Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Koninkrijksdeel Curaçao

Motorrijtuig- en motorbootbelastingverordening 1928

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieKoninkrijksdeel Curaçao
Officiële naam regelingMotorrijtuig- en motorbootbelastingverordening 1928
CiteertitelMotorrijtuig- en motorbootbelastingverordening 1928
Vastgesteld doorGouverneur van de Nederlandse Antillen
Onderwerpfinanciën en economie
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Het opschrift van de oorspronkelijke regeling is niet bekend.

Andere dan de vermelde wetshistorische gegevens zijn niet bekend over de wijzigingsregelingen van 27-11-1929 (P.B. 1929 no. 91), 31-12-1934 (P.B. 1934 no. 102), 15-5-1935 (P.B. 1935, no. 83), en over de wijzigingsregelingen die zijn geplaatst in P.B. 1938, no. 35 (art. 5, 8, 14, 22), P.B. 1941, no. 14 (art. 5, 10, 12), P.B. 1941, no. 164 (art. 3), P.B. 1949, no. 145 (art. 3), P.B. 1951, no. 19 (art. 1, 3, 4, 6, 7, 8, 10, 13, 15, 16, 17, 19, 20, 22, 30), en P.B. 1952, no. 129 (wijziging art. 17).

Krachtens landsbesluit van 22-1-1936 is een doorlopende tekst van deze regeling geplaatst in P.B. 1936, no. 17.

Het tijdstip van inwerkingtreding van de wijzigingsregeling van 15-5-1935 (P.B. 1935, no. 83) is vastgesteld bij landsbesluit van 21-11-1935 (P.B. 1935 no. 122).

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

10-10-2010bestendiging Antilliaanse regelgeving in Curaçao

10-10-2010

A.B. 2010, no. 86 en A.B. 2010, no. 87

onbekend

Tekst van de regeling

Intitulé

Motorrijtuig- en motorbootbelastingverordening 1928

Artikel 1

Onder naam „motorrijtuig- en motorbootbelasting” wordt op Aruba, Bonaire en Curaçao een belasting geheven op motorrijtuigen, die op de openbare weg, en motorboten, geen zeeschepen zijnde, die op de openbare wateren worden gebruikt.

Artikel 2

Het belastingjaar beging met 1 Januari en eindigt met 31 December.

Artikel 3

De belasting bedraagt per jaar:

  • a.

    voor een motorrijtuig meer dan drie wielen F. 40,--;

  • b.

    voor een motorrijtuig op twee of drie wielen f. 20.--;

  • c.

    voor een motorboot f. 15,--.

Rijwielen en boten, waarop of waaraan hulpmotoren zijn aangebracht, worden beschouwd als motorrijtuigen en motorboten.

Geen belasting is verschuldigd voor boten waarop een hulpmotor is aangebracht en die uitsluitend gebruikt worden voor vissers, die van de visvangst hun beroep maken, in de uitoefening van dat beroep.

De belasting voor een motorrijtuig op meer dan drie wielen wordt, indien door middel van dat motorrijtuig een of meer rij- of voertuigen die als dan niet zelfstandig als zodanig kunnen worden gebezigd (aanhangwagens en opleggers), worden voortbewogen, verhoogd met het bedrag dat voor die aanhangwagens of opleggers verschuldigd zou zijn, indien zij als een motorrijtuig op meer dan drie wielen werden aangemerkt.

Artikel 4

Voor motorrijtuigen is, als de belastingplicht aanvangt in het tweede, derde of vierde kwartaal, de belasting verschuldigd onderscheidenlijk voor ¾, ½ of ¼ van hetgeen over een vol jaar verschuldigd zoude zijn.

Voor motorbooten is, als de belastingplicht aanvangt in het tweede halfjaar, de belasting verschuldigd voor ½ van hetgeen over een vol jaar verschuldigd zoude zijn.

