Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Koninkrijksdeel Curaçao

Aanschrijving heffing van belasting op bedrijfsomzetten ter zake van prestaties door en aan Vrijgestelde Vennootschappen

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieKoninkrijksdeel Curaçao
Officiële naam regelingAanschrijving heffing van belasting op bedrijfsomzetten ter zake van prestaties door en aan Vrijgestelde Vennootschappen
CiteertitelOnbekend
Vastgesteld doorMinister van Financiën
Onderwerpfinanciën en economie
Eigen onderwerpbelastingen

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Deze aanschrijving vervangt de aanschrijving RNA/ 2648a.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Landsverordening belasting op bedrijfsomzetten 1997, art. 1, tweede en vierde lid

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

10-10-2010bestendiging Antilliaanse regelgeving in Curaçao

10-10-2010

A.B. 2010, no. 86 en A.B. 2010, no. 87

onbekend

Tekst van de regeling

Intitulé

Aanschrijving heffing van belasting op bedrijfsomzetten ter zake van prestaties door en aan Vrijgestelde Vennootschappen

In de Landsverordening belasting op bedrijfsomzetten 1997 (P.B. 1996, no. 210) zijn bijzondere bepalingen opgenomen voor het offshoreregime. Conform artikel 1, lid 2, van de Landsverordening belasting op bedrijfsomzetten 1997 (P.B. 1996, no. 210) worden offshorebedrijven en offshorebanken (hierna offshorevennootschappen) niet als ondernemer voor de omzetbelasting aangemerkt, voor zover zij offshore-activiteiten verrichten en in het bezit zijn van een zogenoemde deviezenbeschikking. Daarnaast worden, ex artikel 1, lid 4, van de Landsverordening belasting op bedrijfsomzetten 1997 (P.B. 1996, no. 210) bepaalde met name genoemde diensten, welke aan offshorevennootschappen worden verricht, niet als belaste prestaties aangemerkt.

Met offshorevennootschappen worden bedoeld, de lichamen in de zin van de artikelen 8A, 8B, 14 en 14A van de Landsverordening op de Winstbelasting 1940 (P.B. 1965, no. 58), lichamen in de zin van artikel 3 van de Garantie-verordening Winstbelasting 1993 en lichamen welke krachtens de Landsverordening Scheepsregistratiebelasting 1987 zijn vrijgesteld van winstbelasting.

Bij de invoering van het Nieuw Fiscaal Raamwerk is het offshoreregime afgeschaft, met dien verstande dat voor de bestaande offshorevennootschappen een overgangsregeling tot uiterlijk 2019 is getroffen. Bij het afschaffen van het offshoreregime en de introductie van de Vrijgestelde Vennootschap is met de gevolgen voor de omzetbelasting geen rekening gehouden.

Op grond van artikel 1A, lid 1, letter f van de Landsverordening op de Winstbelasting 1940 (P.B. 1965, no. 58), dienen de werkzaamheden van een Vrijgestelde Vennootschap uitsluitend of nagenoeg uitsluitend te bestaan uit het verrichten van kredietuitzettingen, beleggingen in effecten en deposito's. Deze werkzaamheden zijn 'typische' offshorewerkzaamheden, met dien verstande dat andere beleggingsactiviteiten (bijv. onroerend goed) niet meer zijn toegestaan. De werkzaamheden van de Vrijgestelde Vennootschap zijn op dit gebied derhalve beperkt ten opzichte van het 'oude' offshoreregime. Daar staat tegenover, dat onder het offshoreregime sprake moest zijn van internationale beleggingen (offshore). Bij de Vrijgestelde Vennootschap geldt deze eis niet meer. Dus ook lokale beleggingen vallen binnen de werkzaamheden van de Vrijgestelde Vennootschap.

Naar aanleiding van het bovenstaande keur ik goed dat artikel 1, tweede en vierde lid, van de Landsverordening belasting op bedrijfsomzetten 1997 (P.B. 1996, no. 210) van overeenkomstige toepassing zijn op de Vrijgestelde Vennootschap voor zover de werkzaamheden van deze vennootschap een internationaal karakter hebben en aldus als 'typische' offshorewerkzaamheden zijn aan te merken.

Deze aanschrijving treedt met ingang van baar dagtekening in werking en werkt terug tot en met 1 januari 2001, onder in trekking van de aanschrijving RNA/ 2648a.