening (P.B. 1997, no. 334)
CiteertitelLandsbesluit additieven in levensmiddelen
Vastgesteld doorGouverneur van de Nederlandse Antillen
Onderwerpalgemeen
Eigen onderwerpvolksgezondheid

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

De bijlagen bij deze regeling zijn goeddeels opgesteld volgens de systematiek van richtlijn 95/2/ EG.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Warenlandsverordening, art. 3, eerste lid, onder a

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

10-10-2010bestendiging Antilliaanse regelgeving in Curaçao

10-10-2010

A.B. 2010, no. 86 en A.B. 2010, no. 87

onbekend

Tekst van de regeling

Intitulé

LANDSBESLUIT, HOUDENDE ALGEMENE MAATREGELEN, van de 11de februari 2005 ter uitvoering van artikel 3, eerste lid, onder a, van de Warenlandsverordening

Artikel 1

  • 1. In dit landsbesluit wordt verstaan onder:

    a. additieven:levensmiddelenadditieven met uitzondering van kleurstoffen en zoetstoffen;
    b. quantum satis:een hoeveelheid van een additief toegevoegd aan eet- en drinkwaren overeenkomstig goede productiemethoden, die niet groter is dan voor het beoogde doel nodig is, onder de voorwaarde dat de consument niet wordt misleid;
    c. onverwerkte eet- of drinkwaar:een eet- of drinkwaar die geen behandeling heeft ondergaan welke een ingrijpende wijziging veroorzaakt in de oorspronkelijke staat daarvan, met dien verstande dat die eet- of drinkwaar gesneden, verdeeld, uitgebeend, gehakt, gepeld, geschild, gewassen, gemalen, schoongemaakt, diepgevroren, ingevroren, gekoeld, ontkorst, gedopt, verpakt of niet-verpakt kan zijn;
    d. conserveermiddelen:stoffen die de houdbaarheid van eet- en drinkwaren vergroten door deze te beschermen tegen bederf door micro-organismen;
    e. anti-oxidanten:stoffen die de houdbaarheid van eet- en drinkwaren vergroten door deze te beschermen tegen bederf door oxidatie;
    f. draagstoffen:stoffen, met inbegrip van oplosmiddelen die als draagstoffen fungeren die gebruikt worden om een additief op te lossen, te verdunnen, te dispergeren of op een andere wijze fysisch te wijzigen zonder de technologische functie daarvan te veranderen en zonder zelf enig technologisch effect uit te oefenen ten einde de verwerking, de toepassing of het gebruik van het additief te vergemakkelijken;
    g. voedingszuren:stoffen die de zuurtegraad van eet- en drinkwaren verhogen of er een zure smaak aan geven;
    h. zuurteregelaars:stoffen die de zuurte of alkaliteit van eet- en drinkwaren veranderen of regelen;
    i. antiklontermiddelen:stoffen die de neiging van afzonderlijke deeltjes van eet- en drinkwaren om aan elkaar te kleven verkleinen;
    j. antischuimmiddelen:stoffen die schuimvorming verhinderen of verminderen;
    k. vulstoffen:stoffen die het volume van een eet- of drinkwaar vergroten zonder noemenswaardig tot de beschikbare energiewaarde ervan bij te dragen;
    l. emulgatoren:stoffen die een homogene menging van twee of meer onmengbare fasen in een eet- of drinkwaar mogelijk maken of instandhouden;
    m. smeltzouten:stoffen die de kaaseiwitten in gedispergeerde vorm omzetten en zodoende een homogene verdeling van vet en andere bestanddelen bewerkstelligen;
    n. verstevigingsmiddelen:stoffen die de vezels van fruit en groeten stevig of knapperig maken of houden, of een wisselwerking met geleermiddelen aangaan om een gel te vormen of te verstevigen;
    o. smaakversterkers:stoffen die de karakteristieke smaak of geur van een eet- of drinkwaar versterken;
    p. schuimmiddelen:stoffen die het mogelijk maken een homogene dispersie van een gasvormige fase in een vloeibare of vaste eet- of drinkwaar te vormen;
    q. geleermiddelen:stoffen die een eet- of drinkwaar vorm geven door de vorming van een gel;
    r. glansmiddelen:stoffen, met inbegrip van glijmiddelen die, wanneer zij worden aangebracht op het oppervlak van een eet- of drinkwaar, daaraan een glanzend uiterlijk geven, of daarop een beschermende deklaag vormen;
    s. bevochtigingsmiddelen:stoffen die uitdroging van eet- en drinkwaren beletten door de gevolgen van een lage luchtvochtigheid tegen te gaan, of de oplossing van een poeder in een waterig medium bevorderen;
    t. gemodificeerde zetmelen:stoffen die door één of meer chemische behandelingen worden verkregen uit zemelen, die een fysische of enzymatische behandeling kunnen hebben ondergaan, en die met zuur of loog mogen zijn verdund of gebleekt;
    u. verpakkingsgassen:gassen, met uitzondering van lucht die vóór, tijdens of na het in de verpakking brengen van een eet- of drinkwaar in die verpakking worden gebracht;
    v. drijfgassen:gassen met uitzondering van lucht die een eet- of drinkwaar uit zijn recipiënt drukken;
    w. rijsmiddelen:stoffen of mengels van stoffen die gas vrijmaken en daardoor het volume van deeg of beslag vergroten;
    x. complexvormers:stoffen die chemische complexen vormen met metaalionen;
    y. stabilisatoren:stoffen die het mogelijk maken de fysisch-chemische toestand van een eet- of drinkwaar in stand te houden door een homogene dispersie van twee of meer onmengbare stoffen in een eet- of drinkwaar in stand te houden, of een karakteristieke kleur van een eet- of drinkwaar te stabiliseren, fixeren of intensiveren;
    z. verdikkingsmiddelen:stoffen die de viscositeit van een eet- of drinkwaar vergroten;
    aa. meelverbeteraars:stoffen, met uitzondering van emulgatoren, die aan meel of deeg worden toegevoegd om de bakeigenschappen te verbeteren.
  • 2. Dit landsbesluit is niet van toepassing op:

    • a.

      stoffen die gebruikt worden voor de behandeling van drinkwater;

    • b.

      producten die pectine bevatten en die verkregen worden uit gedroogde appelpulp, schillen van citrusvruchten of een mengsel daarvan, door middel van een behandeling met verdund zuur, gevolgd door een gedeeltelijke neutralisatie met natrium- of kaliumzouten;

    • c.

      kauwgombasis;

    • d.

      witte of gele dextrine, geroost of gedextrineerd zetmeel, zetmeel dat gemodificeerd is door een behandeling met zuur of base, gebleekt zetmeel, fysisch gemodificeerd zetmeel en zetmeel dat behandeld is met enzymen die zetmeel afbreken;

    • e.

      ammoniumchloride;

    • f.

      bloedplasma;

    • g.

      voedingsgelatine;

    • h.

      eiwithydrolysaten en hun zouten;

    • i.

      melkeiwit, caseïnaten en caseïne;

    • j.

      gluten;

    • k.

      aminozuren en hun zouten, met uitzondering van glutaminezuur, glycine, cysteïne en cystine en hun zouten voorzover zij geen functie als additief hebben;

    • l.

      inuline;

    • m.

      niet in de bijlagen genoemde enzymen.

  • 3. De in dit landsbesluit genoemde maximumconcentraties hebben, tenzij in dit landsbesluit anders is bepaald, betrekking op eet- en drinkwaren zoals die verhandeld worden.

Artikel 2

  • 1. In eet- en drinkwaren mogen uitsluitend aanwezig zijn als stoffen, bedoeld in artikel 1, eerste lid, onder d tot en met aa, de in de bijlagen1 1, 3 en 4 genoemde additieven.

  • 2. De in bijlage 1 genoemde additieven mogen ad quantum satis zijn toegevoegd aan eet- en drinkwaren, voor zover die eet- en drinkwaren niet zijn genoemd in bijlage 2.

  • 3. De in bijlage 1 genoemde additieven mogen, tenzij in dit landsbesluit anders is bepaald, niet zijn toegevoegd aan:

    • a.

      onverwerkte eet- of drinkwaar;

    • b.

      honing;

    • c.

      niet-geëmulgeerde oliën en vetten van dierlijke of plantaardige oorsprong;

    • d.

      boter;

    • e.

      gepasteuriseerde en gesteriliseerde (inclusief UHT) melk (inclusief volle, halfvolle en magere melk) en volle gepasteuriseerde room;

    • f.

      niet-gearomatiseerde met levende fermenten gefermenteerde melkproducten;

    • g.

      natuurlijk mineraalwater en bronwater;

    • h.

      koffie, met uitzondering van gearomatiseerde oploskoffie, en koffie-extract;

    • i.

      niet-gearomatiseerde thee;

    • j.

      suikers, bedoeld in artikel 1, eerste lid, onder c. van het Landsbesluit zoetstoffen in levensmiddelen (P.B. 2005, no. 60);

    • k.

      droge deegwaren met uitzondering van glutenvrije deegwaren of deegwaren voor diëten met een laag proteïnegehalte;

    • l.

      niet-gearomatiseerde natuurlijke karnemelk, met uitzondering van gesteriliseerde karnemelk;

    • m.

      zuigelingenvoeding, en eet- en drinkwaren bestemd voor peuters, alsmede de daaraan wat betreft samenstelling identieke eet- en drinkwaren, bestemd voor niet gezonde zuigelingen onderscheidenlijk niet gezonde peuters;

    • n.

      de in bijlage 2I genoemde eet- en drinkwaren.

  • 4. Onverminderd het derde lid mogen de stoffen E290, E938, E939, E941, E942 en E948 aanwezig zijn in de in dat lid genoemde eet- en drinkwaren.

  • 5. Onverminderd het tweede lid zijn de stoffen E410, E412, E415 en E417 niet aanwezig in gedehydrateerde eet- en drinkwaren die rehydrateren bij inname door de eindverbruiker.

  • 6. De stoffen E407 en E440 mogen met suikers worden gestandaardiseerd onder de voorwaarde dat dit tezamen met hun nummer en aanduiding wordt vermeld.

Artikel 3

In de in bijlage 2 genoemde eet- en drinkwaren zijn geen andere additieven aanwezig dan de in de bijlagen 2 en 3 genoemde additieven, onder de in die bijlagen vermelde voorwaarden.

Artikel 4

De in de bijlage 3 genoemde additieven mogen uitsluitend worden toegevoegd aan de in die bijlage genoemde eet- en drinkwaren, onder de in die bijlage vermelde voorwaarden.

Artikel 5

Uitsluitend de in bijlage 4 genoemde additieven mogen worden toegevoegd als draagstoffen of als oplosmiddelen die als draagstof fungeren, onder de in die bijlage vermelde voorwaarden.

Artikel 6

In de in artikel 2, derde lid, onder m, bedoelde eet- en drinkwaren, bestemd voor zuigelingen en peuters, zijn additieven slechts aanwezig met inachtneming van bijlage 5.

Artikel 7

  • 1. Additieven mogen aanwezig zijn:

    • a.

      in samengestelde eet- en drinkwaren, voor zover niet genoemd in artikel 2, derde lid, en voor zover dat additief aanwezig mag zijn in een ingrediënt van de desbetreffende samengestelde waar; of

    • b.

      in een eet- of drinkwaar die uitsluitend bestemd is voor gebruik bij de bereiding van een samengestelde eet- of drinkwaar, voor zover die samengestelde eet- of drinkwaar voldoet aan dit landsbesluit.