Artikel 5

  • Behoudens het bepaalde in het tweede lid van dit artikel wordt de belasting geheven door middel van nummerplaten, die tegen betaling van de belasting en van den prijs der platen worden uitgegeven door den Ontvanger, met dien verstande, dat de belasting van de onder letter a van artikel 3 bedoelde motorrijtuigen in twee gelijke termijnen kan worden voldaan en wel de eerste uiterlijk op 31 Januari en de tweede uiterlijk op 31 Juli van elk jaar.

  • 2. In afwijking van het bepaalde in het vorig lid van dit artikel wordt de belasting voor motorrijtuigen, die tot het internationaal verkeer op en openbaren weg zijn toegelaten, geheven tegen afgifte van het in artikel 6 bedoelde ontvangbewijs.

Artikel 6

Ter zake van de betaling der belasting wordt door den Ontvanger aan den belanghebbende tevens een ontvangbewijs afgegeven wordt door hem in een register aanteekening gehouden van de gedane betaling, met vermelding van den naam en de woonplaats van den persoon, door wien of te wiens naam betaald wordt, voorts of het een motorrijtuig betreft motorrijtuigen, ook van het merk en het nummer van den motor daarvan, welk nummer ook op het ontvangbewijs moet worden vermeld.

Artikel 7

Bij afwisselend gebruik door denzelfden persoon van meer dan één motorrijtuig of motorrijtuig, is de belasting verschuldigd voor elk daarvan.

Artikel 8

Ieder motorrijtuig behalve een motorrijtuig als bedoeld bij het tweede lid van artikel 5 dat op den openbaren weg en iedere motorboot, geen zeeschip zijnde, die op een openbaar water wordt gebruikt, moet voorzien zijn van een of meer voor het loopend jaar geldige, van een nummer voorziene nummerplaat of -platen, welke plaat of platen zichtbaar en leesbaar op of aan het vervoermiddel moet of moeten zijn bevestigd tot het aantal en op de plaatsen door den Procureur-Generaal te bepalen en bekend te maken op het eiland Curaçao door aankondiging in het blad, waarin van gouvernementswege de officieele berichten worden geplaatst en op de eilanden Aruba en Bonaire door aanplakking ter gebruikelijke plaats.

Artikel 9

Uiterlijk in de maand November van elk jaar wordt voor het komend belastingjaar door den Procureur-Generaal de kleur, de nummerreeksen, alsmede de kenteekenen voor de op elk der drie eilanden te gebruiken platen en verdere bijzonderheden met betrekking tot die platen vastgesteld, zoomede het aantal platen, die voor elke categorie aan de vervoermiddelen moeten worden aangebracht en de plaats, waar zulks moet geschieden, bepaald.

Artikel 10

[ervallen]

Artikel 11

Iedere nummerplaat is slechts geldig voor het eiland, waarop die is uitgegeven.

Artikel 12

De nummerplaten zijn voor elk belastingjaar vanaf den eersten werkdag van de maand Januari verkrijgbaar ten kantore van Ontvanger op het betrokken eiland.

Artikel 13

De nummerplaten worden slechts uitgegeven voor zoover den ontvanger de bewijzen worden geleverd, dat aan de wettelijke belastingbepalingen ten opzichte van de motorrijtuigen of motorboten, waarvoor zij bestemd zijn, voldaan is.

Artikel 14

Aan den houder van een motorrijtuig als bedoeld in artikel 3 letter a of b zal/zullen steeds een nummerplaat/nummerplaten worden verstrekt aangevende hetzelfde nummer hetwelk door hem in het afgeloopen jaar is gevoerd.

Artikel 15

Aan handelaren in motorijtuigen op meer dan drie wielen, motorrijtuigen op twee of drie wielen of motorbooten wordt of worden voor elk merk, dat zij vertegenwoordigen, tegen betaling van eenmaal de belasting of belastingen en den prijs per plaat of platen een nummerplaat of - platen afgegeven, welke uitsluiten mogen bezigen voor motorrijtuigen of meer dan drie wielen, motorrijtuigen of twee of drie wielen of motorbooten behoorende tot de door hen vertegenwoordigende merken en tot hun handelsonderneming en welke zij in verband met hun zaken op den openbaren weg of op een openbaar water willen vervoeren of beproeven. Hiertoe dienen de bovengenoemde handelaren zich schriftelijk te wenden tot den Ontvanger met opgave van het merk of de merken, dat of welke zij vertegenwoordigen en van de plaats of plaatsen van de verkooplokalen.

