Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Koninkrijksdeel Curaçao

Aanschrijving dubbele dienstbetrekking medewerkers van trustkantoren

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieKoninkrijksdeel Curaçao
Officiële naam regelingAanschrijving dubbele dienstbetrekking medewerkers van trustkantoren
CiteertitelOnbekend
Vastgesteld doorInspecteur der Belastingen
Onderwerpfinanciën en economie
Eigen onderwerpbelastingen

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Aannemelijk is dat de regeling in werking is getreden met ingang van 12-07-2002.

Aan deze aanschrijving is niet uitdrukkelijk terugwerkende kracht verleend. Zie de overgangsregeling aan het slot van de aanschrijving.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Landsverordening op de Loonbelasting 1976

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

10-10-2010bestendiging Antilliaanse regelgeving in Curaçao

10-10-2010

A.B. 2010, no. 86 en A.B. 2010, no. 87

onbekend

Tekst van de regeling

Intitulé

Aanschrijving dubbele dienstbetrekking medewerkers van trustkantoren

Zoals u bekend zal zijn bieden de trustkantoren aan hun internationale cliënten de mogelijkheid dat personeelsleden van de trustkantoren een functie bekleden bij een hier te lande gevestigde naamloze (offshore) vennootschap toebehorende aan hun cliënten. Het desbetreffend personeelslid treedt dan in dienst van de betreffende vennootschap (cliëntenvennootschap), veelal als directeur dan wel als secretaresse. Op grond van dit dienstverband wordt door de cliëntenvennootschap aan deze functionarissen een salaris uitbetaald, naast hun reguliere salaris van het trustkantoor. Contractueel is de werknemer van het trustkantoor soms verplicht (een deel van) het ontvangen salaris uit deze “tweede” dienstbetrekking bij de cliëntenvennootschap af te dragen aan het trustkantoor.

Het inkomen uit de cliëntenvennootschap dient als loon uit dienstbetrekking te worden gekwalificeerd en is in principe onderworpen aan de heffing van loonbelasting en premies AOV/AWW en AVBZ. Omdat de werknemer de beloning moet afstaan aan het trustkantoor ontstaan fiscale problemen, met name over de behandeling van de inhoudingen. Hieronder zal ik voor de verschillende situaties die in de praktijk voorkomen aangeven hoe daarmee omgegaan kan worden.

Inhouding van loonbelasting, premies AOV/AWW en AVBZ kan bij de cliëntenvennootschap achterwege blijven indien aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:

  • 1.

    Het salaris wordt door de cliëntenvennootschap rechtsreeks aan het trustkantoor overgemaakt. De werknemer krijgt in dit geval geen geld in handen of;

  • 2.

    De werknemer van het trustkantoor wordt verplicht het ontvangen salaris uit de dienstbetrekking bij de cliëntenvennootschap direct na ontvangst, geheel af dragen aan het trustkantoor;

  • 3.

    In de gevallen onder 1. en 2. wordt het gehele bedrag door het trustkantoor verantwoord als ontvangen vergoeding voor door haar verrichte diensten;

  • 4.

    Voor het achterwege laten van de inhouding van loonbelasting, premies AOV/AWW en AVBZ dient voor iedere werknemer eenmalig een verzoek, ex artikel 8, lid 5, van de Landsverordening op de Loonbelasting 1976 voor een individuele beschikking te worden gedaan. Het verzoek dient ondertekend te worden door het trustkantoor, de cliëntenvennootschap en de betreffende werknemer;

  • 5.

    Elk jaar zal het trustkantoor bij haar aangifte winstbelasting een staat overleggen van de betrokken functionarissen en de van hen voor hun werkzaamheden ontvangen bedragen;

  • 6.

    De cliëntenvennootschap vermeldt in de verzamelloonstaat het uitbetaalde bedrag per werknemer en verwijst voor het achterwege laten van de inhoudingen naar deze regeling.

Indien aan de bovenvermelde voorwaarden is voldaan, hoeft de werknemer het loon van de cliëntenvennootschap niet in zijn aangifte inkomstenbelasting te vermelden.

Indien de cliëntenvennootschap loonbelasting en premies inhoudt en de werknemer (een deel van) de beloning aan het trustkantoor moet afdragen, dan geldt het volgende:

1.De werknemer dient het bruto bedrag van de inkomsten aan te geven. De betaling aan het trustkantoor kan hierop als negatief loon in mindering gebracht worden. Indien de met het bedrag van de aanslag verrekende inhoudingen aan het trustkantoor betaald moeten worden, dan kunnen ook deze betalingen als negatief loon in aanmerking genomen worden in het jaar van betaling. Voorwaarde hiervoor is dat do werknemer betalingsbewijzen overlegt.

Deze regeling treedt in werking op 1 januari 2002. Alle gevallen waarvoor al een regeling is getroffen bij brief van 23 december 1992 van de Inspecteur der Belastingen, zullen conform bedoelde regeling worden afgehandeld. Nog niet afgehandelde verzoeken worden conform de bovenstaande regeling afgehandeld. Indien reeds loonbelasting en premies zijn ingehouden over het jaar 2002, dan zullen deze op verzoek gerestitueerd worden, als aan de in deze regeling genoemde voorwaarden is voldaan.

Ik verzoek u het bovenstaande onder de aandacht van uw leden te brengen.