  • 2. Het eerste lid is, tenzij in dit landsbesluit anders is bepaald, niet van toepassing op zuigelingenvoeding, en babyvoeding.

Artikel 8

Dit landsbesluit treedt in werking de dag na de uitgifte van het Publicatieblad waarin het geplaatst is, en werkt terug tot en met 25 november 2004.

Artikel 9

Dit landsbesluit kan worden aangehaald als: Landsbesluit additieven in levensmiddelen.

Bijlage 1 behorende bij Landsbesluit additieven in levensmiddelen

Deze bijlage behoort bij artikel 2

Additieven die zijn toegelaten in eet- en drinkwaren met uitzondering van de eet- en drinkwaren die in artikel 2, derde lid, zijn vermeld.

De volgende additieven mogen in eet- en drinkwaren, met uitzondering van de eet- en drinkwaren die in artikel 2, derde lid, zijn vermeld, quantum satis worden gebruikt.

De stoffen E290, E938, E939, E941, E942, E948 en E949 mogen echter in alle eet- en drinkwaren worden gebruikt.

E 170Calciumcarbonaten
 i) Calciumcarbonaat
 ii) Calciumwaterstofcarbonaat
E 260 Azijnzuur
E 261 Kaliumacetaat
E 262 Natriumacetaten
 i) Natriumacetaat
 ii) Natriumwaterstofacetaat (natriumdiacetaat)
E 263 Calciumacetaat
E 270 Melkzuur
E 290 Kooldioxide
E 296 Appelzuur
E 300 Ascorbinezuur
E 301 Natriumascorbaat
E 302 Calciumascorbaat
E 304 Vetzuuresters van ascorbinezuur
 i) Ascorbylpalmitaat
 ii) Ascorbylstearaat
E 306 Tocoferolrijke extracten
E 307 Alfa-tocoferol
E 308 Gamma-tocoferol
E 309 Delta-tocoferol
E 322 Lecithinen
E 325 Natriumlactaat
E 326 Kaliumlactaat
E 327 Calciumlactaat
E 330 Citroenzuur
E 331 Natriumcitraten
 i) Mononatriumcitraat
 ii) Dinatriumcitraat
 iii) Trinatriumcitraat
E 332 Kaliumcitraten
 i) Monokaliumcitraat
 ii) Trikaliumcitraat
E 333 Calciumcitraten
 i) Monocalciumcitraat
 ii) Dicalciumcitraat
 iii) Tricalciumcitraat
E 334 L(+)-wijnsteenzuur
E 335 Natriumtartraten
 i) Mononatriumtartraat
 ii) Dinatriumtartraat
E 336 Kaliumtartraten
 i) Monokaliumtartraat
 ii) Dikaliumtartraat
E 337 Natriumkaliumtartraat
E 350 Natriummalaten
 i) Natriummalaat
 ii) Natriumwaterstofmalaat
E 351 Kaliummalaat
E 352 Calciummalaten
 i) Calciummalaat
 ii) Calciumwaterstofmalaat
E 354 Calciumtartraat
E 380 Triammoniumcitraat
E 400 Alginezuur
E 401 Natriumalginaat
E 402 Kaliumalginaat
E 403 Ammoniumalginaat
E 404 Calciumalginaat
E 406 Agar-agar
E 407 Carrageen
E 407a Verwerkt Eucheuma-wier
E 410 Johannesbroodpitmeel(*)
E 412 Guarpitmeel
E 413 Tragacanth
E 414 Arabische gom
E 415 Xanthaangom
E 417 Taragom
E 418 Gellaangom
E 422 Glycerol
E 440 Pectinen
 i) Pectine
 ii) Geamideerde pectine
E 460 Cellulose
 i) Microkristallijne cellulose
 ii) Cellulose in poedervorm
E 461 Methylcellulose
E 463 Hydroxypropylcellulose
E 464 Hydroxypropylmethylcellulose
E 465 Ethylmethylcellulose
E 466 Carboxymethylcellulose
 Natriumcarboxymethylcellulose
E 469 Enzymatisch
 gehydrolyseerde
 carboxymethylcellulose
E 470a Natrium-, kalium- en calciumzouten van vetzuren
E 470b Magnesiumzouten van vetzuren
E 471 Mono- en diglyceriden van vetzuren
E 472a Mono- en diglyceriden van vetzuren veresterd met azijnzuur
E 472b Mono- en diglyceriden van vetzuren veresterd met melkzuur
E 472c Mono- en diglyceriden van vetzuren veresterd met citroenzuur
E 472d Mono- en diglyceriden van vetzuren veresterd met wijnsteenzuur
E 472e Mono- en diglyceriden van vetzuren veresterd met mono- en
 diacetylwijnsteenzuur
E 472f Mono- en diglyceriden van vetzuren veresterd met een mengsel van
 azijnzuur en wijnsteenzuur
E 500 Natriumcarbonaten
 i) Natriumcarbonaat
 ii) Natriumwaterstofcarbonaat
 iii) Natrium sesquicarbonaat
E 501 Kaliumcarbonaten
 i) Kaliumcarbonaat
 ii) Kaliumwaterstofcarbonaat
E 503 Ammoniumcarbonaten
 i) Ammoniumcarbonaat
 ii) Ammoniumwaterstofcarbonaat
E 504 Magnesiumcarbonaten
 i) Magnesiumcarbonaat
 ii) Magnesiumwaterstofcarbonaat
E 507 Zoutzuur
E 508 Kaliumchloride
E 509 Calciumchloride
E 511 Magnesiumchloride
E 513 Zwavelzuur
E 514 Natriumsulfaten
 i) Natriumsulfaat
 ii) Natriumwaterstofsulfaat
E 515 Kaliumsulfaten
 i) Kaliumsulfaat
 ii) Kaliumwaterstofsulfaat
E 516 Calciumsulfaat
E 524 Natriumhydroxide
E 525 Kaliumhydroxide
E 526 Calciumhydroxide
E 527 Ammoniumhydroxide
E 528 Magnesiumhydroxide
E 529 Calciumoxide
E 530 Magnesiumoxide
E 570 Vetzuren
E 574 Gluconzuur
E 575 Glocono-delta-lacton
E 576 Natriumgluconaat
E 577 Kaliumgluconaat
E 578Calciumgluconaat
E 640 Glycine en zijn natriumzout
E 920 L-Cysteïne (alleen als meelverbeteraar)
E 938 Argon
E 939 Helium
E 941 Stikstof
E 942 Distikstofoxide
E 948 Zuurstof
E 949 Waterstof
E 1103 Invertase
E 1200 Polydextrose
E 1404 Geoxideerd zetmeel
E 1410 Monozetmeelfosfaat
E 1412 Dizetmeelfosfaat
E 1413 Gefosfateerd dizetmeelfosfaat
E 1414 Geacetyleerd dizetmeelfosfaat
E 1420 Geacetyleerd zetmeel
E 1422 Geacetyleerd dizetmeeladipaat
E 1440 Hydroxypropylzetmeel
E 1442 Hydroxypropyldizetmeelfosfaat
E 1450 Zetmeelnatriumoctenylsuccinaat
E 1451 Geacetyleerd geoxideerd zetmeel

Bijlage 2 behorende bij het Landsbesluit additieven in levensmiddelen

Deze bijlage behoort bij artikel 2, tweede lid en derde lid, onder n en bij artikel 3

Eet- en drinkwaren waaraan slechts bepaalde additieven mogen worden toegevoegd.

In deze bijlage is de maximale gebruiksdosis uitgedrukt in mg/kg tenzij anders vermeld.

Indien een eet- of drinkwaar in hoofdletters is vermeld, betekent dit dat uitsluitend de als zodanig aangeduide waar de betreffende additieven mag bevatten.

Cacao en chocoladeproductenE 322Lecithinenquantum satis
met uitzondering van cacao fantasie E 330  Citroenzuur5 g/kg
of imitatiechocolade E 334Wijnsteenzuur 5 g/kg
  E 422Glycerolquantum satis
 E 471 Mono- en Diglyceriden van vetzurenquantum satis
 E 170Calciumcarbonaten  
 E 500Natriumcarbonaten70 g/kg op de
 E 501Kaliumcarbonaten droge
 E 503Ammoniumcarbonaten vetvrije
 E 504Magnesiumcarbonaten stof
 E 524Natriumhydroxide uitgedrukt als
 E 525Kaliumhydroxide kaliumcarbonaat
 E 526Calciumhydroxide  
 E 527Ammoniumhydroxide  
 E 528Magnesiumhydroxide  
 E 530Magnesiumoxide  
 E 414 Arabische gom quantum satis,
 E 440 Pectinen uitsluitend als glansmiddel
       
Vruchtensap en -nectar E 300 Ascorbine zuurquantum satis
       
Ananassap E 296 Appelzuur3 g/l
       
Nectar E 270Melkzuur 5 g/l
 E 330Citroenzuur 5 g/l
       
Druivensap E 170 Calciumcarbonatenquantum satis
 E 336Kaliumtartraten quantum satis
       
Vruchtensap E 330 Citroenzuur 3 g/l
       
Extra jam en extra gelei,E 270 Melkzuurquantum satis
 E 296Appelzuur  
 E 300 Ascorbinezuur  
 E 327 Calciumlactaat  
 E 330 Citroenzuur  
 E 331 Natriumcitraten  
 E 333 Calciumcitraten  
 E 334 Wijnsteenzuur  
 E 335 Natriumtartraten  
 E 350 Natriummalaten  
 E 440 Pectinen  
 E 471 Mono- en diglyceride van vetzuren  
 E 440Pectine quantum satis
       
Jam, gelei en marmelade en dergelijke smeerbare vruchtenproducten met inbegrip van producten met verminderde energieE 270 Melkzuurquantum satis
E 296Appelzuur  
E 300 Ascorbinezuur  
E 327 Calciumlactaat  
 E 330 Citroenzuur  
 E 331Natriumcitraten  
 E 333Calciumcitraten  
 E 334Wijnsteenzuur  
 E 335Natriumtartraten  
 E 350 Natriummalaten  
 E 400 Alginezuur10 g/kg
 E 401 Natriumalginaatafzonderlijk of in combinatie
 E 402 Kaliumalginaat  
 E 403Ammoniumalginaat  
 E 404 Calciumalginaat  
 E 406 Agar-agar  
 E 407 Carrageen  
 E 410 Johannesbroodpitmeel  
 E 412 Guarpitmeel  
 E 415 Xanthaangom  
 E 418 Gellaangom  
 E 471 Mono- en diglyceriden van vetzurenquantum satis
 E 509 Calciumchloridequantum satis
 E 524 Natriumhydroxide  
       
Geheel of gedeeltelijk gedehydrateerde melkE 300 Ascorbinezuurquantum satis
 E 301 Natriumascorbaat  
 E 304Vetzuuresters van ascorbinezuur  
 E 322 Lecithinen  
 E 331 Natriumcitraten  
 E 332 Kaliumcitraten  
 E 407 Carrageen  
 E 500 ii) Natriumbicarbonaat  
 E 501 ii) Kaliumbicarbonaat  
 E 509 Calciumchloride  
       