Artikel 16

Anderen, dan handelaren in motorrijtuigen of motorbooten ook deze handelaren voor wat betreft motorrijtuigen of motorbooten, niet behoorende tot hunne handelsonderneming, die een motorrijtuig, dat of een motorboot, die niet of nog niet in gebruik is, voor een bepaald doeleinde op den openbaren weg of op een openbaar water willen vervoeren of beproeven, zijn verplicht zich tot den Ontvanger te wenden, die, tenzij het hem blijkt, dat het een poging betreft tot belastingontduiking, voor dat doel, met bepaling van het tijdstip, waarop deze ten zijnen kantore moet of moeten worden terugbezorgd, kosteloos een nummerplaat of -platen afstaat.

In zeer bijzondere gevallen ter beoordeeling van den Ontvanger, kan of kunnen ook aan handelaren in motorrijtuigen of motorbooten voor wat betreft motorrijtuigen of motorbooten behoorende tot hun handelsonderneming, een nummerplaat of platen als bovenbedoeld worden.

Bij niet terugbezorging binnen den voorgeschreven termijn, of bij niet terugbezorging in goeden staat ten ontvangerskantore van de nummerplaat of platen wordt den in het eerste lid bedoelde persoon de prijs der plaat of platen in rekening gebracht en wordt voorts het betrekkelijk nummer ingetrokken, welke intrekking door den ontvanger schriftelijk ter kennis van den betrokken persoon gebracht, en bovendien op de in artikel 8 bedoelde wijze bekend gemaakt wordt.

Artikel 17

Van de belasting zijn vrijgesteld:

  • a.

    motorrijtuigen en motorbooten, die het eigendom zijn van het Rijk of het Gouvernement;

  • b.

    motorrijtuigen en motorbooten, die door consuls en consulaire ambtenaren van vreemde mogendheden worden gehouden, mits die consuls en consulaire ambtenaren van vreemde nationaliteit zijn en in Curaçao geen bedrijf of beroep uitoefenen of een ander ambt vervullen, waaraan geldelijke voordeelen zijn verbonden, en onder voorwaarde wederkeerigheid;

  • c.

    in Nederland of Suriname ingeschreven motorrijtuigen gehouden door personen, onder voorwaard van wederkerigheid.

Artikel 18

Hij, die op grond van het vorig artikel recht heeft op vrijstelling van de belasting, moet zich ter bekoming van een nummerplaat of platen schriftelijk wenden tot den betrokken Ontvanger, die, als hem het recht van vrijstelling zal zijn gebleken, kosteloos een nummerplaat of -platen, voor voor wat betreft de in artikel 17 sub a. bedoelde vervoermiddelen, van afwijkend model uitgeef.

Artikel 19

Hij, die een motorrijtuig of motorboot, waarvoor de belasting van het loopende jaar betaald is, afschaft of niet meer op den openbaren weg of op de openbare wateren gebruikt en een ander motorrijtuig, rijwiel of motorboot daarvoor in de plaats neemt, is bevoegd, na ten ontvangerskantore in het in artikel 6 bedoeld register aanteekening hiervan te hebben laten houden en het in genoemd artikel bedoelde ontvangstbewijs dienovereenkomstig te hebben doen wijzigen, zijn nummerplaat of -platen op het ander motorrijtuig, rijwielen of de andere motorboot over te brengen en dit voer- of vaartuig op den openbaren weg of een openbaar water te gebruik.

Artikel 20

Hij, die een motorrijtuig of motorboot, waarvoor de belasting van het loopende jaar betaald is, van een ander overneemt, is bevoegd, na ten ontvangerskantore in het in artikel 6 bedoeld register aanteekening hiervan te hebben laten houden, zich op den openbaren weg of op een openbaar water van de daarvoor uitgegeven nummerplaat of -platen te bedienen.

