Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Koninkrijksdeel Curaçao

LANDSVERORDENING van de 6de mei 1958 houdende bepalingen tot het heffen van een speelvergunningsrecht bij hazardspelen, als bedoeld in artikel 1 van de Landsverordening hazardspelen 1948 (P.B. 1948, no. 138)

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieKoninkrijksdeel Curaçao
Officiële naam regelingLANDSVERORDENING van de 6de mei 1958 houdende bepalingen tot het heffen van een speelvergunningsrecht bij hazardspelen, als bedoeld in artikel 1 van de Landsverordening hazardspelen 1948 (P.B. 1948, no. 138)
CiteertitelLandsverordening Speelvergunningsrecht Hazardspelen 1957
Vastgesteld doorGouverneur van de Nederlandse Antillen
Onderwerpfinanciën en economie
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Deze regeling vervangt de Landsverordening speelvergunningsrecht hazardspelen (P.B. 1949, no. 83).

De wijzigingsregeling van 31-12-1975 (P.B. 1975, no. 268) is in werking getreden voor:

- Aruba met ingang van 1-1-1978 (zie landsbesluit van 16-12-1977, P.B. 1977, no. 360);

- Curaçao met ingang van 1-8-1979 (zie landsbesluit van 5-6-1979, P.B. 1979, no. 188);

- de Bovenwindse Eilanden met ingang van 1-8-1979 (zie landsbesluit van 19-6-1979, P.B. 1979, no. 203);

- Bonaire met ingang van 1-2-1984 (zie landsbesluit van 26-1-1984, P.B. 1984, no. 9).

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

L.h.a.m. t.u.v. art. 3 (P.B. 1973, no. 44)

L.h.a.m. t.u.v. art. 4 en 5 (P.B. 1960, no. 126)

M.B., houdende voorschriften betreffende de teruggave van teveel of ten onrechte betaalde speelvergunningsrecht (P.B. 1964, no. 127)

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

10-10-2010bestendiging Antilliaanse regelgeving in Curaçao

10-10-2010

A.B. 2010, no. 86 en A.B. 2010, no. 87

onbekend

Tekst van de regeling

Intitulé

LANDSVERORDENING van de 6de mei 1958 houdende bepalingen tot het heffen van een speelvergunningsrecht bij hazardspelen, als bedoeld in artikel 1 van de Landsverordening hazardspelen 1948 (P.B. 1948, no. 138)

Artikel 1

Onder naam speelvergunningsrecht wordt bij hazardspelen, als bedoeld in de Landsverordening Hazardspelen 1948, ten behoeve van ’s eilandskas een recht geheven.

Artikel 2

Het speelvergunningsrecht is aan het desbetreffende eilandgebied verschuldigd alwaar de vergunning is verleend, door degene aan wie een vergunning is verleend krachtens het bepaalde in artikel 1 van de Landsverordening Hazardspelen 1948, verder genoemd de “vergunninghouder”.

Artikel 3

  • 1. Het speelvergunningsrecht wordt per boekjaar geheven van het uit de vergunning voortvloeiende bruto-bedrag der ontvangsten volgens een bij eilandsbesluit houdende algemene maatregelen vast te stellen tarief.

  • 2. Indien krachtens dezelfde vergunning meerdere gelegenheden voor hazardspelen worden geëxploiteerd, wordt het speelvergunningsrecht geheven als ware voor elk van deze gelegenheden afzonderlijk een vergunning verleend.

  • 3. Onder het bruto-bedrag der ontvangsten worden mede begrepen de niet geïncasseerde speelschulden.

Artikel 4

  • 1. De vergunninghouder is verplicht een boekhouding en administratie in te richten en te voeren waaruit het bruto-bedrag der ontvangsten onweerlegbaar blijkt.

  • 2. Indien krachtens dezelfde vergunning meerdere gelegenheden voor hazardspelen worden geëxploiteerd, is de vergunninghouder verplicht voor elk van die gelegenheden een afzonderlijke boekhouding en administratie in te richten en te voeren waaruit het bruto-bedrag der ontvangsten van de desbetreffende gelegenheid onweerlegbaar blijkt.

Artikel 5

Bij eilandsbesluit, houdende algemene maatregelen worden voorschriften vastgesteld betreffende de invordering en betaling van het te heffen speelvergunningsrecht.

Artikel 6

  • 1. Overtreding van enige bepaling van deze landsverordening of van op grond hiervan uitgevaardigde landsbesluiten, houdende algemene maatregelen, wordt beschouwd als overtreding en gestraft met hechtenis van ten hoogste een jaar of geldboete van ten hoogste tienduizend gulden.

  • 2. Indien het strafbaar feit gepleegd wordt door een rechtspersoon, wordt de strafvervolging ingesteld en de straf uitgesproken tegen de in de Nederlandse Antillen gevestigde leden van het bestuur of bij ontstentenis van die leden, tegen de vertegenwoordiger van de rechtspersoon in de Nederlandse Antillen.

  • 3. Het bepaalde bij het vorige lid vindt overeenkomstige toepassing ten aanzien van rechtspersonen, optredende als bestuurder of vertegenwoordiger van een andere rechtspersoon.

  • 4. Geen straf wordt uitgesproken tegen het lid van het bestuur of tegen de vertegenwoordiger, van wie blijkt, dat het feit buiten zijn toedoen is gepleegd.

Artikel 7

Met het opsporen van de bij of krachtens deze landsverordening strafbaar gestelde feiten zijn mede belast de ambtenaren der Belastingdienst.

Artikel 8

  • 1. Volgens door het bestuurscollege vast te stellen voorschriften kan teruggaaf worden verleend van speelvergunningsrecht de welk te veel of van onrechte betaald is.

  • 2. Voor het speelvergunningsrecht, verschuldigd door een rechtspersoon, zijn de bestuurders of, na ontbinding, de vereffenaars, alsmede de vertegenwoordigers of gemachtigden in de Nederlandse Antillen hoofdelijk mede aansprakelijk. Onder vorenbedoelde bestuurders, vereffenaars, vertegenwoordigers en gemachtigden zijn begrepen allen, die bij of na het ontstaan van de schuld als zodanig optraden, ook indien zij afgetreden zijn, rekening hebben gedaan of décharge hebben gekregen.

  • 3. De aansprakelijk van een in het vorige lid bedoelde persoon houdt op, wanneer hij, tot betaling aangesproken, aantoont dat de niet voldoening der schuld niet aan hem te wijten is.

Artikel 9

  • 1. Deze Landsverordening, welke kan worden aangehaald als “Landsverordening Speelvergunningsrecht Hazardspelen 1957”, treedt in werking met ingang van de dag na die harer afkondiging en werkt terug tot en met 22 februari 1958.

  • 2. Bij de inwerkingtreding van deze landsverordening vervalt de Landsverordening speelvergunningsrecht hazardspelen (P.B. 1949, no. 83).