Volle gepasteuriseerde roomE 401 Natriumalginaatquantum satis
 E 402Kaliumalginaat  
  E 407Carrageen  
 E 466 Natriumcarboxy-methylcellulose  
       
 E 471 Mono- en diglyceriden van vetzuren  
       
Bevroren of diepgevroren onverwerkte groenten en vruchten, gebruiksklare voorverpakte gekoelde onverwerkte groenten en vruchten, voorverpakte onverwerkte en geschilde aardappelenE 300 Ascorbinezuurquantum satis
 E 301 Natriumascorbaat  
 E 302 Calciumascorbaat  
       
Vruchtencompote E 330 Citroenzuur  
 E 331 Natriumcitraten  
Onverwerkte vis, schaal-, schelp- en weekdieren, met inbegrip van bevroren en diepgevroren productenE 332 Kaliumcitraten  
E 333 Calciumcitraten  
       
Snelkookrijst E 471 Mono- en diglyceriden van vetzurenquantum satis
 E 472a Mono- en diglyceriden van vetzuren veresterd met azijnzuur  
       
Niet-geëmulgeerde oliën en vetten van dierlijke of plantaardige oorsprong (met uitzondering van olie van eerste persing en olijfolie)E 304 Vetzuuresters van ascorbinezuurquantum satis
 E 306Tocoferolrijke extracten  
 E 307 Alpha-tocoferol  
 E 308Gamma-tocoferol  
 E 309 Delta-tocoferol  
 E 322 Lecithine  30 g/l
 E 471 Mono- en diglyceride van vetzuren10 g/l
 E 330 Citroenzuurquantum satis
 E 331 Natriumcitraten  
 E 332 Kaliumcitraten  
 E 333 Calciumcitraten  
       
Niet-geëmulgeerde oliën en vetten van dierlijke of plantaardige oorsprong (met uitzondering van olie van eerste persing en olijfolie) die specifiek bestemd zijn voor bakken of braden of voor de bereiding van jusE 270 Melkzuurquantum satis
E 300 Ascorbinezuur  
E 304 Vetzuuresters van ascorbinezuur  
     
E 306 Tocoferolrijke extracten  
       
 E 307Alfa-tocoferol  
 E 308 Gamma-tocoferol  
 E 309 Delta-tocoferol  
 E 322Lecithinen 30 g/l
 E 471 Mono- en diglyceriden van vetzuren10 g/l
 E 472c Mono- en diglyceriden van vetzuren veresterd met citroenzuurquantum satis
 E 330 Citroenzuur  
 E 331 Natriumcitraten  
 E 332 Kaliumcitraten  
 E 333 Calciumcitraten  
       
Geraffineerde olijfolie, met inbegrip van olie van afvallen van olijvenE 307 Alfa-tocoferol200 mg/l
       
Gerijpte kaas E 170 Calciumcarbonatenquantum satis
 E 504 Magnesiumcarbonaten  
 E 509 Calciumchloride  
 E 575 Glucono-delta-lacton  
       
mozarella en wei-kaas E 260 Azijnzuurquantum satis
 E 270 Melkzuurquantum satis
 E 330 Citroenzuur  
 E 575 Glucono-delta-lacton  
       
Conserven van vruchten of groenten in blik of glasE 260 Azijnzuurquantum satis
 E 261 Kaliumacetaat  
 E 262 Natriumacetaten  
 E 263 Calciumacetaat  
 E 270 Melkzuur  
 E 296 Appelzuurquantum satis
 E 300 Ascorbinezuur  
 E 301 Natriumascorbaat  
 E 302 Calciumascorbaat  
 E 325 Natriumlactaat  
 E 326 Kaliumlactaat  
 E 327 Calciumlactaat  
 E 330 Citroenzuur  
 E 331 Natriumcitraten  
 E 332 Kaliumcitraten  
 E 333 Calciumcitraten  
 E 334 Wijnsteenzuur  
 E 335 Natriumtartraten  
 E 336 Kaliumtartraten  
 E 337 Natriumkaliumtartraat  
 E 509 Calciumchloride  
 E 575 Clucono-delta-lacton  
       
gehakt E 300 Ascorbinezuurquantum satis
 E 301 Natriumascorbaat  
 E 302 Calciumascorbaat  
 E 330 Citroenzuurquantum satis
 E 331 Natriumcitraten  
 E 332 Kaliumcitraten  
 E 333 Calciumcitraten  
       
Voorverpakte bereidingen van vers gehakt vleesE 300 Ascorbinezuurquantum satis
 E 301 Natriumascorbaat  
 E 302 Calciumascorbaat  
 E 330 Citroenzuur  
 E 331 Natriumcitraten  
 E 332 Kaliumcitraten  
 E 333 Calciumcitraten  
       
Brood, uitsluitend bereid van de volgende bestanddelen:E 260 Azijnzuurquantum satis
tarwebloem, water, gist of bakpoeder, zoutE 261 Kaliumacetaat  
 E 262 Natriumacetaat  
 E 263 Calciumacetaat  
 E 270 Melkzuur  
 E 300 Ascorbinezuur  
 E 301 Natriumascorbaat  
 E 302 Calciumascorbaat  
 E 304 Vetzuuresters van ascorbinezuur  
 E 322 Lecithinen  
 E 325 Natriumlactaat  
 E 326 Kaliumlactaat  
 E 327 Calciumlactaat  
       
 E 471Mono- en diglyceriden van vetzuren  
       
 E 472aMono- en diglyceriden van vetzuren veresterd met azijnzuur  
       
 E 472dMono- en diglyceriden van vetzuren veresterd met wijnsteenzuur  
       
       
 E 472eMono- en diglyceriden van vetzuren veresterd met mono- en diacetylwijnsteenzuur  
 E 472f Mono- en diglyceriden van vetzuren veresterd met een mengsel van azijnzuur en wijnsteenzuur  
       
Pain courant français E 260 Azijnzuurquantum satis
 E 261 Kaliumacetaat  
 E 262 Natriumacetaat  
 E 263 Calciumacetaat  
 E 270 Melkzuur  
 E 300 Ascorbinezuur  
 E 301 Natriumascorbaat  
 E 302 Calciumascorbaat  
 E 304 Vetzuuresters van ascorbinezuur  
 E 322 Lecithinen  
 E 325 Natriumlactaat  
 E 326 Kaliumlactaat  
 E 327 Calciumlactaat  
 E 471 Mono- en diglyceriden van vetzuren  
       
Verse deegwaren E 270 Melkzuurquantum satis
 E 300 Ascorbinezuur  
 E 301 Natriumascorbaat  
 E 322 Lecithinen  
 E 330 Citroenzuur  
 E 334 Wijnsteenzuur  
 E 471 Mono- en diglyceriden van vetzuren  
 E 575 Glucono-delta-lacton  
       
Wijn en mousserende wijn en gedeeltelijk gegiste druivenmost      
       
Bier E 270 Melkzuurquantum satis
 E 300 Ascorbinezuur  
 E 301 Natriumascorbaat  
 E 330 Citroenzuur  
 E 414 Arabische gom  
       
Foie gras, fois gras entier, blocs de foie grasE 300 Ascorbinezuurquantum satis
 E 301 Natriumascorbaat  
       
Sap en nectar van ananas en passievruchtE 440 Pectinen3 g/l
       
Gerijpte kaas, gesneden of gerasptE 170 Calciumcarbonatenquantum satis
 E 504 Magnesiumcarbonaten  
 E 509 Calciumchloride  
 E 575 Glucono-delta-lacton  
 E 460Cellulose  
Zure roomboter E 500 Natriumcarbonatenquantum satis

Bijlage 3 behorende bij het Landsbesluit additieven in levensmiddelen

Deze bijlage behoort bij de artikelen 2, eerste lid, 3 en 4

Additieven die slechts in bepaalde eet- en drinkwaren zijn toegelaten

Indien een eet- of drinkwaar in hoofdletters is vermeld, betekent dit dat uitsluitend de als zodanig aangeduide waar het betreffende additief resp. de betreffende additieven mag bevatten.

Deel 1. Conserveermiddelen

A.Sorbaten, benzoaten en p-hydroxy-benzoaten

In dit onderdeel van deze bijlage is de maximale gebruiksdosis uitgedrukt in mg/kg tenzij anders vermeld. De maximale gebruiksdosis heeft betrekking op gebruiksklare eet- en drinkwaren die volgens de gebruiksaan-wijzing bereid zijn.

De maximale gebruiksdoses van de stoffen E200 (sorbinezuur), E202 (kaliumsorbaat), E203 (calciumsorbaat), E210 (benzoëzuur), E211 (natriumbenzoaat), E212 (kaliumbenzoaat), E213 (calciumbenzoaat), E214 (ethyl-p-hydroxybenzoaat), E215 (ethyl-p-hydroxybenzoaat, natriumzout), E216 (propyl-p-hydroxybezoaat), E217 (propyl-p-hydroxybezoaat, natriumzout), E218 (methyl-p-hydroxybenzoaat) en E219 (methyl-p-hydroxybenzoaat, natriumzout) zijn uitgedrukt als vrij zuur.

Met de in de tabel gebruikte afkortingen wordt het volgende bedoeld:

Sa: sorbinezuur en -zouten;

Ba: benzoëzuur en -zouten;

PHB: ethyl-, propyl- en methyl-p-hydroxybenzoëzuur en -zouten;

Sa+Ba betekent dat de vermelde hoeveelheid betrekking heeft op het gebruik van Sa en Ba afzonderlijk of in combinatie;

Sa+PHB betekent dat de vermelde hoeveelheid betrekking heeft op het gebruik van Sa en PHB afzonderlijk of in combinatie;

Sa+Ba+PHB betekent dat de vermelde hoeveelheid betrekking heeft op Sa, Ba en PHB afzonderlijk of in combinatie.

Benzoëzuur mag aanwezig zijn in bepaalde gefermenteerde producten die worden verkregen door fermentatieprocessen met inachtneming van goede productiemethoden.