Artikel 21

Ingeval een of meerdere der tegen betaling der belasting uitgegeven nummerplaten verloren, onleesbaar of onbruikbaar raakt of raken, wordt op kennisgeving van den belanghebbende door den Ontvanger het betrekkelijk nummer ingetrokken en deze intrekking bekend gemaakt op de in artikel 8 bedoelde wijze.

Aan belanghebbenden wordt in dit geval, mits hij de plaat, die eventueel nog in zijn bezit is, inlevert, tegen betaling van slechts den prijs van de plaat of platen een of meer andere uitgegeven.

Artikel 22

Aan hem wiens belastingplicht in den loop van het belastingjaar eindigt, wordt op zijn aanvraag, mits hij daarbij de nummerplaat of – platen voor zoover niet ingevolge artikel 20 de nieuwe eigenaar van het mottorijtuig of de motorboot zich daarvan bedient, inlevert, teruggaaf van betaalde belasting verleen voor wat betreft motorrijtuigen over de op het tijdstip van bedoelde inlevering of op den datum van de in artikel 20 bedoelde aanteekening nog niet ingetreden kwartalen en voor wat betreft motorbooten over het op het tijdstip van bedoelde inlevering of op den datum van de in artikel 20 bedoelde aanteekening nog niet ingetreden halfjaar.

De aanvraag wordt ingeleverd bij den inspecteur der belastingen, die de machtiging tot teruggaaf verleent.

Artikel 23

De Administrateur van financiën is bevoegd, zoowel op verzoek van belanghebbende als ambtshalve, teruggaaf te doen plaats hebben van ten onrecht betaalde belasting.

Artikel 23a

Tegen een beschikking genomen krachtens deze landsverordening, staat voor belanghebbende binnen zes weken na de dag waarop deze is gegeven, beroep open bij de raad van Beroep voor belastingzaken.

Artikel 24

Wordt gestraft:

  • 1°.

    met een geldboete van ten hoogste driehonderd gulden:

    • a.

      hij, die op den openbaren weg als bestuurder optreedt van een motorrijtuig, dat niet op niet zichtbaar en leesbaar of niet op de in artikel 8 bedoelde plaatsen voorzien is van de voorgeschreven geldige nummerplaat of -platen;

    • b.

      hij, die meer dan een motorrijtuig in gebruik hebbende, daarvan bij afwisseling met dezelfde nummerplaat of -platen op den openbaren weg gebruik maakt;

    • c.

      hij, die behalve in het geval bedoeld in artikel 15 op den openbaren weg als bestuurder van een motorrijtuig optreedt, wetende of rederlijkerwijze moetende vermoeden, dat daaraan afwisselend met een ander motorrijtuig, de zelfde nummerplaat of -platen gebezigd worden;

    • d.

      hij, die een motorrijtuig in gebruik hebbende, daarvan op den openbaren weg gebruikt maakt, wetende of rederlijkerwijze moetende vermoeden, dat daaraan, afwisselend met een ander motorrijtuig, dezelfde nummerplaat of -platen gebezigd worden;

    • e.

      hij, die op den openaren weg als bestuurder optreedt van een motorrijtuig als bedoeld in artikel 3 letter a, zonder dat daarvoor de opvorderbare belasting over het loopend halfjaar is voldaan;

  • 2°.

    met een geldboete van ten hoogste honderd gulden:

    • a.

      hij, die op een openbaarwater een motorboot bestuurt, die niet of niet zichtbaar en leesbaar of niet op de in artikel 8 bedoelde plaatsen voorzien is van de geldige nummerplaat of -platen;

    • b.

      hij, die meer dan een motorboot in gebruik hebbende, daarvan bij afwisseling met dezelfde nummerplaats of -platen op een openbaar water gebruik maakt;

    • c.

      hij, die behalve in het geval bedoeld in artikel 15 op een openbaar water een motorboot bestuurt wetende of redelijkerwijze moetende vermoeden, dat daaraan, afwisselend met een andere motorboot dezelfde nummerplaat of -platen gebezigd worden;