Gearomatiseerde dranken op wijnbasis200          
             
Niet alcoholhoudende 300 150 250 Sa +      
gearomatiseerde dranken, met uitzondering van dranken op basis van zuivelproducten    150 Ba      
             
Vloeibaar theeconcentraat en vloeibaar vruchten- en kruidentheeconcentraat600          
             
Ongefermenteerd druivensap voor religieus gebruik      2000    
             
Wijn200          
alcoholvrije wijn; vruchtenwijn, alcoholvrijevruchtenwijn;            
MADE WINE; cider en perencider, alcoholvrije cider en-perencider            
             
SOD ... SAFT of SODET ... SAFT500 200          
Alcoholvrij bier in vaten  200        
             
Mede 200          
             
Gedistilleerde dranken met minder dan 15 volumeprocent alcohol200 200    400    
             
Vullingen voor ravioli en soortgelijke producten1000          
             
Jam, gelei, marmelade met een laag suikergehalte en soortgelijke producten met een verlaagde energiewaarde of zonder suikers en andere smeerbare producten op vruchtenbasis,500        1000
MERMELADAS            
             
Gekonfijte, gekristalliseerde en geglaceerde vruchten en groenten1000          
             
Gedroogde vruchten 1000          
             
FRUGTGROD en ROTE GRÜTZE1000 500          
             
Vruchten- en groentenbereidingen met inbegrip van saus op basis van vruchten, met uitzondering van moes, puree, compote, salades en soortgelijke producten, in glas of blik1000          
             
Groenten in azijn, pekel of olie (met uitzondering van olijven)  2000        
             
Aardappeldeeg en voorgebakken aardappelschijven2000          
             
GNOCCHI 1000          
             
POLENTA 200          
             
Olijven en olijvenbereidingen1000  500 1000    
             
Gelatinecoating van vleeswaren (gekookt, gerookt of gedroogd) ;        1000  
             
Paté            
             
Oppervlaktebehandeling van gedroogde vleeswaren  quantum        
     satis      
             
Halfverduurzaamde visproducten met inbegrip van producten van viskuit  2000        
             
Gezouten, gedroogde vis      200    
             
Garnalen, gekookt  2000        
             
Garnalen van het type Crangon crangon en Crangon vulgaris, gekookt  6000        
             
Voorverpakte, gesneden kaas1000          
             
Ongerijpte kaas 1000          
             
Smeltkaas 2000          
             
Gelaagde kaas en kaas met toegevoegde eetwaren1000          
             
Desserts op basis van zuivelproducten die geen warmtebehandeling hebben ondergaan  300        
             
Gestremde melk 1000          
             
Vloeibaar ei (eiwit, eigeel of hele eieren)5000          
             
Gedehydrateerde, geconcentreerde, bevroren en diepgevroren eiproducten1000          
             
Brood en roggebrood, gesneden en voorverpakt2000          
             
Gedeeltelijk gebakken, Voorverpakte bakkerijproducten voor verkoop in de kleinhandel2000          
             
Banketbakkerswaren met een wateractiviteit van meer dan 0,652000          
             
Snacks op basis van granen of aardappelen en gedrageerde noten  1000 (max. 300 PHB)        
             
Beslag 2000          
             
Suikerwerk, met uitzondering van chocolade    1500(max.300 PHB)      
             
Kauwgom 1500          
             
Dessertsausen van het 1000          
type stroop voor pannenkoeken, gearomatiseerde stroop voor milkshakes en consumptie-ijs, en soortgelijke producten            
             
Vet-emulsies, met uitzondering van boter, met een vetgehalte van60 % of meer1000          
             
Vet-emulsies met een vetgehalte van minder dan 60 %2000          
             
Geëmulgeerde sausen met een vetgehalte van 60 % of meer  10005001000    
             
Geëmulgeerde sausen met een vetgehalte van minder dan 60 %  200010002000    
             
Niet-geëmulgeerde sausen 1000          
             
Bereide salades  1500        
             
Mosterd  1000        
             
Pikante sausen en kruidenbereidingen  1000        
             
             
Vloeibare soep en bouillon, met uitzondering van soep en bouillon in blik  500        
             
Aspic 1000 500        
             
Vloeibare voedingssupplementen  2000        
             
Dieetvoeding voor medisch gebruik met uitzondering van voeding voor zuigelingen, opvolgzuigelingenvoeding en babyvoeding    1500      
             
... MEHU en            
... MAKEUTTETTU            
... MEHU 500200        
Analogen voor vlees, vis, schaaldieren, cefalopoden en kaas op basis van proteïne2000          
DULCE DE MEMBRILLO  1000        
MARMELADA      1500    
OSTKAKA 2000          
PASHA 1000          
SEMMELKNÖDELTEIG 2000          
Kaas en analogen voor kaas (uitsluitend oppervlaktebehandeling)          quantum satis
Gekookte rode biet 2000          
Darmen op basis van collageen met wateractiviteit van meer dan 0,6          quantum satis

B. Zwaveldioxide en sulfieten

De maximale gebruiksdoses van de stoffen E220 (zwaveldioxide), E221 (natriumsulfiet), E222 (natriumbisulfiet), E223 (natriummetabisulfiet), E224 (kaliummetabisulfiet), E226 (calciumsulfiet), E227 (calciumbisulfiet) en E228 (kaliumbisulfiet) zijn uitgedrukt als SO2 in mg/kg of mg/l en hebben betrekking op de totale hoeveelheid SO2 afkomstig uit alle bronnen.

Een SO2 -gehalte van minder dan 10 mg/kg of 10 mg/l wordt geacht niet aanwezig te zijn.

   
BURGERMEAT met een groenten- of graangehalte van minimaal 4 %450
   
   
BREAKFAST SAUSAGES 450
   
LONGANIZA FRESCA en BUTIFARRA FRESCA 450
   
Gedroogde gezouten vis behorend tot de familie der Gadidae200
   
Schaaldieren en cefalopoden  
- vers, bevroren en diepgevroren150
- gekookt50
- schaaldieren, familie der Penaeidae, Solenoceridau en Aristeidau:  
* tot 80 stuks/kg 150
* van 80 - 120 stuks/kg 200
* boven de 120 stuks/kg 300
   
Droge koekjes en biscuits 50
   
Zetmeel, met uitzondering van zetmeel voor zuigelingenvoeding, opvolgzuigelingenvoeding en babyvoeding50
   
Sago 30
   
Parelgort 30
   
Gedehydrateerde aardappelen 400
   
Snacks op basis van granen en aardappelen50
   
Geschilde aardappelen 50
   
Verwerkte aardappelen (met inbegrip van bevroren en diepgevroren aardappelen)100
   
Aardappeldeeg 100
   
Witte groenten, gedroogd 400
   
Witte groenten, verwerkt (met inbegrip van bevroren en diepgevroren witte groenten) 50
   
Gedroogde gember 150
   
Gedroogde tomaten 200
   
Pulp van mierikswortel 800
   
Pulp van uien, knoflook en sjalotten 300
   
Groenten en vruchten in azijn, olie of pekel, met uitzondering van olijven en gele paprika's in pekel100
   
Gele paprika's in pekel 500
   
Verwerkte paddestoelen (met inbegrip van bevroren paddestoelen)50
   
Gedroogde paddestoelen 100
   
Gedroogde vruchten  
- abrikozen, perziken, druiven, pruimen en vijgen2000
- bananen1000
- appelen en peren600
- andere (met inbegrip van ongepelde noten)500
   
Gedroogde kokosnoot 50
   
Gekonfijte, gekristalliseerde of geglaceerde vruchten, groenten, angelica en schillen van citrusvruchten100
   
Jam, gelei en marmelade, met uitzondering van extra jam en extra gelei, en andere soortgelijke smeerbare vruchtenproducten met inbegrip van producten met verlaagde energiewaarde  
   
JAMS, JELLIES en MARMALADES bereid uit fruit dat met sulfiet is behandeld100
   
Taartvulling op basis van vruchten 100
   
Smaakmakers op basis van citrusvruchtensap200
   
Geconcentreerd druivensap voor het maken van huiswijn2000
   
MOSTARDA DI FRUTTA 100
Gelerende vruchtenextracten en vloeibare pectine, voor verkoop aan de consument800
   
Conserven in glas, van witte zoete kersen, gerehydrateerd gedroogd fruit of lychees100
   
Conserven in glas van gesneden citroen 250
   
Suikers met uitzondering van al dan niet gedehydrateerde glucosestroop  
   
Al dan niet gedehydrateerde glucosestroop20
   
Blanke stroop en melasse 70
   
Andere suikers 40
   
Dessertsausen van het type stroop voor pannenkoeken, gearomatiseerde stroop voor milkshakes en consumptieijs, en soortgelijke producten40
   
Sinaasappel-, grapefruit-, appel- en ananassap voor de losse verkoop uit bulkverpakking in cateringbedrijven50
   
Limoen- en citroensap 350
   
BARLEY WATER (concentraten op basis van vruchtensap met ten minste 2,5 % parelgort)350
   
Andere concentraten op basis van vruchtensap of vruchtenpulp; CAPILÉ GROSELHA250
   
Niet-alcoholhoudende gearomatiseerde dranken die vruchtensap bevatten20 (uitsluitend afkomstig uit het concentraat)
   
Niet-alcoholhoudende, gearomatiseerde dranken met ten minste 235 gram glucosestroop per liter.50
   
Ongegist druivensap voor religieus gebruik70
   
Suikerwerk op basis van glucosestroop 50 (uitsluitend afkomstig uit de glucosestroop)
   
Bier met inbegrip van alcoholarm en alcoholvrij bier20
   
Bier met een tweede gisting in het vat 50
   
Alcoholvrije wijn 200
   
MADE WINE 260
   
Cider, perencider, vruchtenwijn, mousserende vruchtenwijn (met inbegrip van alcoholvrije producten)200
   
Mede 200
   
Door fermentatie verkregen azijn 170
   
Mosterd, met uitzondering van mosterd van Dijon250
   
Mosterd van Dijon 500
   
Gelatine 50
   
Analogen voor vlees, vis of schaaldieren op basis van proteïne200
   
Gemarineerde noten 50
Vacuüm verpakte suikermaïs 100
Gedistilleerde alcoholische dranken met hele peren50

C. Andere conserveermiddelen

Nisine kan van nature aanwezig zijn in bepaalde kaassoorten ten gevolge van fermentatieprocessen. Propionzuur en zijn zouten kunnen aanwezig zijn in bepaalde gefermenteerde producten die verkregen worden met inachtneming van goede productieprocedé's.

Het indicatief toegevoegde gehalte dat is vermeld bij de stoffen E249 en E250 wordt uitgedrukt als NaNO2.

Het restgehalte dat is vermeld bij de stoffen E249 en E250 wordt uitgedrukt als NaNO2 en heeft betrekking op het product bij aflevering aan de eindverbruiker.

Het restgehalte dat is vermeld bij de stoffen E251 en E252 wordt uitgedrukt als NaNO3, met uitzondering van het restgehalte dat is vermeld bij gepekelde haring. Dit restgehalte wordt uitgedrukt als NaNO2 en heeft tevens betrekking op uit nitraat gevormd nitriet. De maximale gebruiksdoses van de stoffen E280, E281, E282 en E283 zijn uitgedrukt als vrij zuur.

E 230Bifenyl, difenylOppervlaktebehandeling van citrusvruchten70 mg/kg
E 231OrthofenylfenolOppervlaktebehandeling 12 mg/kg alleen of in
E 232Natriumorthofenylfenol van citrusvruchten combinatie uitgedrukt als
   orthofenylfenol  
E 234Nisine en soortgelijke productenGriesmeel-, tapiocapudding3 mg/kg
 Gerijpte kaas en smeltkaas  12,5 mg/kg
       
 CLOTTED CREAM  10 mg/kg
 MASCARPONE  10 mg/kg
       
E 235Natamycine Oppervlaktebehandeling van1 mg/dm2 oppervlakte
   - harde, halfharde en halfzachte kaas(niet aanwezig op een diepte van 5 mm of meer)
   - gedroogde, gepekelde worst  
       
E 239 Hexamethyleen-tetraminePROVOLONE-kaas 25 mg/kg restgehalte, uitgedrukt als formaldehyde
       
E 242 Dimethyldicarbonaat gearomatiseerde drankenNiet-alcoholhoudende toegevoegde gehalte: 250 mg/l restgehalte: niet aantoonbaar
 Alcoholvrije wijn    
 Vloeibaar-theeconcentraat    
       
E 284 Boorzuur Steureieren (kaviaar) 4 g/kg uitgedrukt als boorzuur
       
E 285 Natriumtetraboraat (borax)    
- lactoperoxydasegefermenteerde melkproducten  quantum satis
       
       
- transglutaminasemelkeiwitten  quantum satis
E 249 KaliumnitrietNiet-warmtebehandelde, gepekelde, gedroogde vleesproducten150 50
E 250 NatriumnitrietAndere gepekelde vleesproducten150 100
         
   Vleesproducten in blik    
   FOIE GRAS, FOIE GRAS    
   ENTIER, BLOCS DE    
   FOIE GRAS    
   Gepekelde bacon175  
         
E 251 NatriumnitraatGepekelde vleesproducten300 250
   Vleesproducten in blik    
   FOIE GRAS, FOIE    
   GRAS ENTIER, BLOCKS  50 (uitgedrukt als NaNO/\3\/)
   DE FOIE GRAS    
         
E 252 Kaliumnitraat Harde, halfharde en halfzachte kaas  50
         
   Kaasanalogen op basis van zuivelproducten    
         
   Gepekelde haring en sprot200  
         
   FOIE GRAS, FOIE50 (uitgedrukt als NaNO/\3\/)  
   GRAS ENTIER,    
   BLOCKS DE FOIE    
   GRAS    
E 280 Propionzuur Voorverpakt gesneden brood en roggebrood3000 mg/kg
       
E 281 Natriumpropionaat  uitgedrukt als propionzuur
E 282 Calciumpropionaat Brood met verlaagde energiewaarde2000 mg/kg
   Gedeeltelijk gebakken en voorverpakte bakkerijproducten  
       
E 283 Kaliumpropionaat Voorverpakte banketbakkerswaren(met inbegrip van koekjes, biscuits e.d.) met een wateractiviteit van meer dan 0,65uitgedrukt als propionzuur
       
   Voorverpakte ROLLS,  
   BUNS en PITTA  
 CHRISTMASPUDDING1000 mg/kg
   uitgedrukt als propionzuur  
   Voorverpakt brood  
       
   Voorverpakt PLSEBRD,2000 mg/kg
   BOLLER enuitgedrukt als propionzuur
   DANSK FLUTES  
       
   Kaas en analogen voor kaas(uitsluitend oppervlakte-behandeling)quantum satis
       
E 1105 Lysozym Gerijpte kaas quantum satis

Deel 2. Antioxydanten

Voor de maximale gebruiksdosis die is vermeld bij de categorieën "vetten en oliën.e.d.", "olie en vet e.d." en "reuzel, visolie e.d." geldt de evenredigheidsregel voor de hoeveelheid van de toegevoegde anti-oxidanten.

E 310 Propylgallaat Vetten en oliën voor 200 (gallaten en BHA, alleen of
E 311 Octylgallaat professionele in combinatie)
E 312 Dodecylgallaat bereiding van warmte-  
E 320 Butylhydroxyanisol behandelde levensmiddelen  
E 321 (BHA) Olie en vet, voor bakken, braden en frituren, behalve olie van afval van olijven100 (BHT) beide uitgedrukt per kg vet
 Butylhydroxytolueen (BHT)    
   Reuzel, visolie, rundvlees-,  
   pluimvee- en schapenvet  
   Cakemixen200 (gallaten en BHA, alleen of in combinatie) uitgedrukt per kg vet
   Snacks op basis van granen  
   Melkpoeder voor automaten  
   Gedehydrateerde soep en bouillon  
   Sausen  
   Gedehydrateerd vlees  
   Verwerkte noten  
   Pikante sauzen en kruidenbereidingen  
   Voorgekookte granen  
   Gedehydrateerde aardappelen25 (gallaten en BHA, alleen of in combinatie)
   Kauwgum400 (gallaten, BHT en BHA, alleen of in combinatie)
   Voedingssupplementen  
E 315 Erythorbinezuur Halfverduurzaamde en verduurzaamde vleesproducten500 uitgedrukt als erythorbinezuur
E 316Natriumerythorbaat Verduurzaamde en halfverduurzaamde visproducten1500 uitgedrukt als erythorbinezuur
   Bevroren en diepgevroren vis met rode huid  

Deel 3. Andere additieven

De maximale gebruiksdosis voor fosforzuur en de in de bijlage onder E338 t/m E341 en E450 t/m E452 vermelde fosfaten heeft betrekking op het toegevoegde gehalte aan deze stoffen. De stoffen worden zowel afzonderlijk als in combinatie gebruikt. De gebruiksdoses zijn uitgedrukt als P2O5. Fosfaten kunnen van nature in sommige eet- en drinkwaren voorkomen.

E 297 Fumaarzuur Wijn  
   Vullingen en versieringen van banketbakkerswaren2,5 g/kg
   Suikerwerk1 g/kg
   Gegeleerde desserts4 g/kg
   Desserts met vruchtensmaak  
   Droge dessertmixen in poedervorm  
   Instantpoeders voor dranken op basis van vruchten1 g/l
       
   Oplosproducten voor de bereiding van gearomatiseerde thee en kruidenthee1 g/kg
   Kauwgom2 g/kg
       
E 338 Fosforzuur Niet-alcoholhoudende gearomatiseerde dranken  
       
E 339 Natriumfosfaten Gesteriliseerde melk en UHT-melk1 g/l
 - mononatrium-fosfaat    
 - Dinatriumfosfaat    
 - TrinatriumfosfaatGekonfijte vruchten 0,8 g/kgE 340
 KaliumfosfatenVruchtenbereidingen 0,8 g/kg
 - Monokalium-fosfaatGedeeltelijk gedehydrateerde melk met minder dan 28% vaste stof1 g/kg
       
 - Dikaliumfosfaat    
 - Trikalium-fosfaatgedeeltelijk gedehydrateerde melk met meer dan 28% vaste stof1,5 g/kg
       
E 341 Calciumfosfaten    
 - Monocalcium-fosfaat    
       
 - DicalciumfosfaatMelkpoeder en magere melkpoeder2,5 g/kg
       
 - TricalciumfosfaatGepasteuriseerde en gesteriliseerde room en UHT-room5 g/kg
       
E 343 Magnesiumfosfaten    
 - Monomagnesium-fosfaatGeslagen room en analogen op basis van plantaardige vetstoffen5 g/kg
       
 - Dimagnesium-fosfaatOngerijpte kaas, met uitzondering van mozarella2 g/kg
       
E 450Difosfaten    
 - Dinatriumfosfaat    
 - TrinatriumfosfaatSmeltkaas en smeltkaasanalogen20 g/kg
 - Tetranatriumdi-fosfaat    
 - Tetrakaliumdi-fosfaatVleesproducten5 g/kg
 - Dicalciumdifosfaat    
 - Calciumdi-waterstofdifosfaatSportdranken en bereide tafelwaters0,5 g/l
 Voedingssupplementen  quantum satis
       
E 451Trifosfaten    
 - Pentanatriumtri-fosfaatZout en zoutvervangers10 g/kg
 - Pentakaliumtri-fosfaatPlantaardige eiwitdranken20 g/l
       
E 452 Polyfosfaten    
 - Natriumpoly-fosfaatKoffiewitmaker30 g/kg
 - Kaliumpolyfosfaat    
 - Natriumcalcium-polyfosfaatKoffiewitmaker voor drankautomaten50 g/kg
 - Calciumpoly-fosfatenConsumptie-ijs1 g/kg
   Desserts 3 g/kg
   Droge dessertmixen in poedervorm7 g/kg
   Banketbakkerswaren 20 g/kg
   Meel 2,5 g/kg
   Zelfrijzende bloem 20 g/kg
   soda bread 20 g/kg
       
   Vloeibaar ei (eiwit, eigeel of hele eieren)10 g/kg
   Sausen 5 g/kg
       
   Soep en bouillon3 g/kg
   Oplosthee en oploskruidenthee2 g/kg
   Cider en perencider2 g/l
   Kauwgom  
   Gedroogde levensmiddelen in poedervorm10 g/kg
   Chocolade- en moutdranken op basis van zuivelproducten2 g/l
   Alcoholhoudende dranken, met uitzondering van wijn en bier1 g/l
       
   Ontbijtgraanproducten5 g/kg
   Snacks5 g/kg
   Surimi1 g/kg
   Vis- en schaaldierpasta5 g/kg
   Dessertsausen (stroop voor pannenkoeken, gearomatiseerde stroop voor milkshakes en consumptie-ijs; soortgelijke producten)3 g/kg
   Speciaal samengesteld voedsel voor bijzondere voedingsdoeleinden5 g/kg
   Glansstoffen voor vlees en plantaardige producten4 g/kg
   Suikerwerk5 g/kg
   Poedersuiker10 g/kg
   Noedels2 g/kg
   Beslag12 g/kg
   Bevroren of diepgevroren filets van onverwerkte vis5 g/kg
   Bevroren en diepgevroren, onverwerkte en verwerkte weekdieren en schaaldieren5 g/kg
       
       
   Verwerkte aardappelproducten (met inbegrip van bevroren, diepgevroren, gekoelde en gedroogde verwerkte producten) en voorgebakken bevroren en diepgevroren aardappelen5 g/kg
   Smeerbare vetstoffen met uitzondering van boter5 g/kg
   Zure roomboter2 g/kg
   Schaaldierproducten in blik1 g/kg
   Sprays van emulsies op basis van water voor het aanbrengen van een laag op bakblikken30 g/kg
   Dranken op basis van koffie voor drankautomaten2 g/l
       
E 431 Polyoxyethyleen(40)stearaat    
       
E 353 MADE WINE 100 mg/l  
E 355 Adipinezuur Vullingen en versieringen voor banketbakkerswaren2 g/kg
E 356 Natriumadipaat Droge desserts in poedervorm1 g/kg
       
E 357Kaliumadipaat Gegeleerde desserts 6 g/kg
   Desserts met vruchtensmaak1 g/kg
   Poeders voor thuisbereiding van dranken uitgedrukt als adipinezuur10 g/l
E 363Barnsteenzuur Desserts 6 g/kg
   Soep en bouillon5 g/kg
   Poeders voor thuisbereiding van dranken3 g/l
       
E 385 Calciumdinatrium-ethyleendiaminetetra-acetaatGeëmulgeerde sausen (Calciumdinatrium EDTA)75 mg/kg
   Peulvruchten, groenten, paddestoelen en artisjokken, in glas of blik250 mg/kg
   Schaal- en weekdieren, in glas of blik75 mg/kg
   Vis in glas of blik75 mg/kg
   Smeerbare vetstoffen100 mg/kg
   Bevroren en diepgevroren schaaldieren75 mg/kg
       