  • 3°.

    met een geldboete van ten hoogste vijftig gulden:

    • a.

      hij, die de beschikking hebbende over een motorrijtuig of een motorboot, deze in strijd met artikel 19 of artikel 20 op den openbaren weg of op een openbaar water gebruikt;

    • b.

      hij, die op den openbaren weg een motorrijtuig bestuurt of op een openbaar water een motorboot, bestuurt, wetende of redelijkerwijze moetende vermoeden, dat daardoor gehandeld wordt in strijd met artikel 15, artikel 16, eerste en tweede lid, artikel 19 of artikel 20;

    • c.

      hij, die op den openbaren weg als bestuurder optreedt van een motorrijtuig, als bedoeld in artikel 3 letter a, het welk niet ingevolge de artikelen 16 en 17 van de belasting is vrijgesteld, zonder dat hij bij zich heeft of in het motorrijtuig aanwezig zij een door den Ontvanger voor het betreffende motorijtuig afgegeven ontvangstbewijs der motorrijtuigbelasting over het lopende haljaar.

Artikel 25

De feiten, bij het vorige artikel strafbaar gesteld, worden, behalve voor de toepassing van artikel 64, eerste lid en artikel 76 van het Wetboek van Strafrecht, beschouwd als misdrijven.

Artikel 26

Met het toezicht op de naleving en met het opsporen van overtredingen van de bepalingen dezer verordening zijn, behalve de bij artikel 8 van het Wetboek van Strafvordering aangewezen personen, belast alle ambtenaren der belastingen.

Artikel 16, eerste lid, tweede zinsnede van dat Wetboek is op hen toepasselijk.

Zij zijn bevoegd ieder motorrijtuig, dat zij op den openbaren weg en iedere motorboot, die zij op een openbaar water aantreffen, te onderzoeken en den bestuurder of berijder desnoods met geweld tot stilhouden te dwingen.

Bij ontdekking eener overtreding dezer verordening zijn zij bevoegd met betreffende vaar- of voertuig in beslag te nemen en op te brengen naar het naastbij gelegen ontvangkantoor van den ontvanger, met de inning dezer belasting belast. De ontvanger heft het beslag op, nadat hetzij zekerheid is gesteld voor het maximum der geldboete hetzij hem blijkt, dat de opgelegde boete is voldaan of wel dat afdoening overeenkomstig het bepaalde bij artikel 76 van het Wetboek van Strafrecht plaats heeft gevonden.

Artikel 27

De in artikel 5 bedoelde nummerplaten worden voor de toepassing van den Elfden Titel van het Tweede Boek van het Wetboek van Strafrecht beschouwd als van gouvernementswege uitgegeven zegels.

Artikel 28

Deze verordening is niet van toepassing op motorboten, behorende tot niet in de Nederlandse Antillen thuis behorende schepen.

Artikel 29

Voor het belastingjaar 1929 zullen de vaststelling en bekendmaking door den Procureur-Generaal van de kleur, de nummerreeksen, de kenteekenen en de verdere bijzonderheden voor de nummerplaten, zoomede van het aantal van de platen, die, en van de plaatsen, waarop deze op of aan de vervoermiddelen moeten worden aangebracht, zoo spoedig mogelijk v??r afloop van het 1e kwartaal van dat jaar geschieden, en zal bij besluit door den Gouverneur worden bepaald, wanneer de nummerplaten verkrijgbaar zullen worden gesteld en het tijdstip, waarop de vervoermiddelen van die platen moeten zijn voorzien; tot zoodanig tijdstip zullen de reeds in gebruik zijnde en alsnog in gebruik te stellen motorrijtuigen een nummer moeten voeren overeenkomstig de thans geldende wettelijke regelingen.

Artikel 30

Deze verordening kan worden aangehaald onder den naam “Motorrijtuig- en motorbootbelastingverordening 1928”.

Deze verordening treedt in werking met ingang van den 1sten januari 1929.

[wijzigt de Algemeene politiekeur 1917 (P.B. 1925 No. 32)]