E 405 1,2-Propyleen glycolalginaat    
   Vetemulsies 3 g/kg
   Banketbakkerswaren vullingen,2 g/kg
   versieringen en deklagen voor banketbakkerswaren en desserts5 g/kg
   Suikerwerk1,5 g/kg
   Consumptie-ijs op basis van water3 g/kg
   Snacks op basis van granen of aardappelen3 g/kg
   Sausen8 g/kg
   Bier100 mg/l
   Kauwgom5 g/kg
   Fruit- en groentenbereidingen5 g/kg
   Niet-alcoholhoudende gearomatiseerde dranken300 mg/l
   Geëmulgeerde likeur10 g/l
   Dieetvoedsel voor speciale Medische toepassingen;1,2 g/kg
   dieetvoeding voor gewichtsbeperking ter vervanging van de totale dagelijkse voedselinname of van een individuele maaltijd  
   Voedingssupplementen1 g/kg
   Cider, met uitzondering van CIDRE BOUCH100 mg/l
E 416Karayagom snacks op basis van granen of aardappelen g/kg
   Deklagen om noten10 g/kg
   Vullingen, versieringen en deklagen voor banketbakkerswaren5 g/kg
   Desserts6 g/kg
   Geëmulgeerde sausen10 g/kg
   Likeur op basis van eieren10 g/l
   Voedingssupplementenquantum satis
   Kauwgom5 g/kg
       
E 420 Sorbitol Eet- en drinkwaren, met uitzonderingquantum satis
 i) Sorbitol van de eet- en drinkwaren  
 ii) Sorbitolstroop bedoeld in artikel 2, derde lid  
       
E 421Mannitol Bevroren en diepgevroren (toegevoegd voor  
   onverwerkte vis, andere doeleinden schaaldieren, weekdieren dan als zoetstof) en cefalopoden  
       
E 953 Isomalt (Isomaltitol)    
       
E 965 Maltitol Likeur  
 i) Maltitol    
 ii) Maltitolstroop    
       
E 966 Lactitol    
       
E 967 Xylitol    
       
E 432Polyoxyethyleen-20-Banketbakkerswaren3 g/kg
 sorbitaan-monolauraat (polysorbaat 20)    
       
E 433Polyoxyethyleen-20-sorbitaan-mono-oleaat (polysorbaat 80)Vetemulsies voor bakken en braden10 g/kg
       
E 434Polyoxyethyleen-20-sorbitaan-monopalmitaat (polysorbaat 40)Melk- en roomanalogen5 g/kg
       
E 435Polyoxyethyleen-20-sorbitaan-monostearaat (polysorbaat 60)Consumptieijs1 g/kg
       
E 436Polyoxyethyleen-20-sorbitaan-tristearaat (polysorbaat 65)Desserts3 g/kg
   Suikerwerk1 g/kg
   Geëmulgeerde sausen 5 g/kg
   Soep1 g/kg
   Kauwgom5 g/kg
   Voedingssupplementenquantum satis
   Dieetvoedsel voor speciale medische toepassingen; dieetvoeding voor gewichtsbeperking ter vervanging van de totale dagelijkse voedselinname of van een maaltijd1 g/kg
       
E 442Ammonium-fosfatidenCacao- en chocoladeproducten met inbegrip van vullingen Suikerwerk10 g/kg
   op basis van die producten10 g/kg
       
E 444 Sucroseacetaati- sobutyraatNiet-alcoholhoudende gearomatiseerde niet-heldere dranken300 mg/l
       
E 445Glycerol-esters van houtharsNiet-alcoholhoudende 100 mg/l
   gearomatiseerde niet-100 mg/l
   heldere dranken100 mg/l
   Niet-transparante gedistilleerde dranken bevattende minder dan 15 volumeprocent alcohol.  
   Oppervlaktebehandeling van citrusvruchten50 mg/kg
       
E 473Sucrose-vetzuurestersVloeibare koffie in blik 1 g/l
   Roomanalogen 5 g/kg
   Gesteriliseerde room en gesteriliseerde room met verlaagd vetgehalte5 g/kg
       
E 474Sucroglyceriden Warmtebehandelde vleesproducten5 g/kg (berekend op vetbasis)
   Vetemulsies voor bakken en braden10 g/kg
   Banketbakkerswaren10 g/kg
   Koffiewitmakers 20 g/kg
   Consumptieijs 5 g/kg
   Suikerwerk 5 g/kg
   Desserts 5 g/kg
   Sausen 10 g/kg
   Soep en bouillon 2 g/kg
   Vers fruit, oppervlaktebehandelingquantum satis
   Niet-alcoholhoudende anisette5 g/l
   Niet-alcoholhoudende dranken op basis van kokos of amandelen5 g/l
   Alcoholische dranken (behalve wijn en bier)5 g/l
   Poeders voor de bereiding van warme dranken10 g/l
   Dranken op basis van zuivelproducten5 g/l
   Voedingssupplementen quantum satis
   Dieetvoedsel voor speciale medische toepassingen;5 g/kg
   dieetvoeding voor gewichtsbeperking ter vervanging van de totale dagelijkse voedselinname of van een maaltijd  
   Kauwgom10 g/kg
   Roomanalogen 5 g/kg
   Gesteriliseerde room en gesteriliseerde room met verlaagd vetgehalte5 g/kg
       
E 475Polyglycerolesters van vetzurenBanketbakkerswaren 10 g/kg
   Geëmulgeerde likeuren 5 g/l
   Eiproducten 1 g/kg
   Koffiewitmakers 0,5 g/kg
   Kauwgom 5 g/kg
   Vetemulsies 5 g/kg
   Melk- en roomanalogen 5 g/kg
   Suikerwerk 2 g/kg
   Desserts 2 g/kg
   Voedingssupplementen quantum satis
   Dieetvoedsel voor speciale medische toepassingen; dieetvoeding voor gewichtsbeperking ter vervanging van de dagelijkse voedselinname of van een maaltijd5 g/kg
   Ontbijtgraanproducten van het Granola-type10 g/kg
       
E 476  Smeerbare vetstoffen met een vetgehalte van ten hoogste 41%4 g/kg
   Soortgelijke smeerbare 4 g/kg vetproducten met een vetgehalte van minder dan 10%  
   Dressings 4 g/kg
   Suikerwerk op basis van cacao, met inbegrip van chocolade5 g/kg
       
E 477Propyleenglyco-lesters van vetzurenBanketbakkerswaren 5 g/kg
   Vetemulsies voor bakken en braden10 g/kg
   Melk- en roomanalogen 5 g/kg
   Koffiewitmakers 1 g/kg
   Consumptieijs 3 g/kg
   Suikerwerk 5 g/kg
   Desserts 5 g/kg
   Geslagen roomanalogen voor desserts30 g/kg
   Dieetvoedsel voor speciale medische toepassingen;1 g/kg
   dieetvoeding voor gewichtsbeperking ter vervanging van de totale dagelijkse voedselinname of van een maaltijd  
       
E 479bVetemulsiesThermisch geoxideerde sojaolie verkregen door interactie met mono-  
   voorbakken, braden en frituren en diglyceriden van vetzuren5 g/kg
       
E 481Natriumstearoyl-2-lactylaatBanketbakkerswaren 5 g/kg
       
E 482 Calciumstearoyl-2-lactylaatSnelkookrijst 4 g/kg
   Ontbijtgraanproducten 5 g/kg
   Geëmulgeerde likeur 8 g/l
   Gedistilleerde dranken met minder dan 15 volumeprocent alcohol8 g/l
   Snacks op basis van granen2 g/kg
   Kauwgom 2 g/kg
   Vetemulsies 10 g/kg
   Desserts 5 g/kg
   Suikerwerk 5 g/kg
   Koffiewitmakers 3 g/kg
   Snacks op basis van granen of aardappelen5 g/kg
   Conserven van gehakt vlees of in stukjes gesneden vlees4 g/kg
   Poeders voor de bereiding van warme dranken2 g/l
   Dieetvoedsel voor speciale medische toepassingen; dieetvoeding voor gewichtsbeperking ter vervanging van de totale dagelijkse voedselinname of van een maaltijd2 g/kg
   Brood (behalve het in bijlage II genoemde brood)3 g/kg
   MOSTARDA DI FRUTTA 2 g/kg
       
E 483Stearyltartraat Bakkerswaren (behalve het in bijlage II genoemde brood)4 g/kg
   Desserts5 g/kg
       
E 491Sorbitaanmono-stearaatBanketbakkerswaren 10 g/kg
       
E 492Sorbitaantristearaat Vullingen, versieringen en deklagen voor banketbakkerswaren5 g/kg
       
E 493Sorbitaanmono-lauraatGeleimarmelade 25 mg/kg
       
E 494Sorbitaanmono-oleaat    
       
E 495Sorbitaanmono-palmitaatVetemulsies 10 g/kg
   Melk- en roomanalogen 5 g/kg
   Koffiewitmakers 5 g/kg
   Vloeibaar 0,5 g/l
   theeconcentraat en vloeibaar vruchten- en kruidentheeconcentraat  
   Consumptie-ijs 0,5 g/kg
   Desserts 5 g/kg
   Suikerwerk 5 g/kg
   Suikerwerk op basis van cacao, met inbegrip van chocolade10 g/kg
   Geëmulgeerde sausen 5 g/kg
   Voedingssupplementen quantum satis
   Gist voor bakdoeleinden quantum satis
   Kauwgom 5 g/kg
   Dieetvoedsel voor speciale medische toepassingen;5 g/kg
   dieetvoeding voor gewichtsbeperking ter vervanging van de totale dagelijkse voedselinname of van een maaltijd.  
       
E 512Tin(I)chlorideConserven van witte asperges in blik of in glas25 mg/kg uitgedrukt als Sn
       
E 520AluminiumsulfaatEiwit 30 mg/kg
       
E 521Aluminiumnatrium-sulfaat    
       
E 522Aluminiumkalium-sulfaatGekonfijte, gekristalliseerde en geglaceerde vruchten en groenten200 mg/kg
       
E 523Aluminiumammo-niumsulfaat    
       
E 541Natriumaluminium-fosfaat, zuur Banketbakkerswaren (uitsluitend SCONES en als aluminium kapselgebak)1 g/kg uitgedrukt
       
E 535Natriumferrocyanide    
E 536KaliumferrocyanideZout en zoutvervangers 20 mg/kg
E 538Calciumferrocyanide als watervrij kaliumferrocyanide    
       
E 551Siliciumdioxide Gedroogde levensmiddelen in poedervorm (met inbegrip van suikers)10 g/kg
       
E 552Calciumsilicaat    
E 553ai) Magnesium-silicaatZout en zoutvervangers 10 g/kg
 ii) Magnesium-trisilicaat Voedingssupplementenquantum satis
E 553bTalk Voedingsmiddelen in tablet- of drageevormquantum satis
E 554Natriumaluminium-silicaatGesneden of geraspte harde, halfharde en smeltkaas10 g/kg
   Gesneden of geraspte analogen voor harde kaas en smeltkaas10 g/kg
   Kruiderijen 30 g/kg
   Producten om blik in te vetten30 g/kg
       
E 555 Kaliumaluminium-silicaat    
E 556Calciumaluminium-silicaat    
       
E 559Kaolin Kauwgom quantum satis
   Rijst  
   Worst (alleen oppervlaktebehandeling)  
   Snoepgoed, met uitzondering van chocolade (alleen oppervlaktebehandeling)  
       
E 579IJzer(II)gluconaatOlijven, donker door oxidatie150 mg/kg
E 585IJzer(II)lactaat  uitgedrukt als Fe
E 620GlutaminezuurEet- en drinkwaren, met uitzondering van eet- en drinkwaren bedoeld in artikel 2, lid 310 g/kg
E 621Mononatriumglutamaat    
E 622Monokaliumglutamaat    
E 623Calciumdiglutamaat    
E 624Monoammonium-glutamaat    
E 625MagnesiumdiglutamaatPikante sausen en kruidenbereidingenquantum satis
       
       
E 626Guanylzuur    
E 627Natriumguanylaat    
E 628Kaliumguanylaat Eet- en drinkwaren, met uitzondering van de eet- uitgedrukt als en drinkwaren bedoeld in guanylzuur artikel 2, lid 3500 mg/kg
E 629Calciumguanylaat    
E 630Inosinizuur    
E 631Dinatriuminosinaat    
E 632Dikaliuminosinaat    
E 633Calciuminosinaat    
E 634Calcium-5'-ribonucleotiden    
E 635Dinatrium-5'-ribonucleotidenPikante sausen en kruidenbereidingenquantum satis
       
E 900Dimethylpoly-siloxaanJam, gelei en marmelade en soortgelijke smeerbare vruchtenproducten, met inbegrip van producten met verlaagde energie-inhoud10 mg/kg
   Soep en bouillon10 mg/kg
   Oliën en vetten om in te bakken, braden of frituren10 mg/kg
   Suikerwerk (behalve chocolade)10 mg/kg
       
   Niet-alcoholhoudende gearomatiseerde dranken10 mg/l
   Ananassap 10 mg/l
   Vruchten- en groentenconserven in blik of in glas10 mg/kg
   Kauwgom100 mg/kg
   wijn  
   SOD...SAFT10 mg/l
   Beslag 10 mg/kg
   Cider, met uitzondering van cidre bouché10 mg/kg
       
E 901Bijenwas, wit en geelUitsluitend als glansmiddel voor de volgende eetwaren:quantum satis
       
E 902Candelillawas - Suikerwerk (met inbegrip van chocolade)  
       
E 903Carnaubawas - Kleine banketbakkerswaren met chocolade-coating  
E 904Schellak - Snacks  
   - Noten  
   - Koffiebonen  
   Voedingssupplementenquantum satis
   Uitsluitend voor de oppervlaktebehandeling van verse citrusvruchten, meloenen, appelen, peren, perziken en ananassenquantum satis
E 912Esters van    
 montaanzuur Uitsluitend voor de oppervlaktebehandeling van verse citrusvruchten, meloenen, mango, papaya, avocado en ananassenquantum satis
E 914Geoxideerde polyethyleenwas    
       
E 927bCarbamideKauwgom zonder toegevoegde suikers30 g/kg
       
E 950Acesulfaam-KKauwgom met toegevoegde suikers800 mg/kg
E 951Aspartaam  2500 mg/kg
E 957Thaumatine  10 mg/kg
     (uitsluitend als
     smaakversterker)
       
E 957ThaumatineGearomatiseerde niet- alcoholische dranken op basis van water0,5 mg/l
   Desserts (al dan 5 mg/l niet op basis van zuivelproducten)
       
E 959Neohesperidine-DCKauwgom met toegevoegde suikers150 mg/kg
       
   Smeerbare vetstoffen 5 mg/kg
   Vleesproducten (uitsluitend als smaakversterker)  
   Vruchtengelei  
   Plantaardige eiwitten  
       
E 999Quillaja-extractGearomatiseerde niet-alcoholhoudende dranken berekend als watervrij op basis van water extract200 mg/l
   Cider, met uitzondering van CIDRE BOUCHÉ berekend als watervrij extract200 mg/l
       
       
       
E 1201PolyvinylpyrrolidonVoedingssupplementen in tablet- of drageevormquantum satis
E 1202Polyvinylpoly-pyrrolidon    
       
E 1505 TriëthylcitraatGedroogd eiwitquantum satis
       
E 468VernetVaste voedingssupplementen30 g/kg
 Natriumcarboxy-methylcellulose    
       
E 425KonjacLevensmiddelen in het algemeen (met uitzondering van de in artikel 2, derde lid, bedoelde levensmiddelen)10 g/kg alleen of in combinatie
 -Konjacgom    
 -Konjacglucoman-naan    
       
E 459Beta-cyclodextrienLevensmiddelen in tablet of drageevormquantum satis
       
E 905Microkristallijne wasOppervlaktebehandeling van:quantum satis
   - snoepgoed met uitzondering van chocolade  
   - kauwgom  
   - meloen, papaja, mango en avocado  
       
E 1518Glyceroltriacetaat (Triacetin)Kauwgomquantum satis
       
E 650ZinkacetaatKauwgom1000 mg/kg
       
E 943aButaanBakspray op basis van plantaardige olie (alleen voor beroepsmatig gebruik)quantum satis
   Emulsiespray op basis van water  
E 943bIsobutaanBakspray op basis van plantaardige olie (alleen voor beroepsmatig gebruik)quantum satis
   Emulsiespray op basis van water  
E 944PropaanBakspray op basis van plantaardige olie (alleen voor beroepsmatig gebruik)quantum satis
   Emulsiespray op basis van water  

Bijlage 4 behorende bij het Landsbesluit additieven in levensmiddelen

Deze bijlage behoort bij artikel 2, eerste lid, en artikel 5

Draagstoffen en oplosmiddelen die zijn toegelaten als draagstof voor kleurstoffen, zoetstoffen en andere levensmiddelenadditieven.

Eet- en drinkwaren mogen ook gebruikt worden als draagstoffen voor kleurstoffen, zoetstoffen en andere levensmiddelenadditieven.

Indien in de kolom beperkt gebruik bepaalde categorieën stoffen worden vermeld dan zijn de betreffende draagstoffen uitsluitend toegelaten in die categorieën

E 1520Propaan-1,2-diol (propyleenglycol)Kleurstoffen, emulgatoren, antioxidanten en enzymen (maximaal 1 g/kg in het levensmiddel)
     
E 420Sorbitol  
E 421Mannitol  
E 422Glycerol  
E 953Isomalt  
E 965Maltitol  
E 966Lactitol  
E 967Xylitol  
     
E 400-404Alginezuur en zijn natrium-, kalium-, calcium- en ammoniumzouten  
     
E 4052-Propyleenglycolalginaat  
E 406Agar-agar  
E 407Carrageen  
E 410Johannesbroodpitmeel  
E 412Guargom  
E 413Tragacant  
E 414Arabische gom  
E 415Xanthaangom  
E 440Pectinen  
     
E 432Polyoxyethyleen-20-sorbitaan-monolauraat(polysorbaat 20)  
E 433Polyoxyethyleen-20-sorbitaan-mono-  
 oleaat (polysorbaat 80)  
E 434Polyoxyethyleen-20-sorbitaan-monopalmitaat (polysorbaat 40)Antischuimmiddelen
E 435 Polyoxyethyleen-20-sorbitaan-monostearaat (polysorbaat 60)  
E 436 Polyoxyethyleen-20-sorbitaan-tristearaat (polysorbaat 65)  
     
E 442AmmoniumfosfatidenAntioxidanten
     
E 460 Cellulose (microkristallijn of  
 in poedervorm)  
E 461 Methylcellulose  
E 463 Hydroxypropylcellulose  
E 464 Hydroxypropylmethylcellulose  
E 465 Ethylmethylcellulose  
E 466 Carboxymethylcellulose/  
 Natriumcarboxymethylcellulose  
     
E 322 Lecithinen  
E 432-436Polysorbaten 20, 40, 60, 65 en 80  
E 470b Magnesiumzouten van vetzuren  
E 471 Mono- en diglyceriden van vetzuren  
E 472a Mono- en diglyceriden van vetzuren,  
 veresterd met azijnzuurKleurstoffen en in vet oplosbare antioxidanten
     
E 472c Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met citroenzuur  
     
E 472e Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met monoacetyl- en diacetyl-wijnsteenzuur  
E 473 Sucrose-esters (met vetzuren)  
E 475 Polyglycerolvetzuuresters  
     
E 491 Sorbitaanmonostearaat  
E 492 SorbitaantristearaatKleurstoffen en antischuimmiddelen
E 493 Sorbitaanmonolauraat  
E 494 Sorbitaanmono-oleaat  
E 495 Sorbitaanmonopalmitaat  
     
E 1404 Geoxideerd zetmeel  
E 1410Monozetmeelfosfaat  
E 1412 Dizetmeelfosfaat  
E 1413 Gefosfateerd dizetmeelfosfaat  
E 1414 Geacetyleerd dizetmeelfosfaat  
E 1420 Geacetyleerd zetmeel  
E 1422 Geacetyleerd dizetmeeladipaat  
E 1440 Hydroxypropylzetmeel  
E 1442 Hydroxypropyldizetmeelfosfaat  
E 1450 Zetmeelnatriumoctenylsuccinaat  
     
E 170 Calciumcarbonaten  
E 263 Calciumacetaat  
E 331 Natriumcitraten  
E 332 Kaliumcitraten  
E 341 Calciumfosfaten  
E 501 Kaliumcarbonaten  
E 504 Magnesiumcarbonaten  
E 508 Kaliumchloride  
E 509 Calciumchloride  
E 511 Magnesiumchloride  
E 514 Natriumsulfaat  
E 515 Kaliumsulfaat  
E 516 Calciumsulfaat  
E 517Ammoniumsulfaat  
     
E 577 Kaliumgluconaat  
E 640 Glycine en zijn natriumzout  
E 1505 Triëthylcitraat  
E 1518 Glyceroltriacetaat (triacetin)  
E 551SiliciumdioxideEmulgatoren en kleurstoffen, max. 5 %
     
E 552 Calciumsilicaat  
     
E 553b Talk  
E 558 Bentoniet Kleurstoffen, max. 5 %
E 559 Aluminiumsilicaat  
     
E 901 BijenwasKleurstoffen
     
E 1200 Polydextrose  
     
E 1201 PolyvinylpyrrolidonZoetstoffen
E 1202 Polyvinylpolypyrrolidon  
     
E 322 Lecithinenglansmiddelen voor fruit
E 432-E 436Polysorbaten  
E 470 a Natrium-, kalium- en calciumzouten van vetzuren  
E 471 Mono- en diglyceriden van vetzuren  
E 491-E 495Sorbitanen  
E 570 Vetzuren  
E 900 Dimethylpolysiloxaan  
 -Polyethyleenglycol 6000zoetstoffen
E 425Konjac:  
 - Konjacgom  
 - Konjacglucomannaan  
E 459 Beta-cyclodextrien 1 g/kg
E 1451 Geacetyleerd geoxideerd zetmeel  
E 468Vernet natriumcarboxymethylcellulosezoetstoffen
E 469Enzymatisch gehydrolyseerde carboxymethylcellulose.  

Bijlage 5 behorende bij het Landsbesluit additieven in levensmiddelen

Deze bijlage behoort bij artikel 6

Additieven die zijn toegelaten in voeding die bestemd is voor zuigelingen en peuters

In deze bijlage is de maximale gebruiksdosis uitgedrukt in mg/kg tenzij anders vermeld. De maximale gebruiksdosis heeft betrekking op gebruiksklare eet- en drinkwaren die volgens de gebruiksaanwijzing zijn bereid.

Zuigelingenvoeding en bijvoedingsmiddelen bij de overgang op voedsel voor zuigelingen en peuters mogen E 414 (acaciagom, Arabische gom) en E 551 (siliciumdioxide) bevatten afkomstig van de toevoeging van preparaten van voedingsstoffen die meer dan 150 g/kg E 414 en 10 g/kg E 551 bevatten, evenals E 421 (mannitol) als dit gebruikt wordt als draagstof voor vitamine B12 (ten minste één deel vitamine B12 op 1000 delen mannitol). De hoeveelheid E 414 in het gebruiksklare product bedraagt niet meer dan 10 mg/kg.

Zuigelingenvoeding en bijvoedingsmiddelen bij de overgang op vast voedsel voor zuigelingen en peuters mogen E 301 (natrium-L-ascorbaat) bevatten, gebruikt in quantum satis-dosis in oppervlaktelagen van preparaten van voedingsstoffen die meervoudig onverzadigde vetzuren bevatten. De hoeveelheid E 301 in het gebruiksklare product bedraagt niet meer dan 75 mg/l.

Deel 1. Additieven die zijn toegelaten in volledige zuigelingenvoeding voor gezonde zuigelingen

Voor de bereiding van aangezuurde melk mogen niet pathogene L(+)-melkzuurproducerende culturen worden gebruikt.

Als meer dan één van de stoffen E 322, E 471, E 472 c en E 473 aan een levensmiddel wordt toegevoegd, wordt de vastgestelde maximumconcentratie in dat levensmiddel voor elk van deze stoffen verlaagd naar rato van de hoeveelheid van de andere stoffen die in het levensmiddel aanwezig zijn.

E 270Melkzuur (uitsluitend de L(+)-vorm)quantum satis
E 330Citroenzuurquantum satis
     
E 338Fosforzuur  
     
E 306 Tocoferolrijke extracten 10 mg/l
E 307 Alfa-tocoferol alleen of in combinatie
E 308 Gamma-tocoferol  
E 309 Delta-tocoferol  
     
E 322 Lecithinen 1 g/l
E 471 Mono- en diglyceriden 4 g/l
     
E 304 6-Palmitoyl-L-ascorbinezuur 10 mg/l
E 331 Natriumcitraten 2 g/l
E 332 Kaliumcitratenalleen of in combinatie
     
E 339Natriumfosfaten 1 g/l uitgedrukt als P\/2/\O\/5/\
E 340Kaliumfosfatenalleen of in combinatie
E 412Guargom1 g/l, indien het vloeibare product gedeeltelijk gehydrolyseerde eiwitten bevat
     
E 472 cMono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met citroenzuur7,5 g/l voor producten in poedervorm 9 g/l voor vloeibare producten, indien de producten gedeeltelijk gehydrolyseerde eiwitten, peptiden of aminozuren bevatten.
E 473Sucrose-vetzuuresters120 mg/l in producten die gehydrolyseerde eiwitten, peptiden of aminozuren bevatten.

Deel 2. Additieven die zijn toegelaten in opvolgvoeding voor gezonde zuigelingen

Voor de bereiding van aangezuurde melk kunnen niet pathogene L(+)-melkzuurproducerende culturen worden gebruikt.

Bij het gebruik van de stoffen E322 en E471 wordt indien meerdere van deze stoffen in een eet- of drinkwaar aanwezig zijn de vastgestelde maximumconcentratie in die eet- of drinkwaar voor elk van deze stoffen verlaagd naar rato van de hoeveelheid van elk van deze stoffen die in die eet- of drinkwaar aanwezig is.

Als meer dan één van de stoffen E 322, E 471, E 472 c en E 473 aan een levensmiddel wordt toegevoegd, wordt de vastgestelde maximumconcentratie in dat levensmiddel voor elk van deze stoffen verlaagd naar rato van de hoeveelheid van de andere stoffen die in het levensmiddel aanwezig zijn.

E 270Melkzuur (uitsluitend de L(+)-vorm)quantum satis
E 330Citroenzuurquantum satis
     
E 306 Tocoferolrijke extracten 10 mg/l alleen of in combinatie
E 307 Alfa-tocoferol  
E 308 Gamma-tocoferol  
E 309 Delta-tocoferol  
E 338 Fosforzuur vastgestelde maxima
     
E 440 Pectinen 5 g/l uitsluitend in aangezuurde opvolgvoeding
     
E 322 Lecithinen 1 g/l
E 471 Mono- en diglyceriden 4 g/l
     
E 407 Carrageen 0,3 g/l
E 410 Johannesbroodpitmeel 1 g/l
E 412 Guargom 1 g/l
     
E 304 6-Palmitoyl-L-ascorbinezuur 10 mg/l
E 331 Natriumcitraten 2 g/l alleen of in combinatie
E 332 Kaliumcitraten  
E 339 Natriumfosfaten 1 g/l uitgedrukt als P\/2/\O\/5/\
E 340 Kaliumfosfaten alleen of in combinatie
E 472 cMono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met citroenzuur7,5 g/l voor producten in poedervorm 9 g/l voor vloeibare producten, indien de producten gedeeltelijk gehydrolyseerde eiwitten, peptiden of aminozuren
E 473Sucrose-esters (met vetzuren)120 mg/l in producten die gehydrolyseerde eiwitten, peptiden of aminozuren bevatten.

Deel 3. Additieven die zijn toegelaten in babyvoeding

E 170CalciumcarbonatenBijvoedingsmiddelen bij de overgang op vast voedselquantum satis (uitsluitend voor pH-aanpassing)
E 260Azijnzuur    
E 261Kaliumacetaat    
E 262Natriumacetaten    
E 263Calciumacetaat    
E 270Melkzuur    
E 296Appelzuur    
E 325Natriumlactaat    
E 326Kaliumlactaat    
E 327Calciumlactaat    
E 330Citroenzuur    
E 331Natriumcitraten    
E 332Kaliumcitraten    
E 333Calciumcitraten    
E 333CalciumcitratenFruitproducten met laag suikergehaltequantum satis
       
E 341Vruchtendesserts1 g/kg als P\/2/\O\/5/\  
E 507Zoutzuur    
E 524Natriumhydroxide    
E 525Kaliumhydroxide    
E 526Calciumhydroxide    
       
E 500NatriumcarbonatenBijvoedingsmiddelen bij de overgang op vast voedselquantum satis (uitsluitend als rijsmiddelen)
E 501Kaliumcarbonaten    
E 503Ammoniumcarbonaten  alleen of in combinatie, uitgedrukt als ascorbinezuur
Tricalciumfosfaten      
E 300L-AscorbinezuurDranken, sappen en 0,3 g/kg  
E 301Natrium-L-ascorbaatpeutervoeding op basis van vruchten en groenten.  
E 302Calcium-L-ascorbaatVetbevattende voeding op basis van granen, met inbegrip van koekjes en beschuit0,2 g/kg
       
E 3046-Palmitoyl-L-ascorbinezuurVetbevattende graanpreparaten, koekjes, beschuit en peutervoeding0,1 g/kg alleen of in
E 306Tocoferolrijke extracten    
E 307Alfa-tocoferol    
E 308Gamma-tocoferol    
E 309Delta-tocoferol    
       
E 338FosforzuurBijvoedingsmiddelen bij de overgang op vast1 g/kg als P\/2/\O\/5/\ (Uitsluitend voor voedsel pH-aanpassing)
       
E 339NatriumfosfatenGraanpreparaten1 g/kg alleen of in combinatie, uitgedrukt als
E 340KaliumfosfatenP\/2/\O\/5/\  
E 341Calciumfosfaten    
       
E 322LecithinenKoekjes en beschuit10 g/kg
   Voeding op basis van granen  
E 471Mono- en diglyceriden van vetzurenKoekjes en beschuit5 g/kg alleen of in combinatie
       
E 472aMono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met azijnzuurVoeding op basis van granen  
       
E 472bMono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met melkzuurPeutervoeding  
       
E 472c Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met citroenzuur    
       
E 400Alginezuur    
E 401NatriumalginaatDesserts0,5 g/kg alleen of in combinatie
E 402KaliumalginaatPudding  
E 404Calciumalginaat    
       
E 410JohannesbroodpitmeelBijvoedingsmiddelen bij de overgang op vast voedsel10 g/kg alleen of in combinatie
E 412Guargom    
       
E 414Acaciagom (Arabischegom)Glutenvrije voeding op basis van granen20 g/kg alleen of in combinatie
E 415Xanthaangom    
E 440Pectinen    
       
E 551SiliciumdioxideDroge graanpreparaten2 g/kg
E 334Wijnsteenzuur Koekjes en beschuit5 g/kg als residu
E 335Natriumtartraat    
E 336Kaliumtartraat    
E 354Calciumtartraat    
E 450aDinatriumdifosfaat    
E 575Glucono-delta-lacton    
E 1404Geoxideerd zetmeelBijvoedingsmiddelen bij de50 g/kg
   overgang op vast voedsel  
E 1410Monozetmeelfosfaat    
E 1412Dizetmeelfosfaat    
E 1413Gefosfateerd dizetmeelfosfaat    
E 1414Geacetyleerd dizetmeelfosfaat    
E 1420Geacetyleerd zetmeel    
E 1422Geacetyleerd dizetmeeladipaat    
E 1450Zetmeelnatriumoctenyl-succinaat    
E 1451Geacetyleerd geoxideerd zetmeelBijvoedingsmiddelen bij de overgang op vast voedsel50 g/kg

Deel 4. Additieven die zijn toegelaten in dieetvoeding voor medisch gebruik voor zuigelingen en peuters

De delen 1, 2 en 3, met uitzondering van E 333 en E 341, van bijlage 5, zijn van overeenkomstige toepassing op de in dit deel bedoelde eet- en drinkwaren.

E 401Natriumalginaat1 g/lVanaf vier maanden in speciale voedingsmiddelen met aangepaste samenstelling, vereist in verband met stofwisselingsstoringen en voor algemene voeding via de buis
E 4051,2-Propyleen-Glycolalginaat200 mg/lVanaf twaalf maanden in gespecialiseerde diëten voor peuters die geen koemelk verdragen of aangeboren stofwisselingsstoornissen hebben
       
E 410Johannesbroodpitmeel10 g/lVanaf de geboorte in producten ter vermindering van gastro-oesofageale reflux
E 412 Guargom10 g/lVanaf de geboorte voor gebruik in vloeibare zuigelingenvoeding die gehydrolyseerde eiwitten, peptiden of aminozuren bevat
E 415Xanthaangom1,2 g/lVanaf de geboorte in producten op basis van aminozuren of peptiden voor patiënten die problemen met de absorptie van eiwitten, een beschadigd spijsverteringskanaal of aangeboren stofwisselingsstoornissen hebben
E 440Pectinen10 g/lVanaf de geboorte in producten die worden gebruikt bij storingen van de maag- of darmwerking
E 466Natriumcarboxy-methylcellulose10 g/l of kg Vanaf de geboorte in dieetproducten voor de behandeling van stofwisselingsstoornissen
E 471Mono- en diglyceriden van vetzuren5 g/l Vanaf de geboorte in speciale, met name eiwitvrije, dieetproducten
E 1450Zetmeelnatrium-octenylsuccinaat20 g/lBereidingen voor zuigelingen en opvolgbereiding voor zuigelingen